אנזים (enzyme)
חלבון אשר בכמות קטנה גורם או מזרז תהליך ביוכימי, בלי שהוא עצמו יהיה מעורב בו. האנזים פועל על-ידי התקשרות לחומר המעורב בתהליך (סובסטראט) והפיכתו לחומר אחר (תוצר). האנזים הינו ספציפי בפעולתו, ולכן קיימים אנזימים רבים ושונים לתהליכים הביוכימיים השונים. לכל אנזים דרושים תנאים מסוימים לפעילות אופטימלית, הכוללים טמפרטורה, ריכוז יוני מימן (pH), נוכחות קו-אנזים, והיעדר מעכבים ספציפיים. אנזימים אינם יציבים: חום או חומרים כימיים מסוימים משתקים את פעולתם. הם מיוצרים בתוך תאים חיים ומסוגלים לפעול בתוך התא (כמו בנשימה תאית) או מחוצה לו (כמו בעיכול). שמות האנזימים מסתיימים בדרך-כלל ב- אז, ומתייחסים לסובסטראט עליו הם פועלים (לדוגמה, לקטאז הוא אנזים שפועל על לקטוז) או לסוג התהליך שהם מזרזים (לדוגמה, הידרולאז הוא אנזים שמזרז הידרוליזה). האנזימים חיוניים לתפקוד תקין של הגוף. כשל בייצור או בפעולת אנזים מסוים עשוי לגרום להפרעות בחילוף החומרים.