אדם הלוקה בהשמנה, מוגדר כאדם עם עודף רקמת שומן וערך מדד BMI של מעל 30. מדד הBMI הינו מדד אשר משקלל את הגובה ביחס למשקל. עודף רקמת השומן, גורר אחריו השלכות בריאותיות משמעותיות כגון סכרת, יתר לחץ דם ועודף שומנים בדם.
השמנה, היא אחד מהמצבים הרפואיים הכי נפוצים בחברה המערבית היום ואף אחד המתסכלים ביותר מבחינת התמודדות וריפוי.יחסית מעט התקדמות הושגה בטיפול במצב ההשמנה (פרט לשינוי אורח חיים) אך הרבה ידע נצבר אודות ההשלכות הרפואיות של מצב ההשמנה.
סיבות וגורמי סיכון
הגורמים להשמנה:
עד לאחרונה, השמנה קושרה לאורח חיים "ישבני" ולהכנסת קלוריות עודפת בצורה מתמדת. כיום, ידוע כי 2 גורמים אלו הינם עיקריים לצורך השמנה, אולם קיימים גם גורמים גנטיים שונים.
לראיה, ילדים מאומצים, מראים פרופיל השמנה המתאים יותר להוריהם הביולוגיים מאשר להוריהם המאמצים. ובנוסף, מחקרים בתאומים זהים, הראו עדויות לקשר גנטי לBMI מאשר לקשר סביבתי.
מוערך כי בין 40% ל70% מההשמנה, ניתן לייחס לגורמים גנטיים שונים ולאו דווקא לגורמים סביבתיים או לאורח חיים.
מחקרים בעכברים הדגימו 5 גנים הקשורים לתאבון אשר מביאים להשמנה. גנים אלו קיימים גם בבני אדם. אחד הגורמים הגנטיים המרכזיים בהשמנה הוא ההורמון הנקרא לפטין.
הסברה כיום, הינה כי השמנה הינה שילוב של מספר גנים מסוימים ולאו דווקא גן פגום אחד. את העליה בהשמנה באוכלוסיה אשר רואים בעשורים האחרונים, ניתן לייחס בעיקר להשפעה הסביבתית כגון אורח חיים והרגלי תזונה.אבחון ובדיקות
כאמור, ההשמנה מוגדרת כעודף רקמות שומן. מדידה מדויקת של כמות רקמת השומן בגוף היא עניין מורכב הנתון להערכה מקצועית. יחד עם זאת, בבדיקה גופנית פשוטה, ניתן לגלות בקלות כי קיימים עודפי שומן כאלו. מדד הBMI מספק הערכה יחסית טובה של כמות רקמת השומן (באדם אשר איננו שרירי באופן קיצוני, כמו מפתחי גוף מקצועיים).
ערך הBMI הוא המנה של חלוקת משקל האדם בק"ג בריבוע גובהו במטרים.
משמעות ערכי הBMI
18.5-24.9- תקין.
25-29.9- משקל יתר.
30-34.9- כהשמנה דרגה 1.
35-39.9- השמנה דרגה 2.
מעל 40 מוגדר כהשמנה קיצונית.
השמנה "עליונה", קרי, עודף שומן בבטן ומעל המותניים (היקף בטן של מעל 102 ס"מ לגברים ומעל 88 ס"מ לנשים), הינו בעל חשיבות רפואה גדולה יותר מאשר השמנה "תחתונה", קרי, עודף שומן בישבן ובירכיים.
אנשים עם השמנה "עליונה" נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בסוכרת, שבץ מוחי, מחלת עורקים לבבית ואף מוות מוקדם יחסית לאנשים עם השמנה "תחתונה".סיבוכים אפשריים
השמנה קשורה לעליה הן בתמותה והן במצב החולי.
מספר רב של מחלות מופיע בשכיחות גבוהה יותר אצל אנשים הסובלים מהשמנה : יתר לחץ דם, סכרת מסוג 2, עודף שומנים בדם, מחלת עורקים לבבית, מחלות ניוון פרקים והפרעות פסיכו סוציאליות.
יש לציין, כי הלוקים בהשמנה, לרוב יסבלו גם מהסינדרום המטבולי הכולל 3 או יותר מהגורמים הבאים: היקף בטן גבוה, יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם, רמות סוכר גבוהות בצום, ורמות HDL נמוכות (רמות כולסטרול "טוב" נמוכות).
בנוסף גם למחלות הבאות נמצא קשר להשמנה : סרטן המעי, השחלה והשד, ארועי תסחיפים וקרישיות יתר, מחלות בדרכי העיכול (מחלות כיס מרה וצרבת) והפרעות עור שונות.
נשים הסובלות מהשמנה בתקופת ההיריון נמצאות בסיכון מוגבר לסיבוכי לידה והריון.
אנשים שמנים סובלים יותר ממחלות ריאה והפרעות אנדוקריניות שונות כגון: הפסקות נשימה בשינה והפרעות בהפרשת הורמונים.טיפולים ותרופות
התמודדות עם השמנה מתבצעת באמצעות טיפול רב תחומי הכולל שינוי תזונתי, פעילות גופנית ולעיתים אף טיפול תרופתי או ניתוחי.
טכניקות דיאטה שונות יכולות להביא להורדת משקל ורקמת שומן עודפת. מחקרים הראו כי רק 20% מהמטופלים יצליחו להשיל 6 ק"ג ממשקלם ולשמור על המשקל החדש למשך שנתיים.
ההוראות התזונתיות ללוקים בהשמנה דומות להוראות לכלל האוכלוסייה:
• העלאת כמות המזון ה"לא מעובד" אשר ניתן בדיאטה.
• הפחתת אכילת שומן, סוכר וצריכת האלכוהול.
• אכילת מזון עשיר בסיבים תזונתיים.
מכלל המחקרים שנעשו,לא נמצא יתרון משמעותי ובריאותי בטכניקת דיאטה אחת על פני טכניקות אחרות.
נמצא כי קיימת חשיבות גבוהה לחינוך המטופלים לתכנון מוקדם של התפריט היומי ולרישום של הארוחות אשר נאכלו בפועל – חינוך התנהגותי זה הינו אבן דרך בסיסית בדרך להפחתת משקל נכונה.
פעילות גופנית – נמצא כי פעילות גופנית היא הכרחית לשמירה על ירידה במשקל לטווח ארוך. פעילות גורמת להעלאת ההוצאה הקלורית של הגוף.
חשוב לציין ולהדגיש כי פעילות גופנית לבדה – מביאה לירידה מועטה בלבד במשקל. יתרונה המרכזי הינו בכך שהיא עוזרת לשמירה על ירידה במשקל לאורך זמן.
ההמלצות היום הם שעה של פעילות גופנית בינונית-מאומצת ביום.
טיפול תרופתי:
מספר מצומצם של תרופות על פי מרשם מאושרות ומומלצות לירידה במשקל. התרופות מומלצות כחלק מתוכנית כללית ומשולבת להורדה במשקל ולא כאמצעי יחיד להורדה במשקל.
טיפול ניתוחי:
הסובלים מהשמנה עם BMI מעל 40 יכולים לעבור ניתוחי קיבה שונים (קיצור בלון וכו') אשר מביאים להורדת משקל.
אולם לצד ירידה של קרוב ל50% מהמשקל ההתחלתי – קיימים תופעות לוואי קשות וסיבוכי ניתוח כגון: זיהומים בצפק, אבנים בדרכי המרה, אירועי קרישיות יתר והפרעות תזונה קשות עם חוסר של ויטמינים שונים. חשוב לציין כי מחקרים הראו כי קרוב ל40% מהמנותחים יסבלו מסיבוכי הניתוח.
לסיכום:
השמנה הינה תופעה שהולכת והופכת להיות נפוצה יותר ויותר. מצב זה כרוך בפגיעות רבות באיכות ותוחלת החיים. כיום ישנם אופציות רבות לירידה במשקל כאשר העיקרון המנחה הוא אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית לצד תזונה נכונה ומאוזנת. במקרים קיצוניים ניתן להיעזר בטיפול תרופתי או ניתוחי אך מומלץ לאלהגיע מראש למצב המצריך פעילויות אלה.
המומחים שלנו לגסטרואנטרולוגיה ותזונה ודיאטה
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני נוטלת רסיטל כבר מספר שנים במינון של 40 מ"ג ליום עקב התקפי חרדה. לאחרונה חזרו התקפי החרדה, והרופא העלה את המינון ל-60 מ"ג. כתוצאה מכך, אני חשה עלייה ניכרת בתיאבון. אני נוטלת 60 מ"ג כבר שלושה שבועות. האם תופעה זו יכולה להיעלם במשך הז
תשובה: תופעות הלוואי הגסטרואינטסטינליות (של מערכת העיכול) הקשורות לרסיטל הן שכיחות, אך נוטות לפחות בשימוש ממושך. בנוסף, אף על פי שיש נטיה הן לעליה בתיאבון והן לירידה בתיאבון, מחקרים שונים הראו שלטווח ארוך, לא נצפה שינוי במשקל הגוף אצל מטופלים שנטלו את התרופה. עוד על רסיטל תוכלי למצוא באינדקס התרופות של אינפומד: http://www.infomed.co.il/drug1.asp?dID=293
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: אני סובל מטיקים. לקחתי ריספרדל, ובגלל בעיות השמנה הפסקתי. כרגע אני לוקח קלונקס, אך שמעתי שזו תרופה ממכרת. רציתי לדעת אילו עוד תרופות קיימות לטיקים בתוספת חרדה.
תשובה: טיקים כרוניים הם הפרעה המתבטאת בתנועות או קולות מהירים, חוזרים ובלתי נשלטים, המופיעים כמעט מדי יום במשך שנה לפחות. הטיפול בטיקים כרוניים תלוי בחומרתם, חוסר הנוחות שהם גורמים לסובל מהם וההשפעה שלהם על התפקוד היומיומי שלו. תרופות ופסיכותרפיה נמצאים בשימוש רק כאשר יש הפרעה משמעותית בפעילויות השגרה. הגישה הטיפולית המקובלת הוא שילוב של טיפול התנהגותי ותרופתי. בטיפול ההתנהגותי מלמדים את הסובל מטיקים לזהות ולשנן את התנהגות הטיקים שלו ואת הסיטואציות בהן הטיקים מופיעים. בהמשך לומדים כיצד באופן שיטתי להפעיל שרירים מנוגדים לשרירים המופעלים בזמן הטיק, כאשר חשים כי הטיק עומד להופיע. לאור העובדה כי טיקים נוטים להופיע בסיטואציות מלחיצות - טכניקות של הרפיה ושל שליטה בלחץ נלמדות כדי לסייע לסובלים מהתופעה לשלוט בלחץ. הטיפול התרופתי הנפוץ הן תרופות אנטי פסיכוטיות: haloperidol (הלדול), pimozide ותרופות אנטי פסיכוטיות לא טיפוסיות כמו ריספרדל וזיפרקסה, אגוניסטים אדרנרגיים של הרצפטור אלפא 2: guanfacine , clonidine. לאחרונה נכנסו לשימוש גם תרופות מקבוצת ה- SSRI כמו פרוזק. רוב התרופות הנמצאות בשימוש לטיפול בהפרעה הן בעלות שיעור הצלחה מצומצם ושיעור גבוה יחסית של תופעות לוואי. הטיפול הנחשב יעיל ביותר הוא בריספרדל ובקלונקס. אתה צודק בכך שהקלונקס, השייכת לקבוצת הבנזודיאזפינים, היא תרופה ממכרת. ייתכן שבמקרה שלך, המשלב טיקים עם חרדה - כדאי יהיה לנסות תרופה ממשפחת ה- SSRI, שמסייעת לחרדה, וגורמת לפחות תופעות לוואי. אנו ממליצים לך לפנות אל פסיכיאטר כדי להחליט על הטיפול התרופתי.
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: אני עוסקת בפעילות גופנית מאומצת לפחות 3 פעמים בשבוע, כ-40 דקות בכל פעם, בדופק שבין 155 ל-170, בנוסף לאימוני כוח. ברצוני להפחית את אחוזי השומן ולהעלות את מסת השריר. בשנה האחרונה רזיתי כשני ק"ג בלבד. ברצוני למדוד את אחוזי השומן בגוף, כדי לקבל &q
תשובה: אם ברצונך למדוד את אחוזי השומן במדוייק, אני ממליצה לך להשקיע קצת בבדיקה בוינגייט. אפשר לעשות שם בדיקה מקיפה, שתיתן לך נתונים מדויקים ספציפית לגבייך לגבי שריפת שומנים במנוחה, לגבי מסת שריר, וגם הנחיות לאימון נכון להשגת התוצאות הרצויות. הגוף לא נעצר, אבל יתכן שמשהו בתזונה לא נכון לך, ולכן את לא משיגה את התוצאה הרצויה. הספורט מהווה רק כ-30% בתהליך הירידה במשקל, והספורט לבד לא מספיק. בברכה יפה וולנסקי - מאמנת כושר אישית וקבוצות. מתמחה באימונים על טרמפולינה, נשים אחרי לידה, ילדים עם בעיות השמנה ואנשים עם מגבלות פיזיות קלות.דואר אלקטרוני: vyaffa@walla.co.il, סלולר: 050-8355085
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: אני בת 35, סובלת מכליות פוליציסטיות, רמת קראטינין 1. אני רוצה לדעת אם ניתן לעכב את התפתחות המחלה באמצעות מזון, או שאין מה לעשות?
תשובה: אין תרופה ספציפית לכליות פוליציסטיות, אך מובן שאם יש בעיית לחץ דם או זיהום, מטפלים בהם ספציפית. ישנם מחקרים רבים בנושא. הוכח במחקרים על חולדות, כי חלבון סויה ושמן פשתן, כאשר ניטלים מוקדם במהלך המחלה, מעכבים את התקדמותה. התערבות מאוחרת, אף היא מפחיתה נזק באופן מסוים. במחקרים אחרים הראו כי דיאטה דלת חלבון מאטה התקדמות של מחלה כלייתית, ואילו דיאטה עתירת שומן מאיצה אותה. מחקרים אלה נערכו בבעלי חיים, אך אין כיום הוכחה שיש לדיאטה מסוימת יתרון טיפולי בבני אדם. אנשים שיש להם כליות פוליציסטיות ולחץ הדם והתפקוד הכלייתי שלהם תקין צריכים להיות במעקב באמצעות אולטרסאונד ובדיקות דם פעם בשנה. בברכה, ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד
לפתיחה בעמוד חדש >
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
טיפולים וניתוחים קשורים
-
ניתוח בריאטרי
-
שאיבת שומן
-
אימון אישי להרזיה
-
קיצור קיבה
-
בלון קיבה
-
טיפול תרופתי
מחלות קשורות
-
קנדידיאזיס בוושט, דלקת בוושט
-
שיהוק
-
צליאק
-
תולעים
-
כאב בטן
מאמרים בנושא השמנה


- Facebook Messenger
התרופה החדשה להרזיה מונג'רו, שנכנסה לאחרונה לישראל, מהווה תחרות עם התרופות שכבר הספקנו להכיר – אוזמפיק ווויגובי. הא... לכתבה המלאה


- Facebook Messenger
מחקר חדש מראה כי בשתי תקופות בחיים תהליך ההזדקנות הביולוגי של הגוף הוא המהיר ביותר. מתי זה קורה ואיזה בחירות באורח ... לכתבה המלאה
שאלות מתוך פורום גסטרו ומחלות כבד
פוליפ שהתגלה ברקטוסקופיה - כמה דחוף להסירו?
עומר 17/04/2025 | 23:53שלום, אח שלי (בן 42) חשב שהתפתחו לו טחורים, ולכן נבדק היום על-ידי פרוקטולוג. בבדיקת אנורקטוסקופיה התגלה פוליפ בגודל כ-1 ס"מ (שתואר כ"עבה", "על הגבעול", בעל "מראה סדיר" ו-"לא מדמם"). אחי קבע תור לקולונוסקופיה לעוד קצת פחות מחודשיים (על-מנת להסיר את הפוליפ ולבדוק אם יש נוספים). יש לציין שהוא עבר בדיקת קולונוסקופיה לפני כשנה וחצי והיא היתה תקינה. השאלה שלי: האם זה בסדר לחכות עם זה את פרק הזמן הזה, או שיש להשיג תור דחוף (איכשהו)? תודה מראש, עומרהוסף תגובה
פתח בחלון חדשתודה רבה! ואכן מפתיע...
עומר 20/04/2025 | 16:41אני תוהה עד כמה הבודקים קל לראות בקולונוסקופיה את ה-5-10 ס"מ של הרקטום ממש לפני פי הטבעת. אולי היה שם פוליפ קטן (בזמנו) שהבודק לא הבחין בו? בכל אופן, המון תודה על התשובה המהירה והמפורטת!הוסף תגובה
תשובת מומחה פוליפ שהתגלה ברקטוסקופיה - כמה דחוף להסירו?
ד"ר שי מטלון 19/04/2025 | 19:08הי עומר פוליפים במעי הגס מתקדמים בקצב איטי ולכן חודשיים הוא פרק זמן סביר להסרת הפוליפ. כמו כן פוליפ על גבעול הוא פחות ״מסוכן״ מפוליפ שאינו על גבעול וזה נותן עוד סיבה להיות רגוע. מוזר שלפני שנה וחצי הקולונוסקופיה היתה תקינה כי כפי שכתבתי פוליפים במעי הגס נוטים להתפתח מאוד לאט.הוסף תגובה
מעקב אחר ציסטות בלבלב
רותם 19/04/2025 | 12:47שלום וחג שמח אני במעקב כמעט 4 שנים בעקבות ציסטה שהתגלתה בזנב הלבלב מסוג mcn, היא היתה בגודל 1.5 ס"מ. כיום היא קטנה וכרגע היא 1 ס"מ. מאז נוספו ציסטות נוספות שהוגדרו כ sb ipmn הן לאורך כל הלבלב גודלן 0.4-0,7 מ"מ. מהי ההגדרה ל-sb ipmn? מכיוון שלא חל שינוי היתה הפסקה של שנה ועשיתי mri לאחר שנה ללא eus. בחודשיים האחרונים יש לי הרגשה של מלאות באזור הקיבה ובחילות, קשה לי לאכול ולאחר שאני אוכלת ההרגשה לא נעימה. עשיתי mri ושם התברר שהציסטה בראש הלבלב גדלה היא היתה בגודל 1.4 ס"מ עשיתי eus ונלקחה ביופסיה בדו"ח הסיכום היה כתוב: .המימצא של הציסטה בראש הלבלב בגודל 2 ס"מ על 1 ס"מ, ציסטה עם ספטציות. "הופק נוזל שקוף וצמיג מאד". . אשמח לשמוע ממך מה אומר ממצא הציסטה. האם היא הופכת להיות סרטנית? ומה אומרת המילה ספצטיות? אני מתארת לי שאחזור שוב ל-mri ו-eus כל חצי שנה. הרופא אמר שנהיה בקשר. אשמח לחוו"ד תודה תודה רותםהוסף תגובה
פתח בחלון חדשאם אפשר שאלה נוספת
רותם 19/04/2025 | 21:40תודה רבה על התשובה ציסטה צמיגית ככל הנראה מסוג mcn? שבוע טובהוסף תגובה
תשובת מומחה מעקב אחר ציסטות בלבלב
ד"ר שי מטלון 19/04/2025 | 19:16שלום רותם ציסטות בלבלב הן דבר שכיח מאוד. הן דורשות מעקב כי חלק זעיר מהן עלול להתפתח לממאירות. ואני חוזר - חלק זעיר. ישנם סוגים שונים של ציסטות - וניתן לסווג איזו ציסטה זו בהתאם לנוזל שנלד לסמנים ( כפי שכתבת CEA AMYLASE) . ציסטות מסוג MCN וכן IPMN דורשות מעקב בעוד שתי אות אחרות לא דורשות מעקב לאור היעדר פוטנציאל ממאירות. תדירות המערב היא בהתאם לגודל הציסטות, ולמאפיינים שונים במראה הציסטות. ציסטה של 2 ס״מ אכן דורשת מעקב אחת ל6-12 חודשים. ספטציות אלו הן מחיצות הקיימות בציסטה. זהו אינו מאפיין שמעלה את הסיכון בציסטה (ממצא שפיר).הוסף תגובה
רותם
רותם 19/04/2025 | 17:56שלום. תיקון לשאלה הציסטה הגדולה בצוואר הלבלב ולא בראש הלבלב. ראיתי שהרופא שלח את הנוזל ל-cea ועמילאז׳. עושים זאת בד״כ?הוסף תגובה
שינוי ביציאות אחרי שפעת
שיר 11/04/2025 | 18:44שלןפ לפנח כחודש חליתי בשפעת או קורונה שבוע של חום שיעולים חולשה ממש רק אחרי שבועיים החלו לחזור לי האנרגיות הרגשתי מצוין שבוע ואז כנראה הייתי עם וירוס של כאבי בטן חזקים מאוד ושלשולים מיימיים, גם זה עבר אבל ככל שהיציאות התחילו לאט לאט להסתדר אני כבר שבוע עם תחושת של יציאה וכאילו שאים טונוס דחיפה אני עם קושי בהטלת צואה )זה אף פעם לא קרה לי תמיד היו לי יציאות תקינות). קבעתי תור לגסטרו אבל זה רק עןד חודשיים ובנתייפ זה ממש בעייתי. אשמח לעצתךהוסף תגובה
פתח בחלון חדשתשובת מומחה שינוי ביציאות אחרי שפעת
ד"ר שי מטלון 17/04/2025 | 15:19הייתי מעריך שיש להאזר בעוד קצת סבלנות עד שהכל יסתדר. ידוע שלאחר וירוס שתוקף את הבטן מערכת העיכול יכולה לסבול מתסמינים שונים למשך תקופה ארוכה. מצב זה למעשה מתאים למעי רגיש שלאחר זיהום מערכת העיכול . מאחר והבעיה העיקרית אצלך היא בהוצאת הצואה הייתי ממליץ ליטול מרככי צואה דוגמת נורמלקס עד שהנושא יסתדרהוסף תגובה
רמת עמילאז גבוהה בדם
מאי 29/07/2021 | 18:04שלום עברתי בדיקת דם שיצאה תקינה למעט רמת עמילאז שיצאה גבוהה מעט 118 שהמקסימום זה 100.הליפאז תקין.בבדיקות קודמות היה תקין.יש משמעות לחריגה כזאת? סובלת מ ibs עם רגישות לסוכרוז גלוקוז פודמאפ ועמילנים מסוימים.ללא רגישות ללקטוז.לתסונת מתלווה תסמין לא אופייני של יובש בפה וצורך מוגבר בשתייה.מעל 4 ליטר ביום.אין סוכרת.נוגדנים לסיוגרן שליליים. התסמונת כוללת גם דיספפסיה ללא צרבת וריפלוקס שחולפת לאחר הורדת אותם סוכרים בעייתיים.ניסיון טיפול באנזימי עיכול הוביל להחרפת תסמיני הדיספפסיה. האם יש קשר בין התסמינים לרמת העמילאז הגבוהה בדם?הוסף תגובה
פתח בחלון חדשAmylase גבוה
אהוד לרנר 09/04/2025 | 13:25אני בן 87,ערך Amylase שלי 170,מה המשמעות הרפואית ומה הטיפול המתבקש?הוסף תגובה
בדיקת דם עמילאז
מה הכוונה גניה מזרחי 03/07/2024 | 16:32סובלת באופן קבוע מכאבים קשים בטן ימנית עליונה עם הקרנה לגב עם חולשה ללא הפוגה . בחילות בבוקר עם הקאה צהובה ומרה . מידי שבוע. כל הבדיקות שרק אפשר תקינות. עמילז,126 . האם לפנות לגסטרו?הוסף תגובה
דלקת פארוטיס
מיני מאוס 20/06/2022 | 19:56דר' יש לי דלקת בהלוטת פארוטיס, עמילאז בדם 146. איך מטפלים בדלקת פארואיס? סובלת נוראהוסף תגובה
תשובת מומחה בירור רמת עמילאז
ד"ר אייל הירש 15/11/2021 | 11:06שלום אור, מדוייק. במידה ואכן אין תסמינים נוספים או בעיות נוספות בבדיקות המעבדה, אין צורך בהמשך בירור. בריאות שלמה, אייל הירשהוסף תגובה
עמילאז
אור 08/11/2021 | 09:44היי דוקטור, בהמשך לתשובתך העמילאז אצלי תמיד יוצא מערכי הנורמה הרופא הפנה להמשך טיפול עקב הבדיקות דם , הינך אומר כי אין צורך לשלול דברים נוספים?הוסף תגובה
תשובת מומחה רמת עמילאז מוגברת בדם
ד"ר אייל הירש 08/11/2021 | 08:04שלום אור, עמילאז הוא אנזים שתפקידו העיקרי הוא פירוק של עמילן לסוכרים פשוטים יותר, והוא מופרש בעיקר מבלוטות הרוק והלבלב, שבכל אחת יש לו הרכב מעט שונה. רמת עמילאז היא בדיקת דם שנלקחת לרוב כסמן לדלקת לבלב במטופלים עם כאבי בטן. הפענוח של תשובת הבדיקה מבלבל לעיתים מאחר וישנם גם מקורות לא לבלביים לאנזים. בחשד לדלקת לבלב מומלץ לבדוק רמת ליפאז שהוא סמן רגיש וסגולי יותר לדלקת לבלב. בכ10% מהמטופלים עם כאבי בטן שבהם רמות עמילאז וליפאז יהיו מוגברות, סיבת הכאב עדיין לא תהיה דלקת לבלב. הסיבות השכיחות לעליה ברמת העמילאז כוללות: 1. מחלות לבלב (גם ליפאז יהיה גבוה): דלקת לבלב, טראומה ללבלב או אחרי בדיקות פולשניות ללבלב (ERCP), ממאירות לבלב. 2. מחלות של בלוטות הרוק: חסימת בלוטות הרוק, דלקת, זיהום. 3. מחלות של מערכת העיכול: נקב של מערכת העיכול, דלקת תוספתן, דלקת של כיס המרה, צליאק, מחלת כבד, ועוד 4. מחלות של דרכי המין: זיהום בדרכי המין, ציסטות שחלתיות 5. המון מחלות שונות כמו סכרת, אי ספיקת כליות, שתיית אלכוהול, התקף לב, הריון, אנורקסיה, תרופות. העליה בעמילאז במקרה שלך קלה באופן יחסי (זו נחשבת עליה מאוד קלה). במידה ואין תסמינים שמלווים את העליה בעמילאז יתכן ומדובר במאקרועמילאזמיה שבה עמילאז קשור למולק' גדולות בדם ולכן לא מתפנה מהר. מדובר במצב שפיר ללא השלכות רפואיות. לא הייתי ממשיך בבירור במקרה שלך, אלא אם יש תסמינים או תוצאות מעבדה אחרות יוצאות דופן. בריאות שלמה, אייל הירשהוסף תגובה
רמת עמילאז גבוהה
אור 07/11/2021 | 16:40שלום דוקטור, עשיתי לאחרונה בדיקות דם שגם כן יצאו בדיקות למעט עמילאז שהגיע ל160 ובשתן גם כן ל904, הליפאז שלי תקין …האם זה מעיד על משהו חמור?הוסף תגובה
תשובת מומחה רמת עמילאז
ד"ר אייל הירש 02/08/2021 | 22:37שלום מאי, רמת העמילאז בדמך לא נחשבת מוגברת בצורה משמעותית ואינה קשורה לירידה במשקל. אם יש ירידה משמעותית במשקל, אני מציע לפנות לרופא גסטרו לבירור. בריאות שלמה, אייל הירשהוסף תגובה
רמת עמיחאז בדם ו bmi
מאי 02/08/2021 | 18:11שלום בהמשך לשאלתי אציין שמשום מגבלות תזונה ירדתי במשקל.bmi 18.2.האם רנת העמילאז המוגברת קשורה לכך? תודההוסף תגובה
תשובת מומחה רמת עמילאז מוגברת בדם
ד"ר אייל הירש 31/07/2021 | 18:56שלום מאי, ישנן מספר סיבות לעליית רמת העמילאז בדם (תוכלי לראות בשאלה קודמת שענית עליה ממש לאחרונה). לעיתים בעיות בבלוטות הרוק גורמות לעליה ברמת העמילאז בדם. בעיות כאלה יכולות גם לגרום ליובש בפה. ניתן לשלול בעיות כאלה במרפאה לבריאות הפה. באופן ספציפי, רמת העמילאז בבדיקת הדם שלך אינה מוגברת באופן משמעותי, ולמעשה אינה מעידה על בעיה. בריאות שלמה, אייל הירשהוסף תגובה
דם סמוי בצואה
EDI 03/04/2025 | 11:40האם ניתן לדעת אם מקורו בגידול במעי או בטחורים/פי הטבעת?הוסף תגובה
פתח בחלון חדשתשובת מומחה דם סמוי בצואה
ד"ר שי מטלון 03/04/2025 | 15:59לא ניתן לדעת מה מקור הדם בבדיקת דם סמוי. יש לבצע קולונוסקופיה . במידה ויימצא פוליפ או גידול הביופסיות הן אלו שיוכיחו האם מקור הגידול במעי הגס או דווקא בפי הטבעת שם הרירית היא אחרת (קשקשית)הוסף תגובה