צורות מסוימות של גסטריטיס אינן כרוכות בנזק מסוים לרירית הקיבה. עם זאת, צורות אחרות של דלקת בקיבה עלולות לפגוע ברירית הקיבה, לשחוק אותה ולעיתים אף לגרום לכיבים[3].

צילום: shutterstock | fizkes
להלן כמה סוגי גסטריטיס נפוצים[3]:
- גסטריטיס הליקובקטר פילורי - דלקת בקיבה הנגרמת בגלל זיהום בחיידק הליקובקטר פילורי (H. pylori), נחשבת לאחת מהדלקות הנפוצות בקיבה. סוג זה של דלקת נחשב לגסטריטיס כרוני ולאחד הגורמים הדומיננטיים ביותר למחלת כיב קיבה (אולקוס). ללא טיפול בזיהום החיידקי, הדלקת יכולה להימשך כל החיים ולהגביר את הסיכוי להתפתחות של סרטן קיבה. כמחצית מאוכלוסיית העולם נגועה בחיידק הליקובקטר פילורי, וזיהום זה נפוץ יותר במדינות מתפתחות מאשר במדינות מפותחות.
- גסטריטיס תגובתי - מתפתח כאשר רירית הקיבה עוברת טראומה (פציעות, כוויות, מחלה) או באה במגע עם חומרים מגרים (תרופות NSAIDs, אלכוהול, מיצי מרה). דלקת זו יכולה להיות חריפה (אקוטית) או כרונית. גסטריטיס הנגרמת ממגע עם חומרים מגרים, גם נחשבת לשכיחה יחסית, בארה"ב למשל היא משפיעה על כ-15% מהאוכלוסייה.
- גסטריטיס אוטואימוני - מתרחש כאשר המערכת החיסונית תוקפת תאים בריאים ברירית הקיבה. דלקת קיבה אוטואימונית נחשבת לגסטריטיס כרוני ובדרך כלל היא אינה שוחקת את הרירית.
גסטריטיס תסמינים
סיבות וגורמי סיכון
אבחון ובדיקות
סיבוכים אפשריים
טיפולים ותרופות
מניעה
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בת 33, בהריון בחודש שביעי. בעבר סבלתי כמה פעמים מחיידק ההליקובקטר פילורי ואני מתחילה להרגיש שהסימפטומים חוזרים: לחץ בחזה, צרבות ושריפה בגרון. אני מודעת לעובדה שיש הרבה צרבות בשלב זה של ההריון, אך האם ניתן להבדיל בין צרבות רגילות לבין סימפטומים של היריון?
שאלה: מזה כשלוש שנים אני סובלת מהחיידק הליקובקטר פילורי. טופלתי פעמיים בטיפול המשולש ועברתי בדיקת גסטרוסקופיה, ובבדיקה מצאו שהחיידק פיתח עמידות לאנטיביטיקה, ואף גרם לדלקת בתריסריון. אף פעם לא הפסקתי לסבול מהתופעות, וזה אף נהיה גרוע יותר. לא מזמן עשיתי שוב
שאלה: אני סובל זה כ- 5 שנים מבקע סרעפתי. הכל התחיל מהליקובקטר פילורי שגרם לגסטריטיס קלה. כרגע איו דלקת (בעקבות גסטרוסקופיה). מטופל ב- lanton. בעבר לקחתי גם losec. בחודש האחרון יש לי טעם מר - מתכתי בפה, ולפעמים בחילה. עלי לציין שאין לי בעיות שיניים ולא בעיו
שאלה: אני בת 28. זה כשלושה שבועות אני מרגישה מחנק באזור שמעל החזה. לפני כמה ימים החריף המחנק, ובלילה לא יכולתי לנשום. קמתי מהתקף שיעול ועל סף עילפון מחוסר חמצן. לאחר יומיים ניגשתי לרופא המשפחה שאיבחן ריפלוקס ונתן לי כדורי לנסופרזול. אני ישנה על כריות וזה
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
תרופות קשורות
-
אומפראזול (אומפרדקס, לוסק)
-
איבופרופן (נורופן, איבופן, אדקס)
-
פרצטמול (אקמול, דקסמול)
בדיקות קשורות
-
אבחון הליקובקטר פילורי
-
קולונוסקופיה
-
אנדוסקופיה
טיפולים וניתוחים קשורים
-
מעקף קיבה
-
ניתוח כיס מרה
-
טיפול תרופתי
מחלות קשורות
-
סרטן הוושט
-
חוסר אלפא-1 אנטיטריפסין
-
מחלת פברי אנדרסון
-
חבלה בריאות
-
קדחת המעי