אדמת היא מחלה הנגרמת על ידי נגיף והיא נחשבת למחלה מדבקת מאוד. הדרכים להידבק המחלה הן ע"י עיטוש, שיעול או מגע עם ליחה או הפרשות מהאף. בדרך כלל זוהי מחלה קלה, שאינה גורמת לבעיות ארוכות טווח, אך היא מסוכנת במיוחד בהריון, כיוון שאישה הנדבקת בנגיף אדמת במהלך הריון עלולה להעביר אותו לעובר ולהוביל ללידה של עובר עם מומים.
אדמת תסמינים
תסמיני אדמת כוללים בין היתר:
חום נמוך.
בלוטות לימפה נפוחות, במיוחד באלה שנמצאות מאחורי האוזניים ובחלק האחורי של הראש.
פריחה אופיינית שמתחילה בפנים ומתפשטת אל הצוואר, החזה ואל שאר חלקי הגוף.
אצל נשים עלול להופיע גם כאב במפרקים. ילדים מבוגרים יותר ובני נוער עלולים לסבול גם מכאב בעיניים, כאב גרון וכאבים בגוף. אצל ילדים צעירים יתכן מצב של פריחה בלבד.
לעתים התסמינים מתחילים להופיע רק 14 עד 21 ימים לאחר שהייה במחיצת אדם הלוקה בנגיף. אצל חלק מהאנשים לא מופיעים תסמינים כלל. אך כל אדם שנדבק בנגיף, יכול להעביר אותו.
בדרך כלל אדמת מדבקת ממספר ימים לפני הופעת הפריחה ועד 5-7 ימים לאחר הופעת הפריחה.
סיבות וגורמי סיכון
לעתים קרובות, אדמת מועברת דרך מגע עם נוזלים מהפה, מהאף, או מהעיניים של אדם הלוקה במחלה. אדם הלוקה בנגיף באדמת עלול להפיץ את המחלה דרך שיעול , עיטוש, דיבור או כאשר הוא חולק מזון או משקה עם אדם אחר.
אפשר להידבק במחלת אדמת גם כאשר נוגעים בחפץ, שיש עליו טיפות זעירות של הנוזלים המתוארים מגופו של אדם חולה, ולאחר מכן נוגעים בעיניים, באף, או בפה, לפני שרוחצים ידיים.
אבחון ובדיקות
באמצעות בדיקת דם ניתן לגלות האם מחלה שהנבדק לקה בה לאחרונה, נגרמה על ידי נגיף של אדמת. באמצעות הבדיקה ניתן לדעת אם הנבדק מחוסן מפני המחלה או הנגיף.
כמו כן, לעתים יש צורך בביצוע בדיקת נוגדנים לאדמת. בדיקה זו מאשרת באופן וודאי, אם הנבדק לקה במחלת אדמת או לא. אך תוצאות הבדיקה מתקבלות רק לאחר מספר שבועות.
סיבוכים אפשריים
במבוגרים, אדמת עלולה להוביל לדלקת המוח; בילדים אדמת עלולה להוביל לאירועי דימום עקב ירידה בכמות הטסיות.
כאמור, אדמת מסוכנת במיוחד במקרה של הידבקות בנגיף בשליש הראשון להריון, קיימת סכנה של התפתחות מומים מולדים קשים, המוכרים בשם תסמונת אדמת מולדת (CRS). בין המומים: אובדן שמיעה, קטרקט ובעיות אחרות בעיניים, בעיות בלב ובעיות בריאותיות נוספות.
טיפולים ותרופות
הטיפול במחלת אדמת מתמקד בתסמינים. על מנת להוריד את החום ולהקל על הכאבים בגוף, ניתן להשתמש בתרופות אך אסור ליטול אספירין לפני גיל 16. נמצא כי נטילת אספירין לפני גיל 16 קשורה לתסמונת ריי, שהיא מחלה קשה מאד.
נשים בהריון שאינן מחוסנות מפני המחלה, מומלץ שתתייעצנה עם הרופא. הוא עשוי להמליץ על זריקת אימונו גלובולין (IG) במידה והאישה נחשפה לנגיף. אימונו גלובולין אינו מונע את המחלה, אך הוא עשוי לגרום לכך שהתסמינים יהיו פחות חמורים ולהקטין את הסיכוי להתפתחות של מומים מולדים. הוא אינו מספק הגנה מוחלטת מפני מומים מולדים. ילדים עם תסמונת אדמת מולדת נולדו גם לאימהות שקיבלו אימונו גלובולין.
מניעה
חיסון נגד אדמת מהווה חלק משגרת החיסונים לכלל התינוקות בישראל, שניתן כחיסון משולש MMR נגד המחלות חצבת, חזרת ואדמת.
אדמת עלולה להתפרץ גם אצל אנשים שחוסנו נגדה. המחלה נוטה להתפרץ בעיקר בבסיסים צבאיים, במוסדות לימודים, בקרב אנשי צוות רפואי באופן כללי ובקרב אנשי צוות רפואי המטפלים בילדים.
אישה שמתכננת הריון ואינה יודעת אם היא מחוסנת בפני אדמת, מומלץ שתבדוק זאת באמצעות בדיקת דם. אם האישה לא חוסנה נגד אדמת קודם לכן, היא יכולה לקבל חיסון נגד אדמת עד חודש לפני ההתעברות, טווח זמן שנחשב לבטוח.
על פי רב, אדם שלקה במחלת אדמת לא יחלה במחלה פעם נוספת.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
שאלה: איזה חיסון צריך לקבל החל מגיל שנה ועד שנה ושבעה חודשים, ומתי?
תשובה: על פי הוראות משרד הבריאות, בגיל שנה יש לחסן את הפעוטות בתרכיב נגד שיתוק ילדים, תרכיב משולש נגד אסכרה-צפדת-שעלת (DTP) , תרכיב משולש נגד חצבת- חזרת-אדמת (MMR) ותרכיב נוסף נגד חיידק בשם המופילוס אינפלואנזה (Hib). בגיל שנה וחצי- ושנתיים יש לחסן כנגד דלקת כבד נגיפית (Hepatitis A) . למידע נוסף ולטבלאת החיסונים המלאה: www.infomed.co.il/immun.asp
שאלה: אני בשבוע החמישי להריוני ועובדת בבית חולים גדול, כעובדת פארא רפואית. במסגרת עבודתי מגיעים אלי ילדים מהמחלקות השונות, עם זיהומים שונים, חיידקים עמידים וכו'. עד היום זה לא הפריע לי, אבל עכשיו, כשאני בהריון, אני מתחילה לחשוש ולהיבהל כשהם משתעלים עלי ובכ
תשובה: מעצם עבודתך בבית חולים את נמצאת בסיכון גבוה יותר להידבקות במחלות מאשר שאר האוכלוסייה. בתחילת הריון נהוג לבדוק הימצאות של נוגדנים בגוף האישה למחלות כגון CMV, טוקסופלסמה, אדמת, וריצלה ועוד. אם ידוע על כך שאין לך נוגדנים ל- CMV לדוגמה, כדאי שתיזהרי מילדים החולים במחלה ותגשי להיבדק אחת לחודש וחצי כדי לדעת אם נדבקת. לגבי מחלות אחרות, באופן כללי, אדם בריא לא נדבק מחיידקים עמידים בבית חולים. אם המערכת החיסונית שלו תקינה, היא מגינה עליו. לא ציינת עם איזה ילדים את עובדת, ואי אפשר להתייחס לכל החיידקים והווירוסים יחד. ליתר ביטחון, אם ידוע לך על ילד עם מחלה מאוד מדבקת שאינך מחוסנת מפניה, מומלץ להתרחק. בברכה, ד"ר נעמה ורבין - אינפומד
שאלה: האם יש סכנה כלשהי לעובר כאשר אמו ההרה באה במגע עם ילד החולה באבעבועות רוח ? (כמו למשל הסיכון בחיפה לאדמת)
תשובה: אם היה לאם אבעבועות בעבר- אין כל חשש. גם אם האם לא חלתה בעבר ולא חוסנה, ונעשית חולה במהלך ההריון, יש סכנה נמוכה לפגיעה בעובר - סיכוי של 0.4% בתחילת ההריון, וסיכוי של 2% בטרימסטר השני בשבועות 13-20. יש צורך להתייעץ עם רופא נשים לגבי טיפול בזמן ההריון ומעקב אחר מומים אפשריים באולטרסאונד. אם האם נדבקת בחמישה ימים שלפני הלידה, או עד יומיים לאחריה, הסיכוי שהיילוד יידבק במחלה הוא עד 25%, ויש לטפל טיפול דחוף בנוגדנים תוך- ורידיים. לפרטים נוספים- http://www.otispregnancy.org/pdf/chickenpox.pdf
שאלה: לכמה זמן תקף חיסון נגד אדמת ? אם אני בת 34 וחוסנתי בגיל 12 , האם הנוגדנים קיימים אצלי או שעלי לקבל חיסון נוסף ?
תשובה: חיסון נגד אדמת אמור להיות תקף לשארית חייך. עם זאת, כמו בכל חיסון, קיימים אנשים שחוסנו, אך בגופם לא ניתן לאתר את הנוגדנים לנגיף. לפני הריון מומלץ לבצע בדיקת דם פשוטה, כדי לוודא שבגופך אכן קיימים נוגדנים.