דלג לתוכן

אשפוז (hospital admission, hospitalization)

ערוץ בריאות כללית
2 דקות קריאה
אשפוז מוגדר כשהייה קצרה או מתמשכת במערכת האשפוז של בית חולים. מאחר שכמות המיטות והצוות הרפואי הם משאבים לא סופיים, כמות גבוהה מדי של מטופלים/ות במחלקת אשפוז בבית חולים עלולה להוביל לפגיעה באיכות הטיפול. אחת הדרכים הטובות ביותר להימנע מכך היא באמצעות חינוך מטופלים, למשל איך לנהל נכון מחלות כרוניות, כמו גם באמצעות אשפוז ביתי.

מיטה ריקה בחדר אשפוז בבית חולים
צילום: shutterstock | BigPixel Photo

למה צריך אשפוז?

מחלקת אשפוז בבית החולים נועדה לצורך השגחה של צוות בית החולים על מטופל/ת, כמו גם לצורך אבחון רפואי או לצורך טיפול רפואי או כירורגי המצריכים שהייה של יום אחד או יותר בבית החולים.

אופן האשפוז בבית החולים תלוי בנסיבות ובאופי הפציעה או המחלה. לדוגמה, מי שעבר טראומה חמורה בראש בתאונת דרכים ואינו מגיב, יתקבל באופן שונה ממי ששבר את פרק כף היד עקב נפילה מאופניים.

סוגי אשפוזים

הנסיבות האישיות וחומרת הפציעה או המחלה ישפיעו על סוג האשפוז בבית החולים. להלן סוגי האשפוזים העיקריים בישראל:
 
  • אשפוז אלקטיבי – אשפוז מתוכנן כאשר למטופל יש מצב בריאותי הדורש טיפול ואשפוז שכבר מודעים אליו. במקרה זה, יתוזמן תאריך האשפוז בבית החולים. המטופלים מקבלים בדרך כלל הערכה של כמה זמן הם יהיו בבית החולים על סמך הטיפול או ההליך שהם יקבלו. היתרון העיקרי של אשפוזים מתוכננים הוא שרופאים יכולים לתכנן את הטיפול ולארגן מיטות ובדיקות חיוניות כגון צילומי רנטגן ובדיקות דם. סוג זה של תכנון והכנה יכולים להביא לתוצאות טובות יותר של הטיפול.
  • אשפוז חירום - כאשר למטופל/ת יש פציעה או מחלה מסכנת חיים הדורשת טיפול רפואי מידי. דוגמאות נפוצות הן התקף לב, שבץ, טראומה חמורה ואיבוד דם. חולים במצבי סכנת חיים מאושפזים במחלקת המיון של בית החולים - היחידה לרפואה דחופה בבית החולים. חולים שמצבם יציב מועברים מהמיון למחלקה אחרת לצורך השגחה והמשך טיפול.

אשפוז מרצון לעומת אשפוז בכפייה

במרבית המקרים, אנשים מגיעים מרצון לבית החולים ובמקרה שבו יש צורך באשפוז, הוא בדרך כלל ייעשה מרצון. עם זאת, קיימים שני מקרים בהם ניתן לאשפז אדם בכפייה. המקרים הם:
 
  • בריאות הנפש – אנשים עם חשד להפרעה או בעלי מחלת נפש מאובחנת שיש חשש לפגיעה בחייהם שלהם או של הסובבים אותם. מקרים אלו נעשים רק על ידי החלטת בית המשפט או פסיכיאטר/ית מחוזי.
  • צו בית משפט – במקרים מסוימים בהם ישנה התנגדות של הורה או אפוטרופוס לאשפז אדם אשר הוכח כי יש צורך הכרחי באשפוזו.

מה להביא לאשפוז?


מטופלים שאמורים להתאשפז בבית החולים תוהים לא פעם איזה ציוד ומסמכים יש להביא. התשובה לכך מתחלקת לשתי קטגוריות עיקריות:
  • פריטים קריטיים - מסמכים רפואיים וחפצים חיוניים אחרים שהצוות הרפואי יזדקק להם כדי לטפל בחולים, כגון הנחיות מהרופא/ה המטפל/ת, רשימה של תרופות, תוספי מזון וויטמינים שנוטלים וכו'. לצד זאת, חשוב לספק רשימת תרופות שיש אלרגיה להן.
  • חפצים אישיים - פריטים אישיים נועדו בדרך כלל להפוך את השהייה לנוחה יותר והם כוללים ביגוד נוח, מוצרי טואלטיקה, מכשירי אלקטרוניקה ומטענים, חומר קריאה ומשקפי ראייה. בדרך כלל לא מומלץ להביא מוצרי קוסמטיקה או בשמים.
רופאים בתחום
ד"ר יסמין דגן
ד"ר יסמין דגן כירורגיה
5.0
( 6 חוות דעת )
"רופאה שהיא ממלאת את שתי הפונקציות שחולה זקוק להם. א. רופא מומחה תרתי משמע. ב. בת אדם, מדברת עם החולה בגובה העיניים ולא מעליו. דאגתה לחולה עד לפרט האחרון, גם אם זה לא מחובתה. ״אשה קטנה, גדולה״. מקווה שלא אצטרך להמליץ עליה לאף אחת, אבל אם אדרש אמליץ עליה ורק עליה."
ד"ר מיכאל ביים
ד"ר מיכאל ביים כירורגיה
5.0
( 3 חוות דעת )
"דר מיכאל ביים רופא מלאךךך מרגיע סבלני עדין קשוב שהעביר לי את חווית הטיפול ברוגע ,בא למחלקה על הבוקר לראות אותי הטלפון שלו זמין תמיד אלוףףך"
פרופ' משה פפא
פרופ' משה פפא כירורגיה
מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו