דלג לתוכן

סידור מוסדי (Institutional placement)

2 דקות קריאה

סידור מוסדי הוא מעבר ממגורים בקהילה למסגרת מוגנת, כגון בית אבות, דיור מוגן, מוסד. סידור מחוץ לבית שכיח בגיל זיקנה. המעבר מושפע מגורמים שונים: ירידה בתפקוד הגופני, התאלמנות ומות חברים, ירידה קוגניטיבית, ירידה בכושר הראייה/שמיעה, אובדן תפקידים חברתיים ונזקים כלכליים. כך באופן טבעי פוחתת הניידות, פוחתת תדירות היציאה מהבית והמפגשים החברתיים ועולה הצורך בשינוי.

המוסד כולל בדרך כלל טיפול רפואי: נוכחות אחות ורופא, טיפול סיעודי: רחצה, הלבשה, האכלה וניקיון, שירותים פרא-רפואיים: פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ופעילויות חברתיות. רוב המוסדות נמצאים כיום בבעלות פרטית ונתונים לפיקוח משרד הבריאות ומשרד העבודה והרווחה. נבדקים התנאים הפיזיים, הציוד, כוח האדם והשירותים במוסדות השונים.

המוסדות מסווגים לארבע קבוצות בהתאם לתפקודו של האדם:

1. עצמאיים - המתפקדים בכוחות עצמם, פונים על פי בחירתם באופן פרטי לדיור מוגן;

2. תשושים - הזקוקים לעזרה חלקית בתפקודי היומיום, אך ניידים בכוחות עצמם או בעזרת אביזרי-עזר (מקל, הליכון), סידור מתאים - בית אבות.

3. סיעודיים - המרותקים לכיסא גלגלים או זקוקים לעזרה צמודה לשם ניידות וכן זקוקים לעזרה בשאר פעילויות היומיום, כגון הלבשה, רחצה, אכילה ושליטה על סוגרים, סידור מתאים - מוסדי-סעודי.

4. תשושי נפש - המסוגלים להתהלך, אך לוקים בירידה קוגניטיבית משמעותית: זיכרון, התמצאות, שיפוט, וזקוקים עקב כך להשגחה צמודה, סידור מתאים במוסד שיש בו מחלקה לתשושי נפש.

משרד הבריאות מפקח על המוסדות הסיעודיים ועל אלו המיועדים לתשושי הנפש. משרד העבודה והרווחה מפקח על בתי אבות לתשושים. שני המשרדים מסייעים במימון השהות במוסד, על פי חישובי זכאות. יש לציין שלפי חוק המזונות, מדיניות הרשויות היא לחייב את הפונה ואת משפחתו לשאת בנטל הכספי והרשויות משלימות את ההפרש בעת הצורך.

אפשרות נוספת לעזרה במימון השהות במוסד היא באמצעות ביטוח סיעודי. לפנייה לשם סידור מוסדי דרך משרד הבריאות, יש לצרף את המסמכים הבאים: 

1. צילום תעודת זהות של הקשיש הכוללת את מקום מגוריו;

2. דו"ח רפואי עדכני מהחודש האחרון וסיכומי מחלה מתקופות אשפוז אחרונות אם היו;

3. דו"ח סיעודי/תפקודי שייכתב על ידי אחות;

4. דו"ח סוציאלי שייכתב על ידי עובד/ת סוציאלי/ת;

5. דו"ח פסיכו-גריאטרי (לגבי קשיש שאובחן כתשוש נפש).

הקשיש ובני משפחתו מקבלים שאלוני הצהרה למילוי בהתאם להוראות, ומצרפים את המסמכים המתבקשים. על סמך אלו נקבע גובה ההשתתפות של הקשיש ושל בני משפחתו במימון המגורים במוסד. הקשיש ובני משפחתו מקבלים רשימת מוסדות הנמצאים בפיקוח משרד הבריאות, על מנת לציין את העדפותיהם, בעדיפות ראשונה ושנייה.

שלב ההמתנה - לאחר קבלת ההודעה על גובה ההשתתפות וקביעת המוסדות המועדפים, הקשיש ממתין בביתו או במסגרת פרטית, עד לסידור המוסדי דרך משרד הבריאות.

רופאים בתחום
פרופסור חן הופמן
פרופסור חן הופמן דימות
ד"ר חן הופמן מנהל שירות לנוירורדיולוגיה לא פולשנית, אחראי הדמיית מוח בילדים ובעוברים במחלקת הדימות, מרכז רפואי ע"ש שיבא, בית חולים תל השומר
ד"ר מריאנה ויינרמן - רשת מרפאות
ד"ר מריאנה ויינרמן - רשת מרפאות רפואה אסתטית
5.0
( 5 חוות דעת )
"ממליצה ממש !! אוהבת את כולן 💗"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו