דלג לתוכן

מעי (intestine, bowel)

גסטרו
1 דקות קריאה
המעי הוא צינור שרירי מפותל במערכת העיכול, המשתרע מהקיבה ועד לפי הטבעת. מטרתו העיקרית של המעי היא לעכל מזון, אבל הוא נמצא שם גם מסיבות אחרות: המעי גם מייצר חומרים שונים השולחים אותות לחלקים אחרים בגוף, וממלא תפקיד חשוב במלחמה בחיידקים ובוויסות מאזן הנוזלים בגוף[1].

המעי הוא המקום שבו מתרחשים רוב תהליכי העיכול הכימיים, וחומרי מזון מעוכלים נספגים לטובת שימושים שונים בגוף, חלקם נאספים כפסולת לצורך סילוק מהגוף[2].

רופאה אוחזת בידיה דגם של מעי הכולל את המעי הדק והמעי הגס
צילום: shutterstock | FOTOGRIN


כל חלק במערכת העיכול עוזר לפרק את המזון והנוזל לחלקים קטנים יותר ולהעביר אותם לחלקים אחרים בגוף. ברגע שהמזונות מפורקים לחלקים קטנים מספיק, הגוף יכול לספוג ולהעביר את החומרים המזינים למקום שבו הם נחוצים. כל זה נעשה באמצעות נוזלים, עצבים והורמונים שעוזרים בביצוע תהליך העיכול[3].

החלק הקדמי של המעי, המקושר לקיבה, נקרא המעי הדק. אחריו ישנו מקטע קצר ורחב יותר המסתיים בפי הטבעת, והוא נקרא המעי הגס[2]:
 
  • המעי הדק -  מזון המפורק על ידי הקיבה עובר לתוך המעי הדק, אשר סופג חומרים מזינים ושולח אותם לזרם הדם. שלושת הסוגים העיקריים של חומרים מזינים שעוברים במעי הדק הם חלבונים, שומנים ופחמימות[3].
  • המעי הגס - המעי הגס סופג נוזלים, מלחים וחומרי פסולת מתוצר העיכול. המעי הגס ממצק את הפסולת לצואה, שעוברת אל פי הטבעת, עד שהיא יוצאת מן הגוף[3].

מאחר שבדופן המעי ישנו מספר גבוה במיוחד של תאי עצב. אצל אנשים מסוימים, המעי יכול להיות מושפע ממצב הרוח. כך למשל, כאבי בטן, שלשול או עצירות עלולים להופיע במקרים של לחץ או דאגה ממשהו[1].
רופאים בתחום
פרופ' נתן גלוק
פרופ' נתן גלוק גסטרואנטרולוגיה
4.9
( 55 חוות דעת )
"קיבלתי את מלוא הזמן הנדרש ותשומת הלב, הרגשתי שפרופסור נתן גלוק היה קשוב לצרכים שלי ונתן לי הסבר מפורט על כל השלבים הבאים של המשך הטיפול בי"
ד"ר יונה אבני
ד"ר יונה אבני גסטרואנטרולוגיה
מנהלת המכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות הכבד בביה"ח וולפסון בדימוס
ד"ר יעל וינטרוב-ברכה
ד"ר יעל וינטרוב-ברכה גסטרואנטרולוגיה
רופאה בכירה ביחידה למחלות מעי דלקתיות, במכון לגסטרואנטרולוגיה, תזונה ומחלות כבד, מרכז שניידר לרפואת ילדים

שאלות מתוך פורום גסטרו ומחלות כבד

בניהול ד"ר שי מטלון
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו