חילוף חומרים הוא התהליך שבו הגוף ממיר את המזון והשתייה לאנרגיה. במהלך תהליך ביוכימי מורכב זה, קלוריות במזון ובמשקאות משולבות עם חמצן כדי לשחרר את האנרגיה לה זקוק הגוף כדי לתפקד.
Panchenko Vladimir | Shutterstock
גם במנוחה הגוף זקוק לאנרגיה לכל הפונקציות שלו כמו נשימה, זרימת דם, שחרור הורמונים וגידול ותיקון של תאים.
מספר הקלוריות שהגוף צורך כדי לבצע את הפונקציות הבסיסיות הללו מכונה קצב חילוף חומרים בסיסי, או בשם המוכר יותר - מטבוליזם. מספר גורמים קובעים את קצב חילוף החומרים הבסיסי האישי:
• גודל הגוף והרכבו - אנשים גדולים יותר או בעלי מסת שרירים גדולה יותר נוטים לשרוף יותר קלוריות, גם במנוחה.
• מין - לרוב הגברים יש פחות שומן גוף ויותר שרירים מאשר נשים באותו גיל ומשקל, ולכן לרוב גברים שורפים יותר קלוריות.
• גיל - ככל שמתבגרים כמות השרירים נוטה לרדת והשומן מהווה אחוז גדול יותר מהמשקל ומאט את שריפת הקלוריות.
בנוסף לקצב חילוף החומרים הבסיסי, שני גורמים נוספים קובעים כמה קלוריות הגוף שורף בכל יום:
• עיבוד המזון - עיכול, ספיגה, הובלה ואחסון של המזון הנצרך תלוי גם הוא קלוריות. כ-10% מהקלוריות שמגיעות מהפחמימות ומהחלבון שבאוכל, נצרכות במהלך העיכול והספיגה של המזון.
• פעילות גופנית - החל מספורט ועד הליכה לחנות: כל פעילות גופנית תורמת לשריפת קלוריות בכל יום.
קצב חילוף החומרים הבסיסי הוא גנטי בחלקו ואינו ניתן לשינוי. אם חילוף החומרים גבוה, או מהיר, האדם ישרוף יותר קלוריות במנוחה ובמהלך פעילות גופנית. זו אחת הסיבות לכך שאנשים מסוימים יכולים לאכול יותר מאחרים בלי לעלות במשקל. אדם עם חילוף חומרים נמוך, או איטי, ישרוף פחות קלוריות במנוחה ובמהלך פעילות גופנית ולכן צריך לאכול פחות כדי להימנע מעודף משקל. לצד זה, מחקרים מראים שלאנשים הסובלים מעודף משקל יש חילוף חומרים מהיר יותר מאשר אנשים רזים יותר היות וגוף גדול יותר דורש יותר אנרגיה לביצוע תפקודים גופניים בסיסיים.
מחלות ומצבים רפואיים מסוימים יכולים להאט את חילוף החומרים של האדם, כמו תסמונת קושינג ותת פעילות של בלוטת התריס.
נטען שמאכלים ומשקאות מסוימים יכולים להגביר את חילוף החומרים, בהם תה ירוק, קפה שחור, תבלינים ומשקאות אנרגיה, אולם אין ראיות מדעיות שתומכות בטענות אלה.