שלד היא מערכת המעניקה לגוף את צורתו ומחזיקה את האיברים במקומם. מערכת השלד למעשה מהווה את מבנה התמיכה החשוב ביותר של הגוף[1].
השלד אינו בנוי רק מעצמות, הוא כולל גם רקמות חיבור שעוזרות לגוף להישאר נתמך ובטוח בזמן תנועה או נייחות, כמו גם שרירים שעוזרים לנוע. מערכת השלד נקראת גם מערכת השרירים והשלד[2].
רוב שרירי הגוף מחוברים לעצמות, שפועלות כמו מנופים המאפשרים תנועה של חלקי הגוף.
עצמות השלד משמשות גם כמאגר למינרלים, כמו סידן וזרחן.
מרבית ייצור תאי דם בגוף מתרחשת בתוך המח של עצמות מסוימות.
ממה בנויה מערכת השלד?
השלד אמנם מכיל את כל העצמות, אבל למערכת השלד יש גם הרבה רקמות אחרות, והיא כוללת את המרכיבים הבאים[4]:
עצמות – עצם היא הצורה העיקרית של הגוף לתמיכה מבנית.
שרירים - השרירים עשויים מסיבים ארוגים בחוזקה והם נמתחים. בגוף יש יותר מ-600 שרירים שעוזרים לבצע פעולות שונות, החל מהליכה, ריצה וקפיצה ועד לנשימה ועיכול מזון.
סחוס - סחוס הוא רקמה חזקה וגמישה הפועלת כמו בולם זעזועים במפרקים בכל הגוף.
רצועות - רצועות הן רקמות המחברות עצמות לעצמות אחרות.
גידים - גידים הם מעין מיתרים המחברים את השרירים לעצם.
מפרקים - מפרק הוא כל מקום שבו שתי עצמות נפגשות. מפרק יכול להכיל חלק מהמרכיבים המפורטים לעיל, או את כולם.
מה תפקידי השלד?
למערכת השלד מספר תפקידים, העיקריים שבהם כוללים[5]:
מתן צורה לגוף - השלד תומך במשקל הגוף. זה גם העוגן לכל הרקמה שמתחברת אליו.
מתן תנועה - המפרקים, רקמות החיבור והשרירים פועלים כולם יחד כדי לדחוף ולמשוך חלקים בגוף בכל תנועה.
הגנה על האיברים - השלד הוא כמו חליפת שריון מובנית לאיברים באזורים שונים בגוף. כך למשל הגולגולת מגנה על המוח, הצלעות על הלב והריאות, והחוליות בעמוד השדרה שומרות על בטיחות חוט השדרה.
יצירת תאי דם חדשים - מח העצם במרכז חלק מהעצמות מייצר תאי דם אדומים חדשים ותאי דם לבנים שהגוף צריך כדי להישאר בריא.
אחסון מינרלים - העצמות מאחסנות אספקה של מינרלים חשובים כמו סידן וויטמין D.
מצבים בריאותיים בשלד
הגוף דואג לחדש כל הזמן את השלד על ידי פירוק רקמת עצם ישנה ובניית רקמת עצם חדשה לפי הצורך.עצם בריאה זקוקה לתזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה, משקל נכון ורמות נכונות של הורמונים שונים. לצד כל זאת, ישנם מצבים בריאותיים שונים אשר עלולים להוביל לפגיעות שונות בשלד, בהם ניתן בדרך כלל לטפל באמצעות אורתופד/ית, ראומטולוג/ית, אוסטאופת/ית, כירופרקט/ית ועוד. להלן כמה מצבים בריאותיים בשלד[6]:
דר שלום רב יש לי עיבוי 5 ממ ברצועה הפלנטרית בכף רגל ימיו עם חשש לדורבן עפי האולטרסאונד. שאלתי כמה זמן יעבור מגמר טיפול בגלי הלם עד לריפוי ממשי? לא חלקי.זה אינדודואלי אבל לצורך תיאום ציפיות אני שואל במידה ואעבור את הטיפול.למענה אודה
רלף שלום, הטיפול בגלי הלם מתניע תהליך ריפוי, והוא לוקח זמן. בדרך כלל את השיפור מרגישים אחרי שבועיים שלושה, והתוצאה הסופית היא אחרי חדשיים שלושה. בהצלחה.
הדס שלום, מומלץ לבצע טיפול בגלי הלם במרווחים של שבוע עד שבועיים. צריך לתת לרקמה להגיב לטיפול ולהיות מוכנה לטיפול נוסף. טיפולים צפופים מדי עלולים לגרום נזק.
אלום שלום, הטיפול בגלי הלם כרוך בכאב מסוים ובהחלט אינו נעים. יחד עם זאת, ניתן להתחיל בעצמה נמוכה ולעלות בהדרגה בהתאם למידת הכאב. מנסיוני, תמיד אני מגיע לעצמה שהיא מספקת מבחינתי ונסבלת מבחינת המטופל.
נעמי שלום, הטיפול בגלי הלם באורטופדיה מתאים לדלקות מתמשכות במקומות ספציפים. המקרים הנפוצים הם דרבן בעקב, דלקת בגיד אכילס, מרפק טניס, הסתיידויות בכתף, דלקת בצד האגן ואצבע הדק. במקרים אלה אפשר לצפות לריפוי מלא של הבעיה. הטיפול יכול להתאים גם למצבים מסוימים של שחיקת סחוס, בברכיים למשל או בכף היד. לפני התחלת הטיפול חשוב לעבור אבחון מסודר אצל אורטופד וכדאי מאד להתייעץ עם מטפל בעל נסיון כדי לוודא התאמה לטיפול.