בדיקת זרע (Semen Analysis)
בדיקת זרע היא אחת הבדיקות הראשונות שמבצעים אצל הגבר לצורך בירור בעיות פוריות, כשיש קשיים להרות. בדיקת זרע מודדת ספירת זרע (כמות הזרע שהגבר מייצר) ואת איכותו בדגימת זרע, שנשלחת למעבדה.
בדיקת זרע, שבוחנת ספירת זרע ואיכותו, היא אחת הראשונות שעושים הגברים כשיש בעיות פוריות.
בבדיקת זרע מודדים את נפח הדגימה (כמות הזרמה בפליטה), זמן התנזלות, ספירת זרע (מספר תאי הזרע), תקינות המבנה והצורה של תאי הזרע, תנועתיות הזרע ורמת החומציות שלו. בנוסף, בדיקת הזרע מודדת גם ספירת תאי דם לבנים ורמת סוכר (פרוקטוז) בדגימה.
ממשיכים לדבר על זה בפורום פוריות הגבר
אוכלוסיות בסיכון
אין דגשים מיוחדים עבור בדיקת זרע.
מחלות קשורות
בדיקת זרע מתבצעת לצורך בירור של אי פריון ראשוני או שניוני. ישנן מחלות רבות הפוגעות בספירת הזרע, נוזל הזרע או בייצור תאי זרע עצמם: דלקת באשך (אורכיטיס), דליות באשך (וריקוצלה), תסמונת קליינפלטר, פגיעה בייצור הזרע עקב טיפול בקרינה או כימותרפיה, מחלות זיהומיות עם פגיעה באשך (למשל, חזרת), חסרים הורמונלים שונים.
קראו עוד: מחלות הגורמות לכאבי אשכים
מתי עושים בדיקת זרע?
לרוב, בדיקת זרע נעשית לצורך בירור ראשוני של אי פריון אצל הגבר. אי-פריון מוגדר אחרי לפחות שנה של ניסיונות להרות ללא שימוש באמצעי מניעה וללא הצלחה. מכיוון שבדיקת זרע היא הליך פשוט וקל, הגבר נשלח לבצעה במקביל לבירור ראשוני אצל בת הזוג.
בנוסף, בדיקת זרע נחוצה לקביעה של הצלחת ניתוח קשירת או כריתת צינור הזרע (vasectomy) בגברים המעוניינים בהפסקת הפוריות.
איך להתכונן לבדיקת הזרע?
לרוב, גבר שעומד לבצע בדיקת זרע יתבקש להימנע מקיום יחסים המסתיימים בשפיכה למשך 2-5 ימים טרם בדיקת זרע, כדי להבטיח את התוצאה הגבוהה ביותר שניתן להפיק מהדגימה. עדיף שלא להימנע מקיום יחסים למשך יותר משבוע-שבועיים לפני בדיקת הזרע. תקופה ארוכה ללא שפיכה עלולה לגרום לתאי זרע פחות פעילים.
אופן ביצוע הבדיקה
הגבר יספק דגימת זרע, לרוב, על ידי שפיכה לתוך כוס בדיקה סטרילית. אפשר לתת את הדגימה בחדר פרטי במרפאות המיועדות או בבית, אם הנבדק יכול להביא את הדגימה תוך שעה לכל יותר למרפאה/מעבדה. לקיחת הדגימה אינה כואבת ולא אמורה לגרום לאי נוחות כלשהי.
ישנן מספר דרכים להביא לשפיכה, כשהעדיפה ביותר היא על ידי גירוי עצמי ושפיכה לכוסית בדיקה הסטרילית. אפשר לאסוף את דגימת הזרע גם בזמן קיום יחסים, אולם דרך זו פחות מומלצת. אין להשתמש בחומרי סיכה, שיכולים לגרום לתוצאות לא מדויקות.
במידה ונעשה שימוש בקונדום, יש להשתמש בקונדום ללא חומרים כימים, כגון קוטלי זרע וכד'. בכל מקרה, יש לשטוף את פנים הקונדום לפני השימוש. לאחר השפיכה, יש להסיר את הקונדום בזהירות, לקשור את הקצה הפתוח ולהניחו בכוס הדגימה (תוך זהירות ושמירה על סטריליות).
אחרי הבדיקה
יש להביא את כוס הדגימה במהירות האפשרית אל המרפאה/המעבדה, תוך שמירה מפני חשיפה לאור השמש. אין להקפיא או לחמם את הדגימה.
לעיתים תידרש חזרה על הבדיקה למשך 2-3 פעמים נוספות בטווח של 3 חודשים, על מנת להעריך את ממוצע הדגימות.
פענוח תוצאות
תוצאות הדגימה של בדיקת זרע מתקבלות לרוב לאחר יממה.
בדיקת זרע - פענוח המדדים שמתקבלים בבירור לאי-פריון:
נפח הדגימה (volume) - ערך תקין בין 2-6 מ"ל. נפח קטן במיוחד, עקב דלקת או דליות באשך למשל, עלול להיות אחראי לבעיית הפוריות.
זמן התנזלות (liquefaction time) - ערך תקין בין 20-30 דקות לאחר לקיחת הדגימה. זמן מאורך יותר יתכן וקשור בזיהום באשך.
ספירת תאי הזרע (sperm count) - ערכים תקינים מעל 40 מיליון תאי זרע בדגימה. ספירת תאי זרע נמוכה מעידה לעיתים על בעיה בייצור, למשל עקב בעיה הורמונלית או פגיעה באשך. ספירת זרע נמוכה אין פירושה כי גבר לא יוכל להפרות אישה, אולם יכולה להסביר קשיים בכניסה להריון.
בבדיקת הצלחת ניתוח קשירת צינור הזרע - ספירת תאי הזרע התקינה היא 0.
צורת התאים (morphology) - נחשבת תקינה כשלפחות 70% מהתאים הם בעלי צורה ומבנה תקינים. תאי זרע בעלי צורה לא תקינה הם למשל בעלי שני ראשנים, שני שוטונים (זנבות), שוטון קצר, או ראשן עגול (במקום בצורת ביצה). צורה לא תקינה מקשה על תא הזרע בחדירה לביצית. הסיבות לבעיות מורפולוגיות הן רבות למשל עקב פגיעה כימית (קרינה) בתאי הזרע, זיהום או דלקת באשך.
תנועתיות (motility) - נחשבת תקינה כשלפחות 60% מתאי הזרע נעים קדימה בצורה תקינה.
רמת חומציות (pH) - תקינה בין 7.2-8. רמת חומציות נמוכה או גבוהה מדי עלולה לפגוע בתנועתיות תאי הזרע ואף להרוג אותם.
ספירת תאי דם לבנים (White blood cells) - תקינה אם אין כלל תאים לבנים או גורמים מזהמים בדגימה (למשל חיידקים). מספר רב של תאים לבנים או נוכחות מזהמים בדגימה מצביעים על דלקת או זיהום באשך.
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- אני נוטל 2 -3 כדורי קלונקס 2 מ"ג ביום, בגלל תנועות לא רציונליות.השאלה שלי, היא האם הקלונקס פוגע בזרע?
- האם זה תקין כי לאחר ניתוח להורדת אשך טמיר שק האשכים יתנפח וישנה את צבעו?
- קיבלתי תשובות של בדיקות הורמונליות, ונמצא שה- FSH גבוה: 31.2. האם זה יכול להעיד על ספירה נמוכה של תאי זרע? האם ניתן לטפל בזה בדרך כלשהי? אם יש מיעוט תאי זרע והתאים לאחר סרכוז [הפרדת חומרים בעלי צפיפות שונה בצנטרפוגה] לא בתנועה, כיצד יהיה ניתן להקפיא
- עברתי שתי בדיקות זרע ושתיהן נמצאו לא תקינות: באף אחת מהן לא נמצאו תאי זרע. מהי מידת ההשפעה של רמת ה- FSH אצל גבר ומהי הרמה התקינה של הורמון זה? מה יכולות להיות הסיבות לממצאי הבדיקה שתיארתי? האם זהו מצב הפיך?
- אני גבר בן 44, נשוי עם שלושה ילדים, ומעוניין לעבור ניתוח וזקטומיה. באיזה בתי חולים בארץ מתבצע ההליך? האם יש השתתפות של קופת חולים? מהו ההליך הביורוקרטי שצריך לעבור? אני מחפש את הרופא המומחה והטוב ביותר בארץ לניתוחים אלה.
- אני ובת זוגי מעוניינים להיכנס להריון. עברתי בדיקת זרע ובתוצאות התגלו ספירה נמוכה, וכן נוכחות של החיידק Ureaplasma urealyticum. הבנתי כי בנוכחות חיידק זה, עלולה להיווצר פגיעה באיכות הזרע ובכמותו. אודה על קבלת אינפורמציה נוספת על כך.
- אני ואשתי מתכוונים להתחיל לנסות להיכנס להריון. אני מעשן מריחואנה בתדירות נמוכה (פעם-פעמיים בחודש) ואשתי לא מעשנת כבר שנה. כמה זמן לפני הניסיונות להיכנס להיריון עלי להפסיק לעשן? מהו הזמן שעובר עד שהחומר הפעיל שנמצא במריחואנה מתפנה מהגוף?
- גבר שיש לו פין עקום יכול להעמיד בנים?
- אני בן 19. לפני שנה התחילו לי כאבים באשך השמאלי, כמות הזרע פחתה לעומת מה שהיה לפני כן, והזקפה העשתה חלשה. הכל קרה ביחד, באותו יום. גם הבחנתי שאשך שמאל נפול בהרבה ביחס לאשך ימין. עברתי בדיקת אולטרסאונד, שתוצאותיה תקינות, עשיתי בדיקת זרע ותוצאותיה
- אני בן 31, סובל מבעיית אי-פוריות. עשיתי כבר את כל הבדיקות, ולהלן תוצאות בדיקות זרע ואשכים: אחרי סרכוז מהיר בפלט נמצאו 10 זרעונים ללא תנועה. שני האשכים בגודל תקין, בעלי מרקם אחיד ונצפתה זרימה עורקית. אין עדות להידרוצלה. משמאל נצפה וריקוצלה בינו
מאמרים בנושא בדיקת זרע
בעיות פוריות - הקשיים בדרך לחלום ההורות לכתבה המלאה
מחקר שפורסם בכתב העת היוקרתי "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין" מגיע למסקנה שצורת תא הזרע היא המדד הטוב ביותר לפוריות הגבר. לכתבה המלאה