דלג לתוכן

טראומה (trauma)

ערוץ בריאות הנפש
2 דקות קריאה
טראומה היא מושג שיכול להתייחס לטראומה מעולם הרפואה וטראומה מעולם הפסיכולוגיה:

ברפואה - חבלה גופנית, כגון פצע, שבר או חבטה.

בפסיכולוגיה - תגובה רגשית לאירוע קשה כמו תאונה, אונס או אסון טבע. בדרך כלל לאחר האירוע התגובה הרגשית היא הלם והכחשה. בטווח הארוך יותר עלולים להופיע רגשות בלתי צפויים, פלאשבקים, מערכות יחסים מתוחות, ואפילו תסמינים פיזיים כמו כאבי ראש או בחילה.

הרגשות הללו טבעיים, אך במקרים מסוימים יש אנשים שיתקשו להמשיך בשגרת חייהם. פסיכולוגים יכולים לעזור למצוא דרכים לניהול הרגשות.  

אישה וגבר בטראומה בתוך קהל אחרי השביעי באוקטובר
צילום: shutterstock | maximpolak

סוגי טראומה נפשית

  • טראומה אקוטית - מתבטאת במצוקה עזה בסמוך לאירוע חד פעמי, והתגובה היא קצרה. דוגמאות נפוצות כוללות תאונת דרכים, תקיפה פיזית או מינית, מוות פתאומי של אדם אהוב.
  • טראומה כרונית - מתפתחת בגלל אירועים מזיקים שחוזרים על עצמם או מתמשכים, כגון בריונות מתמשכת, הזנחה, התעללות (רגשית, פיזית או מינית) ואלימות במשפחה.
  • טראומה מורכבת – מתפתחת בגלל אירועים טראומטיים שחוזרים על עצמם או אירועים מרובים שאין אפשרות לברוח מהם. קיימת תחושה של אין מוצא ובדומה לסוגים אחרים של טראומה, היא עלולה לערער את תחושת הביטחון בעולם ולהוליד ערנות יתר, בחינה מתמדת ומתישה של הסביבה (המהווה איום בפוטנציה).
  • טראומה משנית – מתפתחת בגלל חשיפה לסבל של אנשים אחרים ועלולה לפגוע בבעלי מקצוע הנקראים להוביל/לטפל/לעזור במצב הטראומתי, למשל רופאים/ות ושוטרים/ות. אנשים אלה נמצאים בסיכון לפתח קהות חושים כדי להגן על עצמם מפני מצוקה.
  • חוויות ילדות שליליות - מגוון רחב של מצבים קשים שילדים מתמודדים איתם ישירות או עדים להם בתקופת הילדות, לפני שפיתחו כישורי התמודדות יעילים. חוויות ילדות שליליות יכולות לשבש את מהלך ההתפתחות התקין והפגיעה הרגשית יכולה להימשך זמן רב עד הבגרות. דוגמאות לחוויות ילדות שליליות: אובדן הורה, הזנחה, התעללות רגשית, פיזית או מינית, גירושין.

השפעות של טראומה

אירועים טראומטיים משפיעים על יחידים, על משפחות ואף על קהילות. למרות שאנשים רבים שחווים אירוע טראומטי ימשיכו את חייהם ללא השפעות שליליות מתמשכות, אחרים עלולים לפתח הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). התגובה לחוויה טראומטית היא אישית ואינה ניתנת לניבוי. אם קיימת מערכת תמיכה חזקה, ואם לאדם יש תכונות אופי מסוימות, ייתכן שהדבר לא ישפיע על בריאותו הנפשית.

מחקרים הראו כי חוויות טראומטיות קשורות הן לבריאות התנהגותית והן למצבי בריאות גופניים כרוניים, במיוחד במקרים של אירועים טראומטיים המתרחשים במהלך הילדות. שימוש בסמים, מצבים נפשיים והתנהגויות מסוכנות אחרות נקשרו לחוויות טראומטיות. מכיוון שבעיות בריאותיות והתנהגותיות יכולות להציב אתגרים במערכות יחסים, בקריירה ובהיבטים אחרים של החיים, חשוב להבין לזהות את השפעתה של הטראומה, לחקור ולרפא אותה.
רופאים בתחום
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 17 חוות דעת )
"נורית מקסימה! רגישה ונעימה עם מומחיות רב."
M.A יעל לובנשטיין
M.A יעל לובנשטיין פסיכותרפיה
5.0
( 3 חוות דעת )
"מטפלת מיקצועית רגישה לניואנסים.מסורה מאוד."
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו