כאב בטן הוא הביטוי השכיח ביותר למחלות המערבות את דופן הבטן או איברים תוך-בטנים. באופן תקין אנשים אינם חשים את בִטנם ולכן כל כאב בטן מחייב התייחסות, אבחון וטיפול תואם.
אופי הכאב, מיקומו המדויק והתזמון שלו שונים בהתאם לגורם האחראי להופעתו ולתהליך המחלה. מיקום כאב בבטן העליונה או התחתונה, מצד ימין או משמאל מצביע, על איבר תוך-בטני המיוצג באותו אזור. לדוגמא, כאב שמקורו בכיב קיבה יהיה ממוקם לרוב בבטן המרכזית העליונה וכאב שנובע מבעיות בכיס המרה – יורגש לרוב בבטן הימנית העליונה. כאב שמקורו בדלקת חריפה של התוספתן (אפנדיציטיס), יורגש לרוב בבטן הימנית התחתונה. גם אופי הכאב - עוויתי או עמום, קצר או כזה שנמשך שעות מרובות, יכול ללמד על הסיבה להתפתחותו.
צילום: Shutterstock
כאב בטן תסמינים
אופי כאב הבטן
התכווצויות קבועות של המעי החלול (פריסטלטיקה) האחראיות לקידום תוכן המעי, אינן מורגשות. לעומת זאת, התכווצויות חזקות שנועדו להתגבר על חסימה במעי או לקדם ביעילות כמות גדולה של תוכן כפי שקורה בזיהום חריף במעיים, יגרמו לכאבי בטן עוויתיים. מאידך, תהליכי דלקת במעיים יבואו לידי ביטוי בכאב עמום ומתמשך.
עיתוי ותזמון כאבי הבטן
הופעת הכאבים ביחס לזמן האכילה ולשעת היממה שבה הוא מופיע, יכול ללמד על סיבתו. לדוגמא, חולים עם כיב תריסריון ירגישו הקלה בכאב בטן כחצי שעה לאחר האכילה, אך הכאב יחזור כשהקיבה ריקה ואין בה מזון שיכול לסתור את החומצה. לכן שכיח שחולים הלוקים בכיב בקיבה או בתריסריון מתעוררים משנת הלילה בגלל "כאבי רעב", ומוצאים עצמם אוכלים לצורך הקלה על המיחושים. בחולים עם היצרות חלקית במעי, הכאב מוחמר לאחר האוכל והלוקים בתהליכי מחלה כאלה מרגישים בנוח כשבִטנם ריקה ממזון.
כאב בטן פתאומי או הדרגתי?
חשוב לשים לב אם כאב הבטן התפתח בפתאומיות או בצורה הדרגתית. בדרך כלל, כאב בטן עז שמופיע לפתע ונמשך מספר שעות עלול לנבוע מאירוע תוך-בטני חמור כמו התנקבות כיב או קטע אחר של המעי ועלול להצריך ניתוח דחוף. לעומת זאת, כאב בטן המתפתח בצורה הדרגתית אופייני יותר לתהליך דלקתי באיבר כמו כיס המרה או המעי הגס.
סימנים נלווים לכאב כגון איבוד משקל, בחילה, הקאה, חוסר תיאבון, צהבת ושינוי בהרגלי פעולת המעיים - שלשול או עצירות, יכולים לסייע בקביעת מקור כאב הבטן.
סיבות וגורמי סיכון
מחלות שגורמות לכאב בטן אופייני:
• גידול בגוף הלבלב עלול לגרום לכאבי בטן עזים ומתמשכים שמקרינים כחגורה לגב ומוקלים בשפיפה קדימה.
• הפרעה בזרימת הדם בכלי הדם הגדולים במערכת העיכול יכולה להתבטא בכאבי בטן עזים המופיעים בדרך כלל לאחר האכילה ומוקלים כשהבטן ריקה ממזון.
• כאבי בטן יכולים לנבוע גם מבקע ("שבר") בדופן הבטן. כליאת שומן או חלק של המעי באזור בו קיימת חולשה בדופן השרירית של הבטן גורמת לכאב עז. בדרך כלל, כאבים אלה מופיעים בתנוחות גוף מסוימות או בשעת הגדלת הלחץ התוך-בטני, כמו בזמן שיעול, ומוקלים בשכיבה, לאחר חזרת הקטע שנכלא לחלל הבטן.
• גירוי הצפק (הקרום העוטף את האיברים התוך-בטניים), לרוב בגלל תהליך דלקתי, מתבטא בכאב בטן עמום ואופייני המוחמר מאוד בכל תנודה וזעזוע ולו גם הקל ביותר, כמו שיעול, או תנודות בשעת נסיעה במכונית בשל מהמורות בכביש.
אבחון ובדיקות
לרוב, כאב בטן אינו מסוכן, אך לפעמים הוא עלול להוות סימן למצב חמור. מיקום הכאב יכול לעזור לאתר את הסיבה. להלן כמה דוגמאות, אך יש לזכור שאלה רק סימנים העוזרים לכוון את הרופא למקור הבעיה, הם אינם מעידים בוודאות על מקור הכאב. במרבית המקרים הרופא ימליץ על המשך בדיקות לצורך אבחון.
• דלקת התוספתן (אפנדציט) - הכאב בדרך כלל באזור הימני התחתון של הבטן.
• דלקת הסעיף (דיברטיקוליטיס) - הכאב באזור השמאלי התחתון של הבטן.
• כליה - הכאב בגב.
• כיס המרה - הכאב בחלק הימני העליון.
• קיבה - הכאב בחלק העליון של הבטן.
• שלפוחית השתן או מערכת המין הנקבית - הכאב בבטן התחתונה.
בדרך כלל, כאב מאיברים חלולים כגון המעי או כיס המרה אינו רציף ומופיע לסירוגין, בדומה לכאב של גזים בבטן. הכאב שנובע מבעיה באיברים מוצקים - כליות, טחול, כבד - נוטה להיות קבוע יותר.
כיבים בקיבה גורמים לא פעם לתחושת צריבה בחלק העליון של הבטן, שבדרך כלל פוחתת לאחר ארוחה או נטילת מנה של תכשיר סותר חומצה. יש יוצאים מהכלל גם לכללים אלו.
הרופא יערוך בדיקה מקיפה, בעיקר של הבטן. לרוב תיערך ספירת דם ובדיקת שתן כללית, ופעמים רבות יומלץ על בדיקות מעבדה נוספות. בדרך כלל אין חשיבות לצילומי רנטגן במקרה של כאב שנמשך זמן קצר, אך לעיתים יש בהם צורך. בנוסף, לעיתים יש צורך בהישארות להשגחה בבית-החולים. אם לא נמצאה בעיה בהערכה הראשונית אך הכאב מתמשך, יש צורך בהערכה חוזרת של המצב.
סיבוכים אפשריים
במקרים הבאים של כאב בטן יש לפנות בהקדם לרופא גסטרואנטרולוג (מומחה למערכת העיכול), רופא משפחה או רופא כללי:
• כאב חמור מאוד או שיש דימום.
• פגיעה או חבלה משמעותית בבטן בתקופה האחרונה (חשש לקרע בטחול או בעיה חמורה אחרת).
• כיבי קיבה מחמירים על-ידי ריבוי חומצה ומשתפרים בעזרת סותרי חומצה. כיום ידוע שחיידק בשם הליקובקטר פילורי ((helicobacter pylori הוא הגורם לרוב כיבי הקיבה. לכן, אם סותרי חומצה ונוגדי חומצה אינם גורמים להקלה מלאה בכאב תוך שבוע, פנו לרופא כדי לשקול אפשרויות טיפול אחרות.
• כאב במהלך הריון עלול להיות חמור, וחשוב לבדוק זאת. הריון מחוץ לרחם - בחצוצרות במקום ברחם - עלול להתרחש לפני שהאישה מודעת לכך שהיא בהריון. לרוב, כאב באזור אחד בלבד מרמז על בעיה חמורה יותר מאשר כאב כללי, אך יש יוצאים מן הכלל. כאב ששב ומופיע במקביל למחזור החודשי, בעיקר כאב טרום-וסתי, אופייני לאנדומיטריוזיס.
דלקת התוספתן (אפנדיציט) – הסימן הקבוע ביותר לדלקת התוספתן הוא הסדר בו מופיעים התסמינים הבאים:
• כאב המופיע בדרך כלל תחילה סביב הטבור או ממש מתחת לעצם החזה. רק בהמשך הוא מתמקם בחלק הימני התחתון של הבטן.
• בחילה או הקאה או לכל הפחות אובדן תיאבון.
• רגישות מקומית בחלק הימני התחתון של הבטן.
• חום שנע בין 38 ל-39 מעלות צלזיוס.
הסימנים הבאים מפחיתים את הסבירות שמדובר בדלקת התוספתן:
• הופעה של חום לפני או בזמן הכאב הראשוני.
• היעדר חום או חום גבוה, מעל 39 מעלות צלזיוס, ב-24 השעות הראשונות.
• הקאה לפני הכאב הראשוני או במקביל אליו.
דלקת חריפה של כיס המרה – לעיתים נגרמת מאבני מרה, ודורשת הסרה של כיס המרה. התסמין העיקרי הוא כאב חד ופתאומי בחלק הימני העליון של הבטן, המקרין לרוב לכתף ימין. ישנה רגישות עזה בחלק המעורב של הבטן, וישנה החרפה בנשימות עמוקות. הכאב הוא כאב קבוע שאינו חולף. תסמינים נוספים כוללים:
• חום גבוהה.
• הזעה.
• אובדן תיאבון.
• צהבת.
• בליטה בבטן .
אבנים בכליות – אבנים גדולות יכולות לגרום לחסימה של צינוריות הכליה, ויש צורך לשבור אותן . חסימה כזו גורמת לכאב חמור בבטן או במפשעה, ועלול אף לגרום לזיהום של מערכת השתן . התסמינים במידה וישנה חסימה יכולים להיות:
• כאב מתמשך בגב התחתון ולעיתים במפשעה
• כאב עז שנמשך דקות עד שעות וחולף
• תחושת חוסר שקט
• בחילה
• צורך להשתין יותר פעמים מהרגיל
• כאב בזמן השתנה
• דם בשתן
דלקת הסעיף (דיברטיקוליטיס) – דלקת של כיסים קטנים במעי אשר לעיתים דורשת טיפול אנטיביוטי . התסמינים הם של כאב בבטן תחתונה ותחושת נפיחות .
טיפולים ותרופות
אין טיפול אחיד לכאבי בטן. ישנו מגוון של טיפולים אשר תלויים במקור הבעיה שאובחנה. כך למשל במקרה של כאב בטן טרום וסתי, שאינו נובעים מבעיה כלשהי, במקרים רבים יומלץ על שימוש במשככי כאבים; להקלה על צרבת, בעיות עיכול או חשד לכיב קיבה מתחילים בנטילת סותר חומצה בטבליות לעיסה או בנוזל, מדי ארבע שעות. אם הטיפול אינו עוזר, יומלץ פעמים רבות על תרופות מפחיתות הפרשת חומצת קיבה ללא מרשם רופא. אם אין הקלה, כדאי לפנות לרופא. בכיב קיבה לרוב יומלץ על טיפול בעזרת אנטיביוטיקה, כדי להרוג את חיידק ההליקובקטר פילורי.
המפתח לטיפול ביתי הוא הערכה חוזרת: כל כאב מתמשך צריך להיות מטופל בחדר מיון או במרפאה. טיפול ביתי צריך להינתן במקרים של כאב קל שחולף תוך 24 שעות או שאפשר לזהותו בבירור כ"ווירוס בבטן", צרבת או בעיה קלה אחרת. במקרה כזה, אמבטיה חמה עוזרת לחלק מהאנשים, כמו גם שתיית מים, תה נענע ותה בבונג, המרגיעים את המערכת.
מניעה
מים, תה נענע ותה בבונג מרגיעים את מערכת העיכול ומומלצים לשתייה במקרים של התחלת כאב בטן שאינו נובע מבעיה חמורה. במקביל מומלץ להימנע ממזונות מוצקים, כמו גם להימנע מלהתאפק. פעילות מעיים, מעבר גזים דרך פי הטבעת או גיהוק בריא עשויים גם הם להביא למניעה ולהקלה של כאב בטן.
המומחים שלנו לגסטרואנטרולוגיה
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: לפני שבוע אושפזתי בבית חולים מאחר שהרגשתי קוצר נשימה ותחושת חנק. באותה תקופה הייתי מצוננת והיה לי שיעול. טופלתי, ולאחר יציאתי מבית חולים הפסקתי לעשן, לאחר 30 שנות עישון. אחרי כמה ימים התחלתי להרגיש כאבי בטן וראש וקושי בבליעת אוכל ונוזלים, אך לא ברצף.
תשובה: לצערי, ללא בדיקה גופנית ותוצאות בדיקות דם וא.ק.ג., לא אוכל לתת אבחנה מדויקת. נראה כי קוצר נשימה והרגשת החנק נבעו כתוצאה מצרבת, ושלכן ניתן לך הטיפול בלנטון. יתכן שהכאבים נבעו מהלב, אך שוב, ללא א.ק.ג. ובדיקות דם לא אוכל לדעת. יכול להיות שכאבי הבטן והראש נובעים מהפסקת העישון. לאחר הרבה שנים שעישנת, הפסקה מוחלטת יכולה לגרום לתופעות הלוואי האלה. אבל יתכן שכל התסמינים בכל זאת נובע מבעיה בלב, היכולה להתבטא בכאבי בטן. אני מציעה לך לפנות לרופא המשפחה להמשך בירור סיבת הכאבים. ד"ר נעמה זנזורי - אינפומד
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: בחודש האחרון המחזור התארך לי והיו לי מעט הפרשות חומות גם ביום ה-16. לאחר מכן ההפרשות הסתדרו, וביום ה-25 שוב היו לי הפרשות חומות פעם או פעמיים. לאחר מכן היו לי הפרשות שקופות רגילות. יש לי כאבי בטן של מחזור. אני ביום ה-28, ועדיין יש לי הפרשות שקופות.
תשובה: שרירן או מיומה הוא הגידול השכיח ביותר באגן. זהו גידול שפיר הנמצא אצל כל אחת מ-5-4 נשים, בעיקר בגילאים 50-30. רוב הנשים שיש להן שרירנים אינן מרגישות בהם כלל, אך אם ישנן בעיות, הנפוצות ביותר הן דימומי וסת מוגברים, לחץ על איברים שונים, כגון שלפוחית השתן (דבר שיכול לגרום לתכיפות במתן שתן), או לחץ על החלחולת (שיכול לגרום לעצירות). כאב יכול להיגרם גם עקב לחץ של השרירן, או בשל שינויים ניווניים בתוך המיומה. התסמינים אותם את מתארת יכולים להיות עקב השרירנים שהתגלו אצלך בבדיקת האולטרסאונד, אך ישנם גורמים נוספים לדימומים או הפרשות וכאבי בטן, ולכן, אם הדימומים וכאבי הבטן ממשיכים, אמליץ לך לפנות לבדיקת גינקולוג. בברכה, ד"ר קרן גלרון - אינפומד
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: קיבלתי תוצאות מעבדה hominis blastocystis- מבקשת מידע על זה, לא נמצא ב"מילון מונחים".
תשובה: זהו פרזיט שנמצא לעיתים במעי וקשור לכאבי בטן ושלשולים כרוניים. מתגלה בבדיקת צואה. לפרטים נוספים- http://www.cdc.gov/ncidod/dpd/parasites/blastocystishominis/factsht_blastocystis_hominis.htm
לפתיחה בעמוד חדש >שאלה: אמי בת 39 והיא סובלת מכאבי בטן מאד עזים וגם משלשולים בבקרים במשך החצי שנה האחרונה. היא מתלוננת על כאבים בצד שמאל מעל הקיבה (מתחת לבית החזה) ועל כאבים באמצע הבטן. היא עברה בדיקות גסטרוסקופיה ובדיקות CT אבל לא נמצא בהן דבר. מה זה יכול להיות? ואיך מטפלי
תשובה: האם אמך ירדה במשקל לאחרונה? האם היא גם מקיאה? האם השלשולים מלווים בחום? האם ישנן יציאות דמיות? האם התופעות האלה מופיעות במצבי לחץ? ישנן סיבות רבות שיכולות לגרום לבעיות שאת מתארת אצל אמך. ייתכן שכאבי הבטן והשלשולים נובעים מדלקות מעיים, מתסמונת המעי הרגיז, ממחלת קרוהן, או מדלקת כיבית של המעי הגס, וכדי לאבחן את הבעיה, יהיה עליה לעבור בדיקת קולונוסקופיה. ישנן עוד סיבות היכולות לגרום למה שאת מתארת, למשל חיידק או סרטן במעיים, אך כדי למצוא את המקור, היא תצטרך לפנות לרופא המשפחה ולגסטרואנטרולוג להמשך הבירור. בהצלחה! ד"ר נעמה זנזורי - אינפומד
לפתיחה בעמוד חדש >
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
תרופות קשורות
-
פרצטמול (אקמול, דקסמול)
בדיקות קשורות
-
אבחון הליקובקטר פילורי
מחלות קשורות
-
השמנה
-
קנדידיאזיס בוושט, דלקת בוושט
-
צליאק
-
שיהוק
-
תולעים
מאמרים בנושא כאב בטן


- Facebook Messenger
הם אמנם לא מחליפים את הטיפול הרפואי המסורתי, אך הם בהחלט יכולים לזרז תהליכים ולהקל על תסמינים. טיפולים משלימים לתינ... לכתבה המלאה


- Facebook Messenger
המזון שאנו צורכים עובר תהליכי פירוק, ספיגה ופינוי, כדי שנוכל לנצלו לשם הפקת אנרגיה ורכיבים חיוניים לתפקוד הגוף. על ... לכתבה המלאה
שאלות מתוך פורום גסטרו ומחלות כבד
פוליפ שהתגלה ברקטוסקופיה - כמה דחוף להסירו?
עומר 17/04/2025 | 23:53שלום, אח שלי (בן 42) חשב שהתפתחו לו טחורים, ולכן נבדק היום על-ידי פרוקטולוג. בבדיקת אנורקטוסקופיה התגלה פוליפ בגודל כ-1 ס"מ (שתואר כ"עבה", "על הגבעול", בעל "מראה סדיר" ו-"לא מדמם"). אחי קבע תור לקולונוסקופיה לעוד קצת פחות מחודשיים (על-מנת להסיר את הפוליפ ולבדוק אם יש נוספים). יש לציין שהוא עבר בדיקת קולונוסקופיה לפני כשנה וחצי והיא היתה תקינה. השאלה שלי: האם זה בסדר לחכות עם זה את פרק הזמן הזה, או שיש להשיג תור דחוף (איכשהו)? תודה מראש, עומרהוסף תגובה
פתח בחלון חדשתודה רבה! ואכן מפתיע...
עומר 20/04/2025 | 16:41אני תוהה עד כמה הבודקים קל לראות בקולונוסקופיה את ה-5-10 ס"מ של הרקטום ממש לפני פי הטבעת. אולי היה שם פוליפ קטן (בזמנו) שהבודק לא הבחין בו? בכל אופן, המון תודה על התשובה המהירה והמפורטת!הוסף תגובה
תשובת מומחה פוליפ שהתגלה ברקטוסקופיה - כמה דחוף להסירו?
ד"ר שי מטלון 19/04/2025 | 19:08הי עומר פוליפים במעי הגס מתקדמים בקצב איטי ולכן חודשיים הוא פרק זמן סביר להסרת הפוליפ. כמו כן פוליפ על גבעול הוא פחות ״מסוכן״ מפוליפ שאינו על גבעול וזה נותן עוד סיבה להיות רגוע. מוזר שלפני שנה וחצי הקולונוסקופיה היתה תקינה כי כפי שכתבתי פוליפים במעי הגס נוטים להתפתח מאוד לאט.הוסף תגובה
מעקב אחר ציסטות בלבלב
רותם 19/04/2025 | 12:47שלום וחג שמח אני במעקב כמעט 4 שנים בעקבות ציסטה שהתגלתה בזנב הלבלב מסוג mcn, היא היתה בגודל 1.5 ס"מ. כיום היא קטנה וכרגע היא 1 ס"מ. מאז נוספו ציסטות נוספות שהוגדרו כ sb ipmn הן לאורך כל הלבלב גודלן 0.4-0,7 מ"מ. מהי ההגדרה ל-sb ipmn? מכיוון שלא חל שינוי היתה הפסקה של שנה ועשיתי mri לאחר שנה ללא eus. בחודשיים האחרונים יש לי הרגשה של מלאות באזור הקיבה ובחילות, קשה לי לאכול ולאחר שאני אוכלת ההרגשה לא נעימה. עשיתי mri ושם התברר שהציסטה בראש הלבלב גדלה היא היתה בגודל 1.4 ס"מ עשיתי eus ונלקחה ביופסיה בדו"ח הסיכום היה כתוב: .המימצא של הציסטה בראש הלבלב בגודל 2 ס"מ על 1 ס"מ, ציסטה עם ספטציות. "הופק נוזל שקוף וצמיג מאד". . אשמח לשמוע ממך מה אומר ממצא הציסטה. האם היא הופכת להיות סרטנית? ומה אומרת המילה ספצטיות? אני מתארת לי שאחזור שוב ל-mri ו-eus כל חצי שנה. הרופא אמר שנהיה בקשר. אשמח לחוו"ד תודה תודה רותםהוסף תגובה
פתח בחלון חדשאם אפשר שאלה נוספת
רותם 19/04/2025 | 21:40תודה רבה על התשובה ציסטה צמיגית ככל הנראה מסוג mcn? שבוע טובהוסף תגובה
תשובת מומחה מעקב אחר ציסטות בלבלב
ד"ר שי מטלון 19/04/2025 | 19:16שלום רותם ציסטות בלבלב הן דבר שכיח מאוד. הן דורשות מעקב כי חלק זעיר מהן עלול להתפתח לממאירות. ואני חוזר - חלק זעיר. ישנם סוגים שונים של ציסטות - וניתן לסווג איזו ציסטה זו בהתאם לנוזל שנלד לסמנים ( כפי שכתבת CEA AMYLASE) . ציסטות מסוג MCN וכן IPMN דורשות מעקב בעוד שתי אות אחרות לא דורשות מעקב לאור היעדר פוטנציאל ממאירות. תדירות המערב היא בהתאם לגודל הציסטות, ולמאפיינים שונים במראה הציסטות. ציסטה של 2 ס״מ אכן דורשת מעקב אחת ל6-12 חודשים. ספטציות אלו הן מחיצות הקיימות בציסטה. זהו אינו מאפיין שמעלה את הסיכון בציסטה (ממצא שפיר).הוסף תגובה
רותם
רותם 19/04/2025 | 17:56שלום. תיקון לשאלה הציסטה הגדולה בצוואר הלבלב ולא בראש הלבלב. ראיתי שהרופא שלח את הנוזל ל-cea ועמילאז׳. עושים זאת בד״כ?הוסף תגובה
שינוי ביציאות אחרי שפעת
שיר 11/04/2025 | 18:44שלןפ לפנח כחודש חליתי בשפעת או קורונה שבוע של חום שיעולים חולשה ממש רק אחרי שבועיים החלו לחזור לי האנרגיות הרגשתי מצוין שבוע ואז כנראה הייתי עם וירוס של כאבי בטן חזקים מאוד ושלשולים מיימיים, גם זה עבר אבל ככל שהיציאות התחילו לאט לאט להסתדר אני כבר שבוע עם תחושת של יציאה וכאילו שאים טונוס דחיפה אני עם קושי בהטלת צואה )זה אף פעם לא קרה לי תמיד היו לי יציאות תקינות). קבעתי תור לגסטרו אבל זה רק עןד חודשיים ובנתייפ זה ממש בעייתי. אשמח לעצתךהוסף תגובה
פתח בחלון חדשתשובת מומחה שינוי ביציאות אחרי שפעת
ד"ר שי מטלון 17/04/2025 | 15:19הייתי מעריך שיש להאזר בעוד קצת סבלנות עד שהכל יסתדר. ידוע שלאחר וירוס שתוקף את הבטן מערכת העיכול יכולה לסבול מתסמינים שונים למשך תקופה ארוכה. מצב זה למעשה מתאים למעי רגיש שלאחר זיהום מערכת העיכול . מאחר והבעיה העיקרית אצלך היא בהוצאת הצואה הייתי ממליץ ליטול מרככי צואה דוגמת נורמלקס עד שהנושא יסתדרהוסף תגובה
רמת עמילאז גבוהה בדם
מאי 29/07/2021 | 18:04שלום עברתי בדיקת דם שיצאה תקינה למעט רמת עמילאז שיצאה גבוהה מעט 118 שהמקסימום זה 100.הליפאז תקין.בבדיקות קודמות היה תקין.יש משמעות לחריגה כזאת? סובלת מ ibs עם רגישות לסוכרוז גלוקוז פודמאפ ועמילנים מסוימים.ללא רגישות ללקטוז.לתסונת מתלווה תסמין לא אופייני של יובש בפה וצורך מוגבר בשתייה.מעל 4 ליטר ביום.אין סוכרת.נוגדנים לסיוגרן שליליים. התסמונת כוללת גם דיספפסיה ללא צרבת וריפלוקס שחולפת לאחר הורדת אותם סוכרים בעייתיים.ניסיון טיפול באנזימי עיכול הוביל להחרפת תסמיני הדיספפסיה. האם יש קשר בין התסמינים לרמת העמילאז הגבוהה בדם?הוסף תגובה
פתח בחלון חדשAmylase גבוה
אהוד לרנר 09/04/2025 | 13:25אני בן 87,ערך Amylase שלי 170,מה המשמעות הרפואית ומה הטיפול המתבקש?הוסף תגובה
בדיקת דם עמילאז
מה הכוונה גניה מזרחי 03/07/2024 | 16:32סובלת באופן קבוע מכאבים קשים בטן ימנית עליונה עם הקרנה לגב עם חולשה ללא הפוגה . בחילות בבוקר עם הקאה צהובה ומרה . מידי שבוע. כל הבדיקות שרק אפשר תקינות. עמילז,126 . האם לפנות לגסטרו?הוסף תגובה
דלקת פארוטיס
מיני מאוס 20/06/2022 | 19:56דר' יש לי דלקת בהלוטת פארוטיס, עמילאז בדם 146. איך מטפלים בדלקת פארואיס? סובלת נוראהוסף תגובה
תשובת מומחה בירור רמת עמילאז
ד"ר אייל הירש 15/11/2021 | 11:06שלום אור, מדוייק. במידה ואכן אין תסמינים נוספים או בעיות נוספות בבדיקות המעבדה, אין צורך בהמשך בירור. בריאות שלמה, אייל הירשהוסף תגובה
עמילאז
אור 08/11/2021 | 09:44היי דוקטור, בהמשך לתשובתך העמילאז אצלי תמיד יוצא מערכי הנורמה הרופא הפנה להמשך טיפול עקב הבדיקות דם , הינך אומר כי אין צורך לשלול דברים נוספים?הוסף תגובה
תשובת מומחה רמת עמילאז מוגברת בדם
ד"ר אייל הירש 08/11/2021 | 08:04שלום אור, עמילאז הוא אנזים שתפקידו העיקרי הוא פירוק של עמילן לסוכרים פשוטים יותר, והוא מופרש בעיקר מבלוטות הרוק והלבלב, שבכל אחת יש לו הרכב מעט שונה. רמת עמילאז היא בדיקת דם שנלקחת לרוב כסמן לדלקת לבלב במטופלים עם כאבי בטן. הפענוח של תשובת הבדיקה מבלבל לעיתים מאחר וישנם גם מקורות לא לבלביים לאנזים. בחשד לדלקת לבלב מומלץ לבדוק רמת ליפאז שהוא סמן רגיש וסגולי יותר לדלקת לבלב. בכ10% מהמטופלים עם כאבי בטן שבהם רמות עמילאז וליפאז יהיו מוגברות, סיבת הכאב עדיין לא תהיה דלקת לבלב. הסיבות השכיחות לעליה ברמת העמילאז כוללות: 1. מחלות לבלב (גם ליפאז יהיה גבוה): דלקת לבלב, טראומה ללבלב או אחרי בדיקות פולשניות ללבלב (ERCP), ממאירות לבלב. 2. מחלות של בלוטות הרוק: חסימת בלוטות הרוק, דלקת, זיהום. 3. מחלות של מערכת העיכול: נקב של מערכת העיכול, דלקת תוספתן, דלקת של כיס המרה, צליאק, מחלת כבד, ועוד 4. מחלות של דרכי המין: זיהום בדרכי המין, ציסטות שחלתיות 5. המון מחלות שונות כמו סכרת, אי ספיקת כליות, שתיית אלכוהול, התקף לב, הריון, אנורקסיה, תרופות. העליה בעמילאז במקרה שלך קלה באופן יחסי (זו נחשבת עליה מאוד קלה). במידה ואין תסמינים שמלווים את העליה בעמילאז יתכן ומדובר במאקרועמילאזמיה שבה עמילאז קשור למולק' גדולות בדם ולכן לא מתפנה מהר. מדובר במצב שפיר ללא השלכות רפואיות. לא הייתי ממשיך בבירור במקרה שלך, אלא אם יש תסמינים או תוצאות מעבדה אחרות יוצאות דופן. בריאות שלמה, אייל הירשהוסף תגובה
רמת עמילאז גבוהה
אור 07/11/2021 | 16:40שלום דוקטור, עשיתי לאחרונה בדיקות דם שגם כן יצאו בדיקות למעט עמילאז שהגיע ל160 ובשתן גם כן ל904, הליפאז שלי תקין …האם זה מעיד על משהו חמור?הוסף תגובה
תשובת מומחה רמת עמילאז
ד"ר אייל הירש 02/08/2021 | 22:37שלום מאי, רמת העמילאז בדמך לא נחשבת מוגברת בצורה משמעותית ואינה קשורה לירידה במשקל. אם יש ירידה משמעותית במשקל, אני מציע לפנות לרופא גסטרו לבירור. בריאות שלמה, אייל הירשהוסף תגובה
רמת עמיחאז בדם ו bmi
מאי 02/08/2021 | 18:11שלום בהמשך לשאלתי אציין שמשום מגבלות תזונה ירדתי במשקל.bmi 18.2.האם רנת העמילאז המוגברת קשורה לכך? תודההוסף תגובה
תשובת מומחה רמת עמילאז מוגברת בדם
ד"ר אייל הירש 31/07/2021 | 18:56שלום מאי, ישנן מספר סיבות לעליית רמת העמילאז בדם (תוכלי לראות בשאלה קודמת שענית עליה ממש לאחרונה). לעיתים בעיות בבלוטות הרוק גורמות לעליה ברמת העמילאז בדם. בעיות כאלה יכולות גם לגרום ליובש בפה. ניתן לשלול בעיות כאלה במרפאה לבריאות הפה. באופן ספציפי, רמת העמילאז בבדיקת הדם שלך אינה מוגברת באופן משמעותי, ולמעשה אינה מעידה על בעיה. בריאות שלמה, אייל הירשהוסף תגובה
דם סמוי בצואה
EDI 03/04/2025 | 11:40האם ניתן לדעת אם מקורו בגידול במעי או בטחורים/פי הטבעת?הוסף תגובה
פתח בחלון חדשתשובת מומחה דם סמוי בצואה
ד"ר שי מטלון 03/04/2025 | 15:59לא ניתן לדעת מה מקור הדם בבדיקת דם סמוי. יש לבצע קולונוסקופיה . במידה ויימצא פוליפ או גידול הביופסיות הן אלו שיוכיחו האם מקור הגידול במעי הגס או דווקא בפי הטבעת שם הרירית היא אחרת (קשקשית)הוסף תגובה