דלג לתוכן

קרנת עור אקטינית

actinic keratosis
המומחים של Infomed מסבירים:
קרנת עור אקטינית (actinic keratosis) היא גידול שכיח המוגדר גם כנגע טרום סרטני (עלול להתפתח בעתיד לרקמה סרטנית של סרטן העור). מופיע בעיקר בקרב אנשים בהירים השוהים הרבה מאוד זמן בשמש ללא הגנה מתאימה. האזורים השכיחים לפיתוח קרנת עור אקטינית (actinic keratosis) הם : הראש, הצוואר, והידיים (אין לשלול גם הופעה של קרנת עור אקטינית באיברים נוספים בגוף). המופע שלהם הוא של בליטות עור קטנות בגוונים של אדום או חום וחלקם בעלי תחושה הדומה לזה של נייר זכוכית במישוש. 

כל הרופאים מסכימים שחשיפה מוגזמת לאור השמש גורמת לנזק בלתי הפיך. חום השמש מייבש את העור ומוריד משמעותית את הלחות הטבעית של עורנו. בנוסף קרני ה-U.V של השמש עלולות לגרום לכוויות ולשינויים ארוכי טווח במרקם העור. התופעות המקושרות ביותר עם נזקים הנגרמים על ידי חשיפה לא מוגנת לקרני השמש הם: עור יבש וחסר לחות, אדמומיות וקמטוטים, במיוחד בעור הפנים והצוואר שהוא רגיש יותר לקרני השמש. כוויות שמש נפוצות ביותר במיוחד בארצנו רווית השמש. כווית שמש מופיעה ישר אחרי חשיפה לא מוגנת לשמש, ויכולה לגרום לגרד, אדמומיות , קילוף ושלפוחיות מלאות נוזל.  

קרנת עור אקטינית (actinic keratosis) נוצרת כתוצאה מחשיפה לשמש. מדובר בגבשושית קטנה (בשלביה הראשונים) בעלת מרקם כשל נייר זכוכית (עור זה איבד את לחותו הטבעית והוא יבש מאוד). היא בעלת מראה קשקשי ויכולה להיות בגוונים, אדמדמים , צהבהבים או אפילו כהים בצורה ניכרת מהגוון הטבעי של העור. קרנת עור אקטינית (actinic keratosis) לא עוברת מעצמה אלא אם כן היא מטופלת באמצעים כימיים או מוסרת על יד רופא. נגע טרום סרטני זה מתפתח בעיקר באזורים בהם הייתה חשיפה ממושכת וקבועה לאור השמש, ויכולה להחמיר בחודשי הקיץ. כ10%-15% מכל נגעי העור המוגדרים כקרנת עור אקטינית, מתפתחים בסופו של דבר לרקמה סרטנית.
חשיפה ממושכת לשמש גורמת להרס של הקולגן בעור. קולגן הוא חלבון מבני ומהווה תפקיד חשוב ביותר בעורנו. הרס הקולגן מתבטא בכך שאלסטיות העור נפגעת וישנה הופעה של קמטוטים (בגיל צעיר). הקמטוטים נוצרים בעקבות הרס של סיבי הקולגן בשכבות העמוקות של הדרמיס, בנוסף יתכן פיצוץ של כלי דם פריפריים הסמוכים לשטח הפנים החיצוני של עור הפנים (נפוץ בעיקר באנשים מבוגרים יותר). 
ככלל חשיפה ממושכת ומוגזמת לשמש לאורך שנים מעלה בצורה ניכרת את הסיכוי לפתח מלנומה ממאירה וסוגי סרטן עור נוספים. לכן במידה והינך בעל עור חיוור ועיניים בהירות אסור לך להיחשף לשמש. זאת בשל העובדה שעורך מכיל כמות נמוכה יותר של מלנין (פיגמנט עור, כמותו גבוהה בעיקר באנשים כהי עור) פגמנט זה עוזר להגן על העור מן השמש.

  • קרנת עור אקטינית תסמינים

    עור יבש וחסר לחות, בעל תחושה של קשקשים ומראה מקומט יותר מעור באזורים אחרים בגוף (שנחשפו במידה נמוכה יותר לקרני השמש). העור היבש עלול לגרום לגרד וגירוי באזור.

    קרנת עור אקטינית (actinic keratosis) תופיע כשלפוחית מחוספסת ורגישה למגע. נפוצה יותר לאחר כווית שמש חמורה ועור מתקלף. שלפוחית זו יכולה להופיע בגווני הוורוד- אדום-צהוב  או חום בהיר.

    בהתחלה גודלה של קרנת עור אקטינית (actinic keratosis) לא יעלה על גודלה של נקודת חן קטנה. אולם היא יכולה לגדול, מה שמצריך מעקב קפדני.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
ילדים
פרופ' מרים דוידוביץ
4.9
( 7 חוות דעת )
"הגעתי לפרופסור מרים לאחר שהיינו מטופלים במרפאה אחרת ואני כלכך שמחה שעשינו את הצעד הזה! קודם כל יסודית מאוד, מסבירה כל דבר לפרטי פרטים, מסבירה על המשך הטיפול הלאה , רואה את המטופל ומכבדת מאוד. יכולה להגיד בפה מלא שפרופסור מרים היא אחד ויחידה. תודה רבה לך על כך 🩷"
קראו עליי עודלקביעת תור
עור ומין
ד"ר קרלוס אידסס
5.0
( 5 חוות דעת )
"רופא מקצוען , אדיב"
קראו עליי עוד

מאמרים בנושא קרנת עור אקטינית

המדריך השלם לבעיות ראייה
המדריך השלם לבעיות ראייה
ד"ר יאיר מורד מאת: ד"ר יאיר מורד 20/08/2012

כ-70% מהישראלים מרכיבים משקפיים או משתמשים בעדשות ראייה. הנתון המדהים הזה אינו בלעדי לישראל, וברוב מדינות העולם אנש... לכתבה המלאה

קיץ 2014: תקן ישראלי חדש לקרם הגנה מהשמש
קיץ 2014: תקן ישראלי חדש לקרם הגנה מהשמש
ברק מידן, מערכת אינפומד מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד 08/04/2014

משרד הבריאות הוציא נוהל חדש בנוגע להנחיות ייצור, יבוא ושיווק מוצרי הגנה מקרינת השמש. הנוהל כולל כמה הנחיות שמטרתן ל... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו