דלג לתוכן

תסמונת מצוקת הנשימה החדה

ARDS | Acute respiratory distress syndrome
המומחים של Infomed מסבירים:
תסמונת מצוקת הנשימה החדה (Acute Respiratory Distress Syndrome - ARDS) היא ביטוי קיצוני של פגיעה חדה בריאות (Acute Lung Injury - ALI) לגירויים שונים. היארעות ARDS נעה בין שניים-שלושה מקרים לאכלוסייה של 100,000 איש. בקבוצות סיכון גבוה נכללים חולים עם אלח דם חד, אם ממקור הריאות (דלקת ריאות), או ממקור מרוחק מהריאה (לדוגמה, זיהום בבטן), שאיפת תוכן קיבה, חבלה בריאות, עירויי דם מרובים, חבלות ושברים נרחבים וטביעה.

ייתכן שמצבים אלו, משפעלים תגובה של תאים לבנים, ניטרופילים, המשחררים חומרים נוגדי חמצון ומתווכים דלקתיים, כמו אינטרלוקין-1, ו-Tumor Necrosis Factor (TNF). התוצאה היא נזק מפושט של הרקמה העוטפת את הנאדיות - אזור שבו מתבצע שיחלוף גזים, ושל ממברנת כלי הדם המספקת דם לנאדיות. תהליכים אלו, גורמים לחדירות-יתר ולבצקת של רקמת הריאה והנאדיות (בצקת ריאות המאופיינת על ידי לחץ נמוך, לעומת לחץ גבוה המאפיין אי-ספיקת לב).

עם התקדמות המחלה מתרחשת לייפת בריאה והרס כלי הדם תוך ימים ספורים, וכן מתפתחים כיסי אוויר בריאות. התוצאות החשובות ביותר של שינויים אלו, הם ירידה חדה ברמת החמצן בדם (היפוקסמיה) ונוקשות-יתר של רקמת הריאות (הפחתת היענות ריאה). בשלב ההתחלתי, רמת דו-תחמוצת הפחמן (CO2) בדם, נשמרת תקינה.

עם התקדמות המחלה והתרחבות הנזק בריאות, ייגרם חוסר פינוי ואגירת CO2 (היפרקרביה). כתוצאה מכך תהיה חמצת נשימה. הביטוי הקליני, עם עליית רמת דו-תחמוצת הפחמן והפחתת היענות הריאות, הוא בעלייה בעבודת הנשימה. בנוכחות היפוקסמיה, תהיה אי-ספיקה נשימתית חדה.

הביטויים הפתולוגיים, אטיולוגיים וקליניים הם הבסיס להגדרה המקובלת כיום למחלה:

1. הופעה פתאומית וחדה; 2. תסנינים ריאתיים דו-צדדיים בצילום בית החזה (ביטוי של בצקת ריאות); 3. חוסר עדות לאי-ספיקת לב; 4. הוכחה להפרעה משמעותית בחמצון (יחס בין רמת חמצן בדם לבין ריכוז חמצן PaO2/ FiO2 < 200).

המחלה גורמת לתמותה משמעותית (50%-60%). ברוב המקרים, הסיבות למוות אינן כתוצאה של היפוקסמיה לא נשלטת, אלא עקב אי-ספיקה רב-מערכתית, הקשורה במחלת רקע (בעיקר אלח דם), זיהומים נרכשים בבית החולים (בעיקר דלקת ריאות), או עקב סיבוכי הנשמה (לחץ גבוה הגורם לאוורת החזה או לשחרור מתווכי דלקת).
ד"ר יונתן כהן
אורה בן שמעון, RN, MA

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007

  • טיפולים ותרופות

    אין טיפול ספציפי ב-ARDS ונדרש טיפול תומך. עם הזמן מתרחש תהליך טבעי של ריפוי וחזרה לתפקוד תקין של הריאות אצל מרבית החולים. חשוב לזהות את הגורמים הראשוניים, בעיקר זיהומים, ולטפל בהם.

    ניתן להשיג שמירה על רמת ריווי החמצן בדם עורקי (Oxygen saturation > 90%) בתחילת המחלה על ידי העשרת חמצן במסכה, אך עם התקדמותה והחמרתה, מרבית החולים נזקקים לתמיכה נשימתית מלאכותית מתאימה, המאפשרת שיחלוף גזים במשך ימים עד שבועות. ללא התערבות זו, הם עלולים למות עקב היפוקסמיה חדה, היפרקרביה וחמצת.

    להנשמה יש כמה מטרות:

    1. שמירת חמצון תקין - על ידי אספקת ריכוז גבוה של חמצן (יש להתחשב בכך שמתן חמצן בריכוז מעל 60% עלול לגרום לנזק ריאתי), תוספת של לחץ חיובי בסוף הנשיפה - PEEP, הנחוץ כדי לשמור על נאדיות פתוחות (אך בערכים לא מתאימים, עלולים להיגרם סיבוכים, כמו הפחתה בתפוקת הלב, עליית נפח ומתח הריאות והתפתחות אוורת החזה).

    2. שמירת pH - על ידי איוורור מתאים, פירושו, דאגה לפינוי דו-תחמוצת הפחמן. בהתייחס לעיל, הוכח כי המחלה בריאות, אינה הומוגנית. חלק מאזורי הריאה תקינים ובאחרים יש התמצקות צפופה. לכן, מתן תמיכה נשימתית עם נפחי הנשמה גדולים (15-10) מ"ל/ק"ג לתיקון ההיפרקרביה ו-pH עלולים לגרום לניפוח-יתר של אזורי ריאה בריאים בשאיפה וכתוצאה מכך, נזק נוסף בריאה עקב הנשמה. מחקרים אחרונים הדגימו, כי תמיכה נשימתית מוגבלת לחץ בכל שאיפה מתחת ל-35 ס"מ מים, עשויה לגרום לירידה בתמותה, הפחתה בימי הנשמה וכשל איברים.

    דרכים נוספות לטיפול המשפר חמצון בחולים קשים הן מתן תמיכה נשימתית בתנוחת שכיבה על הבטן ושאיפה של תחמוצת החנקן (NO), המרחיב באופן בררני כלי דם באזורי ריאה מאווררים ויוצר חלוקה מחדש להעברת דם מאזורים לא מאווררים לתקינים. טיפולים אלו אינם משפיעים על שיעורי התמותה.

    טיפול בקורטיקוסטרואידים ונוגדי דלקת, עשוי לשפר את תפקודי הריאות בתחלואה אם ניתן כטיפול בשלב מאוחר של ARDS (שלב פיברופרוליפרטיבי), אך אין לו הוריה בשלב ההתחלתי.

רופאים בתחום

עיניים
ד"ר איתן ראט
4.9
( 15 חוות דעת )
"רופא מקצועי, מתייחס בכבוד וברצינות למטופל, נותן מעצמו ומקדיש זמן ."
קראו עליי עוד
משפחה
ד"ר יעל מליניאק
4.9
( 56 חוות דעת )
"הרופאה צלצלה בחלון הזמן הנתון, בקשיבה בסבלנות , הציע דרכי אבחון אפשריים ושלחה זימונים לכך, ברק זמן קצר ולעיניין ובאדיבות"
קראו עליי עוד
כירורגיית פה ולסת
ד"ר אלי רוזנפלד
5.0
( 11 חוות דעת )
"לאחר הבדיקה ד"ר רוזנפלד שיקף לי היטב את המצב, את החלופות ואת התלבטויות. קיבלנו החלטה משותפת בדרך הטיפול. הטיפול עבר במינימום כאב. מהמרפאה יצאתי מצוייד בדף הנחיות ברורות לתקופת ההחלמה."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

מאמרים בנושא תסמונת מצוקת הנשימה החדה

מחקר חדש: סערת ציטוקינים בחולי קורונה אינה גורמת לכשל נשימתי
מחקר חדש: סערת ציטוקינים בחולי קורונה אינה גורמת לכשל נשימתי
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 06/12/2020

חוקרים רבים סבורים כי נזק לריאות בחולי קוביד 19 נגרם בשל רמות גבוהות של ציטוקינים- תאי מערכת חיסון. מחקר חדש שבוצע ... לכתבה המלאה

הנתונים נחשפים: אלה הם הסיבוכים הנפוצים ביותר של קוביד 19
הנתונים נחשפים: אלה הם הסיבוכים הנפוצים ביותר של קוביד 19
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 31/12/2020

בשנה האחרונה אינספור מחקרים בחנו מהם הסיבוכים השכיחים והחמורים ביותר הקשורים בתחלואה ב- COVID-19. מחקר חדש ניתח את ... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו