מערכת העורקים בגוף מתאפיינת על ידי דם הזורם במהירות גבוהה ובלחץ גבוה. בניגוד למערכת הוורידית שנפח הדם בה גדול והזרימה איטית, המנגנון העיקרי התומך ביצירת קרישים בעורקים השונים הוא טרשת עורקים (אתרוסקלרוזיס). המכנה המשותף לגורמים השונים המובילים לטרשת עורקים הוא היווצרותו של הרובד הטרשתי: רבדים של כולסטרול חוץ-תאי המצטבר תחת האפיתל הוואסקולרי, ומוביל בסופו של עניין ללייפת-הצטלקות (פיברוזיס), ולארגון של הרובד הטרשתי עם הופעת דלקת בתוכו וצמיחת כלי דם חדשים אליו. התהליך הסופי מתרחש כאשר קיים נזק מקומי אל תוך הרובד הטרשתי, כאשר הוא נקרע, ומרכיבי דופן העורק נחשפים לתאי הדם ולמרכיבי הדם השונים.
חשיפה זו מביאה באופן מיידי לאיגור טסיות על הרובד הקרוע עם ההפעלה של מערכת הקרישה במקום זה, אשר גורמת בסופו של התהליך להיווצרות של קריש דם מקומי. קריש דם זה חוסם את זרימת הדם וגורם תוך זמן קצר לפגיעה של חוסר חמצן לרקמה (אנוקסיה) ולמוות של הרקמה.
לרוב נוצר קריש הדם העורקי במנגנון המתואר אך במיעוט המקרים תיתכן יצירה של קריש דם לאחר נזק חיצוני. זו מתרחשת לאחר טראומה לכלי דם, לאחר דיקור העורק לצורך צנתור, החדרת צנתר עורקי או פעולה פולשנית אחרת לעורק, מיפרצת (אניריזמה) של העורק, או על פני שתל כלי דם מלאכותי.
פקקת עורקים תסמינים
סיבות וגורמי סיכון
טיפולים ותרופות
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: לפני כשבועיים התחלתי לקבל קומדין כיוון שאובחנתי כסובלת מסינדרום APLA לאחר לידה. במשך שישה חודשים טופלתי בקלקסאן. עם קבלת התרופה שערי החל לנשור בצורה חמורה ביותר. קראתי באחת התגובות לשאלה דומה כי התופעה נדירה אך קיימת, וכי היא תחלוף עם סיום הטיפול.
שאלה: אני בחור בן 30 ולפני כ-10 שנים, בהיותי בצבא, הופיעו לי קרישי דם (תרומבוזה) ברגליים בעיקר ברגל שמאל. טופלתי בקומדין ובסטרואידים שהופסקו לאחר זמן מה, וקומדין לקחתי כשנה, כמובן עם בדיקות של PT INR. מאז הכאבים עברו, ונזכרתי בהם רק בזמן מאמץ. לפני כחוד
שאלה: יש סיפור מוקדם של תעוקת חזה לא טיפוסית. אני לאחר אוטם שריר הלב באמצע השנה שעברה, RTCA נוסף כעבור כמה חודשים. יש לי היפרליפידמיה, אני מעשן, ואלה תוצאות בדיקת מיפוי לב שעברתי: פגם מילוי בחומרה משמעותית בגודל קטן וקבוע באזור אינפריורי אמצעי\בזלי וספטל
שאלה: אני בת 65, נוטלת קומדין. הופניתי לבדיקת מיפוי לב עם דיפירידמול. האם ניתן לבצע את הבדיקה למרות נטילת הקומדין? האם צריך לשנות את מינון הקומדין או להפסיק את נטילתו לפני ביצוע הבדיקה? אם כן, כמה זמן לפני הבדיקה?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
בדיקת דופלר
טיפולים וניתוחים קשורים
-
טיפול תרופתי
מחלות קשורות
-
פקקת בוורידים עמוקים ושטחיים
-
יתר הומוציסטאין
-
כילותורקס
-
תסמונת הווריד החלול התחתון והעליון
-
דלקת כפורת הלב