אטופיק דרמטיטיס או דלקת עור אטופית, היא בעיה מתמשכת (כרונית) של עור רגיש. היא גורמת ליובש בעור, לגרד עז, לדלקת ולפריחה אדומה ובולטת. במקרים חמורים, הפריחה בעור גורמת להופעת שלפוחיות אשר מתמלאות בנוזל שקוף. אטופיק דרמטיטיס מופיעה על רקע של אלרגיה, היא אינה מידבקת ולא ניתן להעביר אותה במגע בין אדם אחד למשנהו. אסתמה של העור מכונה לעתים גם אקזמה (שם כללי לדלקות ופריחות בעור, שגורמות לגירוי, אדמומית וגרד), אולם אסתמה של העור היא רק אחד מסוגי אקזמה.
אטופיק דרמטיטיס (המכונה אסתמה של העור) נפוצה מאוד בקרב תינוקות וילדים קטנים. אצל חלק מן הילדים, אסתמה של העור חולפת עם גיל ההתבגרות או שהיא הופכת לקלה יותר ככל שהם מתבגרים. אולם, אטופיק דרמטיטיס עלולה להתפרץ גם בגיל המבוגר.
הסימפטום העיקרי של אטופיק דרמטיטיס הוא גרד שמלווה בפריחה בעור, בגוון אדום וצורתה טלאים טלאים. הדלקת האטופית בעור מאופיינת בהתפרצויות חוזרות ונשנות עם הפוגות קצרות או ארוכות, אך היא מוגדרת כמחלה כרונית.
לעתים הפריחה מלווה בבליטות קטנות ושלפוחיות, שיכולות להפריש נוזלים או להתכסות בגלד. גירוד הפריחה באזור הנגוע עלול לגרום לפציעת העור ואף לזיהום הפצעים. במשך הזמן, הפריחה החוזרת ונשנית יכולה לגרום לשינוי במקרם העור שיהיה רגיש, מחוספס וקשה.
חומרת אטופיק דרמטיטיס תלויה בגודל של אזורי העור הנגועים ובמידת הגירוד של המטופל, כי הגירוד עלול לפצוע את העור הפוגע ולגרום לזיהום באזור הפריחה.
האזורים הנפוצים יותר בהם מופיע אטופיק דרמטיטיס כוללים את הפנים, הצוואר ואזורי הקיפול בידיים וברגליים כמו קפלי המרפקים או מאחורי הברכיים. פריחה אטופית בעור שבאזור המפשעה היא תופעה נדירה ביותר.
למרות שאטופיק דרמטיטיס נחשבת למחלת ילדות, גם מבוגרים יכולים לסבול ממנה. אם המחלה מופיעה לראשונה לאחר גיל 18 או שהיא נעלמה וחזרה בשנית בגיל מבוגר, היא נקראת אטופיק דרמטיטיס של מבוגרים.
כיצד מתבטאת אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים בהשוואה לילדים:
נוטה לעיתים קרובות להופיע על העור סביב העיניים.
אזורים נוספים שהמחלה נוטה להופיע בהם במבוגרים: מאחורי הברכיים, בקפלי המרפקים, על העורף והפנים.
העור במבוגרים נוטה להיות יבש וקשקשי באזורים שבו מתפתחת המחלה.
אחרי שנים של הופעת המחלה כתמי העור בדרך כלל עבים ושונים בגוונם מהעור שמסביב.
סיבות וגורמי סיכון
הסיבות אשר גורמות להתפרצות אסתמה של העור אינן ידועות, אך נראה כי אטופיק דרמטיטיס היא מעין תגובה אלרגית ואנשים הלוקים בסוג זה של פריחה בעור נוטים להיות בעלי מערכת חיסונית רגישה מהרגיל, שמגיבה בבצורה חזקה מדי לגירויים ומעוררי אלרגיה שונים.
אצל מרבית החולים באטופיק דרמטיטיס יש רקע אישי או משפחתי של רגישויות או אלרגיות, כגון קדחת השחת (allergic rhinitis) וקצרת (אסתמה).
גורמים הבאים עלולים להחמיר את תסמיני אלרגיה בעור:
· לחץ ומתח נפשי · מזונות מסוימים כגון ביצים, בוטנים, מוצרי חלב, חיטה או מוצרי סויה. · מעוררי אלרגיה, כגון קרדית האבק או קשקשים של בעלי חיים. · סבונים או חומרי ניקוי חריפים. · שינויים במזג האוויר, במיוחד מזג אוויר קר ויבש. · זיהומים בעור.
גורמי סיכון
גורם הסיכון העיקרי להתפרצות אסתמה של העור הוא תורשה, כשהסיכון ללקות במחלה עולה אם מישהו מבני המשפחה הקרובה סובל מקצרת (אסתמה), קדחת השחת או רגישויות ואלרגיות אחרות. אצל פעוטות, הסיכון עולה לכדי 60% עד 80% במקרים של אחים או הורים הלוקים במחלות אלה.
אבחון ובדיקות
לרוב, רופא יכול לאבחן אטופיק דרמטיטיס פשוט על סמך בדיקה חזותית של הפריחה, את מיקומה ואופייה. הוא עשוי לשאול גםמספר שאלות הנוגעות לעבר הרפואי של המטופל, כגון: האם ישנן רגישויות אלרגיות במשפחה? מתי החל הגרד להופיע בראשונה? הרופא יבחן את הפריחה על מנת לבדוק והדבר יסייע לו לקבוע אבחנה האם לקית במחלת אטופיק דרמטיטיס.
ייתכן שהרופא יבקש לבצע בדיקת אלרגיה על מנת לקבוע את הגורם להתפרצותה של הפריחה והאלרגיה בעור. אבחון של רגישויות אלרגיות מבוצע על ידי רופא המומחה למחלות אלרגיות (אימונולוג).
טיפולים ותרופות
אטופיק דרמטיטיס - דרכי טיפול
למרות שאסתמה של העור היא מחלה כרונית, ניתן לנקוט מספר צעדים, שיעזרו להקל על התופעה:
שימוש בתחליבי לחות בתדירות גבוהה ככל שניתן.
להימנע משימוש או חשיפה לתכשירים שגורמים לרגישות בעור, כגון: סבונים או חומרי ניקוי חזקים, קשקשת של חיות וכיו"ב.
להימנע מגירוד הפריחה ככל שניתן. כדאי לכסות את הפריחה בעזרת תחבושת, או כפפות/גרבי כותנה במקרה של תינוק, על מנת למנוע את הגירוד בעור.
נטילת תרופות כפי שנרשמו לך על ידי הרופא המטפל.
הקפדה על רחצה במים קרירים או פושרים לפרקי זמן קצרים ככל שניתן.
במקרים חריפים במיוחד של אסתמה של העור, ייתכן והרופא המטפל בך יירשום לך כדורים על מנת להפחית את הגרד. או שתוכל לקבל במרפאה טיפול בחשיפה לאור אולטרה סגול (UV).
אלרגיה של העור בצורתו המתונה פוגעת בדרך כלל באזורים מצומצמים. הוא איננו מגרד בחריפות והוא חולף בדרך כלל בעזרת שמירה קפדנית על לחות העור. אסתמה של העור בצורתה החריף מכסה בדרך כלל שטחי עור נרחבים והוא גורם לגרד בעור עז ביותר. הוא איננו חולף על ידי שמירה קפדנית על לחות העור.
מניעה
במידה והתינוק שלך נמצא בקבוצת סיכון לפתח אסתמה של העור מכיוון שאתה, או אחד מבני המשפחה הקרובים שלך סובלים ממנה או מרגישויות אלרגיות אחרות.
ההנחיות שלהלן יוכלו למנוע את התפרצותה של הפריחה או להפחית את חומרתה:
יש להקפיד על הזנת התינוק באמצעות הנקה במשך שישה חודשים לפחות על מנת לתת עידוד ודחיפה למערכת החיסונית שלו.
יש לשוחח עם הרופא המטפל בך לגבי משטר התזונה שלך במידה ואת מניקה. משטר התזונה שלך יכול להשפיע על התפרצות אטופיק דרמטיטיס אצל התינוק שלך.
במידה והתינוק שלך גדול מספיק על מנת לאכול מזון מוצק, יש לשוחח עם הרופא המטפל בכם האם על התינוק להימנע מסוגי מזון מסוימים אשר ידוע כי הם יכולים לגרום להתפרצותן של רגישויות אלרגיות,כגון: ביצים, בוטנים, מוצרי חלב, מוצרי סויה וחיטה.
במידה והילד שלך סובל ממצב של אסתמה של העור, יש באפשרותך לשלוט על חומרתן של ההתפרצויות על ידי נקיטת הצעדים הבאים:
יש להימנע מהתייבשות של העור. זהו צעד הכרחי על מנת לטפל במצב של אטופיק דרמטיטיס. יש להקפיד על שמירת הלחות בעורו של הילד על ידי אמבטיות ושימוש בחומרי לחות לעור. על האמבטיות להיות במים פושרים, בפרק זמן שלא עולה 3 עד 5 דקות, יש להימנע משימוש בתחליבים או בשמנים לאמבטיה, ויש להשתמש בסבון רק באזור בית השחי, המפשעה והרגליים על בסיס קבוע.
יש להימנע מגורמי גירוי אשר יכולים לגרום להופעתה של פריחה או להחמיר פריחה קיימת.
יש להימנע מחשיפה לגורמים מעוררי אלרגיה אשר יכולים לגרום להופעתה של פריחה או להחמיר פריחה קיימת. אלה כוללים ביניהם בין השאר חשיפה לקרדית האבק, לקשקשת של בעלי חיים ומזונות מסוימים כגון ביצים, בוטנים, מוצרי חלב, מוצרי סויה וחיטה.
יש להקפיד שלא להתגרד. הקפד על גזיזת הציפורניים ושיופם בפצירה על מנת למנוע פגיעה בעור בזמן הגירוד.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
"פרופסור חן הלוי הוא קודם כל "מענטש"-בן אדם שכל כולו למטופל ונותן את ההרגשה הכי טובה למטופל. אני יודעת שאקבל את מלוא תשומת הלב והאמון שלי בו הוא הכל. אני יודעת שתמיד..תמיד..הור יהיה בשבילי ולי זה הכי חשוב."
שאלה: אני בת 47. כבר כמה חודשים יש לי גירוד ברגליים. החלפתי את כל סוגי הסבונים שבהם אני משתמשת וזה לא עוזר. כעת אני משתמשת בסבון לתינוקות, וגם זה לא עוזר. ברצוני לדעת ממה זה נובע.
תשובה: החלפת סבון גוף בדרך כלל לא מספיקה. יש להחליף גם אבקת כביסה, קרם גוף וכל חומר שנוגע בגוף ויכול לגרום לגרד. כמו כן כדאי להיבדק על ידי רופא עור ולשלול הימצאות של טפילים מתחת לעור. עלייך לפנות לרופא עור בשביל לקבל אבחנה. ד"ר נעמה ורבין - אינפומד
במידה שאתה או אחד מבני המשפחה הקרובה שלך סובלים מאסטמה של העור, או רגישויות אלרגיות אחרות, קיימת סבירות גבוהה לכך שגם התינוק שלך יחלה במחלה. במידה וניתן, יש להקפיד על הזנת התינוק באמצעות הנקה במשך שישה חודשים לפחות על מנת לתת עידוד ודחיפה למערכת החיסונית שלו, בכדי שתוכל לסייע לו להתגונן מפני המחלה.
שאלה: אני בת 22 ולפני כחודשיים התלתי לסבול מגירודים בבית השחי ובקרקפת אשר התפשטו לכל הגוף. עשיתי בדיקות דם אצל רופא משפחה והכל היה תקין. ביקרתי אצל רופאת עור, והיא מצאה שהכל תקין. אין סימנים על העור. הופניתי לבדיקות אלרגיה ונמצא שאיני אלרגית לכלום. עשיתי ג
תשובה: גרד הוא בעיה שכיחה, שיש לה סיבות אפשריות רבות. במבוגרים, הגורם העיקרי הוא יובש בעור, כך ששימון העור מביא להפסקת התופעה. סיבות נוספות כוללות הפרעות מערכתיות, כדוגמת אי-ספיקת כליות, אי-ספיקת כבד, זיהומים כרוניים ולעיתים אף ממאירות של תאי דם. הבדיקות הנעשות בדרך כלל הן ספירת דם, תפקודי כליות וכבד, אנטיגניים וירליים (כדוגמת HBV, HCV ועוד), צילום מערות הפנים והשיניים (לשלילת סינוסיטיס, או זיהום כרוני אחר). ניתן לבדוק גם אם ישנם טפילים, פטרת ועוד, לפי תוצאות הבדיקות הקודמות. ביצוע בירור לאטיולוגיה אוטואימונית (דברים הגורמים לגוף לתקוף את עצמו) נעשית בהתאם למציאות תסמינים נוספים מלבד הגרד, אם יש כאלה. הבירור יכול לכלול ANA, רמת C3, רמת antimicrosomal antibodies, אלקטרופורזיס של חלבונים ועוד. החלטה על המשך הבירור נתונה לשיקולו של הרופא המטפל, ותלויה במצב המטופל. חשוב לבדוק אם הגרד הופיע במקביל להתחלת שימוש בתכשירים קוסמטיים חדשים (קרם גוף, שמפו וכו'), שימוש באבקת כביסה חדשה או כל חשיפה דומה חדשה. משאלתך עולה כי עברת בירור, אך לא ברור לי עד כמה רחב הבירור המעבדתי שבוצע. הטיפולים העיקריים שמוצעים לגרד הם שימון העור לעיתים תכופות, אנטיהיסטמיניקה, והימנעות מגירוד, עד כמה שאפשר. גירוד מביא להחמרה בתחושת העקצוץ והגרד, כך שמדובר בתופעה המחמירה את עצמה. זיהוי הגורם לגרד יכול לעזור למציאת הטיפול המתאים, שיביא לשיפור המצב. מומלץ להמשיך את המעקב אצל רופא העור המטפל, וכן להמשיך את הבירור לפי הצורך. בברכה ד"ר תהילה חג'ג' - אינפומד
שאלה: בני בן חצי שנה, עדיין יונק, ואובחן על ידי רופא הילדים כלוקה באסתמה של העור במידה חלשה, עקב פריחות של נקודות אדומות שהופיעו ושלאחריהן נותר גירוי מגרד. הרופא נתן לי מרשם לדרמקול למריחה פעמיים ביום. כיצד והאם ניתן לאתר את גורמי התופעה ולטפל בהם? 2. כי
תשובה: אסתמה של העור בפי העם, או אטופיק דרמטיטיס בפי אנשי המקצוע, היא בעיית עור התוקפת בעיקר תינוקות וילדים, וברוב המקרים חולפת עם גיל ההתבגרות. ישנם אנשים אשר אצלם המחלה ממשיכה גם בגיל הבגרות, ויש כאלה שהמחלה מתפרצת אצלם בבגרות ואז, ברוב המקרים, המחלה לא נעלמת. מובן שכדאי לסור לרופא עור ילדים על מנת שייתן את האבחנה הנכונה! גם לאחר מכן, המעקב והטיפול הניתן, מומלץ שיינתנו על ידי רופא עור מומחה לילדים ולא על ידי רופא אחר. עדיין לא מצאו גורם ספציפי למחלה, וחושבים שהיא נגרמת משילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. הטיפול הוא טיפול סימפטומטי בלבד ואינו מרפא את המחלה. דווקא שהות ממושכת באמבטיה איננה מומלצת. עדיפה שהות קצרה יותר ובמים פושרים-חמימים כדי לא לגרום לגירוי העור. יש להימנע מסבונים מסחריים, עדיף לעבור לסבונים רפואיים, כגון הרמל בלניאום ודומיו, אשר נמצאים ברשתות הפארם השונות. במקרים קשים יותר, או במקומות ספציפיים בגוף בהם הגרד הוא עיקש וישנה פריחה קשה, ניתן להשתמש במשחות ותרופות שונות, אך זה נעשה לפי חומרת המצב ומיקום הפריחה, ולכן הטיפול ניתן רק על ידי רופא העור אשר רואה את הילד ובודק אותו. מידע נוסף בנושא אטופיק דרמטיטיס תוכלו למצוא בתשובות אחרות בפורטל אינפומד. ד"ר גיל טאובר - אינפומד