דלג לתוכן

פרפור פרוזדורים

Atrial fibrillation
פרופ' בזיל לואיס פרופ' בזיל לואיס קרדיולוג קראו עליי עוד
המומחים של Infomed מסבירים:
פרפור פרוזדורים הוא הפרעת הקצב המשמעותית, השכיחה ביותר (לא כולל פעימות מוקדמות שבדרך כלל אינן משמעותיות). השכיחות של פרפור פרוזדורים גבוהה ביותר ועולה עם הגיל עד כדי כך שמעל גיל 80 כ-10% מהאוכלוסייה לוקים בפרפור פרוזדורים.
פרפור פרוזדורים הוא מצב שבו מתפתחת בפרוזדורים פעילות חשמלית מהירה מאוד ובלתי סדירה. הפרוזדורים מאבדים את יכולתם להתכווץ באורח סדיר עקב פעילות חשמלית מהירה מאוד ובלתי סדירה. הפרעה זו נובעת לרוב מתוך ורידי הריאה, ומתבטאת בהתכווצויות מהירות מאוד ובלתי מאורגנות בקצב של 400 עד 600 בדקה. הקישרית הפרוזדורית-חדרית (AV node) מתפקדת כשוער המונע את מעבר הגירויים החשמליים המהירים לחדרים, אך למרות פעילותה, התגובה של החדרים לפרפור פרוזדורים מהירה למדי ואינה סדירה. פרפור פרוזדורים יכול להיות התקפי וחולף (עם נטייה להישנות שוב ושוב), או מתמיד וקבוע.
הביטויים של פרפור פרוזדורים תלויים במצבו הכללי של החולה ובמצב הלב, וכן במהירות התגובה החדרית. טווח הביטויים רחב. החל בחולים אי-תסמיניים שאינם חשים כלל בפרפור והוא מתגלה אצלם במקרה, חולים המתלוננים על תחושת אי-סדירות הדופק ועל דפיקות לב, ועד חולים הלוקים באי-ספיקת לב, בבצקת ריאות או בהתעלפות.
פרפור פרוזדורים עלול לאורך זמן לפגוע בתפקוד הלב, לגרום להופעת אי-ספיקה בלב ובעיקר הוא כרוך בסכנת היווצרות של קרישי דם בתוך הפרוזדורים המפרפרים. קרישי הדם עלולים להגיע לעורקים שונים בגוף, כולל עורקי המוח, ולגרום לאירוע במוח. ידוע כיום ששכיחות אירועים במוח בקרב חולים שלקו בפרפור פרוזדורים שיעורה גבוה פי 5 עד 10 מאשר בחולים שלא לקו בפרפור פרוזדורים, ועל כן מרביתם (פרט לחולים שגילם מתחת ל-65, ושאינם לוקים בכל מחלת לב אחרת או ביתר-לחץ-דם) זקוקים לטיפול קבוע בנוגדי קרישה. מחקרים שפורסמו לאחרונה מצביעים על כך שיש חשיבות רבה יותר למתן טיפל נוגד קרישה מאשר לטיפול המשמר את הקצב הסדיר.
לטיפול בפרפור פרוזדורים כמה רבדים:
1. טיפול בנוגדי קרישה במרבית החולים שלקו בפרפור פרוזדורים מתמיד או התקפי;
2. טיפול בתרופות המונעות הפרעות בקצב הלב;
3. היפוך חשמלי - בהתקפים מתמשכים של פרפור פרוזדורים אשר אינם חולפים למרות הטיפול בתרופות, ולאחר שהושגה מניעה של קרישת דם, יש מקום לפעולה המכונה היפוך חשמלי. פעולה זו מתבצעת בהרדמה למספר דקות שבמהלכן ניתן לבית החזה שוק חשמלי המסייע להסדרת הדופק בלמעלה מ-90% מהחולים. אם אין ודאות לגבי הטיפול המונע קרישת דם, מקובל לבצע את ההיפוך החשמלי אחרי בדיקת על-שמע (אקו) דרך הוושט לשלילת קריש דם בפרוזדור שעלול לגרום לסיבוך. הפעולה בטוחה ויעילה מאוד בהפסקת פרפור פרוזדורים, אך לרוב יש להוסיף לה גם טיפול בתרופות המונעות הפרעות קצב בלב, ועל מנת למנוע את הישנותו;
4. טיפול בתרופות המאטות את ההולכה ב-AV node, על מנת שהתגובה החדרית לפרפור הפרוזדורים תהיה נשלטת היטב גם אם לא ניתן למנוע את הפרפור, לאחר שכשלו הטיפולים כמפורט ב-2 ו-3 לעיל;
5. אבלציה של מקור הפרפור - מכיוון שמרבית הפרפורים נובעים מתוך ורידי הריאה פותחו מספר שיטות לאבלציה על ידי צנתרים המביאה לניתוק חשמלי של ורידי הריאה. שיעורי ההצלחה נמוכים עדיין מאלה של אבלציות של SVT, אך ההתקדמות הרבה שחלה בנושא במהלך השנים האחרונות מבשרת תוצאות טובות לשיטה זו בעתיד.
6. השתלת קוצב לב - אצל מיעוט החולים שלקו בפרפור פרוזדורים נמצא שיש קשר בין הופעתו לבין האטת קצב הלב (ועל כן הוא מופיע בעיקר בלילה). האטה כזו יכולה להיגרם גם מנטילת תרופות. בחלק מחולים אלה ניתן לטפל באמצעות השתלה של קוצב לב, וקיימים כיום מספר קוצבים שבכוחם להפחית ואף למנוע אירועים של פרפור פרוזדורים או להפסיקם מייד בראשיתם.
7. ניתוח Maze (מבוך) - במיעוט קטן יותר של חולים יש לטפל בניתוח. ניתוח Maze (מבוך) משנה את מבנה הפרוזדורים כך שלא יהיה בהם פרפור. מדובר בניתוח לב על כל משמעויותיו, והוא שמור בדרך כלל לחולים שממילא מיועדים לניתוח לב מסיבה אחרת, אף שיש גם המטופלים בניתוח Maze למטרה זו בלבד.
ככלל מדובר בבעיה שכיחה ביותר שהטיפול בה עבר בשנים האחרונות מהפכות שטרם הסתיימו. בשנים הקרובות צפויות עבודה רבה במחקר ופיתוח, ופריצות דרך לטיפול, בעיקר על ידי שיטות ריפוי באבלציה.
ד"ר מיכאל גליקסון

    המומחים שלנו לכירורגיה של בית החזה

    כירורגיה של בית החזה
    פרופ' נחום נשר
    5.0
    ( 5 חוות דעת )
    "חווית טיפול מקצועית ומסבירת פנים. מומלץ מאד"
    קראו עליי עוד
    כירורגיה של בית החזה
    ד"ר עמית כץ
    4.9
    ( 14 חוות דעת )
    "לפני הכל אדם מקסים, קיבלתי התיחסות נעימה ,סבלנית,ומקצועית, והכל עם חיוך ובאווירה חמה. מאד מאד מרוצה מהיחס שהיה מעל ומעבר. תודה."
    קראו עליי עוד
    לכל המומחים שלנו לכירורגיה של בית החזה>

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא פרפור פרוזדורים

    הגישה למטופלים הסובלים ממחלת לב: מדוע חשוב לבצע אופטימיזציה של הטיפול?
    הגישה למטופלים הסובלים ממחלת לב: מדוע חשוב לבצע אופטימיזציה של הטיפול?
    פרופ' יוסף רוזנמן מאת: פרופ' יוסף רוזנמן 07/06/2020

    מרבית חולי הלב מצויים במעקב מתמשך אך לעיתים אסטרטגיית הטיפול בהם נותרת זמן רב ללא שינוי. מדוע יש צורך באופטימיזציה ... לכתבה המלאה

    "משככי כאבים מסכנים חולי פרפור פרוזדורים"
    "משככי כאבים מסכנים חולי פרפור פרוזדורים"
    ברק מידן, מערכת אינפומד מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד 24/11/2014

    משככי כאבים פופולאריים ממשפחת NSAID מכפילים בתוך שבועיים את הסיכוי לשבץ מוחי או תסחיף ריאתי בחולי פרפור פרוזדורים ל... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו