מדובר במצב בו נוזל הזרע מכיל פחות מעשרים מיליון תאי זרע למ"ל מעוקב. ספירת זרע נמוכה מורידה את הסיכוי לגרום להפריה של הביצית בעקבות מגע מיני וליצירת הריון. עם זאת ישנם גברים רבים בעלי ספירת זרע נמוכה שמסוגלים להביא צאצאים לעולם.
במידה ומוצאים את הסיבה שגורמת לספירת הזרע הנמוכה ניתן להעלות את ספירת הזרע ולפתור את הבעיה. במקרים מסוימים שני בני הזוג יצטרכו לעבור טיפולי הפריה להאיץ את יכולת הפוריות. לעתים זוגות מסויימים יגיעו לצורך בהפריית מבחנה.
הפרעה בייצור הזרע תסמינים
בדרך כלל הסימפטום היחיד של מחסור בזרע הוא הקושי בכניסה להריון. אבל לפעמים המחסור בזרע נובע מסיבה סיסטמית הורמונלית ואז יהיו סימנים כלליים של המחלה כמו:
- פגיעה בתפקוד המיני הבאה לידי ביטוי בירידה בחשק המיני או ביכולת לשמור על זיקפה לאורך זמן.
- כאב, נפיחות או בליטה באזור האשך.
- ירידה בכמות השיער בפנים או בגוף.
- כל סימן אחר של הפרעות כרומוזומליות. הכעחי
לכן במצבים בהם יש קושי בכניסה להריון במשך שנה או כל אחד מהתסמינים לעיל יש צורך לפניה לאבחון רפואי.
סיבות וגורמי סיכון
תהליך יצור הזרע הינו תהליך מורכב המתחיל מההיפותלמוס ובלוטת יותרת המוח שמפרישות הורמונים המגרים את יצור תאי הזרע באשך. מהאשך תאי הזרע מוזרמים דרך צינור הזרע לבלוטות הזרע שם נמצא נוזל הזרע. בזמן ההפרשה נוזל הזרע המכיל את תאי הזרע מופרש אל מחוץ לגוף דרך השופכן שבפין. שיבוש בכל אחד מן השלבים האלו יוביל לבעיה ביצור תאי הזרע ולירידה בספירה. פעמים רבות והגורם לספירה הנמוכה אינו ידועה אך במצבים אחרים הגורם הוא:
זיהומים- ישנם זיהומים שגורמים לתהליך דלקתי באשך שיוביל להצטלקות דרכי ההובלה באשך ולחסימה של הזרע באופן מלא או חלקי. הזיהומים יכולים להיות של מחלות המועברות במגע מיני כמו עגבת או זיבה אבל ישנם גם מחלות סיסטמיות אחרות שיכולות לפגוע באשך כמו מחלת האדמת. גם דלקת בבלוטת הערמונית (prostatitis) עלולה להוביל לחסימה של הובלת הזרע.
פליטה לאחור (retrograde ejaculation) ישנם מחלות כמו סוכרת, טרשת נפוצה, פגיעות חוט שידרה ועוד שגורמות לכך שנוזל הזרע מוזרם אל כיס השתן במקום להיות מוזרם אל מחוץ לפין.
נוגדנים כנגד תאי זרע- במקרים מסוימים ובמיוחד לאחר ביצוע vasectomy נוצרים בגוף תאים של מערכת החיסון שמזהים בטעות את תאי הזרע כגופים זרים ותוקפים וגורמים למוות שלהם.
הפרעות כרומוזומליות- כמו למשל תסמונת קליינפנטר בה יש לזכר שני כרומוזמי X וכרומוזום Y.
בנוסף מחלת צליאק, מחלות סרטן שונות, חסימה מכאנית של צינור הזרע, תרופות שונות, חשיפה לכימיקלים, מתכות כבדות, קרינה, דיווש באופניים לזמן ממושך וחימום יתר של אזור האשך מובילים לירידה בתאי הזרע.
גם אורח חיים שאינו תקין הכולל שתיית אלכוהול, שימוש בסמים מסוגים שונים ובמיוחד סטירואידים אנאבוליים, עישון, מתח נפשי מתמיד, מחסור בויטמינים ומשקל עודף עשויים לגרום לירידה בספירת הזרע.
אבחון ובדיקות
ספירת כמות תאי הזרע במ"ל נוזל זרע נעשית בעזרת מיקרוסקופ על ידי אדם או מחשב. גם אם הספירה באמת נמוכה חייבים לוודא שזו הסיבה לבעיית הפוריות ולכן יש צורך בשלילה של הסיבות האחרות לחוסר פוריות גם אצל הגבר בעל הספירה הנמוכה וגם אצל בת זוגו. גם כאשר הספירה נמוכה יש מרכיבים נוספים בתאי הזרע אותם יש לאבחן, בגלל שיש להם השפעה על הסיכוי להפריה. לכן לאחר ספירת הזרע בדרך כלל יבדקו גם אופי תאי הזרע מבחינה מורפולוגית (צורה חיצונית) וגם התנועתיות של תאי הזרע.
בדיקות נוספות על מנת לאבחן את ההפרעה בצורה מדויקת יעשו על ידי הרופא:
- אולטראסאונד ישיר לאשכים לזיהוי הצטלקויות מבניות באשכים.
-אולטראסאונד דרך הרקטום וכך ניתן לראות את בלוטת הערמונית וצינורות ההולכה של הזרע בצורה טובה לאבחנה של חסימה של הולכת הזרע בנוסף ניתן לבצע ואזוגרפיה שתדמה את מערכת ההולכה בעזרת חומר רנטגני מיוחד.
- בדיקת שתן לאחר פליטת זרע תאבחן שפיכה לאחור.
- בדיקות הורמונאליות וגנטיות לאבחנה של הפרעות מערכתיות.
- בדיקת נוגדנים לזיהוי קיום נוגדנים לתאי זרע.
- ביופסיה של האשך בשלב סופי של האבחנה.
למרות כל הבדיקות הקיימות כיום המאפשרות לאבחן רבות מהסיבות לספירה נמוכה, לפעמים נשארים ללא הסבר ברור הגורם למצב זה.
סיבוכים אפשריים
הסיבוכים של ירידה בספירת הזרע הם בעיקר נפשיים בעקבת הלחץ וחוסר הנעימות שבאים בעבות הירידה בפוריות.
טיפולים ותרופות
הטיפול תלוי בגורם הראשוני לספירת הזרע הנמוכה, כך ש:
ניתוח- מסייע למצבים בהם הבעיה היתה הרחבה ורידית הגורמת לחימום האשך או חסימה כלשהי בצינורות ההולכה של הזרע.
אנטיביוטיקה - אם היה זיהום כלשהו באשך הטיפול האנטיביוטי יכול לסייע בחיסול החיידק והתגברות על הזיהום יחד עם זאת ישנם מצבים בהם הצטלקות האשך הינה תהליך בלתי הפיך כך שהבעיה לא תיפתר.
תרופות- כאשר הגורם הוא מחסור הורמונאלי או בעיה מערכתית אחרת טיפול תרופתי יכול לסייע באיזון ההפרעות ההורמונאליות.
במצבים בהם אף טיפול אינו עוזר ניתן לבצע הפריה מלאכותית בה ניתן לבצע הפריה אפילו עם כמות נמוכה יחסית של תאי זרע.
טיפולים אלטרנטיביים
טיפול בעזרת ויטמינים ותוספי תזונה אינו מוכח מחקרית למעט במקרים בהם ישנו מחסור ספציפי באחד מהם. קיימות המלצות ברפואה משלימה על שימוש בוויטמין C, ויטמין E, ויטמין B12, אבץ, סלניום וג'ינסנג.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
שאלה: אני לוקח אדולן קרוב ל 4 שנים. האם יש קשר בין היחלשות הזרע לבין האדולן?
תשובה: לא ברור מה כוונתך בהיחלשות הזרע. תופעות הלוואי של מתדון (אדולן) על מערכת הרבייה הן אי סדירות של המחזור בנשים; ואי תפקוד מיני עד כדי אימפוטנציה, שפיכה מוקדמת או מאוחרת, או חוסר יכולת לפלוט זרע בגברים. בברכה, ד"ר שירי אורי - אינפומד
שאלה: התרחבות של ורידי האשך בני בן 20 וסובל משינוי צורה באחד האשכים. הוא היה אצל אורולוג שאמר שזה קשור לצינור דם באשך ושזה יכול לגרום להפרעה בפוריות. האורולוג שלח אותו לבדיקת זרע ולפי תוצאות הבדיקה יחליט אם כדאי שיעבור ניתוח. בבקשה הסבירו לי מה ה
תשובה: התופעה שאת מתארת מכונה varicocele (וריקוצלה), והיא מתארת התרחבות של ורידי האשך (כמו שמתרחש לעיתים בוורידים ברגליים). ואריקוצלה עשויה לגרום לעיתים לכאב או לתחושת אי נוחות במאמץ, ולעיתים להפרעה ביצירת הזרע. יש כיום טיפולים כירורגיים פשוטים לטיפול בבעיה זו ואכן ההוריה (אינדיקציה) לטיפול תלויה בתסמינים ובייצור הזרע. [27/04/2001]
תשובה: כמו איברים אחרים בגוף האדם, גם הפין אינו סימטרי, וכמעט לאף גבר אין פין ישר לגמרי. מצב בו הפין אינו ישר נקרא עקמת הפין. העקמת בולטת יותר בזמן זקפה, בהשוואה למצב בו האיבר רפוי. ברוב המקרים, פין עקום אינו גורם לבעיה בתפקוד המיני, אלא אם הזווית גורמת לבעיה טכנית בחדירה. העקמת אינה משפיעה על הפוריות. אם המצב מטריד אותך או מפריע לך בעת קיום יחסי מין, תוכל לפנות לאורולוג בקופת החולים שלך. במקרה הצורך אפשר לעבור ניתוח קל ופשוט לתיקון הבעיה. ד"ר ליה עשת - אינפומד
שאלה: לפני יותר משבועיים עבר בעלי ניתוח להסרת ווריקוצלה מדרגה 3. הוא עבר את הניתוח מאחר שהווריקוצלה מפריעה לתפקוד הנכון של הזרע, והם גורמים לנו לבעיות פריון. לפני הניתוח עברנו טיפול IVF שלא הצליח. בימים האחרונים הוא מרגיש כי האשך השמאלי, בו היתה הווריקוצ