גיהוק, הוא תהליך פיזיולוגי תקין, בו הגוף מגרש עודף אוויר מדרכי העיכול העליונות. תהליך זה מלווה ברעש אופייני. 4-3 גיהוקים לשעה לאחר האוכל נחשבים כתופעה תקינה.
הגיהוק הוא תוצאה של מספר רפלקסים: הרפיית הסוגר הוושטי התחתון כתגובה להתרחבות הקיבה עקב גז או כתגובה משנית לעליית הלחץ התוך-בטני; הרפיית הסוגר הוושטי העליון כתגובה להתמלאות חלל הוושט באוויר מהקיבה. תנועתיות הוושט במצב זה זהה לזו שבמחלת הריפלוקס הקיבתי-ושטי.
במהלך היום נכנסת כמות רבה של אוויר לקיבה. עם כל לגימת נוזלים נכנסים כ-15 מ"ל אוויר. רוב הגיהוק נגרם על ידי בליעת אוויר עודף. בדרך כלל אוויר זה אף לא מגיע אפילו לקיבה אלא מצטבר בוושט. התהליך מתרחש על ידי הרחבת בית החזה והנמכת שריר הסרעפת כנגד גלוטיס (בית הקול) סגור. בליעת אוויר שכיחה בדיספפסיה תפקודית, הפרעה במערכת עיכול.
אנשים הנתונים במתח נפשי או אלו החשים אי נוחות בבית החזה או בחלל הבטן, מתלוננים על גיהוקים תדירים. הגיהוק מביא לתחושת הקלה. אנשים אלו אינם מודעים לכך שתהליך זה (למרות היותו תהליך נרכש), עלול להחמיר את בליעת האוויר. בדרך כלל גיהוקים כרוניים הם תופעה תפקודית (פונקציונלית) ולא מחלה.
חשוב להבחין בין גיהוק לבין שיהוק. בעוד שהגיהוק הוא הוצאה של עודף אוויר מדרכי העיכול העליונות, שיהוק הוא תוצאה של תנודות לא רצוניות של שריר הסרעפת המתרחשות באופן פתאומי. התנועות של שריר הסרעפת גורמות לפתיחה וסגירה של הגלוטיס בצורה מהירה מאוד, ובעקבות כך מופק קול באופן מהיר וחוזר.
-
גיהוק תסמינים
-
סיבות וגורמי סיכון
-
אבחון ובדיקות
-
סיבוכים אפשריים
-
טיפולים ותרופות
-
מניעה
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: אבי עבר לאחרונה שני ניתוחי ניקוז המטומה תת-דורלית דו-צדדית. זה כשבוע הוא משהק ללא הפסקה כמעט. האם יש פתרון לתופעה מלבד פרמין ומוטיליום (שאינם פותרים את הבעיה)?
-
שאלה: לאחרונה סבלתי מבחילות ושיהוקים רבים. רופא המשפחה טען שזה מחומציות בקיבה וטופלתי בלוסק ללא הצלחה. בדיקות הדם שלי תקינות. עברתי אולטרסאונד בטן שיצא תקין וכן בדיקת נשיפה שהוכיחה שאין לי הליקובטר. אציין גם שלאחרונה אני סובל מכאבים בבטן התחתונה מצד שמאל.
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
-
בדיקה אנדוסקופית באמצעות אולטרסאונד
-
טיפולים וניתוחים קשורים
-
טיפול תרופתי
-
מחלות קשורות
-
שחמת הכבד
-
דרמטיטיס הרפטיפורמיס
-
סעפת
-
שיגלוזיס
-
קרוהן