דלג לתוכן

סרטן העצמות

סרקומה | Bone cancer
פרופ' איין יוסף כהן פרופ' איין יוסף כהן אחראי בטיפול במחלת 'גושה' וטיפול בגידולי מח וגידולי עצמות בילדים, נוער ומבוגרים צעירים בבית חולים שניידר. קראו עליי עוד
המומחים של Infomed מסבירים:
לעצמות בגופינו מספר תפקידים הם משמשים כמסגרת תומכת ומגנה לאיברים הפנימיים (למשל עצמות הגולגולות מגינות על הרקמה הרכה של המוח והצלעות משמשות ככלוב מגן לריאות). השרירים מאפשרים להניע את העצמות ומח העצם משמש ליצור תאי הדם שבגופינו.

גידול סרטני המתפתח מרקמת עצם נקרא סרטן העצמות ממקור ראשוני (primary bone cancer). גידולים מסוג זה מוצאים בעיקר בעצמות הידיים והרגליים, אך הוא יכול להופיע בכל סוג עצם אחר בגוף.

סרטן עצמות נדיר בילדים, אך במתבגרים ובמבוגרים צעירים, הוא השלישי בשכיחות לאחר ליקמיה ולימפומה.

3 סוגים של סרטן העצמות

סרטן העצמות ממקור ראשוני נקראים לעיתים קרובות כסרקומה. באורטופדיה אונקולוגית מבדילים במספר סוגים שונים סרקומות וכל אחד מהם מאפיין רקמת עצם שונה. הנפוצים ביותר הם אוסטאוסרקומה (osteosarcoma), סרקומה ע"ש יואינג (Ewing)  וכונדרוסרקומה (chondrosarcoma).

אוסטאוסרקומה

Osteosarcoma או Osteogenic Sarcoma, הוא גידול ממאיר של עצם שמקורו בתאים המייצרים עצם ומאופיין על ידי יצירת חומר הנקרא אוסטאוֹאיד שהוא שלב ראשון של יצירת עצם. כ-60% מגידולי העצם הראשוניים, הם אוסטאוסרקומה.

סיכויי הריפוי גדולים יותר בגידולים באזור הגפיים. נצפתה שכיחות-יתר של אוסטאוסרקומה בחולים עם גידול אחר מסוג רטינובלסטומה, במיוחד באזורים שהוקרנו בחולים מעל גיל 40 עם מחלת פג'ט ולאחר קרינה.
סרטן העצמות מסוג אוסטאוסרקומה מוגדרת לפי התא השולט המשגשג כאוסטיאובלסטי, כונדרובלסטי, פיברובלסטי, וטילנג'יאקטטי (הכוללים חללים מלאים דם בתוך הגידול). קיימת צורה רב-מוקדית שלא מגיבה לכל טיפול וקיימות צורות עם מהלך טוב יותר שבהן הגידול לא מערב את חלל העצם, אלא רק את העצם עצמה, הקליפה (הקורטקס).

סרקומה ע"ש יואינג

סרקומה ע"ש יואינג (Ewing) תוארה לראשונה על ידי ג'יימס יואינג בשנת 1921 כגידול גרמי (עצם) המתאפיין בתאים עגולים כחולים הרגישים להקרנה. זהו הגידול השכיח מבין גידולי העצם הממאירים בילדים ומתבגרים. מדי שנה מאובחנים כארבעה מקרים חדשים למיליון ילדים מתחת לגיל 15. המחלה בעצמות או ברקמות רכות שכיחה יותר בבנים מאשר בבנות. רוב המקרים מאובחנים בגפיים - 53% ובעצם הירך - 25%. בגוף מאובחנים - 47%, באגן - 20% ובעמוד שדרה וצלעות - 13%.



כונדרוסרקומה

(Chondrosarcoma) הנפוץ ביותר ממבין הגידולים הממאירים של דופן בית החזה. הוא מופיע בשכיחות גבוהה יותר אצל גברים בעשור השלישי או הרביעי לחייהם. הגוש ממוקם בבית החזה הקדמי ועלול לגרום לכאבים, אך אינו גורם לשבירת הצלע.

כריתת הגוש מתבצעת עם שוליים רחבים של כארבעה סנטימטרים מרקמה בריאה. כריתה רחבה זו מפחיתה באופן ניכר את שיעור הישנות הגידול ואת שיעור הופעת גרורות, אך כתוצאה מהניתוח הרחב, דרוש לעיתים שחזור של דופן בית החזה במהלך הניתוח.

  • סרטן העצמות תסמינים

    התסמינים לסרקומה

    התסמונת הטיפוסית של אוסטאוסרקומה מתבטאת בכאבים ונפיחות מקומית ללא חום, המתמידים לעיתים מעל חצי שנה.

    התסמין הראשון לסרטן העצמות הנקרא סרקומה ע"ש יואינג הוא כאב מקומי מתקדם המעיר משינה. בהתאם למיקום הסרקומה, החולה יצלע ויסבול מכאב המוחמר בנשימה או כאב המקרין לגף. נפיחות באזור הגידול בולטת בעיקר בגפיים.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
גריאטריה
ד"ר יבגני מירושניק
5.0
( 4 חוות דעת )
"הגעתי עם אמא. התקבלתי בנועם,בהקשבה,באמפתיה.הוסבר לי המצב הרפואי וההשלכות. הכל באדיבות. ישר כוח"
קראו עליי עודלקביעת תור
כירורגיית פה ולסת
ד"ר אלי רוזנפלד
5.0
( 12 חוות דעת )
"קיבלתי יחס אנושי מאוד ודר.רוזנפלד טיפל בי ברגישות והבנה לגבי מצבי. הוא מהוד מקצועי."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא סרטן העצמות

המתת חסד בישראל – מדוע כל כך קשה להסדיר את החקיקה?
המתת חסד בישראל – מדוע כל כך קשה להסדיר את החקיקה?
עו"ד דניאל סרור מאת: עו"ד דניאל סרור 06/12/2012

נושא המתת חסד בישראל מעורר בכל פעם מחדש ויכוח ציבורי סביב זכותו של אדם למות בכבוד ולמנוע מעצמו ייסורים ומאידך מעלה ... לכתבה המלאה

מהי אורטופדיה אונקולוגית?
מהי אורטופדיה אונקולוגית?
ד"ר שלמה דדיה מאת: ד"ר שלמה דדיה 09/12/2012

כיצד נעשים האבחנה והטיפול בגידולים ראשוניים, שפירים וממאירים, ובגרורות של עצם, סחוס ורקמה רכה, ואיך מטפלים כאשר המט... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו