סריקות – החיפוש אחר ממצאים למחלה לפני הופעת התסמינים הראשונים – הן המפתח לגילוי מוקדם של סרטן השד, כאשר הוא נמצא עדיין בשלב שבו הוא ניתן לטיפול. תלוי בגיל שלך וקבוצות הסיכון אליהן את שייכת, הסריקות כוללות בין השאר ביצוע בדיקה עצמית של השד, בדיקת השד על ידי האחות או הרופא (בדיקה במרפאה), ביצוע ממוגרפיה או בדיקות אחרות.
1. בדיקה עצמית של השד
בדיקה עצמית של השד הינה אפשרות אחת ויש לבצע אותה בקביעות החל מגיל 20. על ידי התמקצעות בבדיקה עצמית של השד ועל ידי הכרת המרקם והמבנה של השד שלך על בסיס קבוע, ייתכן ותהיי מסוגלת לגלות סימנים מוקדמים של סרטן השד. יש ללמוד כיצד השד שלך נראה בדרך כלל, ולהיות ערה לשינויים בתחושה או במרקם של השד. במידה וגילית שינוי כלשהו, יש להביא זאת לידיעתו של הרופא המטפל בך בהקדם האפשרי. תני לרופא לבחון את צורת הבדיקה העצמית שלך על מנת לקבל עליה בקורת ועל מנת שיוכל להשיב על שאלות שייתכן והתעוררו בך.
2. בדיקת השד במרפאה
במידה ויש לך היסטוריה משפחתית של תחלואה בסרטן או השתייכות לאחת מקבוצות הסיכון אשר מעלות את רמת הסיכון שלך לחלות במחלת סרטן השד, האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לך לעבור בדיקות שד במרפאה אחת לכל שלוש שנים עד הגיעך לגיל 40. לאחר מכן, האגודה למלחמה בסרטן ממליצה על בדיקה זו אחת לשנה.
במהלך בדיקה זו הרופא המטפל בך יבדוק את רקמת השד שלך להימצאות גושים או שינויים אחרים בשד. הרופא המטפל יוכל לגלות גושים או שינויים שהחמצת בבדיקה העצמית שביצעת וגם יוכל להבחין בהגדלה של בלוטות הלימפה הממוקמות באזור בית השחי שלך.
3. ממוגרפיה
ממוגרפיה, אשר בודקת את רקמת השד שלך בעזרת הפקת תמונות של קרני רנטגן, היא כיום הבדיקה האמינה ביותר לגילוי מוקדם של גושים סרטניים בשד שלך עוד בטרם הרופא המטפל בך יוכל לחוש אותם במישוש ידני של השד. מסיבה זו, האגודה למלחמה בסרטן המליצה כבר שנים רבות על ביצוע סריקות ממוגרפיה באופן תדיר לכל הנשים שעברו את גיל ה- 40.
ישנם שני סוגים של בדיקות ממוגרפיה:
סריקה ממוגרפית
ממוגרפיה אבחנתית
אולם בדיקות הממוגרפיה אינן מושלמות. ישנו אחוז מסוים של גידולים סרטניים – לעיתים אף גושים שאותם ניתן לחוש בבדיקה עצמית - אשר אינם מופיעים על גבי צילום הרנטגן (תוצאה שלילית שגויה).
האחוז הזה גבוה יותר אצל נשים אשר נמצאות בשנות ה-40 של חייהן. זאת מכיוון שנשים בגילאים אלה וגם נשים צעירות יותר נוטות לצפיפות גדולה יותר ברקמת השד, דבר אשר מקשה על ההאבחנה בין רקמה בריאה לרקמה חריגה.
בדיקות אחרות:
גילוי בעזרת מחשב (CAD)
ממוגרפיה דיגיטלית
בדיקה MRI
4. הליכים אבחנתיים
שלא כמו בבדיקות המבוצעות על ידי סריקה, הליך אבחוני מסייע לקבוע את ולאפיין את החריגות ברקמת השד אשר התגלו בביצוע הבדיקות השגרתיות, כגון גילוי גוש על ידי מישוש השד, על ידי סריקה ממוגרפית או סריקה בתהודה מגנטית (MRI). בדיקות אלה מסייעות לרופא המטפל בך לקבוע האם תהיי זקוקה לביצוע ביופסיה והן גם יסייעו בנתינת הנחיות לאופן הביצוע של הביופסיה.
5. אולטרסאונד
6. ביופסיה
ביופסיה – הסרת דגימה קטנה של רקמה לצורך ביצוע בדיקות במעבדה – הינה הבדיקה היחידה היכולה להצביע על נוכחותם של תאים סרטניים. הביופסיה יכולה לספק מידע חיוני לגבי שינויים חריגים ברקמת השד ולסייע בקביעת הצורך בניתוח, ואם ישנו צורך כזה, מהו סוג הניתוח הנדרש.
סוגי הביופסיה הקיימים הם:
· ביופסיית מחט עדינה
· ביופסיית מחט ליבה
· ביופסיה סטריאוטקטית
· מיקום חוט מתכת
· ביופסיה ניתוחית
7. בדיקה של קולטני אסטרוגן ופרוגסטרון
ניתן לבדוק תאים סרטניים אשר הוסרו במהלך ביופסיה לנוכחות קולטנים הורמונאליים. במידה ובתאים הסרטניים ישנה נוכחות של קולטני אסטרוגן או קולטני פרוגסטרון או שניהם גם יחדיו, ייתכן והרופא המטפל בך ימליץ לך על טיפול תרופתי כגון טמוקסיפן (Tamoxifen), אשר מונע מן האסטרוגן להיקשר לאזורים אלה.
8. בדיקת הדרגה
בדיקות לקביעת דרגת המחלה קובעות את הגודל ומיקום הגידול הסרטני שלך והאם הגידול התפשט למקומות נוספים. קביעת הדרגה גם מסייעת בתכנון הליך הטיפול. הסרטן מדורג בדרגות מ- 0 ועד IV.
סרטן בדרגה 0 נקרא גם סרטן שד בלתי פולשני, או מקומי. למרות שאין לגידולים אלה את היכולת לפלוש לרקמת שד בריאה או להתפשט אל עבר איברים נוספים בגופך, ישנה חשיבות גדולה להסיר את הגידולים הללו מכיוון שהם עלולים להפוך בעתיד לגידולים סרטניים פולשניים.
סרטן שד בדרגות I ועד IV הינם גידולים סרטניים פולשניים אשר יש להם את היכולת לפלוש אל עבר רקמות שד בריאות ולאיברים אחרים בגופך. סרטן בדרגה I הינו גידול קטן ומקומי בעל סיכויי ריפוי גבוהים מאוד. אך ככל שעולה הדרגה כך קטנים סיכויי ההחלמה.
סרטן שד בדרגה IV, הינו גידול סרטני אשר התפשט אל מעבר לרקמות השד שלך אל תוך איברים נוספים, כגון העצמות, הריאות והכבד. למרות שלא ניתן לרפא את הסרטן בשלב זה, ישנה סבירות כי הוא יגיב היטב למגוון טיפולים, אשר יביאו להצטמקות הגידול והשארתו בשליטה למשך פרק זמן ממושך.
9. בדיקות גנטיות
במידה ויש במשפחתך היסטוריה על בסיס תורשתי של סרטן השד, בדיקות דם יסייעו בגילוי גן BRCA פגום או פגמים בגנים אחרים אשר מועברים מדור לדור במשפחתך.
בדיקות אלה מניבות לרוב תוצאות שאינן חד משמעיות ועל כן יש לבצען רק במקרים מיוחדים ולאחר התייעצות עם יועץ גנטי. במידה ואינך נמצאת בסיכון גבוה של תחלואה בסרטן השד או בסרטן השחלות על בסיס תורשתי, אין לרוב המלצה לבצע בדיקות אבחון גנטיות.
במרבית המקרים, אבחון גנטי הוא יעיל רק במידה ותוצאות הבדיקה יסייעו לך לבחור מהי הדרך הטובה ביותר עבורך לצמצם את הסיכון שלך לחלות בסרטן. האפשרויות נעות בין ביצוע שינויים באורח החיים שלך וביצוע בדיקות סריקה יחד עם נטילת טיפול תרופתי כגון טמוקסיפן (Tamoxifen) ועד כדי נקיטת אמצעים קיצוניים כגון כריתת שד כפולה כצעד מניעתי והסרת השחלות שלך.