לידת עכוז היא מצב בו כפות הרגליים או הישבן של העובר ממוקמים בפתח היציאה מהנרתיק - ראשו של התינוק קרוב לחזה של האם והחלק התחתון שלו ליד הנרתיק. רוב התינוקות יזוזו באופן טבעי כך שראשם ימוקם לצאת ראשון מהנרתיק במהלך הלידה. מצג עכוז נפוץ בתחילת ההיריון, אולם רוב התינוקות יעברו לתנוחת ראש עד שבוע 36, שכן זהו המנח הבטוח ביותר ללידה[1].
עכוז שלם - הישבן ממוקם כלפי מטה בעוד שהרגליים מקופלות וכפות הרגליים ליד הישבן.
עכוז פרנק – הישבן ממוקם כלפי מטה בעוד שהרגליים צמודות ישר כלפי מעלה מול הגוף, וכפות הרגליים ליד הראש.
עכוז רגליים - אחת מכפות הרגלים או שתיהן מצביעות כלפי פתח הנרתיק ומקדימות את שאר הגוף.
לידת עכוז תסמינים
ההיריון בלידת עכוז לא משתנה. לידת עכוז אינה גורמת ליותר או לפחות בחילות והקאות או תסמיני היריון אחרים. עם זאת, קיימת נטייה להרגיש את הבעיטות נמוך יותר בבטן. במקרים מסוימים יורגש ראש התינוק - מעין נפיחות קשה מתחת לצלעות[4].
סיבות וגורמי סיכון
קשה לדעת בדיוק מדוע מתרחשים הריונות עכוז, אך ישנן סיבות שונות לכך שהתינוק ממקם את עצמו בצורה לא נכונה ברחם. הנה כמה מן הסיבות וגורמי הסיכון[5]:
ברחם יש יותר מדי או מעט מדי מי שפיר, כלומר לתינוק יש מקום נוסף להסתובב בו או שאין לו מספיק נוזלים להסתובב.
לאישה יש רחם בעל צורה לא תקינה או שיש לה סיבוכים אחרים, כגון שרירנים ברחם.
לאישה יש שליית פתח (שליה נמוכה) – מיקום השלייה נמוך ומפריע בפתח היציאה.
אבחון ובדיקות
רופאת נשים תוכל לזהות לידת עכוז. האבחון יכול להתבצע על ידי בדיקה גופנית של הבטן באמצעות תמרוני לאופולד – שיטות המאפשרות לאמוד את מיקום ומנח העובר. עם הבדיקה הזו בדרך כלל תשולב בדיקת אולטרסאונד. אם באולטרסאונד אובחן מצג עכוז, ייאסף מידע ספציפי על סוג העכוז, מידת הכיפוף של ראש העובר, משקל העובר המשוער, נפח מי השפיר, מיקום השליה וסקירה אנטומית של העובר (אם לא נעשתה בעבר)[6].
בלידת עכוז הגוף יוצא ראשון וראשו של התינוק יוצא אחרון. במצב זה קיים סיכוי שגוף התינוק לא יפתח מספיק את צוואר הרחם כדי לאפשר לראש לצאת בקלות, וכך גדל הסיכון שראשו או כתפיו של התינוק יתקעו בעצמות האגן של האם.
בעיה נוספת שעלולה לקרות במהלך לידת עכוז נרתיקית היא צניחה של חבל טבור, אשר יכול להחליק לתוך הנרתיק לפני הלידה. אם חבל הטבור יימחץ ויופעל עליו לחץ בזמן הלידה, הדבר עלול להפחית את זרימת הדם והחמצן דרך חבל הטבור אל התינוק.
גרסה קפלית חיצונית - במקרים מסוימים גניקולוג או גניקולוגית ינסו להפוך באופן ידני את העובר ולשנות את המנח ממצב של עכוז למצב שהראש למטה. אם שיטה זו עובדת והיא נעשית לפני תחילת הצירים, ייתכן שיהיה ניתן ללדת לידה נרתיקית.
תרגילים – ניתן להתייעץ עם הרופא/ה לגבי עשיית תרגילים ותנוחות מסוימות שיש לעשות בבית. אלה עשויים לעזור להפוך את העובר. אין מחקרים שמוכיחים שזה עובד, אבל אם זה נעשה בפיקוח רופא/ה זה לא מזיק ואף עשוי לעבוד.
ניתוח קיסרי - אם העובר עדיין במצב עכוז בסמוך לתאריך הלידה, ברוב המקרים יומלץ על לידה קיסרית מתוכננת, שנחשבת לטיפול הבטוח ביותר.
לידה נרתיקית - במקרים נדירים, לידת עכוז קיסרית עלולה שלא להיות מומלצת או לא אפשרית, לדוגמה אם הצירים והפתיחה מתקדמים מהר מדי. במקרים אלו לידה נרתיקית יכולה להיות האפשרות היחידה.
רוב התינוקות שנולדים בלידת עכוז הם בריאים ואין להם בעיות לאחר הלידה.
"רופא יוצא מגדר הרגיל! נדיר בכמות הידע והמקצועיות שלו, אדיב, אנושי וסבלני. הגענו מרחוק במיוחד לעשות אצלו סריקות בכל ההריונות שלנו וכך גם בני משפחתנו. לא מוותרים על המעקב אצל רופא עם מומחיות מהמעלה הראשונה שמכל פגישה איתו אנחנו יוצאים מרוצים ומתרשמים מחדש. מומלץ בחום!"
שלום ד"ר אני בשבוע 16 אחרי סקירה ראשונה, בעקרון בבדיקה הכל היה בסדר למעט ממצא היפראקוגני באגן 7*7 מ"מ. מה משמעות הממצא והאם יש מה לעשות מעבר למעקב רופא?
שלום. ממליץ במקרים אלו לבצע סקירה מכוונת לאפיון הממצא, אופיו ? למה הוא מתאים ? בהתאם לכך - אלו בדיקות נוספות יש לעשות ? בדיקות לכיוון של וירוסים ? האם ממצאים נוספים במקומות נוספים ? ז"א : שבתור התחלה הייתי מבצע כאן סקירת מערכות מכוונת , ובהתאם לאופי הממצא מחליט כיצד/איך להתקדם. בהצלחה
שלום ביצעתי סקירת מערכות מאוחרת בשבוע 23, נאמר שיש רושם ל vsd. האם יכול להתגלות שהכל תקין באקו לב? ומה הזמן המינימלי שיכול להיסגר בו ה vsd? ומה אחוז המקרים שזה נסגר בהיריון? וגם נאמר שיש ספק לממצא היפואקוגני 4 מ״מ בחדר שמאל במוח LT CPC , הרופאה בסוף אמרה שלא הצליחה לראות את ה cpc פעם נוספת ואמרה שאולי ארטיפקט אבל עדיין רשמה את זה בתוצאות. מה ההשלכות של vsd ו cpc על בריאות העובר? האם ממצאים אלה יכולים להיעלם בשבועות יותר מתקדמים? והאם יש סיכון מוגבר לתסמונות מסוימות לאור הממצאים האלה? אציין שבדיקת שקיפות וחלבון תקינה וגם בסקירה מוקדמת הכל היה תקין ולא ראו משהו מאלה אני מאוד לחוצה ובחרדה מאז ביצוע הבדיקה אשמח להסבר תודה
שלום. קשה מאד להתייחס לביטוי "רושם ל VSD " - ז"א : או שיש VSD , או שאין !! ....יתרה על כך : גם כאשר אני אראה VSD בזמן ביצוע הסקירה, חשוב לי מאד גם לאפיין אותו : היכן הוא נמצא ( יכול להיות במקומות שונים לאורך המחיצה , כאשר המשמעות שלהם שונה מאד !) , מה גודלו ? האם יש זרימה דו כיוונית ? האם מתקיימת השפעה המודינמית על הלב בכללותו ?! . כאשר מגיעות מטופלות אלינו למרפאה , בעקבות ממצא שכזה אשר הודגם על ידי בודק קודם , מה שאני נוהג לבצע זה באופן מיידי סקירה מכוונת , לבדוק את הלב בצורה מדוקדקת וקפדנית ( וזה לא קשור לשאלה/להבדלים אפשריים בין בדיקת "אקו לב עובר" או אולטרסאונד של סקירת מערכות , שהרי : גם האקו לב עובר לבסוף מבוצע בעזרת אולטרסאונד ! . אין כאן בעצם שוני משמעותי בהקשר הזה) . מעבר לכך : הדגמת ה CPC כביכול המתוארת בחדר הלטרלי השמאלי במוח - גם היא עצמה מחייבת ביצוע סקירה מכוונת וקפדנית לרקמת המוח . בבדיקה זו אנו בודקים בצורה יסודית את כל רקמת המוח גם בחתכים שאינם ה"חתכים הסטנדרטים" שקבע משרד הבריאות בישראל לצורך ביצוע סקירה, אלא ירידה הרבה יותר לעומקם של פרטים. לפיכך חייבים לעשות סקירה מכוונת - באותו המעמד הן לבחון את המוח , הלב, ולדוק האם יש ממצאים נוספים מעבר. אני לפחות, הייתי ממליץ לבצע הכי מוקדם שמתאפשר לך - ואפילו - ממש כעת . ( מנסיוני לפחות, אומר כי כאשר הודגמו ממצאים בסקירה , עולה השאלה - מה עוד עשוי להופיע, כאשר לעיתיםהעיניים של הבודק היו ממוקדות בממצא שראה , ולעיתים זה עשוי להעיב על היכולת לראות דברים נוספים). ממליץ לך לבצע סקירה מכוונת - ובהקדם הניתן , וזאת ע"מ לוודא שהכל בסדר. בהצלחה.
שלום מה שאני לפחות נוהג לבצע במקרים אלו , זה (קודם כל ולפני כל דבר אחר !!) - "סקירת מערכות מכוונת לאורך העצמות הארוכות" , שבה אני מסתכל על העצמות עצמן , אורכן בעקומות מיוחדות (אשר פותחו לצורך כך ע"י רופאה בשם ד"ר צ'יטי ), שבאות לבחון מה מידת הפער מהמצופה והאם זה בטווח התקין או פתולוגי, אבל לא רק האורך כאן קובע : אני מסתכל בצורה מדוקדקת , על המבנה הגרמי , קיומם של שברים, כיפופים בצורה מדוקדקת וקפדנית, ומוסיף עוד בדיקה יסודית וקפדנית ל דברים נוספים שיכולים להופיע ביחד עם מצבים הנקראים "דיספלזיות גרמיות" - שזה הרבה הרבה מעבר רק לעצמות עצמן - קרי : בדיקה מדוקדקת של רקמת המוח , תבנית בית החזה והיחס בינו לבין היקף הבטן, תבנית המצח , ועוד ועוד... בקיצור - הייתי מבצע - ובהקדם המתאפשר לך , סקירה מכוונת יסודית ומדוקדקת של העצמות הארוכות ( זהו שם הבדיקה ) בהצלחה. וחג שמח
שלום. המוח הינו איבר שמשתנה ללא הרף במהלך ההריון, כך שסקירה מכוונת למוח , צריך לבצע כאשר הועלתה שאלה כלשהיא / בקשה או ספקות באשר לתקינותו של המוח . מאחר שהמדובר באיבר שמשתנה מאד מבחינת המבנה שלו בכל שלב של ההריון, מה שאני בודק בסקירת מוח הוא תולדה של הלב בהריון בו הועלתה השאלה / התגלו ממצאים חשודים, או לחילופין , לעיתים מבקשים מאיתנו ( לדוגמא היועץ הגנטי) , לבצע בדיקה בשלב זה או אחר של ההריון. בכפוף לעיניין ולשלב בהריון- שבגינו הועלתה השאלה , כך גם תנתן התשובה - מה עלינו לבדוק באוטתו שלב של הריון. בכל מקרה - המדובר בבדיקה מדוקדקת ומפורטת שבה אנו בודקים את תקינות רקמת המוח ולפרטי פרטים - וזאת בהתייחס לממצאים שבגינם הופנתה אלינו המטופלת. בהצלחה
היי, הייתי בסקירה מוקדמת שבוע 14+6, מציינת שכל שאר הבדיקות עד עכשיו יצאו תקינות כולל שקיפות עורפית וסקר שליש ראשון. בסקירה הודגמו חך ושפה שסועים וright aortic arch נאמר לי ששילוב שני הממצאים האלו יכולים להצביע בסבירות גבוה על תסמונת והומלץ לי על הפסקת הריון. שאלתי כי כזו- האם בממצאים כאלו יש מקום לטעויות ? האם יכול להיות שזה יסתדר בהמשך? אני שואלת כי בהתחשב בממצאים הנוכחיים אנחנו שוקלים בכובד ראש הפסקת הריון כבר בשלב הזה, ולא רוצים להמתין לתוצאת מי שפיר שנקבל רק בעוד כ4 שבועות ואז הפסקת ההריון תיהיה פרוצדורה הרבה יותר מורכבת (בשבוע 20). אך אם יש מקום לטעות אולי כדאי כן ללכת לסקירה מכוונת בשנית על מנת לאמת את הממצאים, מאחר ששמעתי כבר על מצבים שאובחן x באולטרסאונד ולאחר מכן הממצא נעלם, אך לא בטוחה שזה יכול להיות המצב במקרה שלנו …
שלום מבלי חס ושלום להביע ספק / השגות על בדיקה שנערכה במקום אחר, אני סבור שרק מפאת העובדה , שצויינו ממצאים מהותיים בלתי תקינים בסקירה , ומאחר ואנו עוסקים בדיני נפשות, אני ממליץ תמיד שתעשה עוד הסתכלות -קרי : סקירה מכוונת , ובאופן קפדני ומדוקדק, לפני קבלת החלטות רדיקליות. בתור מי שמשוכנע שהדבר הקדוש ביותר הינו חיי אדם, אני חושב שאין מה להפסיד, ולעיתים אף ההורים ירויחו מבחינת המידע - הן להריון הנוכחי, והן לעתיד , מהסתכלות קפדנית מפורטת פעם נוספת על תקינותו המבנית של העובר (סקירה מכוונת. ובהקדם הניתן !). כך אני לפחות נוהג לאורך כל השנים.