אבעבועות רוח היא מחלה מדבקת נפוצה שגורמת לפריחה מגרדת בצורת שלפוחיות קטנות ואדומות (אבעבועות) על כל הגוף. היא שכיחה בעיקר בקרב ילדים, אולם גם מבוגרים עלולים להידבק בה אם לא חלו בעבר. כיום קיים חיסון אבעבועות רוח, שניתן לתינוקות בשנה הראשונה. אדם שחלה באבעבועות רוח בעבר נשאר מחוסן כמגד המחלה למשך כל חייו.
אבעבועות רוח נגרמת על ידי וירוס, שנשאר בגוף בצורה רדומה תקופה ארוכה גם לאחר ההחלמה. אם הווירוס חוזר להיות פעיל, בעיקר כשהמערכת החיסונית נחלשת, הוא עלול לגרום לשלבקת חוגרת (הרפס זוסטר), זיהום מכאיב בעור.
חיסון אבעבועות רוח בגיל הינקות מונע הדבקה באבעבועות רוח.
אבעבועות היא מחלה קלה עבור רוב הילדים הבריאים, אולם היא עלולה להיות מסוכנת אם נדבקים בה תינוקות רכים וילדים, בני נוער או מבוגרים עם בעיות במערכת החיסונית, שמקשות על הגוף להילחם בזיהום. בנוסף, הדבקה באבעבועות רוח בהריון עלולה לגרום למומים אצל העובר.
אבעבועות רוח תסמינים
בדרך כלל, תקופת הדגירה (הזמן שעובר בין הדבקה לבין התפרצות המחלה) של וירוס אבעבועות הרוח היא 14 עד 16 ימים.
לאחר מכן מופיעים התסימינים הראשונים של אבעבועות רוח: חום, כאב ראש וכאב גרון, חולשה, עייפות וחוסר תיאבון. הפריחה האופיינית מופיעה יום או יומיים לאחר הופעת הסימפטומים הראשונים. עם זאת, אצל חלק מהילדים הפריחה יכולה להתפתח גם בלי חום וללא סימפטומים מוקדמים.
לרוב לאחר שמופיעה נקודה אדומה היא הופכת לאבעבועה (שלפוחית), מתבקעת, מגלידה ומתכסה בקרום. כל התהליך לוקח יום או יומיים. במשך המחלה, שאורכת חמישה עד שבעה ימים, יופיעו מדי יום נקודות אדומות חדשות.
אבעבועות רוח היא אחת ממחלות הילדות המדבקות שנגרמת על ידי וירוס.
סיבות וגורמי סיכון
אבעבועות רוח נגרמת על ידי וירוס וריצלה זוסטר, שמופץ בקלות רבה. ניתן להידבק במחלה כתוצאה מחשיפה לרסיסי רוק של אדם חולה, דרך התעטשות, שיעול, אכילה או שתייה של מזון ומשקאות שאדם חולה צרך. כמו כן, נגיעה בנוזל שנמצא בתוך האבעבועה עצמה יגרום להדבקה במחלה.
אנשים נמצאים בסיכון לחלות באבעבועות רוח הם אלו שלא חוסנו נגדה ולא לקו בה מעולם, במיוחד כשגרים עם מישהו שחולה עקב המגע הקרוב.
בדרך כלל, האבחנה נקבעת על סמך הסימפטומים ובדיקה גופנית. כשמתקשרים למרפאה לקביעת תור, מומלץ להודיע לצוות שמדובר בחשד לאבעבועות רוח ולברר באילו צעדים כדאי לנקוט כדי למנוע את הפצת הווירוס.
יתכן שילדים בריאים, שמפתחים סימפטומים של אבעבועות רוח, לא יזדקקו לביקור אצלרופא הילדים. אפשר לתאר לרופא את הסימפטומים בטלפון ולשלוח לו צילום של הנקודות האדומות והאבעבועות. כך הילד לא יצטרך להגיע למרפאה ולסכן את הסובבים בהידבקות במחלה. בכל מקרה, חשוב להתייעץ עם הרופא, שיחליט אם לראות את הילד או לא.
בני נוער, מבוגרים, נשים בהריון וחולים כרוניים, שלוקים באבעבועות רוח, חייבים להגיע לבדיקה רפואית. הדבר חשוב במיוחד עבור נשים בהריון, בגלל שהדבקה באבעבועות רוח בשלבי הריון מוקדמים עלולה לגרום למומים מולדים.
סיבוכים אפשריים
לרוב, אבעבועות רוח היא מחלה קלה והסיבוכים שלה נדירים אצל ילדים ומבוגרים בריאים.
אף על פי כן, אנשים עם מערכת חיסונית חלשה כמו ילודים, חולי סרטן, אנשים הנוטלים סטרואידים עלולים לפתח סיבוכים קשים כגון: התייבשות, זיהומים נוספים (דלקת ריאות, זיהומי עור, עצמות ומפרקים), תסמונת ריי אצל אנשים שנוטלים אספירין בזמן שהם חולים באבעבועות רוח, בעיות בקרישת הדם, דלקת מוח, אילוח דם, תסמונת הלם רעלי ואפילו מוות.
טיפולים ותרופות
אין טיפול מיוחד לאבעבועות רוח וברוב המקרים ילדים ומבוגרים יוכלו להסתפק בהקלה על הסימפטומים בבית. טיפול תומך כולל מנוחה, נטילת תרופות להורדת חום והקלה על הגירוד על ידי מריחת תרחיץ קלמין או טבילה במי אמבט שהוסיפו להם קמח שיבולת שועל. במקרים של גרד קשה הרופא עשוי להמליץ על תרופה אנטי-אלרגית שתרגיע אותו. אצל רוב הילדים האבעבועות יגלידו באופן טבעי בתוך שבוע-שבועיים.
לעומת זאת, חולים כרוניים או אנשים שסובלים מבעיות בריאותיות נוספות עלולים להזדקק לטיפולים נוספים. הרופא יכול לרשום תרופה אנטי-ויראלית אם המחלה רק התחילה, כדי לקצר את זמן ההחלמה, או זריקות של נוגדנים במקרים של סיכון גבוה מהמחלה.
יש לפנות לטיפול רופא בהקדם אם האבעבועות מזדהמות או אם מופיעים כאב בחזה או קשיי נשימה.
מניעה
בעבר רק מי שחלה באבעבועות רוח היה מחוסן באופן טבעי מהדבקה נוספת במחלה. כיום ניתן למנוע אותה באמצעות חיסון נגד אבעבועות רוח, שהוכנס לשגרת החיסונים בישראל בשנת 2007.
החיסון נגד אבעבועות רוח ניתן בשתי מנות, בגיל שנה ובכיתה א'. מומלץ שמבוגרים וילדים גדולים יותר שלא חלו באבעבועות יקבלו שתי מנות של חיסון. בדרך כלל, החיסון אינו גורם לתופעות לוואי אצל מתחסנים בריאים. עם זאת, מומלץ להיוועץ ברופא לפני שמחסנים ילד או מבוגר שלוקים במחלה קשה או כרונית עקב חשש לתופעות לוואי קשות של החיסון.
גם אם לא חוסנתם ולא חליתם בעבר, עדיין אפשר למנוע הדבקה באבעבועות רוח לאחר חשיפה לנגיף על ידי הזרקה מיידית של נוגדני אבעבועות רוח או של החיסון.
רק במקרים נדירים אנשים שקיבלו את החיסון או חלו בעבר יחלו באבעבועות רוח שוב. אך מחלה חוזרת תהיה קלה יותר, עם פחות סיבוכים. מצב כזה מכונה בשם זיהום מתפרץ.
יש הורים שחושפים את ילדיהם לאבעבועות רוח בכוונה, משום שהם סבורים שבטוח יותר לחלות במחלה בגיל צעיר. אולם זהו רעיון לא טוב, משום שגם אצל ילדים צעירים יתכנו סיבוכים או בעיות חמורות כתוצאה מהמחלה.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
שאלה: בתי בת ה-3 חלתה באבעבועות רוח. אחותה בת חודשיים בלבד. האם יש צורך בטיפול מונע? רופא ילדים המליץ לקחת סירופ על בסיס Acyclovir כמניעה למשך 7 ימים. היא יונקת ולי היה אבעבועות רוח. מיום שהיה לבת ה-3 חום השתדלתי עד כמה שאפשר להפריד ביניהן. לא היה מגע פ
תשובה: התשובה הכנה והמדויקת ביותר היא "לא יודע". אבעבועות רוח יכולה להיות מחלה חמורה ביילודים, ואולם העובדה שהילדה יונקת ואת חלית כנראה מגינה עליה, כיוון שעדיין יש לה נוגדנים ממך שעברו דרך השליה. השימוש באציקלוביר למניעה נבדק, ונמצא שהתרופה אכן מפחיתה את הסיכון בהדבקה במידה ניכרת, ואולם לא ברורה ההשלכה של ממצאים אלה בילדה בת חודשיים שיונקת. מצד שני, התרופה היא כמעט נטולת תופעות לוואי, כך שהיא לא ממש מסכנת את היילוד גם אם אינה ממש עוזרת. נגיף האבעבועות מדבק מאוד, כך שהפרדה לא ממש עוזרת, אבל בכל מקרה רוב הסיכויים שגם אם ילדתך הקטנה תידבק היא תפתח מחלה קלה בגלל הנוגדנים. לסיכום, לתת אציקלוביר לא תהיה טעות, אם כי לא ברורה ההשפעה של מתן זה. רוב הסיכויים שילדתך החדשה לא תידבק, ואם תידבק תלקה במחלה קלה. בברכת בריאות שלמה דר' איציק לוי מומחה בפנימית ובמחלות זיהומיות
שאלה: איך ייתכן שחליתי כעת באבעבועות פעם שנייה ? (הפעם הראשונה היתה בגיל 6).
תשובה: למרות הידיעה הרווחת שאפשר לחלות באבעבועות רוח רק פעם אחת בחיים, זה לא מדוייק. זה נכון לגבי רוב האוכלוסיה, אך בכל זאת במחקר שנעשה בשנת 1999 הראו שכ- 13% מהאנשים שחלו באבעבועות רוח כבר חלו בעבר. כך שהאפשרות להידבק פעם שניה אינה כל-כך נדירה כמו שחושבים.
שאלה: אני בת 61. לפני שלושה שבועות וחצי התפרצה אצלי שלבקת חוגרת בצד ימין של המותן, מהטבור עד עמוד השדרה. קיבלתי זובירקס 800. עד היום הפריחה לא נעלמה, ויש לי כאבים חזקים והרגשת נימול בחלק העליון של הפנים והעיניים. האם יש צורך בטיפול נוסף? ממתי ועד מתי המחל
תשובה: שלבקת חוגרת היא מחלה הנגרמת על ידי נגיף הווריצלה. מדובר באותו הנגיף הגורם אבעבועות רוח בילדים. באנשים שחלו באבעבועות רוח, לאחר ההחלמה נותר הנגיף רדום בתאי העצב באתרים שונים במערכת העצבים המרכזית. מסיבות שונות, הנגיף עשוי לשוב ולהתפרץ שנים מאוחר יותר, אלא שכעת, הודות לזיכרון החיסוני, הוא אינו מתפשט בכל הגוף, אלא מוגבל לעצב יחיד. לאורך העצב מופיעה פריחה שעשויה להיות מגרדת או כואבת. בשלב זה המחלה מידבקת במגע עם הנגעים שעל העור, אולם יכול להידבק רק מי שלא חלה מעולם באבעבועות רוח ולא חוסן נגד המחלה. זה אומר שלמעשה, כמעט רק תינוקות עשויים להידבק. בעלך ובתך אינם בסכנת הידבקות. הטיפול במחלה נועד להגביל את משכה ולהקטין את הסיכוי שיתפתחו סיבוכים. המרכזי בהם הוא כאב עצבי שלעיתים רחוקות עלול להימשך זמן רב. אכן ישנו חיסון נגד וירוס אבעבועות הרוח, הניתן לכל התינוקות במדינת ישראל. החיסון לא נועד למנוע התפרצות של שלבקת חוגרת אלא את מחלת אבעבועות הרוח. אין טעם לחסן אנשים בוגרים, שכן רובם ככולם כבר חלו במחלה, וממילא הם מחוסנים נגדה. הטיפול שקיבלת הוא המומלץ במקרים אלה. כעת לא נותר אלא להתאזר בסבלנות, שכן המחלה חולפת מאליה במוקדם או במאוחר. איחולי בריאות, ד"ר נועה גולדשר מינרבי - אינפומד
שאלה: בני בן ה-3 חולה באבעבועות רוח, ואני בשבוע ה-32 של הריון. האם מחלה זו מדבקת והאם לפנות לרופא נשים?
תשובה: מחלת אבעבועות רוח היא מחלה מדבקת מאוד. אם חלית במחלה בעבר, בגופך יש ככל הנראה נוגדנים לווירוס, ונוגדנים אלה מונעים הידבקות חוזרת במחלה. גשי לרופא הנשים או לרופא משפחה לביצוע בדיקת דם לרמת הנוגדנים לאבעבועות רוח. בברכה, ד"ר נעמה ורבין - אינפומד