דלג לתוכן

הצטננות

צינון , התקררות | Common cold
המומחים של Infomed מסבירים:

הצטננות היא המחלה השכיחה ביותר במערב הנגרמת על ידי מספר נגיפים. היא גורמת לנזק כלכלי ולאובדן ימי עבודה. שיעור ההיארעות הממוצע של המחלה בארצות הברית הוא 7-5 אירועי הצטננות בשנה בילדים בגיל הגן, ו-3-2 אירועים בשנה בבוגרים, והיא גורמת ל-40% מההיעדרויות מן העבודה, בקרב עובדים בארצות הברית.

הנגיפים Rhinoviruses, Coronaviruses, Syncytial virus - RSV הם המחוללים השכיחים של ההצטננות. הנגיף Rhinovirus גורם ל-40%-10% ממקרי ההצטננות, ה-Coronaviruses ונגיפי ה-RSV גורמים ל-20% ו-10% מאירועי ההצטננות בהתאמה. גם נגיפי Infuenza, Parainfiuenza, Adenoviruses גורמים להסתמנות דמוית הצטננות, אבל בדרך כלל בליווי דלקת ריאות או מחלה קשה יותר.

נגיפי Echo ו-Coxsackie אף הם גורמים להסתמנות דומה להצטננות, אך בדרך כלל זיהומים מנגיפים אלה נטולי הסתמנות לחלוטין, או מתבטאים במחלת חום בלבד.

קשה לזהות את הנגיף על סמך ההסתמנות בלבד, אם כי, Parainfluenza פוגע בדרך כלל בילדים קטנים ונגיף ה-RSV גורם להצטננות קלה יותר. רוב נגיפי הנשימה הגורמים להצטננות, יכולים לגרום למחלה נישנית בחשיפה נישנית לנגיף, אם כי המהלך אז קל יותר.

נגיפי Rhino ו-Parainfluenza גורמים להצטננויות בסתיו ובסוף האביב, ואילו נגיפי Corona, Adeno ו-RSV גורמים להתפרצות המחלה בחורף ובאביב. נגיפי Echovir ו-Coxsackies גורמים להצטננות בקיץ.

נגיפי ההצטננות מועברים במגע ישיר, או באמצעות תרסיס. ההעברה הישירה היא המנגנון היעיל ביותר של נגיפי Rhino. ההעברה מאדם לאדם מותנית בזמן החשיפה לחולה ובכמות הנגיף המקנן בחולה.

העברה במגע היא דרך הידבקות מרכזית. הנגיף עובר בהפרשות ליחה מזוהמות לידיים ומשם לאף ולעיניים של הנדבק. הנגיף יכול להתקיים על העור שעתיים ונוכחותו נמצאה ב-90%-40% מהחולים הלוקים בהצטננות. נגיף Rhino עובר גם בתרסיס (טיפות זעירות של רוק הנפלטות לאוויר בנשיפה, שיעול והתעטשות).

נגיף RSV מדבק מאוד וההידבקות בו נעשית בדרך כלל על ידי תרסיס (מהתעטשות), אם כי הנגיף שורד ב-37 מעלות כשעה. ב-90% מחולים תסמיניים לא נמצא הנגיף ברוק, כך שמניחים שהנגיף אינו עובר בדרך כלל בנשיקה.

מזג אוויר קר אינו גורם לעלייה בשכיחות ההצטננויות, קביעה שהוכחה במחקר שערכו חוקרים באנטרקטיקה.

ד"ר דורון זמיר

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
  • הצטננות תסמינים

    זמן הדגירה של הנגיף מההידבקות ועד לתחילת ההסתמנות 72-24 שעות. ההסתמנות שונה מאדם למישנהו וכוללת נזלת וגודש רירית האף, התלונות השכיחות ביותר, ובנוסף, תחושה של "אף סתום" התעטשויות, וכאבים או אי-נוחות בגרון, ליחה בגרון.

    כאבי הגרון בדרך כלל נעלמים במהירות ואילו הנזלת והגודש באף הופכים לתלונה העיקרית, ביום השני והשלישי של המחלה. ביום הרביעי והחמישי הופך השיעול למטרד, במקביל להקלה בשאר ההסתמנויות.

    הצטננות נמשכת בדרך כלל 7-3 ימים, אך ברבע מהחולים נמשכת המחלה עד שבועיים.

    המחלה קשה יותר בתינוקות, בחולי מחלות כרוניות, בבעלי פגם במערכת החיסון ובמצבי תת-תזונה.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר דוד אוריון
5.0
( 10 חוות דעת )
"ד"ר אוריון היה הנוירולוג היחיד מבין טובי הנוירולוגים בארץ, שהצליח לאבחן את מוקד הבעיה ולעמוד על כך שעלינו לגשת לניתוח לב בעקבות שני ארועים מוחיים. לולא ד"ר אוריון היינו עשויים למצוא את עצמנו באירוע מוחי שלישי עם תוצאות הרות אסון. ניתוח הלב עבר בהצלחה. המסתם הוחלף ובמהלך הניתוח התגלה שהמסתם הוא מוקד הבעיה לאירועים מוחיים החוזרים. ד"ר אוריון הציל אותנו. פשוטו כמשמעו ואין לנו מספיק מילים כדי להודות לו על כך."
קראו עליי עוד לקביעת תור
אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
פרופ' גיל סיגל
4.9
( 9 חוות דעת )
"הגענו לבדיקה עבור בעלי. ד״ר סיגל היה מקצועי אדיב וענה לנו על כל השאלות. מצליצה מאוד להגיע לטיפול אצל דר סיגל🙏"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא הצטננות

להתקרר במזגן בלי להצטנן
להתקרר במזגן בלי להצטנן
מרגנית בניש, מערכת אינפומד מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד 05/07/2012

כשהטמפרטורות והלחות עולות, אנחנו פונים לעבר המזגן לישועה מהחום. הבעיה היא שהשינויים שאנחנו מרגישים במעבר בין חום לק... לכתבה המלאה

עשרת הדיברות למעבר גל הקור בשלום
עשרת הדיברות למעבר גל הקור בשלום
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 17/02/2008

עשרת הדיברות למעבר גל הקור בשלום לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו