המונח שלשול מגדיר פעולות מעיים (צואה) בעלות מרקם מימי ודליל. התופעה נפוצה מאוד אך אינה מסכנת חיים. מרבית בני האדם יסבלו משלשול פעם עד פעמיים בשנה.
במרבית המקרים שלשול נמשך בין יומיים לשלושה ימים והטיפול בו נעשה בדרך כלל על ידי תרופות הנמכרות ללא מרשם. ישנה קבוצה של בני אדם אשר סובלים משלשול כתוצאה מתסמונת המעי הרגיז או כתוצאה ממגוון מחלות מעיים כרוניות אחרות.
הרופאים מחלקים את מצב של שלשול לשלוש קבוצות: אוסמוטי, הפרשתי או תפליטי (דמי).
שלשול אוסמוטי משמעותו כי משהו במעיים מושך את הנוזלים מן הגוף אל תוך המעי. דוגמא נפוצה לכך היא שלשול כתוצאה מ"ממתק דיאטטי" או "גומי לעיסה", המכילים בתוכם תחליפי הסוכר, כגון סורביטול (Sorbitol), אשר אינו נספג בגוף, וגורם לגוף להפריש נוזלים אל תוך המעי, והתוצאה היא שלשול.
שלשול הפרשתי מתרחש כאשר הגוף משחרר נוזלים אל תוך המעי, כאשר אין צורך בכך. סוגים שונים של זיהומים, תרופות ומחלות שונות יכולות לגרום לשלשול הפרשתי.
שלשול תפליטי (דמי) מתרחש כאשר יש נוכחות של דם ומוגלה בצואה. שלשול זה מופיע אצל חולים החולים במחלות מעיים דלקתית כגון: מחלת קרוהן (Crohn's disease) או קוליטיס כיבית (ulcerative colitis), ובמקרים של זיהומי מעיים שונים.
שלשול תסמינים
ניתן לחלק את התסמינים המלווים שלשולים לשניים: שלשול פשוט (שאינו חמור) ושלשול חמור. הופעתו של שלשול חמור יכולה להיות תסמין המצביע על מחלה אחרת שהיא חמורה יותר.
התסמינים של שלשול חמור יכולים לכלול בין השאר:
נפיחות בחלל הבטן או עוויתות מעיים
צואה דלילה
צואה מימית
תחושת דחיפות לבצע פעולת מעיים
תחושת בחילה והקאות
מעבר לתסמינים המתוארים למעלה, התסמינים של שלשול חמור יכולים לכלול גם תופעות לוואי כגון:
הגורם הנפוץ ביותר של שלשולים הוא נגיף אשר פוגע במעיים. דלקת זו עוברת מעצמה בדרך כלל לאחר יומיים עד שלושה ימים, ומכונה לעיתים "שפעת המעיים" או "שפעת הקיבה".
שלשולים עלולים להיגרם גם כתוצאה מ:
קלקול קיבה (גסטרואנטריטיס) - זיהומים הנגרמים כתוצאה מחיידק או מווירוס
דלקות כתוצאה מאורגניזמים אחרים
אכילת מזונות אשר מערכת העיכול רגישה להם
אלרגיות ורגישויות למזונות מסוימים
תרופות
טיפולי הקרנה
מחלות מעיים, מחלת קרוהן (Crohn's disease) או קוליטיס כיבית (ulcerative colitis)
אי ספיגת מעיים (כאשר הגוף אינו מסוגל לספוג בצורה יעילה מזונות מסוימים)
שלשולים יכולים לבוא גם אחרי עצירות, במיוחד אצל בני אדם הסובלים מתסמונת המעי הרגיז.
אבחון ובדיקות
במידה ואתה סובל ממצב של שלשול מתון, אתה יכול לחכות עד שיעבור מעצמו או לטפל בו בעזרת תרופות הנמכרות ללא מרשם. ישנם מספר מותגים ידועים לטיפול בשלשול כגון: Pepto-Bismol, אימודיום (Imodium A-D) ו- Kaopectate, שניתן להשיגם בצורת נוזל או ככדורים. יש לקרוא את עלון ההסבר המצורף לאריזה.
בנוסף לכך יש לשתות לפחות שש כוסות נוזלים, בנות 250 מ"ל, ביום. אתה יכול לבחור לשתות מיץ שאינו מכיל ציפה (בשר הפרי), ציר בשר, משקאות מוגזים (שאינם מכילים קופאין), ציר עוף (ללא השומן), תה עם דבש, ומשקאות אנרגיה. במקום לצרוך את המשקאות בזמן הארוחות, עשה לך הרגל ללגום אותם בין הארוחות. שתה כמויות קטנות של נוזלים על בסיס קבוע.
סיבוכים אפשריים
כן. שלשול מתמשך גורם לגופך לאבד כמויות מאוד גדולות של נוזלים וחומרי מזון החיוניים לו. במידה וסבלת מצואה דלילה ומימית מעבר לשלוש פעמים ביום, ואינך שותה די נוזלים, ייתכן ותסבול מהתייבשות, אשר יכולה להוביל להופעתם של סיבוכים מסכני חיים, במידה ואינה מטופלת כראוי.
עליך לעדכן את הרופא המטפל בך במידה ויש לך שלשולים מתמשכים, המלווה בהופעתם של אחד מן התסמינים הבאים:
שתן שבצעו כהה
מתן כמויות מצומצמות של שתן
האצה בקצב הלב
כאבי ראש
יובש בעור
אי שקט
בלבול
התייבשות אצל ילדים יכולה להיות מלווה באחר או יותר מן התסמינים הבאים:
יובש בפה או בלשון
שקיעת העיניים או הלחיים
חוסר או ירידה בכמות הדמעות
ירידה בכמות החיתולים הרטובים
אי שקט או אדישות
עור הנשאר מעוות לאחר צביטה במקום לחזור למצבו הטבעי והשטוח
טיפולים ותרופות
במידה והשלשול נמשך למעלה משבוע, יש לגשת לרופא.
אם השלשול חריף, יש להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים. במקרים של חשש להתייבשות, יש לגשת מיד לקבלת טיפול רפואי.
הטיפול בשלשול תלוי בגורם לבעיה: החל מתרופות להקלה על כאבי הבטן ועל תדירות השלשולים (תרופות שלרוב מאטות את ההחלמה), וכלה בתרופות מסוג אנטיביוטיקה, במקרה של זיהום חיידקי. בתקופת ההחלמה מומלץ לעזור לגוף באמצעות שתייה מרובה והימנעות ממזונות ומשקאות שעלולים לייצר גירוי כגון קפאין, אלכוהול, תבלינים, מזונות עתירי שומן ומוצרי חלב.
במקרים בהם השלשול הוא כרוני, לאחר בירור רפואי למקור הבעיה, יותאם הטיפול, שבמקרים רבים כרוך גם בשינוי תזונתי.
במקרה של שלשול כרוני, הנובע מרגישות כלשהי או ממחלה, יש להימנע מהגורם או מהטריגר. כך למשל, חולי צליאק צריכים להימנע מגלוטן, ולאנשים עם תסמונת המעי הרגיז מומלץ להימנע ממצבי לחץ.
במקרה של שלשול חולף, מומלץ לשמור על טריות והיגיינה של המזון אותו אוכלים, כמו גם להימנע מאכילה במקומות מחוץ לבית שרמת ההיגיינה שלהם לא ברורה או לא נראית מספקת.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
"אני נולדתי עם עפף נפול, הניתוח הזה היה חלום חיי. הייתי אצל כמה וכמה רופאים לפני ד״ר חררדו מורבניק ואני חייבית לציין לטובה את הסבלנות של הרופא, את היחס החם, את הרצון לעזור. חשוב לי להדגיש שבעקבות הרופאים שהייתי וראו שאני בלחץ וסקפטית לגבי הניתוח לא עשיתי זאת לפני כן, והיום בגיל 28 אני מודה לדר מורבניק היקר שהגשים את חלום חיי! תודה על היחס החם, הסבלנות האין סופית, על ההקשבה, אין לי ספק שאמליץ!"
שאלה: אמי בת 39 והיא סובלת מכאבי בטן מאד עזים וגם משלשולים בבקרים במשך החצי שנה האחרונה. היא מתלוננת על כאבים בצד שמאל מעל הקיבה (מתחת לבית החזה) ועל כאבים באמצע הבטן. היא עברה בדיקות גסטרוסקופיה ובדיקות CT אבל לא נמצא בהן דבר. מה זה יכול להיות? ואיך מטפלי
תשובה: האם אמך ירדה במשקל לאחרונה? האם היא גם מקיאה? האם השלשולים מלווים בחום? האם ישנן יציאות דמיות? האם התופעות האלה מופיעות במצבי לחץ? ישנן סיבות רבות שיכולות לגרום לבעיות שאת מתארת אצל אמך. ייתכן שכאבי הבטן והשלשולים נובעים מדלקות מעיים, מתסמונת המעי הרגיז, ממחלת קרוהן, או מדלקת כיבית של המעי הגס, וכדי לאבחן את הבעיה, יהיה עליה לעבור בדיקת קולונוסקופיה. ישנן עוד סיבות היכולות לגרום למה שאת מתארת, למשל חיידק או סרטן במעיים, אך כדי למצוא את המקור, היא תצטרך לפנות לרופא המשפחה ולגסטרואנטרולוג להמשך הבירור. בהצלחה! ד"ר נעמה זנזורי - אינפומד
מחלת קרוהן היא הפרעה מתמשכת הגורמת דלקת במערכת העיכול, המכונה גם המערכת הגסטרו-אינטסטינלית. מחלת קרוהן עלולה לפגוע בכל חלק של מערכת העיכול, מהפה ועד פי הטבעת, אולם לרוב היא תוקפת את החלק התחתון של המעי הדק, המכונה המעי העקום (ileum בלועזית). הנפיחות מתפשטת עמוד לתוך קירות האיבר הנפגע. הנפיחות עלולה לגרום כאב ועלולה לגרום להתרוקנות תכופה של המעיים, דבר המוביל לשלשול.
תשובה: עשיתי בדיקת TSH ונמדד ערך של 1.17 mIU/L רציתי לדעת האם ערך זה נחשב נמוך. קראתי על הסימפטומים שמאפיינים פעילות יתר של בלוטת התריס (שילשולים, נשירת שיער, עצבנות) שמתאימים מאוד לתיאור שלי. האם אכן ערך זה הוא נמוך? ערכי TSH משתנים ממעבדה למעבדה, לכן כדאי לבדוק מהם ערכי הנורמה במעבדה בה בוצעה הבדיקה שלך. ברוב המעבדות טווח הערכים התקינים של TSH נע בין 0.4 ל- 4 mIU/L. ועל פי מדדים אלה אינך סובלת מפעילות יתר של בלוטת התריס. את צודקת בכך ששלשולים, נשירת שיער ועצבנות עשויים להופיע ביתר פעילות של בלוטת התריס, אולם הם עשויים להופיע במצבים נוספים רבים. סימפטומים נוספים של יתר פעילות של בלוטת התריס הם דפיקות לב מואצות, רעד, הזעה מרובה, אי סבילות לחום, הפרעות במחזור החודשי וירידה במשקל למרות תיאבון מוגבר. [11/04/2005]
שלום אני בת 37 משתמשת כבר 10 שנים כל יום בכחצי מנה של נורמלקס. האם יש בשימוש ארוך טווח איזה שהוא משהו שמזיק או בעייתי למשהו בגוף? שום סיכון או בעיה? תודה רבה
שלום ד"ר קרטר לגבי יציאות ששינו את צורתן לדקה מאוד , לאחר מאמץ חריג בעצירות שהיה לפני חודשיים כתבת לי שזה יכול להיות דיסינרגיה של רצפת האגן ושיש לזה טיפול יעיל. תודה רבה אבקש רק להבין את הכיוון מה הכוונה טיפול יעיל? האם זה ניתוחים? תרופות? פיזיותרפיה? והאם זה יכול לעבור גם לבד? תודה רבה
פתח בחלון חדש
דסנרגיה
שיר07/11/2024 | 10:54
שלום קבלתי תשובות כאלה לבדיקות ברצוני להבין מה המשמעות מנומטריה הדגימה דסנרגיה ,לחץ בסיסי גבוה והפוסנסיטביות רקטלית בדפקוגרפיה התרוקנות מלאה וטובה ,התפשלות רקטורקטלית לא חוסמת
שלום ד"ר , בן 41 , פעיל מאוד גופני , שוקל 90 ק"ג גובה 181 ס"מ לפני כמה שבועות הייתה לי אפיזודה של דם בצואה בזמן מאמץ , סוג של עצירות נבדקתי על ידי פרוקטולוג ונאמר שיש טחורים אבל כיוון שאני בן 41 וחלק מהבדיקות דם שלי מראות נוכחות של אנמיה מסויימת היא שלחה אותי לקולונוסקפיה. אני נורא חושש מטשטוש ( סוג של איבוד שליטה) השאלה האם ניתן לעשות טשטוש ברמה שאני לא ארדם אלא יהיה יותר רגוע? או בכלל ראיתי שניתן לעשות ללא טשטוש כלל, בית חולים שיבא ממליץ לעבור אצלם ללא טשטוש, רק פה אני שומע כמה דעות יש כאלה שטוענים שזה נורא כואב ויש כאלה שאומרים שזה לא כואב, יותר שמעתי שכואב) והרופא לא המליצה על וירטואלית כי טוענת שפוליפים מתחת ל 1 ס"מ לא יראו בבדיקה הוירטואלית במידה ויש . ביקשתי גם דם סמוי, השאלה , דם סמוי מראה רק על מעי גס, או זה כולל את כל מערכת העיכול? להלן תוצאות בדיקות דם שהם מעבר לנורמה : PLT 113 MCHC 35.9 PDW 17.2 MPV 12.7 PCT 0.14 Neutrophils % 39.3 אגב המוגלובין תקין ברזל תקין טרספירין תקין מה דעתך ? תודה מראש וסליחה על הודעה ארוכה נ.ב אגב שכחתי לציין , שהתוצאות של הבדיקות דם שהם מחוץ לנורמה , זה אצלי נמשך מאז שאני זוכר שעשיתי בדיקת דם ראשונה, סביב גיל ה 20
פתח בחלון חדש
קולונוסקפיה
דניאל31/10/2024 | 07:33
ובמקרה וארגיש חוסר נוחות , במהלך הבדיקה , ניתן יהיה לטשטש קלות? הוונה שאני לא ממש ישן?
שלום פרופסור, הבדיקה האחרונה לדם סמוי בצואה היא חיובית. יחד עם זאת יש לי לפעמים דימום עקב טחורים. האם בבדיקה הנ"ל אפשר להבדיל בין דימום טרי עקב תחורים ובין דימום ישן יתר במעיים? תודה רבה
שלום רב, בחודש וחצי האחרון חליתי בcmv. ערכו לי את הבדיקה הזו וזו הייתה התוצאה שם הבדיקה SMOOTH MUSCLE Ab תוצאה Positive 1:80 מזה אומר? יש לציין שאני הייתי על תרופות פסיכיאטריות בגלל דיכאון אחרי לידה ועכשיו אני עם טיפול אחר. קודם הייתי על לוסטרל ומירו ועכשיו אני על טרזודיל. האם קשור בכלל? מה אומרת התוצאה?