דלג לתוכן

תסמונת די-ג'ורג'

DiGeorge syndrome
המומחים של Infomed מסבירים:
תסמונת די-ג'ורג' (DiGeorge) מופיעה כתוצאה מנדידה מופרעת של תאי הרכס העצבי (Neural crest) לתוך כיסי הלוע (הפרינגיאלים) השלישי והרביעי של העובר, בשבוע הרביעי להריון. תאים אלה אחראים להתפתחות עצמות הגולגולת, הפנים, החך, ההרת, בלוטות התריס, ויותרת בלוטת התריס, וכן הם המרכיבים העצביים של הראש והצוואר. ב-90% מהחולים מוצאים מוטציה באתר הכרומוזומי 22q11.2. התסמונת מופיעה באחד מתוך 4,000-3,000 יילודים חיים.

יש מקרים שבהם תסמונת די-ג'ורג' מופיעה בו-בזמן עם תסמונות גנטיות אחרות, כגון Velocardio facial syndrome ו-Conotruncal anomaly face syndrome. אלה מכונות יחד CATCH-22. זהו קיצור שמות המאפיינים של המחלה (Cardiac abnormality, Abnormal facies, Thymic aplasia, Cleft palate Hypocalcemia) ושל מספר הכרומוזום שבו מתרחשת המוטציה.

את התסמונת מאפיינים הסימנים הקליניים הבאים: מום לב מלידה, חסר חיסוני שקשור בפגיעה בהרת (Thymus) וערכי סידן נמוכים בדם עקב תת-פעילות של בלוטת יותרת התריס. מומי הלב השכיחים ביותר הם Interrupted aortic arch type B, Truncus arteriosus. היפוקלצמיה שכיחה בתקופת היילוד. ליילודים הלוקים בתסמונת זו מראה פנים חריג: מרווח גדול בין שתי העיניים, אוזניים בולטות ונמוכות, סנטר קטן ונסוג.

בצורתו הטיפוסית, מופיעים אצל החולה, ימים ספורים לאחר הלידה, פרכוסים קשים וסימנים של פגיעה בלב. בצילום בית חזה ניתן להבחין בהיעדר ההרת בקדמת בית החזה.

לרוב הלוקים בתסמונת יש פגיעה קלה וחולפת בייצור לימפוציטים מסוג תאי T ובתפקודם. מספר תאי T נע בתחילה בין 1500-500 תאים/ממ"ק, התבגרות תאי T מעוכבת ויש מספר קטן של תאי T בשלים בדם. אצל חולים במצב קשה יש פגיעה חדה בתפקוד תאי T. לרוב תפקוד תאי T משתפר עם הגיל ולמרבית חולי התסמונת מספר תקין של תאי T, בסוף השנה הראשונה לחיים. חולים המצויים בשלב מתקדם של התסמונת לוקים בזיהומים בעיקר ממקור נגיפי, וכן עלולים ללקות במחלות אוטואימוניות.

מספר הלימפוציטים מסוג B בדרך כלל תקין. נמצאה ירידה בכמות הנוגדנים במיוחד נגד טטנוס ודיפתריה. כנראה שהפחתה תפקודית זו משנית להיעדר תאי T מסייעים.

פרופ' יעקב לוי

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
  • טיפולים ותרופות

    חולים שהחסר החיסוני אצלם מובהק אין לחסנם בחיסונים חיים ומוחלשים. אם מספר התאים הלימפוציטים נושאי הסמן CD4 מתחת ל-500 לממ"ק, יש להתחיל בטיפול פומי מונע נגד טפיל פנימוציסטיס קריני, באמצעות התרופה רספרים, ולהמשיך עד שמספרם יעלה מעל ל-1000 לממ"ק.

    בחולים שלקו בפגיעה חיסונית קשה ואשר לא חל בה כל שיפור, ניתן לשתול לשד עצם או הרת ממקור עוברי. יש לציין שהתמותה של מרבית הלוקים בתסמונת די-ג'ורג' נגרמת מסיבוכי הלב, ולכן המאמץ העיקרי צריך להתרכז בטיפול במערכת זו.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
עיניים
ד"ר חררדו מורבניק
5.0
( 11 חוות דעת )
"קיבלתי את כל מה שיכולתי לבקש ואני אומרת את זה למרות שעדיין לא התגבשה הצורה הסופית. כבר ניתן לראות את התוצאה המדהימה! מבחינת מקצועיות - עבודה מצויינת ללא רבב. לא מעט אנשים החמיאו לי וביקשו לדעת היכן ביצעתי את הניתוח כולל רופא המשפחה שלי:) מבחינת הגישה, המענה והטיפול - זכיתי לחויה מעולה! דר' מורבניק מאוד קשוב, ענה לכל השאלות וסיפק מידע והכל בשקט ובנועם מה שהוריד ממני כל תחושת חרדה והגביר בי תחושת בטחון ברופא ובתהליך. היה זמין ונתן לי מענה גם דרך הטלפון עד הגעתי לביקורת. אני חייבת להודות שהגעתי לכללית אסתטיקה עם ספק מסוים כשבאמתחתי המלצות למספר רופאים שמחזיקים באתרים מרשימים אבל לאחר פגישות עם דר מורבניק וענת המתאמת (המקסימה, המקצועית והדואגת) שלו האינטואיציה הנחתה אותי שמצאתי:) ואכן - אני לא חושבת שיכולתי "ליפול" לידיים טובות יותר. שגרירים מעולים לכללית אסתטיקה🙏"
קראו עליי עודלקביעת תור
פסיכיאטריה
ד"ר מיכאל ינקו
4.7
( 156 חוות דעת )
"אדם עים כבוגץד לחולה בודק את החולה מיכף רגל ועד ראש מקשיב ושואל כול בעיה אדם מישיכמו ומעלה תודה לו ולכם שאתם שואלים אותנו"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

שאלות מתוך פורום דיקור מי שפיר וסיסי שליה

בניהול ד"ר יוסי הר-טוב
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו