בדרך כלל מתבצע ניקוז הדם דרך הוורידים העמוקים. בכל ורידי הגפיים יש שסתומים שאחראים על זרימה חד-כיוונית של הדם למניעת הצטברותו באיבר המתנקז.
תפקוד תקין של עלי המסתם חיוני לפעילות זו.
פקקת בוורידים עמוקים היא בעיקר פקקת של ורידי הגפיים התחתונים. מדובר בהיווצרות קריש דם בחלל הווריד העמוק, אשר מפריע לניקוז הדם דרכו, הוא עלול לפגוע בעתיד בתפקוד עלי המסתמים הוורידיים ויכול להוות בסיס לסיבוכים רבים ברמה המקומית ובמקומות מרוחקים כדוגמת תסחיפים לריאות (מצב שבו חלק קריש או כולו נע אל כלי הדם בריאות וחוסם אותם).
קריש דם יכול להיווצר בכל גיל ויכול להיות מוגבל או מפושט. שכיחות הבעיה מותנית בסוג
האוכלוסייה הנסקרת.
היווצרות פקקת ורידים עמוקים מבוססת על השלישייה של Virchow הכוללת: 1. עימדון דם; 2. מצבי קרישיות-יתר; 3. פציעה ופגיעה בשלמותו של כלי הדם.
שורת מצבים ארוכה מגדילה את הסיכון ללקות בפקקת ורידים עמוקים כדוגמת: מחלות ראשוניות בגורמי קרישת הדם הגורמות לקרישיות-יתר, חוסר ניידות לאחר ניתוחים ופציעות נרחבות, ישיבה ממושכת לפרקי זמן ארוכים ללא תזוזה כמו בטיסות ארוכות או בנסיעות ממושכות. ניתוחים אורתופדיים להחלפת מיפרקי הירך והברך, מהווים את אחת מקבוצות הסיכון העיקריות ללקות בפקקת ורידים עמוקים. מחלות ממאירות שונות גורמות לקרישיות-יתר וכן עלייה ברמת ההורמונים הנקביים כבהריון או בנטילת גלולות למניעת הריון. חום והתייבשות מעלים את צמיגות הדם ואילו טראומה ישירה לווריד ואביזרים שונים, המונחים בחלל הווריד כדוגמת קוצבי לב וצנתרים, יכולים אף הם לגרום לפקקת ורידים עמוקים. על כל אלה יש להוסיף עודף משקל ודליות בוורידים.
פקקת שטחית בוורידים מוגדרת כדלקת בוורידים השטחיים של האיבר. גם בהתרחשות זו הבעיות בעיקר בוורידי הידיים והרגליים. ב-10% מן המקרים לערך, עלולה להתפתח פקקת ורידים עמוקים, אולם בדרך כלל נגרמת אי-נוחות בלבד ללא סיבוכים מסכני חיים.
פרופ' גבריאל סנדרו
פקקת בוורידים עמוקים ושטחיים תסמינים
סיבות וגורמי סיכון
אבחון ובדיקות
טיפולים ותרופות
מניעה
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בן 56, בדרך כלל בריא, לחץ הדם שלי מאוזן עם 12.5 מ"ג נורמיטן ביממה, ואני מטופל בקרטיה אחד ליום. אני עומד לטוס טיסה ארוכה. האם כדאי להגדיל את מינון הקרטיה ל- 2 כדורים ביממה בסמוך לטיסה?
שאלה: לאחרונה אבחנו שאני הטרוזיגוטית לפקטור 5. לא המליצו לי בשלב זה לקחת תרופה, אך אני חוששת מהתפתחות קריש דם. האם יש דרך לבדוק אם מתפתח קריש? ואיך אפשר למנוע אותו?
שאלה: אני בת 69. אם התרופה אסטרדיול גורמת לאירוע מוחי אצל נשים בגיל מעל 65, מדוע היא מומלצת על ידי הגינקולוגית?
שאלה: עשיתי בדיקת CT של הבטן ושל האגן ואלה ממצאי הבדיקה: קשרית לימפה מוגדלת בקוטר 14 מ"מ בכרית השומן הקרדיופרנית מצד ימין. קיימת פקקת בווריד הפורטלי השמאלי וקיימת אטרופיה יחסית של האונה השמאלית של הכבד. אין הרחבת דרכי המרה בתוך הכבד או מחוצה לו.
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
בדיקת דופלר
-
צילום רנטגן
טיפולים וניתוחים קשורים
-
טיפול תרופתי
מחלות קשורות
-
ציסטה ברונכוגנית
-
הפרעות בשומני הדם בסכרת
-
ותין מיפרצת
-
דלקת שריר הלב
-
זיהום ריאה מפטריה
מאמרים בנושא פקקת בוורידים עמוקים ושטחיים

