דלג לתוכן

הפרעות אכילה

Eating Disorders
המומחים של Infomed מסבירים:

הפרעות אכילה מוגדרות כדפוס אכילה לא תקין המשפיע בצורה שלילית על בריאותו הגופנית או הנפשית של האדם ועל יכולת התפקוד שלו. הפרעות האכילה יכולות להתפתח בכל גיל, כאשר קיימות הפרעות אכילה אצל ילדים ואף הפרעות אכילה אצל תינוקות. עם זאת, מרבית הפרעות האכילה מופיעות לראשונה בגיל ההתבגרות או הבגרות המוקדמת בקרב נשים. 

.ככלל, מרבית הפרעות האכילה מערבות קשת התנהגויות הכוללת עיסוק מוגזם במשקל, מראה חיצוני, דימוי הגוף ודפוסי אכילה. הפרעות אכילה עלולות להביא לפגיעה משמעותית במערכות שונות בגוף (המערכת האנדוקרינית, מערכת המין, מערכת העיכול, הלב, השלד והשיניים). 

סוגי הפרעות אכילה מרכזיים במבוגרים:

1. אנורקסיה נרבוזה: הפרעת אכילה השכיחה יותר בנשים בכלל ונערות צעירות בפרט, משפיעה על 0.5-1% מהאוכלוסייה. מאופיינת בירידה ניכרת במשקל הגוף המושגת על ידי הרעבה ו/או פעילות ספורטיבית מוגזמת. אנורקסיה נרבוזה מלווה בפחד מתמיד ולא רציונלי מעלייה במשקל. החולים יסרבו לשמור על משקל תקין ולעיתים יכחישו שהם במשקל תקין או יסבלו מעיוות בדימוי הגוף. 

2. בולימיה נרבוזה: הפרעת אכילה השכיחה יותר בנשים. על-פי הספרות, בולימיה נרבוזה משפיעה על 1-3% מהאוכלוסייה, אך נראה כי זו הערכת חסר. הפרעה זו מאופיינת בצריכת מזון רב במשך פרק זמן קצר, המלווה בתחושת חוסר שליטה ו"התנהגויות מפצות" (כמו הקאה, צום, פעילות גופנית מאומצת, שימוש במשלשלים וכו'), שמטרתן למנוע עלייה במשקל. 

3. הפרעת אכילה התקפית: הפרעת אכילה המאופיינת בהתקפים חוזרים ונשנים של אכילה מהירה עד כדי תחושת אי נוחות, אשר במהלכם נצרכת כמות מזון מוגזמת המלווה בתחושה של חוסר שליטה באכילה, אשמה וגועל עצמי, אך בניגוד להפרעה הבולימית איננה מלווה בהתנהגויות מפצות.

4. השמנת יתר: השמנת יתר מוגדרת כ BMI מעל 30 או עודף משקל העולה על 20% מהמשקל התקין לגיל. הפרעה זו קיימת הן בקרב מבוגרים והן אצל ילדים. כ- 60-80% מהילדים הסובלים מהשמנת יתר יגדלו להיות מבוגרים הסובלים מעודף משקל. מקובל להתייחס להשמנת יתר כהפרעה בעלת היבטים גנטיים, הורמונליים, נפשיים ונוירולוגיים. טיפולים קיימים וטיפול עתידי מכוונים להיבטים שונים של הפרעה זו.

מלבד הפרעות אכילה אלו ישנן הפרעות אכילה ייחודיות הקיימות אצל ילדים ואצל תינוקות.

  • הפרעות אכילה תסמינים

    לכל אחת מהפרעות האכילה סימפטומים אופייניים, וכן סימנים גופניים ספציפיים.

    אנורקסיה נרבוזה:

    - הגבלת אכילה.

    - תת משקל משמעותי.

    - צורך עז לשמור על משקל גוף נמוך וסירוב להגיע למשקל תקין.

    - פחד מתמיד מפני עלייה במשקל.

    - עיוות דימוי הגוף.

    -סימנים גופניים כמו אנמיה, שיער וציפורניים דקים, עור יבש וצהבהב, צמיחת לוגו (שיער עדין) על כל הגוף, עצירות, לחץ דם נמוך, נזק מבני ותפקודי של לב, ירידה בטמפרטורת הגוף והרגשת קור, עייפות ואיטיות, ירידה בפוריות. 

    בולמיה נרבוזה:

    - התנהגות מפצה כדוגמת פעילות גופנית מאומצת, הקאות, משלשלים.

    - בולמוסי אכילה חוזרים ולא נשלטים במהלכם נצרכת כמות מזון גדולה.

    - נפיחות בלוטות הרוק באזור הלוע והצוואר. 

    - פגיעה באמייל השיניים.

    - צרבת.

    - התייבשות עקב הקאות מרובות.

    הפרעת אכילה התקפית: 

    - בולמוסי אכילה לא נשלטים המשאירים תחושת אי נוחות.

    - אכילה לבד ובמהירות גבוהה. 

    - הרגשת גועל עצמי, דיכאון ורגשות אשם. 

    - תחושת מצוקה בהקשר להתקפי האכילה. 

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
רפואת שיניים
ד"ר נופר גבריאלה איסקוב
5.0
( 14 חוות דעת )
"הרופאה הייתה מאוד נחמדה חייכנית, הסבירה את מה שהיא הולכת לעשות גם לילדה שלא תהיה מופתעת או שתבלה מהטיפול הייתה מקסימה ואין ספק שרק אצלה אני רוצה שהילדים שלי יטופלו"
קראו עליי עוד
רפואת שיניים
ד"ר אריאל יודלב
5.0
( 17 חוות דעת )
"דר יודלב הכי מדהים בעולם!!! ממליצה עליו בחום לכולם!!! הכי מקצועי, הכי מבין, הכי עדיין, ויש לו יחס אנוש יוצא מן הכלל!!!"
קראו עליי עוד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו