דלג לתוכן

הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות

הפרעות אכילה במתבגרים , הפרעות אכילה של גיל ההתבגרות | Eating disorders in adolescence
המומחים של Infomed מסבירים:

זו דיאטה או אנורקסיה? אפשר להגיד לה משהו או שזה רק יחמיר את המצב? האם מדובר בשלב שיעבור מעצמו או בבעיה המצריכה טיפול? שאלות אלו, ורבות אחרות, מעסיקות הורים אשר חושדים שילדם או ילדתם המתבגר/ת סובל/ת מהפרעות אכילה.

הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות יכולות לנבוע מגורמים רבים ביניהם לחץ והשפעות סביבתיות, מצוקה רגשית שהמתבגר אינו מצליח לבטא בדרך אחרת וקשיים במסגרת היחסים המשפחתיים עימם מתמודד המתבגר דרך העיסוק באוכל.

מעבר לגורמים לפריצת הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות, ידוע היום שככל שמזהים ומטפלים בהפרעת האכילה בשלב מוקדם יותר, כך גדל הסיכוי להחלמה.

הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות - כיצד מזהים?

הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות נוטות לא פעם להיות חמקמקות וקשות לזיהוי. ראשית, מתבגרים עסוקים ממילא בדימוי הגוף וההופעה החיצונית, כך שהגבול בין דיאטה הנחשבת נורמאלית להתפתחות של הפרעת אכילה אינו תמיד ברור. כמו כן, מאופיין גיל ההתבגרות בצורך של המתבגר להרחיב את עצמאותו ונפרדותו מההורים, ולכן פוחתת הנטייה לפנות להורים לעזרה ולעיתים המתבגר אף משקיע אנרגיות רבות בהסתרת הפרעת האכילה מעיניהם.

ישנם מספר דפוסי התנהגות שיכולים לעורר חדש לקיומן של הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות:

• שינויים בהרגלי האכילה: המתבגר מאמץ אידיאולוגיות המסבירות את הימנעותו מסוגי מזון רבים, מפתח בררנות יתר, מצהיר שוב ושוב כי אכל בחוץ עם חברים וכן הלאה.

• סימנים גופניים: ירידה במשקל, הפסקת המחזור, הופעת ריח רע מהפה, נשירת שיער.

• הסתגרויות ממושכות בחדר, במקלחת או בשירותים.

• התחברות לקבוצת מתבגרות העוסקות במשקל ודיאטות.

• עיסוק יתר במזון - דיבור רב על אוכל ולפעמים אף עיסוק רב בבישול והכנת מזון עבור אחרים, מבלי שהמתבגר עצמו אוכל ממה שהכין.

• שינוי התנהגותי ורגשי בתחומים שאינם קשורים לאכילה: מצב רוח ירוד, ירידה לימודית, ירידה בעניין החברתי, עצבנות, שינה ממושכת.

הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות - כיצד יש להגיב?

הורים רבים הנתקלים בסימנים מחשידים לקיומה של הפרעת אכילה תוהים כיצד עליהם להגיב והאם כדאי להעלות את הנושא בפני המתבגר/ת. חלקם חוששים כי עצם השאלה "תיתן לה רעיונות", חלקם חוששים מפני תגובה נזעמת על ההתערבות בחיים הפרטיים וחלקם מתקשים להאמין שילדם יסבול מהפרעה כזו. על אף שמתבגרים רבים אכן מגיבים בכעס והכחשה של הבעיה, התעלמות ההורים הרסנית ומסוכנת יותר: המתבגר חש כי הוא רשאי לפגע בעצמו מבלי שאיש יכול לעצור בעדו וההתמכרות להפרעת האכילה הולכת וגדלה.
לכן, כאשר מתעורר חשד לקיומן של הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות חשוב להעלות את הנושא באופן ישיר מול המתבגר ולעמת אותו עם הגורמים שעוררו את החשד. גם אם יכחיש או יגיב בזעם או לעג, חשוב להעביר לו מסר ברור כי תגובתו אינה מספקת וכי בכוונת ההורים להמשיך ולפעול כדי למנוע פגיעה עצמית באמצעות הפרעות האכילה.

הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות - דרכי טיפול

חלק מהמתבגרים יגיבו לפניית ההורה באופן חיובי ויסכימו לקבל עזרה מקצועית. הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות נוטות לבטא קשיים ומצוקות רגשיות מעבר להפרעת האכילה עצמה ולכן נזקקים מרבית המתבגרים לעזרה מקצועית בהתמודדות. טיפול פסיכולוגי מהווה אמצעי התמודדות יעיל ביותר מאחר שהוא מאפשר למתבגר לבטא את מצוקתו הרגשית במילים וכך מפחית את הצורך בהבעת המצוקה דרך דפוסי האכילה. בחלק מן המקרים ילווה הטיפול במפגשים עם דיאטנית אשר תסייע בבניית הרגלי אכילה מאוזנים ובשמירה על משקל גוף תקין. במקרים של הפרעת אכילה קשה וממושכת עשוי העיסוק באכילה להיות אינטנסיבי וקיצוני עד כדי כך שטיפול פסיכולוגי אינו יוכל לשמש כמסגרת התמודדות מספקת. במקרים אלו ניתן לטפל בהפרעת האכילה במסגרות של אשפוז יום או אשפוז מלא המציעות השגחה מקיפה יותר על הרגלי האכילה ומתן טיפול אינטנסיבי.
חשוב לציין כי הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות ניתנות לטיפול גם במידה ומסרב המתבגר לטיפול או מכחיש את קיומה של הבעיה. במקרים אלו, מומלץ לפנות להדרכת הורים בה ניתנים להורים כלים להתמודדות עם המצב, להגנה על המתבגר/ת ולהגברת המוטיבציה שלו לפנות לטיפול.

    רופאים בתחום

    שיאצו
    עדי בוסקילה
    4.9
    ( 9 חוות דעת )
    "עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
    קראו עליי עוד
    עיניים
    ד"ר איתן ראט
    4.9
    ( 17 חוות דעת )
    "דר ראט רופא מצויין.הציל אותע מעוורון.ריספקט."
    קראו עליי עוד
    רפואת שיניים
    ד"ר פבל ווסקובויניק
    5.0
    ( 7 חוות דעת )
    "ברצוני לשתף אותכם על חוויה יוצאת מן הכלל לא הרגשתי טיפול בשיניים לאורך כל הדרך מקצוען אמיתי כולל אלונה אסיסטנטית שמשלימה אותו לסיכום ממליץ בחום לבצע טיפול אין מה לחשוש בהצלחה"
    קראו עליי עודלקביעת תור

    מאמרים בנושא הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות

    מנשנשים פריכיות בין הארוחות? 7 חטיפי ה"בריאות" המשמינים ביותר
    מנשנשים פריכיות בין הארוחות? 7 חטיפי ה"בריאות" המשמינים ביותר
    גלי שלם, מערכת אינפומד מאת: גלי שלם, מערכת אינפומד 03/01/2016

    פריכיות אורז? גורמות דווקא לתחושת רעב. אריזות של "100 קלוריות בלבד"? לרוב יגרמו לכם לנשנש גם את האריזה השנייה. מסתב... לכתבה המלאה

    כיצד מתמודדים עם חרם בעידן הרשתות החברתיות?
    כיצד מתמודדים עם חרם בעידן הרשתות החברתיות?
    ד"ר סוזי קגן מאת: ד"ר סוזי קגן 25/11/2014

    בימים שבהם החיים החברתיים של הילדים שלנו מתנהלים בפייסבוק, בוואטסאפ או באינסטגרם, עלול הנידוי החברתי לקבל ביטוי אכז... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו