דלקת עיניים היא מחלת עיניים שכיחה מאוד המתארת מצב של דלקת הנובעת מהדבקה נגיפית, בקטריאלית או ממקור מיקרואורגניזמי אחר, באחד מחלקי העין.
דלקת עיניים מתאפיינת בתסמינים של גרד, אדמומיות, עין דומעת, כאבים בעין וסימפטומים נוספים הגורמים למטרד רב עבור החולה. דלקות עיניים אינן מסוכנות, אולם אם מזניחים את הטיפול בהן הן עלולות להתפשט ולגרום לנזק קבוע לעין ולראייה.
Shutterstock | offstocker
דלקת עיניים תסמינים
הסימפטומים הכלליים של דלקת עיניים הם:
• עיניים אדומות.
• גירוד מתמיד ומציק.
• תחושה של "חול בעיניים" או גוף זר אשר גורם לגירוי ולא ניתן לאיתור.
• קילוף ונפיחות של העפעפיים.
• ראייה מטושטשת.
• הפרשה מוגלתית.
• עיניים דומעות.
• כאבים.
במקרים של דלקת בלחמית העין ממקור חיידקי התסמינים הם: עיניים מגרדות, תחושת גירוי בעין, הפרשות מוגברת של נוזלים ודמעות. כמו כן, דלקת הלחמים עלולה לגרום להתנפחות העפעפיים ולקושי ניכר בפתיחת העין. במקרים של הידבקות העפעפיים כתוצאה מהפרשות, אסור בשום פנים לנסות לפתוח את העין בעזרת האצבעות, משום שפעולה זו יכולה לגרום נזק רב למבנה העין.
במקרים של דלקת עפעפיים (Blepharitis), התסמינים הם אדמומיות, נפיחות, עין צורבת, עקצוצים חדים, רגישות לאור וחספוס בעין. התסמינים עלולים להחריף לאחר שינה, משום שבמהלך השינה העין סגורה ולא מתאווררת כראוי.
לעומתן, שעורה בעין (Styes) היא אבצס בעפעף כתוצאה מדלקת. שעורה מתחילה כבליטה קטנה, אדומה ומגרדת על העפעף. הנפיחות והתסמינים מגיעים לשיאם כעבור שלושה ימים, אז הנוזלים מתנקזים החוצה והנפיחות יורדת לאיטה. תקופת ההחלמה משעורה היא כשבוע.
סיבות וגורמי סיכון
העין היא איבר חיצוני החשוף מאוד לפתוגנים רבים אשר יכולים לגרום לזיהומים. על מנת להימנע מזיהומים, לעין יש מנגנוני הגנה משלה הכוללים דמעות השוטפות את העין מגורמים זרים, וריסים ועפעפיים המשמשים כמגן פיזי מהסביבה. למרות זאת, לעיתים מזהמים מצליחים לחדור את מנגנוני ההגנה של העין, ועלולה להתפתח דלקת עיניים.
מקור הזיהום יכול להיות מקומי (לדוגמה מהעפעפיים, כמו במקרה של שעורה) או ממקום מרוחק יותר בגוף כגון הסינוסים.
דלקת העיניים השכיחה ביותר מופיעה בעקבות זיהום חיידקי (Bacterial Conjunctivitis), אך קיימים מספר סוגים של זיהומים שכיחים כגון דלקת כרונית של העפעף (Blepharitis), זיהום חיידקי מסוג Staphylococcus ושעורה (זיהום של בלוטות השומן על העפעף - Sty).
אנשים המרכיבים עדשות מגע דרך קבע נוטים לסבול יותר מדלקות עיניים בגלל החיידקים המצטברים על העדשה, ולכן חשוב לנקות את העדשות עם נוזל לחיטוי עדשות באופן קבוע.
דלקת עיניים חיידקית עלולה להיות גם תוצאה של טראומה, ניתוח עיניים ואף ליקויים במערכת החיסונית אשר לא מסוגלת להתמודד עם נגיפים וחיידקים שונים. מסיבה זו, פגיעה במערכת החיסונית היא גורם סיכון משמעותי להתפתחות דלקות עיניים.
אבחון ובדיקות
הסימפטומים האופייניים לדלקות עיניים (דמע, הפרשות וגרד) גורמים לכך שדלקות עיניים מכל סוג פוגעות בתפקוד היומיומי בצורה משמעותית. בכל מצב שבו יש חשד להתפתחות דלקת עיניים, יש לפנות בהקדם לייעוץ רפואי אצל רופא או רופאת עיניים על מנת לקבל אבחנה.
במקרה בו יש ירידה בראייה או בלט של העין, יש לפנות מידית לייעוץ רפואי.
סיבוכים אפשריים
סיבוכים של רוב דלקות העיניים הם לרוב מצב נדיר שנגרם מטיפול לקוי או מהזנחת הדלקת.
כיוון שכך, יש חשיבות גבוהה לאבחון מוקדם ולטיפול נכון.
בין הסיבוכים האפשריים כתוצאה מדלקות עיניים:
• ירידה בראייה.
• במידה ואינן מטופלות כראוי, דלקת עיניים חיידקית ושעורה עלולות לגרום לזיהום בחלקים עמוקים יותר של העין, הנקרא פריאורביטל צלוליטיס. במידה ומופיע כאב בזמן הנעת גלגל העין, טשטוש ראייה או בלט של העין החוצה, יש לפנות באופן מידי לייעוץ רפואי.
• שעורה פנימית שאינה מטופלת עלולה להפוך למצב המכונה שעורה כלואה (כלזיון, ציסטה על שם מייבומיאן), מצב המצריך טיפול אנטיביוטי ובמקרים מסוימים אף התערבות כירורגית להסרת הציסטה.
• במידה ודלקת העפעפיים נמצאת בסמיכות לאף, במידה ואינה מטופלת תיתכן התפתחות ציסטה בבלוטה המפרישה חומרים שומניים לעין. במקרים רבים הציסטה תיעלם מעצמה ללא טיפול, אך במצבים מסוימים תישקל התערבות כירורגית על מנת להסירה.
• מקרים חמורים של דלקת עפעפיים עלולים להתפתח לדלקת בקרנית (קרטיטיס), שעלולה לגרום לעיוורון בעקבות הצטלקות הקרנית.
טיפולים ותרופות
הטיפולים בדלקת עיניים משתנים ותלויים במקור הזיהום, ולכן כל חשד לדלקת עיניים מחייב פנייה לרופא/ת עיניים.
באופן כללי, כשיש חשד לדלקת עיניים ההמלצות הן:
• לשטוף ידיים היטב לפני ואחרי כל פרוצדורת הטיפול (טיפות עיניים, משחה וכו').
• להימנע משימוש באיפור.
• להימנע משימוש בעדשות מגע.
• להימנע משפשוף העין.
• במידה והדלקת התפתחה לאחר שימוש באיפור, על מנת למנוע הדבקה חוזרת מומלץ להימנע בשימוש חוזר באותו התכשיר הקוסמטי.
• מומלץ לחטא כל פריט ביגוד, מצעים או מגבות, אשר היו במגע עם העין החולה לפני שיבואו במגע עם אדם אחר.
מניעה
דלקות עיניים הן מחלות מדבקות מאוד ומועברות מאדם לאדם דרך הפרשות העין (דמעות, מוגלה ונוזלים נוספים) המכילות את הנגיף או החיידק שגרמו לזיהום. כך, אם אדם החולה בדלקת עיניים שפשף את עינו ולחץ את ידו של אדם אחר לאחר מכן, האדם הבריא נמצא בסיכוי גבוה יחסית לפתח דלקת עיניים כתוצאה מכך.
להלן מספר דרכים בהן ניתן להימנע מהדבקות בדלקת עיניים:
• יש לשטוף ידיים בקפדנות לפני כל מגע בעין.
• מומלץ להקפיד על שימוש אישי בלבד באיפור עיניים, כולל טסטרים בחנויות איפור.
• עבור אנשים המשתמשים בעדשות מגע, יש חשיבות מכרעת לשמירה על ניקיון העדשה ולשימוש בחומרי חיטוי מתאימים אחת ליום.
• משקפי שמש מסייעות להרחיק גופים זרים ונגיפים הנשאים ברוח ועלולים לגרום לדלקת עיניים.
• יש להימנע ממגע העיניים עם מים מזוהמים ממקור לא ידוע.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
שאלה: אני בת 31, בריאה בדרך כלל, אך סובלת לאחרונה מיתר לחץ דם. הערב אמי שמה לב שיש לי פס כתום בתוך העין, החוצה את האישון לרוחב. גם אני רואה פס זה. נראה לי תמוה מאוד. מה זה יכול להיות, והאם זה מסוכן או מעיד על מחלה?
תשובה: האור הנכנס לעין מגיע לשכבת הרשתית האחורית לאחר שעבר את הקרנית, מפתח האישון, העדשה והזגוגית. כל הפרעה בתווך גורמת להפרעה בחדות הראייה, טשטוש ראייה או לפגיעה בשדה הראייה. אם הפס הכתום שאת רואה בתוך העין חוצה את האישון ונראה בעין בלתי מזויינת, הוא ודאי גורם לאחת מן ההפרעות שציינתי. האם נחבלת בעינך? האם את משתמשת בתרופות כלשהן? האם את סובלת ממחלות כלשהן מלבד יתר לחץ דם? אלו מקצת השאלות שצריכות להישאל במקרה שכזה. המלצתי היא לפנות לרופא עיניים בהקדם לצורך בירור. בברכת רפואה שלמה, ד"ר עידו דידי פביאן - אינפומד
שאלה: בני הקטן נולד עם קלוד הורנר סינדרום בצורה קלה, או לפחות כך אני חושבת. כמובן הוא סובל מהתופעות המוכרות: עפעף נופל, אישון אחד קטן מהשני, צבע עיניים שונה וכמובן והכי חשוב זיעה לא קיימת בצד אחד של הגוף. לצערי או לשמחתי הוא בן 17 ומאד מאד תמים, אז כמו
תשובה: סינדרום הורנר מאופיין בצירוף של שלושה תסמינים עיקריים כפי שתיארת: מיוזיס, שהוא כיווץ של האישון בעין אחת, פטוזיס, שזו סגירה חלקית של העפעף באותה עין, ואנהידרוזיס, שפירושו חוסר הזעה בצד אחד של הפנים והצוואר. הסינדרום מלווה פגיעות בעצבים הסימפתטיים בצוואר. התופעה נרכשת או מולדת. יש לה השלכות קליניות המצריכות בירור רפואי רק כאשר היא מופיעה בגיל מבוגר יותר משנתיים- שלוש. כאשר היא מולדת , תופיע דפיגמנטציה של הקשתית בעין של הצד המעורב עם צבע שונה בין שתי העיניים בגיל זה. כאשר היא נרכשת לא יהיה הבדל בין צבעי העיניים וצריך לחפש מחלות הידועות כגורמות לכך, ביניהן שחפת, תהליכים בפסגת הריאה, טראומה צווארית ועוד.
שאלה: לפני כשבוע וחצי התנפחו לבתי שתי בלוטות לימפה, האחת בקדמת האוזן והשניה בצוואר. בנוסף, נוצרה דלקת בעין, שגרמה לנפיחות מסביב לעין. פנינו לרופאת משפחה והיא נתנה לה טיפות אנטיביוטיות לעין וגם אוגמנטין 850. לאחר שהמצב לא השתפר, הופנינו לבית חולים, שם עברה
תשובה: אדנו-וירוס הוא מזהם שכיח בבני אדם הגורם למחלות חריפות וכרוניות. הוא קשור לדלקות בלחמית העיניים, דלקות של דרכי האוויר העליונות והתחתונות, דלקות בדרכי העיכול, במערכת העצבים המרכזית ובשלפוחית השתן. אין טיפול יעיל בווירוס, ולרוב אין גם צורך בטיפול. מערכת החיסון מזהה את הווירוס ומפתחת תגובה כנגדו, ובכך מסתיימת המחלה. וירוס אדנו מלווה ברוב המקרים בחום, ולא ציינת בשאלתך אם בתך סבלה מכך או לא. נפיחות בלוטות גם כן מאפיינות זיהום על ידי אדנו וירוס, אך ישנם גורמים נוספים רבים שיכולים לגרום להגדלה זו. חוסר יעילות הטיפול האנטיביוטי יכול להעיד על זיהום ויראלי, אך איני יודעת למשך כמה זמן נטלה בתך את האנטיביוטיקה ואם הכמות שלקחה אכן היתה יכולה להשפיע אם הזיהום היה חיידקי. בדף הבא תוכלי לקרוא לגבי הווירוס: http://www.kidspedia.co.il/mamar.asp?id=127
שאלה: שאלה בנוגע להופעת שטף דם בעין. בעין ימין לפני כשבועיים צץ לי שטף דם קטן מימין לאישון ונעלם ללא כאבים לאחר שלושה ימים לערך. עתה חזר באותו מקום, אך הוא גדול יותר, ושוב ללא כאבים כלל. אני מרכיב משקפיים מספר 5.75 לראייה למרחק ללא צילינדר. אני בן 34 ובריא
תשובה: האם אתה סובל מיתר לחץ דם? לא ברור אם זה הופיע כחלק מדלקת, טראומה, כתוצאה מחדירת גוף זר או מסיבה אחרת. הופעת שטפי דם קטנים בעין היא דבר נורמלי מדי פעם, אך מאחר שהדבר קרה פעמיים באותו מקום, אני מציעה שתפנה לרופא עיניים לבדיקה. תרגיש טוב. ד"ר נעמה זנזורי - אינפומד
שלום ד״ר הבת שלי בת 17 יש לה פסאודטומור צרברי היא עשתה Oct ושדה ראייה רציתי לדעת מה התוצאות אומרות והאם זה התוצאות יכולות להיות קשורות לפפילאדמה והאם המיקרון תקין?תודה רבה🙏🏻 ואשמח לדעת מה את חושבת על סטנט ורידי לטיפול ביתר לחץ תוך גולגולתי Oct עין ימין: איכות הבדיקה טובה עובי הממוצע של הRNFL בגדר הנורמה פרט להרמה של חלק מהרביע התחתון צורת הדבשת הכפולה שמורה. הממוצע הנמדד:112 מיקרון עין שמאל: איכות הבדיקה טובה עובי ממוצע של RNFL בגדר הנורמה צורת הדבשת הכפולה שמורה הממוצע הנמדד:110 מיקרון שדה ראייה: עין ימין: אמינות טובה חסרים באזור הקשת העליונה ובאזור הקשת התחתונה עין שמאל: אמינות טובה צמצום עליון קל
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
תשובת מומחה לחץ תוך גולגלתי מוגבר ללא ממצא תופס מקום
עפר כאשר יש לחץ תוך גולגלתי מוגבר יש פפילאדמה, בצקת של עצבי ראיה. לאורך זמן יתכן פגיעה בתפקודי עצב הראיה, כולל בחדות ראיה, ראית צבעים ושדה ראיה. במקרה של בתך דרוש מעקב רופא , שישווה את תוצאות הOCT ושדה ראיה ויראה אם יש הדרדרות לעומת בדיקות קודמות. באופן כללי נתן לומר שמדדי העצב נראים בגדר התקין, וסמטרים. לגבי הטיפול בPTC יתכן הורדה במשקל, התעמלות, דיאטה, טיפול תרופתי, שנט, או סטנט ורידי. אין לי נסיון כלל עם סטנטים ורידים לא נראה שיש קליניקה או סימנים קלינים לבתך שמצריכים התערבות נתוחית, אך כדאי שתהיה במעקב.
היי לפני כמה שנים הוזרק לי בוטוקס מתחת לגבה של עין ימין בלבד. מאוד קרוב לעפעף כנראה. מאז העפעף בעין הזו לא בסדר. הוא נפול מעט ויש תחושה של כיווץ וכבדות בעפעף. כמו כן השפה בצד ימין של הפנים נוטה מעלה. נוירולוגית אמרה לי שכנראה יש פגיעה באחד מסעיפי העצבים. האם ניתן לטפל בזה? תודה
באופן כללי מחקרים בתאי גזע מאד מבטיחים שיהיה טיפול בעתיד. בפועל, לא ידוע לי עדין על טיפול כזה למחלות של עצב הראיה. כדאי להתענין באתר מחקרים בינלאומים ולהתעדכן
שלום, הבת שלי בת חודש וחצי מזה כשבועיים ששמנו לב לריצוד עיניים, הרופא עיניים הפנה למיון עקב חשד לניסטגמוס ופזילה החוצה בעין ימין. בדיקות דם תקינות ,EEg תקין וMri מוח תקין. ממליצים גם על ניקור מותני להמשך בירור( חשוב לציין שמעבר לריצוד הילדה מתנהגת כרגיל, אין חום , עולה במשקל, נולדה במועד ) השאלה שלי היא האם בכלל יש טעם לניקור בתינוקת קטנה ובריאה? הניסטגמוס לא מופיע כל היום אלא בעיקר כשערה הרבה זמן.. תודה
רצוד (נסטגמוס) הינו תנועה לא רצונית של העינים, לרוב על רקע הפרעת ראיה או התפתחות ישנם מצבים בהם הראיה תקינה והרצוד מסוכם כחלק מהסתמנות של פזילה . יש לשלול מצבים נוירולוגים או גדולים. בתנוקת עם פזילה החוצה ורצוד יש לבצע ברור מלא שכולל הדמיה (MRI שבצעתם) וברור נוירולוגי. קרוב לודאי שלצורך השלמת הברור יש צורך בבצוע דיקור לנוזל שדרה . תמשיכו בברור כדי שאפשר יהיה לתת טיפול מותאם ולעקוב אחרי התפתחות הילדה.