היריון מדומה, המכונה לעיתים גם הריון פאנטום, הוא מצב שבו למטופלת יש את כל הסימנים והתסמינים של היריון מלבד נוכחות של עובר. במקרה כזה תהיה צמיחה של הבטן, הגדלה של השדיים, פיגמנטציה מוגברת, הפסקת הווסת, בחילות בוקר והקאות, ליקוי היציבה, פופיק הפוך, תיאבון מוגבר ועלייה במשקל[1].
מה ההבדל בין היריון מדומה להריון אמיתי?
ההבדל הגדול ביותר בין הריון כוזב להריון אמיתי הוא נוכחות של עובר. אישה עם הריון מדומה יכולה להרגיש בהריון ויש לה סימני הריון, אבל באמצעות בדיקה ניתן יהיה לאבחן שהיא לא בהריון פיזי, ואף עובר לא גדל ברחם. זה מצב נדיר, ועולם הרפואה מאמין שגורמים פסיכולוגיים והורמונליים משחקים תפקיד בגרימת מצב זה[2].
כמה נפוץ הריון מדומה?
היריון מדומה הוא מצב נדיר. ישנם בין 1 ל-6 מקרים לכל 22,000 לידות[2].
רוב המקרים של הריון מדומה מתרחשים אצל נשים בגילאי הפוריות, בין הגילים 20-44, אך התופעה יכולה להופיע אצל נשים בכל הגילים, כולל צעירות מאוד וזקנות מאוד.
לעתים רחוקות הריון מדומה מתרחש אצל גברים. זה נקרא הריון סימפתטי או תסמונת קובאד, ונוטה להופיע בקרב גברים שנשותיהם בהיריון.
80% מהאנשים שחווים הריון מדומה נשואים.
ניתן לחוות הריון מדומה יותר מפעם אחת.
צילום: shutterstock | Dolgih Olesya
הריון מדומה תסמינים
לנשים עם הריון מדומה יש הרבה מאותם תסמינים של נשים בהריון בפועל. תסמינים אלו יכולים להימשך מספר שבועות, תשעה חודשים, ואפילו מספר שנים. התסמינים הנפוצים כוללים[4]:
הפסקה של המחזור החודשי.
בטן נפוחה.
חזה מוגדל, שינויים בפטמות, לעיתים אף ייצור חלב.
תחושה של תנועות עובר.
בחילות בוקר והקאות.
עלייה במשקל.
אחוז קטן מאוד מהנשים עם הריון מדומה יגיעו לרופאת נשים או לבית החולים עם מה שמרגיש כמו צירי לידה.
סיבות וגורמי סיכון
[5] הריון מדומה היא תופעה נדירה מאוד ורופאים עדיין מנסים להבין מה הגורם השורשי למצב. יש כאלו שמאמינים שהסיבה היא פיזית בעוד שאחרים מאמינים שהיא פסיכולוגית;יש כאלו שמאמינים שהגורם הוא טראומה, פיזית או נפשית, בעוד שאחרים מאמינים שמדובר בחוסר איזון כימי. כך או כך, אין תשובה חד משמעית.
ישנם כמה גורמי סיכון שעלולים להעלות את הסיכוי להריון מדומה:
גידולים בשחלות וחוסר איזון כימי במוח שבמידה מסוימת "מרמה" את הגוף לחשוב שהוא בהריון.
מבין כל גורמי הסיכון המפורטים לעיל, הגורם המתועד השכיח ביותר הוא פשוט בגלל שאישה מאוד רוצה להיכנס להריון ולא מצליחה, עד שהיא משכנעת את עצמה באופן נפשי שהיא בהריון.
ישנם מקרים בהם הוכח שחולות הסובלות מהריון מדומה חוו התעללות מינית, עוני או טראומה רגשית מסוג אחר, וככל הנראה הריון מדומה היא הדרך של המוח שלהן להתמודד עם החוויה.
אבחון ובדיקות
[6] הדרך הטובה ביותר לאבחן הריון פאנטום היא באמצעות בדיקת הריון בדרך כלל בדיקה הבודקת את כמות הורמון HCG בדם או בשתן. עם זאת, הבדיקה המדויקת ביותר לבדיקת הריון היא אולטרסאונד, שבודקת נוכחות או היעדרות של עובר מתפתח. אם יוכח באמצעות הבדיקה שהאישה אינה בהריון והיא בכל זאת מאמינה שהיא חווה תסמינים של הריון, סביר להניח שהיא תאובחן עם הריון מדומה.
לגבי תסמינים גופניים מתמשכים - יתכן שיתבצעו בדיקות נוספות כדי לשלול בעיות רפואיות אחרות כגון חוסר איזון הורמונלי או צמיחה של גידול.
סיבוכים אפשריים
חשוב להבין שהריון מדומה הוא נושא מורכב מאוד. לאישה שחוותה זאת יש בדרך כלל אמונה חזקה מאוד שהיא בהריון. כאשר יאובחן שמה שהיא חווה זה לא הריון ממשי, הצער שמגיע לאחר מכן יכול להיות עז. לפעמים זה כמעט בלתי אפשרי לשכנע מישהי שהיא לא בהריון.למרות שהריון מדומה ניתן לטיפול ויכול להיפתר, זו עלולה להיות חוויה כואבת[7].
טיפולים ותרופות
[8] לעתים קרובות די באישור קליני לכך שאישה שאינה בהריון כדי שתרגיש שתסמיני ההריון נעלמים. עם זאת, ייתכן שיהיה צורך בטיפול נוסף כדי לעזור בהתאוששות הפיזית והרגשית. במקרים אחרים, אישה עלולה לדחות את האבחנה ולהמשיך להאמין שהיא בהריון, למרות ראיות הפוכות. במצבים אלה, הטיפול של איש/ת מקצוע בתחום בריאות הנפש הוא קריטי.
אין טיפול קליני אוניברסלי להריון מדומה. יש להעריך כל מקרה לגופו כדי לקבוע איזה טיפול או שילוב של טיפולים יהיו המועילים ביותר. מכיוון שהריון פנטום כרוך בתסמינים של בריאות גופנית ונפשית, טיפול יעיל מצריך שיתוף פעולה בין אנשי מקצוע מתחום הרפואה ובריאות הנפש.
שלום, אני בת 44, סובלת מ PMS. החודש בזמן הביוץ התחלתי להרגיש רע: צמרמורת, כאבים עמומים בראש, בגב תחתון, בשכמות, בידיים ורגליים. הכאב נמשך כבר 3 ימים. קשה לתפקד כך. אני לא יודעת אם לשייך את זה לתסמונת או שמדובר במשהו אחר. האם זה נורמלי?
שלום רינת, השאלה שלך איננה קשורה לנושא הפורום, שהינו גיל המעבר. בכ"ז אתייחס קצרות- כיוון שמדובר בארוע ראשון, הייתי מציעה לחכות ולפנות לרופא הנשים שלך אם זה חוזר שנית. התופעות אינן קשורות בהכרח לביוץ אלא יכולות להיות מחלה וירלית נלווית. לגבי PMS- בהחלט יש מה לעשות, ממליצה לגשת לקבלת ייעוץ רפואי בנושא ולשקול את האפשרויות. בהצלחה!
שלום רותי היקרה, אין שום בעיה שתשתמשי בקרם אובסטין, ובוודאי שאין שום סיבה שתסבלי מיובש קשה כל כך בנרתיק! זה גורם להרבה עוגמת נפש, גרד, כאבים ביחסי מין, צריבה ודלקות חוזרות בשתן- ויש לזה טיפול. יתר על כן, בשביל העניין התיאורטי בלבד- עם ה MTHFR שלך, אין מניעה שתקחי גם טיפול הורמונלי סיסטמי ובוודאי שלא דרך העור כמו מדבקות. בהצלחה!
היי אני בת 47.5, מקבלת מחזור באופן סדיר מדיי חודש. בזמן האחרון חווה הזעות לילה ובמשך היום לפעמים גלי חום. אין סימפטומים נוספים. אני לא מעוניינת לקחת הורמונים סינטטיים אלה טיפול טבעי. האם סימידונה יכול להתאים,האם אין סיכון שהמחזור יפסק?
שלום טבעונה, סימידונה יכולה לסייע בהקלה בגלי החום. לא תמיד היא מביאה לאפקט של הפסקתם המוחלטת, בכך היעיל ביותר הוא הטיפול ההורמונלי. ההשפעה של סימידונה היא שונה עבור כל אישה, מציעה לנסות ולראות! לאחרונה הוכפל המינון בכל כדור, והאפקט טוב יותר. ניתן לשלב גם רפואה משלימה, דיקור, וייעוץ תזונאית אשר מתמחה בגיל המעבר. סימידונה אינה משפיעה על המחזור החודשי. בהצלחה!
שלום ליאת! לגלולות יש את היכולת לייצר מחזור לכל אישה, בכל גיל! ההשפעה שלהן על המחזור היא עצומה, בכל שלבי החיים. לא ניתן לדעת האם יש לך מחזור ספונטני, אלא אם תפסיקי את הגלולות למספר חודשים. יתכן מאוד, שהגלולות אף מונעות תלונות של גיל המעבר אם ישנן כאלה- וזה לאו דווקא רע! מציעה שתשקלי את המשך הטיפול בגלולות יחד עם הרופא שלך, יתרונות וחסרונות, אל מול חלופות נוספות. בהצלחה