קדחת ים תיכונית משפחתית היא מחלת חום חוזרת, הנפוצה בעיקר בקרב אנשים ממוצא ים תיכוני, כגון טורקים וארמנים, כמו גם ביהודים מצפון אפריקה ועירק. בשאר חלקי העולם המחלה נדירה. מחלת ה-FMF, קדחת ים תיכונית משפחתית, כפי שמשתמע משמה, היא מחלה דלקתית תורשתית המועברת בצורה רציסיבית מדור לדור.
ברוב המקרים המחלה מתגלה בילדות ורק בכ-10% מהמקרים, ההתקפים מופיעים לראשונה אחרי גיל 20.
FMF, קדחת ים תיכונית משפחתית תסמינים
FMF מתבטאת בעיקר בהתקפי חום ובכאבים הממוקדים ברוב המקרים בבטן, בחזה ובמפרקים. שני תסמינים אלו, חום וכאב, נגרמים כתוצאה מדלקת סטרילית, שאינה תלויה בגורם מזהם כגון חיידק או וירוס, אלא בתגובה של הגוף לגירוי עלום כלשהו. תאי דם לבנים אשר מהווים את התגובה הדלקתית, מצטברים בקרומים שמרפדים את חלל הבטן, החזה, הלב והמפרקים, וגורמים לדלקות באזורים אלו.
המחלה היא מחלה התקפית, כאשר כל התקף מופיע בפתאומיות, וחולף תוך 24-72 שעות באותו האופן. תדירות ההתקפים יכולה להשתנות, כאשר עשויות אף לחלוף שנים ללא התקף של המחלה.
מחלת ה-FMF עשויה להתבטא בתסמינים נוספים, אם כי אלו נדירים יותר. חלק מהתסמינים יהיו התקפיים כמו התקפי חום בלבד, דלקת של שק האשכים, דלקת עור דמוית שושנה ודלקת שרירים. חלק מהתסמינים הנוספים עלולים להיות ממושכים כמו דלקת מפרקים ודלקת שרירים ממושכת, ובחלק מהמקרים עלולה להתפתח דלקת כרונית של המפרקים, כמו גם כאבי רגליים במאמץ, הידבקויות באזורי הדלקת ועמילואידוזיס.
סיבות וגורמי סיכון
ישנן 40 מוטציות שונות אשר יכולות לגרום לליקוי בגן הקשור במחלת ה-FMF, שהוא גן ה-MEVF, אשר אחראי על יצור חלבון מסוים בגוף הגורם לתהליכי הדלקת בגוף. ברוב המקרים יתגלו שתי מוטציות שונות.
ישנם אנשים להם אין מוטציה כלל בגן הנ"ל והם עדיין סובלים מהמחלה, מה שהוביל מדענים למסקנה שככל הנראה ישנם גנים נוספים האחראים למחלה.
גורמי הסיכון למחלה, מעצם היותה תורשתית, כוללים בן משפחה הלוקה במחלה, ומוצא משפחתי ים תיכוני.
אבחון ובדיקות
אבחון FMF נעשה בצורה קלינית, ולא ניתן לבצע בדיקת מעבדה אחת אשר תאשר את הימצאות המחלה. המחלה במקרים רבים מתבטאת באופן כל-כך טיפוסי, שהתמונה הקלינית מאוד ברורה ומקלה על האבחנה. תופעות שיובילו לאבחנה כוללות התקפים חוזרים ונשנים, אשר דומים אחד לשני וממוקמים באזורים הטיפוסיים, וכן בזמן ההתקף ניתן לאבחן כי למטופל דלקת באזורים אלו עזרת בדיקות דם שיראו האצה של שקיעת הדם, ספירת תאי דם לבנים ופיברינוגן גבוהה. בין ההתקפים החולה מרגיש בריא לחלוטין, וכך גם עולה מבדיקות הדם.
בחלק קטן מהמקרים, נשארים סימני דלקת כרונית בבדיקות הדם.
סיבוכים אפשריים
עמילואידוזיס, מתרחשת כתוצאה משקיע של חלבון מסוים (עמילואיד A) ברקמות הגוף השונות ובעיקר בכליות. עם הזמן, מתפתחת פגיעה כלייתית שמתבטאת בהפרשת חלבון בשתן, התפתחות של אורמיה, ואי ספיקת כליות סופנית. הרקמות האחרות בהן שוקעה חלבון העמילואיד A נפגעות גם הן, אך תסמיני הפגיעה בהן מופיעים לאחר שנים רבות. תסמינים אלו יכולים לכלול שלשול או תסמונת של אי ספיגה של מערכת העיכול, ירידה בתפקוד בלוטת התריס ובלוטת האדרנל, ופגיעה בתפקוד של הלב והריאות.
לצד התסמינים המלווים את מחלה ה-FMF, סיכוני המחלה כוללים מחלות המקושרות אליה. מחלות אלו אינן נגרמות כתוצאה מהמחלה עצמה. מדובר במחלות כמו דלקת כלי דם מהסוגים הנוך-שונליין פורפורה (Henoch Schoenlien purpura), דלקת רב-עורקית קשרית (Polyarteritis nodosa), וסינדרום בכצ'ט (Bechet’s syndrome), דלקות כליה כמו נפרופתיה IgA , ופיברומיאלגיה, שהיא תופעה של כאבי מפרקים ושרירים מפושטת.
הדלקת הנגרמת ממחלת ה-FMF עשויה להשפיע על מערכת הרבייה הנשית ולגרום לבעיות פוריות.
טיפולים ותרופות
הטיפול בקדחת ים תיכונית משפחתית מתבסס על תרופה ישנה מאוד בשם קולכיצין. מדובר בתרופה נוגדת דלקת שמצליחה לסייעה ב-60% מהמקרים באופן מוחלט, ובאופן חלקי ב-35% מקרים נוספים. כאמור, מטרת התרופה היא למנוע התקפי דלקת, ועל כן היא ניטלת באופן יומי וקבוע, כאשר המטופל אינו חווה התקף. באם מתקיים התקף, אין התרופה יכולה לעצור את הכאב, ולכן יש ליטול תרופות לשיכוך כאבים ותרופות נוגדות דלקת מסוג NSAIDs.
בנוסף למניעת ההתקפים, קולכיצין עוזר במניעה של עמילואידוזיס במידה והתרופה ניטלת באופן קבוע. גם אם התרופה לא הצליחה למנוע את ההתקפים של המחלה, נטילת מינון יומי קבוע של 2 מ"ג ומעלה תעזור במניעה של עמילואידוזיס.
חולים שאינם מגיבים לקולכיצין, יכולים לקבל טיפול תת-עורי של Interpheron alpha, אשר מדכא את ההתקף כאשר הוא מתרחש או מונעת אותו בשלב הראשוני שלו, כאשר הוא עוד "מתבשל".
מניעה
אי אפשר למנוע את המחלה או להבריא ממנה, אך נטילת הטיפול המתאים של מנת קלוכיצין ביום, ברוב המקרים עשויה למנוע התקפים וסיבוכים של הדלקת. החיים עם מחלת ה-FMF, ברוב המקרים יכולים להיות רגילים ונטולי סבל כאשר נוטלים את הטיפול כנדרש.
"עדי מטפל נעים וקשוב
הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
"ד״ר עיסאם, רופא מקצועי בתחומו(לפי דעתי) לכן הגעתי אליו וכל שיעשה ומסביר אני סומכת עליו, אמליץ למקורבי עליו במידה ויזדקקו.
יישר כוח לד״ר עיסאם
מומחה לכלי דם."
שאלה: אני בן 18 ואובחנתי כסובל ממחלת FMF (קדחת ים-תיכונית משפחתית). מלפני שנתיים (גיל 16) עד היום אני נוטל שתי טבליות קולכיצין ביום. אני לא מאמין שיש לי את המחלה הזאת, אין אף אחד מהמשפחה שלי שיש לו את המחלה, מאיפה זה הגיע אלי? השאלה שלי, איזו בדיקה אני
תשובה:
בשנת 1997 גילו חוקרים מתל השומר - פרופ' הלר, זוהר ופרס - את
הגורם לקדחת ים תיכונית משפחתית, FMF. מקור המחלה הינו מספר מוטציות
בגן המקודד ליצירת חלבון בשם פירין, הממוקם בכרומוזום מספר 16.
רק בכ 80% מהחולים ניתן לאתר אחת מחמש המוטציות המוכרות, מה שמותיר
20% מהמקרים, בהם יש בדיקות גנטיות שליליות, ועדיין יש FMF.
המוטציה השכיחה ביותר נקראת M694V ונמצאת ביהודים ממוצא צפון
אפריקאי, עירק, ארמנים, תורכים וערבים.
האבחנה מורכבת מסיפור מחלה אופייני של אפיזודות חוזרות של כאבי
בטן, חזה ומפרקים וחום שנמשכים מספר ימים וחולפים מאליהם, סיפור
משפחתי של FMF, בדיקות דם למדדי דלקת בזמן ההתקפים, ותגובה
לקולכיצין. הבדיקות הגנטיות עשויות כאמור לעזור בביסוס האבחנה, ברוב
המקרים אולם לא בכולם.
לפרטים נוספים ניתן לראות בקישור הבא:
http://padeh.net/FMF/The_attacks.htm
שאלה: האם יכול להיות קשר בין תסמונת גיליאן-בארה לבין FMF? האם אחרי מחלת גיליאן בארה אפשר לחלות ב-FMF? אני שואלת מכיוון שיש התקפים של כאבי מפרקים וכאבי בטן, כל כמה חודשים, במשך שנים.
תשובה: אבחנה של FMF היא אמנם אבחנה קלינית, אך לא די בהתקפים של כאבי בטן ומפרקים לצורך כך. הסבר מפורט על המחלה תוכלי למצוא כאן: http://www.infomed.co.il/questions/q_072207_29.asp
שאלה: בבדיקות דם שערכתי נמצאו הערכים הבאים: UREA - 89 CREATININE 1.72 URIC ACID 11.5 אני חולה FMF, , יתר לחץ דם ודלקת פרקים כרונית. ליתר לחץ דם אני מטופל בפוסיד ואלדוספירון. נאמר לי בעבר שתרופות אלו עלולות לגרום לתופעות הללו. שאר הבדיקות נמצאו תקינו
תשובה: ערכי ה- UREA , ה- CREATININE וה- URIC ACID בבדיקות הדם שלך אכן מוגברים, ועשויים להעיד על נזק כלייתי. ערכים אלה יכולים לנבוע מן הטיפול התרופתי שאתה מקבל, ובמיוחד מן הטיפול בפוסיד, שעשוי לגרום לירידה בלחץ הדם, ולכן גם בכמות הדם המגיע אל הכליה ומסונן על ידה. עם זאת, שתי המחלות (יתר לחץ דם ו- FMF) מהן אתה סובל עשויות גם הן לגרום לפגיעה כלייתית. ציינת גם כי אתה סובל מדלקת פרקים כרונית, אך לא הזכרת איזה טיפול אתה מקבל לדלקת הפרקים. תרופות מקבוצת נוגדי הדלקת הלא הסטרואידיים (NSAID) כמו וולטרן, נקסין אתופאן ועוד, בהן מטפלים במקרים רבים בדלקת פרקים - עשויות גם הן לגרום לפגיעה כלייתית. מומלץ לחזור על הבדיקות ולאחר מכן לפנות אל רופא המשפחה לבירור המקור לפגיעה הכלייתית.
שאלה: אני מטופל בקולכיצין בגלל FMF . נוטל 3 כדורים ביום. האם הכדורים משפיעים על רמת ה CPK .? האם בגלל שאני משתמש קבוע בקולכיצין ה- CPK גבוה (255) בבדיקה אחרונה ? הנפרולוג אומר שיש קשר ואילו הראומטולוג שנתן לי את הכדורים אומר שלא . מי צודק?
תשובה: כנראה שהנפרולוג צדק. קולכיצין עשויה לגרום לפגיעה מסוימת בשרירי הגוף - מיופתיה - שביטוייה עליה ברמת CPK ולעיתים גם חולשת שרירים. מדובר בתופעה מוכרת של קולכיצין, אם כי לא שכיחה. רמת ה CPK היא מדד רגיש להופעת תופעה זו, ולכן יש לבצע מעקב תקופתי אחר רמתו בדם בעת נטילת קולכיצין. רמות CPK חוזרות לנורמה עם הפסקת התרופה.
פרופסור טישלר שלום רב,
ביצעתי בדיקות דם עקב קשיון אצבעות בשעות הבוקר.
אני מבינה ויודעת שבדיקות דם אינן מחליפות בדיקת רופא ראומטולוג.
אך מכיוון שאני כעט לאחר לידה, וביצעתי הבדיקות רציתי לשאול האם בדיקת דם
RF נרשם 15 אך יש סימון בלטינית שנראה לי שזה גדול מEAR AB ANA = שלילי.
CRP = בגדר הנורמה.
בבקשה תשובתך ותודה מראש
פרופסור שלום רב,
מתנצלת מראש, אך לא יודעת אם הבנתי נכון את תשובתך מה זה אומר:"איני רואה כל בעיה דחופה בבדיקות אלה", האם יש בעיה והיא לא דחופה? ואם כן אז בבקשה מהי הבעיה? באיזה תחום? ומה עלי לעשות?
אני מוטרדת, ורציתי לדעת אם הבנתי אותך נכון
האם החריגות של הגלובולונים מרמז שישנה בעיה אך הבעיה לא דחופה, או שלא הבנתי אותך נכון?
בבקשה סבלנותך והתייחסותך האדיבה.
תודה מראש ובברכה
הוסף תגובה
אבל האם יש בעיה ואם כן מהי?
שירה03/07/2019 | 11:00
פרופסור שלום רב,
האם יש בעיה, ואם כן מהי? ובאיזה תחום ומה עלי לעשות?
תודה מראש
פרופסור שלום רב,
איני יודעת אם אתה רואה מייל קודם שלי אליך בענין, לכן אפרט שוב, קיבלתי תשובות נוספות של בדיקות דם והערך של גלובולין אלפא 2 וביתא 2 יצאו חריגים ואני די מודאגת.
בת 37, שלושה שבועות לאחר לידה (לידה ראשונה), מהלך לידה תקין.
עוד לפני ההיריון החל לי נוקשות בוקר של כפות ידיים ולאחר הלידה המשיך , כמו כן אחרי הלידה שמתי לב כי יש לי גירוד יתר בראש/קרקפת,
הלכתי לרופא עור שאמר שזו אלרגיה כנראה וקיבלתי תכשיר שמפו.
לגבי נוקשות בוקר רופאת המשפחה שלחה אותי לבצע בדיקות דם בנושא ראומטולוגי ונתנה לי גם בדיקת דם שתשובתה התקבלה עתה והיא:
PROTEIN TOTAL = 6.73
(טווח הנורמה הינו 6.6-8.3).
ALBUMIN BY EP = 56.2
(טווח הנורמה הינו 55.8-66.1).
GLOBULIN ALPHA -1 = 4.1
(טווח הנורמה הינו 2.9-4.9).
GLOBULIN ALPHA 2 = 12.7
(טווח הנורמה הינו 7.1-11.8).
GLOBULIN BETA - 1 = 6.7
(טווח הנורמה הינו 4.7-7.2).
GLOBULIN BETA -2 = 7.1
(טווח הנורמה 3.2-6.5).
GLOBULIN GAMA 13.2
(טווח הנורמה הינו 11.1-18.8).
בדיקת CRP = תקין
בדיקת ANA= תקין
בדיקת RF = תקין
אני מבינה שעלי לפנות לרופאת המשפחה ששלחה אותי, אך היא נסעה לחופשה ואני די מוטרדת מתשובת גלובולין אלפא 2 וביטא 2 שיצאו חריגים.
מה זה אומר האם זה מרמז על בעיה המטלוגית?
האם זה מרמז על בעיה ראומטולוגית?
בעיה אחרת?
מה דעתך בבקשה?
תודה רבה על סבלנותך ותשובתך האדיבה.
בברכה
פרופסור טישלר שלום,
כתבתי את שאלתי זו כשאלה חדשה כי לא ידעתי אם הצלחתי לחבר את שאלתי למייל הקודם וסליחה מראש.
טרם ענית לשאלתי הקודמת האם בדיקת הדם של RF
כפי שהתקבלה 15> אומרת שזה גדול מ-15 או קטן מ-15?
אני די מוטרדת כי הבנתי עפ"י קריאה באינטרנט כי גדול מ-15 מעיד על עלייה ב-RF.
אם אפשר תעדכן אותי בבקשה מה אומרת התוצאה שקיבלתי, אני די מודאגת, מכיוון גם שלסבתי יש מחלקת פרקים.
האם הערך הנ"ל בגבול התקין או יש חריגה?
ומה עלי לעשות בבקשה?
תודה מראש
וסליחה על הבורות שלי.
תודה על סבלנותך
הוסף תגובה
בהמשך לתשובתך
שירה27/06/2019 | 13:05
פרופסור טישלר שלום רב,
תודה על תשובתך, אני לאחר לידה, ויש לי בנוסף לנוקשות בכפות הידיים גם גרד בקרקפת, אומנם רופא עור שהסתכל אמר שאולי זה סבוריאה, וקיבלתי טיפול בשמפו שרק התחלתי אותו.
אך רציתי בכל זאת להבין האם הערך 15> הוא ערך שמראה על ערך גבוה? האם בתחום התקין?
אין ערכי ייחוס ליד זה קופ"ח כללית.
מה זה אומר? על מה עוד זה יכול להעיד?
אני די מודאגת.
אנא תשובתך.
רופא משפחה היפנה אותי לראומוטולוג ( לא יודעת מה הקשר...) בגלל שהתלוננתי על יובש בפה , אז עד שיהיה לי תור אודה על התייחסותך לתוצאות: wbc= 4.2, Neut= 1.7, Tsh= 4.985, גלוקוז= 108. כל שאר הבדיקות בתוך התחום. (אני בת 70). תודה מראש על התיחסותך.
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
יובש בשפתיים
יפעת01/11/2024 | 20:38
אך לא השבת לשאלתי: אם תוצאת הבדיקה שלי תקינה או לא. < 0.2. SSA ו- Ssb = שניהם אותו תוצאה.
הוסף תגובה
יובש בפה ובשפתים
יפעת25/10/2024 | 22:11
קיבלתי תוצאה של בדיקת דם: SSA ו- SSB =.0.2 מה זה אומר? האם תקין? ומשולש פתוח ליד המספר בצד ימין.
ישנן מחלות ראומטולגיות כסיוגרן הגורמות לפגיעה בבלוטות רוק ודמע וכתוצאה מכך ליובש . לכן הרופא הפנה כדי לשלול סיבות אלו. בנוסף, נראה שיש תת פעילות של בלוטת התריס אצלך
לפני כ-4 חודשים אובחנתי בלופוס בשל ANA ו- anti dna חיוביים אם כי לא חשתי בתסמינים כלשהם של המחלה. בחודש האחרון אני סובלת מכאבים רגעיים (בין מס' דקות למס' שעות- ואז נעלם) בעצמות הגפיים והמפרקים. הכאב חלש יחסית ולא מפריע לתפקוד ומופיע בעיקר במנוחה. החשש שלי שמדובר בהתחלה של התלקחות.
יש לציין כי כל שאר הבדיקות תקינות, אני מרגישה טוב באופן כללי ולוקחת פלאקווניל.
בנוסף אציין כי לאחר שתי בדיקות דם שהראו ANA חיובי, ביצעתי בדיקה בשיטה הפלורסנטית בה התקבל ANA שלילי! התור לראומטולוג רק בעוד חודשיים וחשוב לי לדעת האם יתכן שישנה התלקחות..
תודה רבה!
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
כאבים חזקים בשוק ובברך
058787788811/10/2024 | 09:58
יש לי כאבים חזקים בברך מכל הכיוונים בנוסף יש לי כאבים חזקים בעצמות של הירך מכל הכיוונים לא יודעת מה לעשות האורטופד אומר צריך ניתוח ברך אבל לא הבנתי מה הכאב החזק שלא מאפשר לי אפילו לעמוד על הרגל ואני פשוט מתוסכלת
הכאבים לא !! נובעים מהפלקווניל ויש להמשיך אותו בכל מקרה
עצם היות כאבי שלד אינו סימן שקיימת התלקחות של המחלה ויש להעזר בשלב הנוכחי במשככי כאבים בלבד
הוסף תגובה
תודה על התגובה המהירה! אם כך -
שירלי25/04/2015 | 23:08
אם כך, יתכן והכאבים שתיארתי הם כתוצאה מהשימוש בפלאקווניל? מעולם לא היו לי כאבים מסוג זה ואילו בזמן האחרון הם מופיעים מס' רב של פעמים ביום. לרופא המשפחה לא היה הסבר לכאבים. לאיזה רופא עליי לפנות?
מה שאת מתארת אינם סימנים של התלקחות. כשיש התלקחות במפרקים
קיימת נפיחות בעיקר באצבעות הידיים עם קשיון בקר בנוסף לכך הפלקווניל שאת
נוטלת יעיל גם אם יש התלקחות
קיבלתי תוצאה ביופסיה מהעור
psoriasiform dermatitis. pad stain negativevfir fungi.alcian blue does not show mix in deposits.
3d3 shows minimal exocystosis. cd4vcd7 not decreased. cd30 scattered histiocytes ki67 10% .
מה זה אומר ?
חושדים אצלי בלופוס או mf או דרמטומיזיטיס.
מה אומרת התוצאת ביופסיה הנ"ל.?
בביופסיה הראשונה שהיתה מהירך...התוצאה היתה וויסקוליטיס.וזו מהיד בהפרש חודש..
יש לי אבחנה בביופסיה psoriasiform dermatitis מה זה אומר?
הוסף תגובה
אז ממה שאני מבינה
אני25/12/2018 | 09:38
שזה לא קשור לתחום הראומטולוגי ?
ומה בעניין האבחנה הקלינית ללופוס או דרמיוטוזיס?
וזו תוצאת הביופסיה .
האם מסתמכים רק על תוצאת הביופסיה הנ"ל ?
אודהמאד למענה
אובחינתי לפני כשנה עם דלקת מפרקים של הסקרואיליאק לאחר כאבים ונוקשות שנמשכו כמה לאורך תקופה של 3 שנים ולא חולפים רק שאני פעילה יש הקלה לוקחת סלקוקס
בוצעה בדיקת mri, נוספת אשמח בהבנהלהלן ממצאי בדיקת MRI של מפרקי ה-SIJ ===================================================== לייעוץ קליני מתאים.
הבדיקה בוצעה ברצפי TSE במישורים השונים, כולל דיכוי שומן, כולל סריקות לאחר הזרקת גדוליניום, לפי פרוטוקול
סקרואיליאטיס.
התוויה קלינית: במסגרת בירור כאבים
המנגוימה מוכרת בשוליים הקדמיים הלטרליים של גוף האיליום מימין, יציבה באינטרוול מתאדרת עם גדוליניום יתכן אטיפית.
מומלץ מעקב.
מוקד אות חריג המתאים לשינויי בצקתי לשדי בשפה האיליאקלית התחתונה הקדמית משמאל עם האדרה לאחר הזרקת
גדוליניום. בהשוואה לבדיקה הקודמת שברשותינו יציב שאינטרוול.
הסדק המפרקי של ה- SIJ שמור מימין ומשמאל, ללא היצרות, ללא התרחבות חריגה, ללא ארוזיות, ללא אנקילוזה וללא סימני
סינוביטיס או קפסוליטיס.
תעלה סקרלית, שורשים ונקבים סקרליים, רקמות רכות פרה סקרליות הכלולות בבדיקה ללא ממצא חריג.
לאחר הזרקת גדוליניום יש לציין בנוסף האדרה של רצועות אינטרה ספינוזיות בגובה S1-L5 יתכן על רקע אינפלמטוריאו על
רקע שינויים דיסקליים ניווניים.
שינויי אות כתמיים מוכרים בלשד העצם הכלול בבדיקה, ככל הנראה בטווח הפיזיולוגי. למעקב.
סיכום: כמפורט לעיל.
שינויים בצקתיים לשדיים ופוקאליים כמתואר ב- SIJ השמאלי אך ללא עדות נוספת התומכת בתהליך אינפלמטורי פעיל.
תודה מראש