פלטפוס, הידוע גם בשם רגל שטוחה, הוא מצב אנטומי שבו באחת או בשתי כפות הרגליים הקשת אינה מקומרת, אלא שטוחה, כך שבזמן עמידה כריות הרגליים נלחצות לתוך הקרקע. ברוב המקרים, לא ניתן יהיה לראות קשת בכף הרגל בזמן עמידה, אך היא מופיעה בזמן הרמתה[1].
צילום: shutterstock
פלטפוס אצל ילדים
לתינוקות יש רגליים שטוחות בלידה. הקשתות בכפות הרגליים נוצרות בדרך כלל עד גיל 6. לשניים מתוך 10 ילדים יישארו רגליים שטוחות גם בגיל מבוגר יותר1. פלטפוס אצל ילדים הוא חלק מהתפתחות תקינה של כפות הרגליים ולמעלה מ-95% מהילדים מפתחים בהמשך קשת תקינה. ל-5% הנותרים יישארו רגליים שטוחות, אבל רק למספר קטן תהיה אי פעם בעיה. רוב הילדים עם פלטפוס ברגל משתתפים בפעילויות גופניות, כולל ספורט תחרותי, ולא חווים כאב או תסמינים אחרים. לעיתים רחוקות מאוד, יכולה להיות בעיה המצריכה טיפול רפואי[2]. כאמור, הן אצל ילדים והן אצל מבוגרים, במרבית המקרים פלטפוס אינו מהווה בעיה וניתן לחיות עם מצב זה בשלום, אך במקרים בהם מצב זה גורם לכאב או לבעיות אחרות, יש צורך בטיפול אצל אורתופד או אורתופדית. לעיתים אף מומלץ לפנות למומחה כף רגל וקרסול[1].
פלטפוס גמיש – המצב הנפוץ ביותר. במצב זה ניתן לראות את קשתות כפות הרגל בזמן שלא עומדים, אך הן נעלמות כאשר יש משקל על הרגל. מצב זה נוטה להופיע במהלך הילדות או ההתבגרות, הוא לרוב משפיע על שתי הרגליים ונוטה להחמיר בהדרגה עם הגיל. מצב גמיש גם עלול להזיק לגידים ולרצועות שבקשתות ברגליים.
פלטפוס קשיח – הרגל שטוחה גם בעת דריכה וגם כשהרגל באוויר. מצב זה יכול להופיע ברגל אחת או בשתיהן, והוא נוטה להתפתח בדרך כלל במהלך ההתבגרות ומחמיר עם הגיל. כפות הרגליים עלולות לכאוב במצב קשיח, וייתכן שיהיה קשה לכופף אותן למעלה או למטה, או להזיז אותן מצד לצד.
פלטפוס נרכש – קריסה בלתי צפויה של הקשת בגיל מאוחר יחסית. הקשת שנפלה גורמת לכף הרגל לפנות החוצה ועלולה לגרום לכאב. הבעיה נוטה להופיע רק ברגל אחת והסיבה השכיחה ביותר לכך היא דלקת או קרע בגיד התומך בקשת.
עצם ערקום אנכית – מדובר במום מולד אשר מונע היווצרות קשת בכף הרגל. במצב זה עצם הערקום (talus) שבאזור העקב, נמצאת במנח לא נכון. כתוצאה מכך כף הרגל נראית כמו חלק תחתון של כיסא נדנדה. המום יכול להופיע ברגל אחת או בשתיהן.
פלטפוס תסמינים
בהתאם לסוג ולגורם לפלטפוס, אפשר לחוות אחד או יותר מהתסמינים הבאים[3]:
כאב לאורך הגיד השוקתי האחורי, אשר נמצא בחלק הפנימי של כף הרגל והקרסול.
כאב שמחמיר במהלך פעילות. פעילויות בעצימות גבוהה כגון ריצה, יכולות להיות קשות מאוד. במקרים מסוימים עלול להיות קושי בהליכה או אפילו בעמידה למשך זמן ארוך.
במקרה של קריסת הקשת, עצם העקב עלולה לשנות את מיקומו ולהפעיל לחץ על עצם הקרסול החיצונית (fibula). הדבר עלול להוביל לכאב בחלק החיצוני של הקרסול, בדומה לכאב של דלקת פרקים בעקב.
אנשים עם פציעה ישנה או עם דלקת פרקים באמצע כף הרגל עלולים לסבול מבליטות גרמיות כואבות בחלק העליון והפנימי של כף הרגל. הדבר מקשה על נעילת נעליים. לעיתים הבליטות כל כך גדולות שהן לוחצות על העצבים באזור זה ועלולות לגרום לחוסר תחושה ולעקצוץ בחלק העליון של כף הרגל ובבהונות.
חולי סוכרת יכולים להבחין בנפיחות או בבליטה גדולה בתחתית כף הרגל. מכיוון שהתחושה שלהם ברגליים עלולה להיות מוגבלת, אנשים עם סוכרת יכולים שלא לחוש כאב. עם זאת, הבליטה יכולה לגרום לבעיות עור ועלול להתפתח כיב אם לא משתמשים בנעלים מתאימות.
סיבות וגורמי סיכון
פלטפוס ברגל הוא מצב נורמלי אצל תינוקות, מאחר שקשת כף הרגל עדיין לא התפתחה. אצל רוב האנשים תתפתח קשת במהלך הילדות, בעוד שאצל אחרים הקשת לעולם לא תתפתח. זהו לא בהכרח מצב חריג ואנשים רבים ללא קשתות יכולים לחיות עם מצב זה ללא כל בעיות[4]. בנוסף, פלטפוס אצל ילדים במקרים רבים נובע מכך שלחלק מהילדים יש כף רגל גמישה, שבה הקשת נראית רק כשהרגל באוויר, אך היא נעלמת בעת דריכה עליה. ילדים רבים מפתחים עם הזמן כף רגל גמישה ללא כל בעיות[4]. במקרים אחרים, קשתות יכולות ליפול עם הזמן. שנים של בלאי עלולות להחליש את הגיד שעובר לאורך החלק הפנימי של הקרסול ושעוזר לתמוך בקשת[4]. גורמים שיכולים להגביר את הסיכון לכף רגל שטוחה הם[4]:
השמנה.
פציעה בכף הרגל או בקרסול.
דלקת מפרקים שגרונית.
גיל (הזדקנות).
סוכרת.
אבחון ובדיקות
השלב הראשון בטיפול בפלטפוס אצל ילדים הוא לעקוב אחר מצבם. ההורים צריכים לעקוב במהלך השנים הראשונות של הילד/ה אחר ההתפתחות התקינה של קשת. במידה ומבחינים בחריגות כלשהן, יש לפנות לייעוץ רפואי. האבחון במרפאה נעשה באמצעות בדיקה קלינית וצילום רנטגן כדי לקבוע את הסוג והגורם לפלטפוס ברגל[5]. כדי לראות את המכניקה של כפות הרגליים, האורתופד או האורתופדית יבחנו את כפות הרגליים מלפנים ומאחור ויבקשו לעמוד על הבהונות. במקרים של כאב, תיתכן בקשה לביצוע בדיקות הדמיה: צילומי רנטגן, CT, אולטרסאונד או MRI[6].
סיבוכים אפשריים
פלטפוס שגורם לכאבים ואינו מטופל עלול להוביל למגבלות הליכה, עמידה ואף נעילת נעליים מסוימות. כמו כן, חולי סוכרת עלולים לפתח במקרים מסוימים כיבים, ולכן עליהם להיות ערניים יותר למצבם[3].
טיפולים ותרופות
כאמור, במרבית המקרים אין צורך בטיפול. עם זאת, אם קיים כאב או שיש הפרעות אחרות בכף הרגל, הקרסול והרגליים, אשר נובעים ישירות מכף רגל שטוחה, ישנן כמה אפשרויות טיפול:
אביזרים אורתוטיים - מדרסים בהתאמה אישיתעשויים לתמוך בקשת בהתאם לקווי המתאר של כפות הרגליים. התמיכה בקשת אמנם לא תרפא את כף הרגל, אך לעתים קרובות היא מפחיתה את התסמינים[6].
נעליים תומכות - נעלים אלו עוזרות לתמוך במבנה הרגל. במקרים רבים הן נוחות יותר מסנדלים או מנעליים רגילות[6].
תרגילי מתיחה - חלק מהאנשים עם פלטפוס סובלים גם מגיד אכילס קצר. תרגילים למתיחת גיד זה עשויים לעזור[6].
פיזיותרפיה – כף רגל שטוחה עלולה להוביל לפציעות אצל אנשים שרצים. באמצעות טיפולי פיזיותרפיה ניתן לשפר את הצורה ואת הטכניקה של הריצה, ולהפחית עומסים על כף הרגל[6].
שינוי אורח חיים - במקרים מסוימים יומלץ לרדת במשקל, לנוח, ליטול משככי כאבים ולשנות את הרגלי הפעילות היומית, כדי לשפר את התסמינים[5].
ניתוח פלטפוס
במידה ואפשרויות הטיפול השמרני לא הביאו לשיפור במצב ולהקלה על הכאב, ניתוח פלטפוס יכול להיות האפשרות הבאה שתוצע. מכיוון שישנן סיבות רבות ושונות לכאבים, ניתוח פלטפוס מסווג לפי הגורם המקורי לתסמינים. הניתוחי המקובלים היום הם הארכה של גיד אכילס קצר, ניקוי רקמה דלקתית של גיד שוקתי אחורי, החלפת גיד קשת פגום בגיד חדש, חיתוך והזזת עצמות לצורך בנייה מחודשת של הקשת[7].
מניעה
פלטפוס ברגל היא בעיה שאינה ניתנת למניעה. עם זאת במידה וקיימת אבחנה וישנם תסמינים שמפריעים לשגרת החיים, יש לטפל בבעיה בהתאם להמלצת הרופא/ה כדי למנוע את החמרה של המצב.
"הגעתי אליו עם הילדה שלי אחרי תאונת דרכים כאובות וסובלות. רופא מקצועי,סובלני ומדבר בגובה עניים מודה לו מקרב לב על הטיפול היסודי והמקצועי .כיף שיש רופאים כמוהו ממליצה בחום"
שלום רב, יש המלצה על מכון טוב של מדרסים בפתח תקווה? מישהו נתקל בNEW FEET שמוכרים מדרסים ב99 ש"ח? נשמע כמו בלופ... אשמח להכוונה. תודה
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
מחיר מופקע עבור מחיר רוצה לדעת מה המחיר שצריך לגבות
חוה31/12/2024 | 11:23
שלום רב השבןע הייתי בניו פיט עבור מדרסים עבור בעיה בקשת הרגל קיבלתי מדרסים ונגבה ממני סך 3,900 שח. לעניות דעתי ולדעת האורטופד שבדק את המדרסים אמר שהמחיר מופקע מה עלי לעשות.. תוד
הוסף תגובה
מידרסים
יאיר15/07/2024 | 01:48
נפלתי איתם בפח ב2900₪ ואני רוצה לתבוע אותם
הוסף תגובה
לאיזו חברה לא להתקרב?
או11/01/2023 | 21:29
לאיזו חברה לא להתקרב?
הוסף תגובה
מדרסים במכבי
מנוחה30/10/2022 | 14:01
ריקי שלום, היכן אפשר לעשות מדרסים במכבי ב 110 ש"ח? בתוך סניפי הקופה או בחנויות פרטיות עם הסכם? אם כן, באלו חנויות?
גם אני נפלתי בפח. הגעתי לפי פרסום מודעה 99 שקלים מדרסים וחוייבתי בסך 1660 שקלים. המדרסים כך הם קוראים לזה בכלל לא שווים. השירות גרוע עשיתי מדרסים בקופת חולים מכבי בסך 110 שקלים. ממש אלופים. המדרס נוח והמחיר אין מה לדבר. אל תתקרבו לחברה הזו!!!! ראו הוזהרתם
הוסף תגובה
תור
nadavlevi01/08/2022 | 16:22
מגיעה ביום רביעי לאיבחון מדרסים להגיד שאני מהפורום בשביל איבחון חינם?
הוסף תגובה
תשובת מומחה מדרסים עושים רק במקום מוסמך עם תעודה!!
רבותי, אני ממכון אורטופדי ברזילי-להב מרמת גן ואין קשר ביננו לבין נשוא המכתבים שלכם. לנו יש תעודות של משרד הבריאות על היותנו מוסמכים. חג כשר ושמח והרבה בריאות.
הוסף תגובה
מדרסים של חברת נויופיט
שלמה וידרמן12/04/2022 | 18:09
למה אתם מפרסמים מדרסים ב99שקל זה עבודה בעניים דיברתי עם הנציגה שלכם והיא אמרה לי שז מיבצע שלכם לאקשור לכופת חולים ני עשיתי מדרסים במאר ליפני שנתיים ואחשב מגעה לי עוד פעם מדרסים ב60 שקל הישן כבר לא כמו שהיה הזמנת תור אצלכם מתברר שהטכנאי רוצה 2200 שקל לא היתי נוסע עד לוורדיה מהקריות יש לי פו במחיר הזה מספק מכונים בינהם אבידר שנחשב להרבח יותר טוב מהאחרים
יש הרבה סוגי מדרסים העונים לשם ביו מכאניים. רצוי להגיע למקום שיש לו תעודה של משרד הבריאות הנקראת "הכרת מעמד". שם יש מקצוען שלמד ועבר בחינות של משרד הבריאות הישראלי. בהצלחה
הוסף תגובה
אישית.. לא הייתי שם את הגב והברכיים שלי ..
אני02/03/2019 | 20:43
הייתי נמנע ממדרסים זולים מדי.. גם מיקרים מדי... זול עולה ביוקר.. ואם זה עולה בבריאות.. יותר מפחיד.
הוסף תגובה
תחפשי מדרסים ביומכאניים
בעז27/02/2019 | 16:30
נראה לי שמה שהיה לך נוח זה סוג המדרסים היקרים שהם מציעים, מדרסים ביומכאניים. הרבה מכונים מיצרים כאלו ועושים התאמה מדוייקת לרגל במקום לחמם עם מפזר חום.
שלום לכולן, לא תמיד נוח זה טוב !!! תחשבי שהקשת האורכית בכף הרגל שוקעת מאד, זה ברור שכל מדרס שינסה להחזיק את הקשת וימנע את שקיעתה יהיה לא נוח (עד שמתרגלים אליו) לעומת מדרס "פרווה" שעשוי מחומרים רכים וכתוצאה מכך לא מרים/תומך את הקשת ולכן מאד נוח, אלא שמדרס כזה יכול להזיק לטווח ארוך ולקלקל את הברכיים, התכווצויות שרירים בשוק, כאבי גב ועייפות מהירה (אחרי עמידה של כשעה חייבים לשבת ולנוח) . לפחות אילנה גרה, להבנתי, בפתח תקוה שזה קרוב למכון שלי שנמצא ברמת גן, אשמח אם תגיעו אלי לייעוץ, ולמי שמגיע מהפורום זה בחינם, ונראה איך אנחנו יכולים לעזור לכם. בתיאום כמובן: 03-6121070. בריאות שלמה, להב שמואל
הוסף תגובה
new feet
לירון27/02/2019 | 13:23
גם אני כמו בועז, הלכתי לפגישת ייעוץ וגם לי זה הרגיש מכו רמאות, עם גישה אובר-מכירתית שיצרה אצלי סלידה מהרגע הראשון שנכנסתי לשם. עם זאת, נתנו לי לנסות את המדרס ואני לא יכולה להתעלם מהנוחות של המדרס הזה, שלא יצא לי להתקל בה עם מדרסים אחרים. מצד אחד, לא רוצה לשים את מיטב כספי אצל רמאים, מצד שני, איך אני שמה את ידי על המדרסים הממש נוחים הללו?
הוסף תגובה
תשובת מומחה התאמת מדרסים-רק אצל מי שלמד ויש לו תעודת "הכרת מעמד" של משרד הבריאות !!
אילנה אם תירצי אשמח לעזור לך. אנחנו, מכון אורטופדי ברזילי-להב, יושבים בביאליק 79 פינת ז'בוטינסקי ברמת גן.לתיאום 03-621070. אשמח לעזור לך. שמואל להב
הוסף תגובה
רמאים
בעז23/02/2019 | 20:06
סתם רמאים, תזהרו מהם. עשו לי בדיקות מפוקפקות וממש ניסו למכור לי מדרסים יקרים שהם מחממים עם מפזר חום ואומרים לך שזה ישר מותאם לרגל שלך. ממש רמאות, מומולץ להיזהר
שלום רב אני בן 78 מבנה של כף רגל שטוחה פלטפוס. בשנה האחרונה סובל מכאבים באזור השוקיים שמגבילים אותי . הכאבים מופיעים לאחר הליכה לא ארוכה או עמידה ואז חייב הפסקת מנוחה. עשיתי את כל הבדיקות כולל זרימה וורידית שיצאו תקינות. אבחנה של מעט שחיקה סחוסית בחוליות ומשקל מעט עודף אף פעם לא השתמשתי במדרסים ואני מבין מקריאה בפורום ובכלל שחשוב להשקיע במדרסים איכותיים. שאלתי היא- לכמה שנים המדרסים מתאימים? האם יש אחריות על המדרסים? מה עושים במצב בו המדרסים לא מסייעים? תודה.
השאלה מורכבת מידי לענות עליה דרך הפורום ובגדול יש לאבחן את המצב באופן פרטני כמו כן אחריות למדרסים הינה שנתיים מדרסים אינם תרופת קסמים אך כאשר נבנים בהיגיון מקצועי הם יכולים לסייע דרמטית
יש לי בן חייל שהתחילו לו כאבים בשוק (3שבועות בצבא) .בגל צעיר היה לו בדרסים כי כאבו לו הקרסול (יש לו קשת גבוהה). מדרסים בהתאמה אישית , מה ההבדל בין מדרס ביו מכאניים למדרס ביו דינמיים כי כל מקום ממליץ משהו אחר? בברכה
עדי שלום, ראשית כאבים בשוק מאוד מאופיינים בהתחלת שירות אם סרגל המאמצים הפיזי לא מבוצע בהדרגה במיוחד אצל חיילים ויכול לגרום לעומס יתר ולכאבים הנקראים שין ספליט או במקרה חמור יותר שברי מאמץ. מדרסים ביו מכאניים בבסיסם מתאימים למקרים בהם יש דפורמציה גדולה של כף הרגל עם נטייה לפרונציה קשה או פלטפוס ו או שיש עודף משקל. מדרסים ביו מכאניים הם לא הבחירה הראשונית האידאלית לקשתות גבוהות עם פעילות גופנית גבוהה כי למי שיש קשתות גבוהות יש פחות גמישות בכף הרגל והשילוב הזה עם מדרסים קשיחים ביו מכאניים הוא לא שילוב מומלץ כי זה יותר קשיחות יתר ויכול להפעיל עומס יתר על הקרסול והשוקיים מדרסים ביו דינאמים ניתנים לשינוי יותר בקלות ויותר מתאימים לקשתות. גבוהות כי יש בהם רכות ביחס לקשיחות הקשתות הגבוהות אין זה אומר שזה שחור או לבן וכל מקרה לגופו אבל אלו קווי היסוד המקצועיים. מוזמנת ליצור איתנו קשר לפרטים נוספים אוהד - מנהל מקצועי מכון אורתופדי ברזילי להב
שלום, רציתי לשאול, האם יש "אורך חיים" למדרסי גרפית קשיחים? פרק זמן שלאחריהם נדרש להחליף את המדרסים? או רק כשהם כבר מתפרקים? במדרסים רכים יש עם הזמן שקיעה שלהם ואז הם כבר לא מספקים תמיכה אבל נראה בקשיחים זה לא יכול לקרות, האם זה נכון? תודה.
הייחוד של מדרסי גרפיט הוא לא באורך החיים שלו. שינויים בכף הרגל משפיעים יותר על הצורך להחליף מדרסים. ההבדל העיקרי בין מדרסים גמישים למדרסי גרפים קשור לצורך ולא לאורך חיי המדרס. בהצלחה, שמוליק