דלג לתוכן

פטרת

זיהומים בפטריות | fungal infections
המומחים של Infomed מסבירים:
פטרת היא זיהום הנגרם על ידי פטרייה שהובילה למחלה שטחית, תת עורית או מערכתית. ישנם סוגים רבים ושונים של פטריות שעלולות לגרום לפטרת כגון קריפטוקוקוס והיסטופלסמוזיס, שתיהן פטריות שעלולות לגרום לזיהומים חמורים ומסכני חיים[1].

איור של שתי כפות רגליים, אחת רגילה והשנייה עם פטרת בציפורניים
צילום: shutterstock | Lightspring

מה זה פטריות?

[2]
פטריות הן קבוצה של מיקרואורגניזמים חד-תאיים (אאוקריוטים) חסרי תנועתיות. למשפחת הפטריות שייכות פטריות מאכל, שמרים, פטריות קוריות או עובש, ופטריות הגורמות למחלות בצמחים. הפטריות בעלות דופן תא מוגדר, חסרות כלורופיל ומתרבות בעזרת נבגים.

בתנאים הנכונים הנבגים יכולים להתפתח לשתי צורות מורפולוגיות: קורים או שמרים. יש פטריות היכולות לעבור מצורה אחת לאחרת בהתאם לתנאי הגידול (פטריות דימורפיות).

שמרים הם פטריות מיקרוסקופיות העשויות מתאים בודדים אשר צורתם יכולה להיות עגולה, סגלגלה או מוארכת. הם מתרבים לרוב על ידי הנצה ויוצרים מושבות לחות וריריות.

עובש מופיע כקורים ארוכים ומתפצלים הנקראים היפות, ומתארכים על ידי צמיחה בקצה הרחוק. הקורים מכילים גרעין אחד או מספר גרעינים, הם לרוב מתחלקים לתאים על ידי יצירת מחיצות, אך מיעוטם אינו יוצר מחיצות. הקורים המתארכים יוצרים צברים הנקראים מיצליום או מיצליה ברבים.

מבנה ותפקוד הפטרייה

[2]
כל הפטריות הן הטרוטרופיות, דהיינו מעכלות את מזונן מחוץ לתא על ידי הפרשת תססים (אנזימים) לסביבתן המידית, ולאחר מכן סופגות את המזון המעוכל דרך הדופן.

גרעין הפטרייה מכיל .DNA הפטריות מיוחדות בדופן תא המכיל ליפי כיטין המקנים את הקשיות, וכן חלבונים, שומנים, רב-סוכרים וליין (פיגמנט). חלק מהפטריות מכילות מוליקולות פפטידומאנאן מסיסות, כגון מאנאן, גאלאקטומאנאן ולפעמים ראמנומאנאן. אלו אחראיות לתגובה החיסונית של הפטריות הגורמת למחלות בבני אדם, והן הבסיס לבדיקות הדם הנערכות לשם אבחון הזיהום מפטריות.

סוגי זיהומים ומקורותיהם

חלק מהפטריות הן פתוגניות לבני אדם, דהיינו יכולות לגרום זיהומים, לרבות זיהומים שטחיים (עוריים), זיהומים תת-עוריים או זיהומים מפושטים (עמוקים). פטריות הגורמות למחלות יכולות להגיע ממקור חיצוני (בשאיפה, מהעור או דרך העור), או פנימי (מהצמיחה, הפלורה, הטבעית או כתוצאה מהתעוררות של זיהום קודם). זיהום מפטריות יכול להיות ראשוני, דהיינו פוגע במאחסן עם מערכת חיסון תקינה, או שניוני, אופורטוניסטי, דהיינו פוגע במאחסן עם מערכת חיסון פגועה[2].

סוגי פטרת[3]:
 
  • דרמטופיטוזיס - הפטרת הנפוצה ביותר. זוהי פטרייה שטחית שגורמת לזיהום מקומי על העור, הקרקפת, הקרנית או הציפורניים כגון פטרת כף הרגל או פטרת ציפורניים.
  • פטרת תת עורית – גורמת לזיהום ברקמות שמתחת לעור, כולל עצמות ואיברים. פטרת זו נחשבת לנדירה יחסית ולעיתים קרובות היא כרונית. קנדידה היא דוגמה לפטרת שעלולה להפוך מזיהום שטחי (בנרתיק למשל), לזיהום תת עורי המשפיע על איברים סמוכים כגון הכליות.
  • פטרת מערכתית - זיהומים מפושטים שגורמים לפטריות ועלולים להיות מסכני חיים. הזיהומים הראשוניים בדרך כלל מוגבלים לאזורים גיאוגרפיים מוגדרים, אך הם מתפשטים ומופיעים בכמה איברים. אופייני למאושפזים, לרבות פגים, חולים לאחר ניתוחים, חולים עם צנתרים, חולים במחלקות לטיפול נמרץ, מדוכאי חיסון כגון חולי סרטן, מושתלי איברים, מושתלי מח עצם, חולי איידס, וחולי סוכרת.

עובדות על פטרת

  • פטרת שטחית לעיתים כלל אינה בולטת עד שניתן לא להרגיש בה[4].
  • זיהום פטרייתי אופטרטוניסטי הוא זיהום שמנצל את חולשתו של הגוף כדי לתקוף אותו, ולכן בדרך כלל הוא מתרחש באנשים הסובלים ממערכת חיסונית מוחלשת[4].
  • כמעט כל אדם יסבול מפטרת בחיים, בעיקר מפטרת העור או מפטרת הציפורניים[5].
  • פטרת שטחית שכיחה יותר במקומות לחים בגוף או במקומות שיש בהם חיכוך רב[6].
 
  • פטרת תסמינים

    [7]
    תסמינים של פטרת תלויים בסוג הזיהום הפטרייתי והיכן הוא ממוקם בגוף. התסמינים השכיחים ביותר שייכים לפטרת שטחית על העור, הציפורניים או הריריות (הפה, הגרון או הנרתיק), והם כוללים:  
     
    • גירוד, כאב, אדמומיות או פריחה בעור.
    • ציפורניים דהויות, עבות או סדוקות.
    • כאב בזמן אכילה, אובדן טעם או כתמים לבנים בפה או בגרון.
    • גוש ללא כאב מתחת לעור.

    תסמינים של פטרת בריאות כוללים:
     
    תסמינים אחרים של פטרת בחלקים אחרים של הגוף:
     
    • במוח: כאבי ראש, חום, כאבי צוואר, בחילות והקאות, רגישות לאור, בלבול.
    • עין: כאב, אדמומיות, הפרשות, ראייה מטושטשת, דמעות, רגישות לאור.
    • מעיים: כאבי בטן, בחילות והקאות.
    • סינוסים: חום, גודש באף, כאב ראש, נפיחות חד צדדית בפנים, כאבים בפנים.

המומחים שלנו לעור ומין

עור ומין
ד"ר הלנה מרטינז
4.8
( 108 חוות דעת )
"ד״ר מרטינז היתה יסודית בבדיקה, היטיבה להסביר לי את המצב, העלתה את כל הממצאים על הכתב לצורך מעקב, גילתה רגישות רבה לצרכי ועשתה זאת בנעימות וברוגע, אני ממליצה עליה מאוד, בשורות טובות"
קראו עליי עודלקביעת תור
עור ומין
ד"ר טליה מאיר
5.0
( 103 חוות דעת )
"חווית הטיפול שלי היתה נעימה. בכל שלב הסבירה מה היא עושה ומה היא בודקת. בכל פעם שהגיעה למקום רגיש ביקשה אישור להסתכל."
קראו עליי עודלקביעת תור
עור ומין
ד"ר אפרת בר אילן
5.0
( 21 חוות דעת )
"ד״ר אפרת בר אילן, היא רופאה מסורה, יסודית ונעימה. הסבירה לנו בסבלנות רבה על התהליך ודרך הטיפול. אנחנו ממליצים עליה בחום וברור לנו שנחזור אליה לכל בעיה שתהיה בתחום העור."
קראו עליי עודלקביעת תור
לכל המומחים שלנו לעור ומין>

שאלות מתוך פורום מחלות עור של העריה והנרתיק

בניהול ד"ר שרון פינצי
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו