פטרת היא זיהום הנגרם על ידי פטרייה שהובילה למחלה שטחית, תת עורית או מערכתית. ישנם סוגים רבים ושונים של פטריות שעלולות לגרום לפטרת כגון קריפטוקוקוס והיסטופלסמוזיס, שתיהן פטריות שעלולות לגרום לזיהומים חמורים ומסכני חיים[1].
צילום: shutterstock | Lightspring
מה זה פטריות?
[2] פטריות הן קבוצה של מיקרואורגניזמים חד-תאיים (אאוקריוטים) חסרי תנועתיות.למשפחת הפטריות שייכות פטריות מאכל, שמרים, פטריות קוריות או עובש, ופטריות הגורמות למחלות בצמחים.הפטריות בעלות דופן תא מוגדר, חסרות כלורופיל ומתרבות בעזרת נבגים.
בתנאים הנכונים הנבגים יכולים להתפתח לשתי צורות מורפולוגיות: קורים או שמרים. יש פטריות היכולות לעבור מצורה אחת לאחרת בהתאם לתנאי הגידול (פטריות דימורפיות).
שמרים הם פטריות מיקרוסקופיות העשויות מתאים בודדים אשר צורתם יכולה להיות עגולה, סגלגלה או מוארכת. הם מתרבים לרוב על ידי הנצה ויוצרים מושבות לחות וריריות.
עובש מופיע כקורים ארוכים ומתפצלים הנקראים היפות, ומתארכים על ידי צמיחה בקצה הרחוק. הקורים מכילים גרעין אחד או מספר גרעינים, הם לרוב מתחלקים לתאים על ידי יצירת מחיצות, אך מיעוטם אינו יוצר מחיצות. הקורים המתארכים יוצרים צברים הנקראים מיצליום או מיצליה ברבים.
מבנה ותפקוד הפטרייה
[2] כל הפטריות הן הטרוטרופיות,דהיינו מעכלות את מזונן מחוץ לתא על ידי הפרשת תססים (אנזימים) לסביבתן המידית, ולאחר מכן סופגות את המזון המעוכל דרך הדופן.
גרעין הפטרייה מכיל .DNA הפטריות מיוחדות בדופן תא המכיל ליפי כיטין המקנים את הקשיות, וכן חלבונים, שומנים, רב-סוכרים וליין (פיגמנט). חלק מהפטריות מכילות מוליקולות פפטידומאנאן מסיסות, כגון מאנאן, גאלאקטומאנאן ולפעמים ראמנומאנאן. אלו אחראיות לתגובה החיסונית של הפטריות הגורמת למחלות בבני אדם, והן הבסיס לבדיקות הדם הנערכות לשם אבחון הזיהום מפטריות.
סוגי זיהומים ומקורותיהם
חלק מהפטריות הן פתוגניות לבני אדם, דהיינו יכולות לגרום זיהומים, לרבות זיהומים שטחיים (עוריים), זיהומים תת-עוריים או זיהומים מפושטים (עמוקים). פטריות הגורמות למחלות יכולות להגיע ממקור חיצוני (בשאיפה, מהעור או דרך העור), או פנימי (מהצמיחה, הפלורה, הטבעית או כתוצאה מהתעוררות של זיהום קודם). זיהום מפטריות יכול להיות ראשוני, דהיינו פוגע במאחסן עם מערכת חיסון תקינה, או שניוני, אופורטוניסטי, דהיינו פוגע במאחסן עם מערכת חיסון פגועה[2].
דרמטופיטוזיס - הפטרת הנפוצה ביותר. זוהי פטרייה שטחית שגורמת לזיהום מקומי על העור, הקרקפת, הקרנית או הציפורניים כגון פטרת כף הרגל או פטרת ציפורניים.
פטרת תת עורית – גורמת לזיהום ברקמות שמתחת לעור, כולל עצמות ואיברים. פטרת זו נחשבת לנדירה יחסית ולעיתים קרובות היא כרונית. קנדידה היא דוגמה לפטרת שעלולה להפוך מזיהום שטחי (בנרתיק למשל), לזיהום תת עורי המשפיע על איברים סמוכים כגון הכליות.
פטרת מערכתית - זיהומים מפושטים שגורמים לפטריות ועלולים להיות מסכני חיים. הזיהומים הראשוניים בדרך כלל מוגבלים לאזורים גיאוגרפיים מוגדרים, אך הם מתפשטים ומופיעים בכמה איברים.אופייני למאושפזים, לרבות פגים, חולים לאחר ניתוחים, חולים עם צנתרים, חולים במחלקות לטיפול נמרץ, מדוכאי חיסון כגון חולי סרטן, מושתלי איברים, מושתלי מח עצם, חולי איידס, וחולי סוכרת.
עובדות על פטרת
פטרת שטחית לעיתים כלל אינה בולטת עד שניתן לא להרגיש בה[4].
זיהום פטרייתי אופטרטוניסטי הוא זיהום שמנצל את חולשתו של הגוף כדי לתקוף אותו, ולכן בדרך כלל הוא מתרחש באנשים הסובלים ממערכת חיסונית מוחלשת[4].
כמעט כל אדם יסבול מפטרת בחיים, בעיקר מפטרת העור או מפטרת הציפורניים[5].
פטרת שטחית שכיחה יותר במקומות לחים בגוף או במקומות שיש בהם חיכוך רב[6].
פטרת תסמינים
[7] תסמינים של פטרת תלויים בסוג הזיהום הפטרייתי והיכן הוא ממוקם בגוף. התסמינים השכיחים ביותר שייכים לפטרת שטחית על העור, הציפורניים או הריריות (הפה, הגרון או הנרתיק), והם כוללים:
[7] שמרים, עובש וסוגים אחרים של פטריות גורמים לפטרת. ישנה גם פטרת אופורטוניסטית, כך שהיא מנצלת מצבים מסוימים, ונוטה להופיע כשמערכת חיסון מוחלשת. דרכים נפוצות לחלות בפטרת הן:
חללים ציבוריים לחים, כמו מקלחות ומלתחות.
נשימה של פטריות (אדמה או אבק).
שימוש באנטיביוטיקה, שיכולה לאפשר לפטריות מסוימות שנמצאות באופן טבעי על הגוף לשגשג ללא שליטה.
האם פטרת מדבקת?
כמה סוגים של פטרת שטחית כגון גזזת, יכולים לעבור במגע ישיר עם אדם או בעל חיים נגועים. פטרת מערכתית, עם זאת, אינה מדבקת בדרך כלל.
גורמי סיכון
פטרת היא זיהום שכיח ולרוב אינה חמורה, בעיקר אם היא מטופלת בזמן ובצורה נכונה. עם זאת, אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת עלולים להיות בעל סיכוי גבוה יותר לחלות בזיהום פטרייתי, כמו גם אנשים שנוטלים אנטיביוטיקה. חולי סרטן וסוכרת עלולים גם הם להיות בסיכון גבוה יותר לפטרת[8]. אבחון ובדיקות
אבחון ובדיקות
[9] האבחון תלוי במיקום הפטרת בגוף. רופא/ת עור יכול לבצע תרבית באמצעות דגימה של:
עור או רקמה אחרת.
ציפורניים.
דם.
ליחה.
נוזל המוח והשדרה (CNS).
שתן.
הפרשות עיניים.
הפרשות נרתיק.
במקרה של חשד לפטרת בריאות, במוח או באיבר פנימי אחר, ייתכנו צילומי רנטגן, MRI או CT כדי לחפש סימנים של זיהום.
סיבוכים אפשריים
פטרת בשיער, בעור או בציפורניים בדרך כלל אינה נוטה להסתבך, אך עלול לקחת זמן עד שהיא תחלוף עם טיפול. פטרת מערכתית, לעומת זאת, כמו בריאות או באיברים אחרים, עלולה להיות קטלנית ואף להוביל לתמותה, בעיקר בקרב אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת[5].
טיפולים ותרופות
סוגי רבים של פטרת ניתן לרפא באמצעות תרופות אנטי פטרייתיות, החל מתכשירים למריחה מקומית ושמפו, עובר בשטיפת פה וטיפות עיניים וכלה בתרופות פומיות[10].
מניעה
ברוב המקרים ניתן למנוע זיהומים כתוצאה מפטרת על ידי שמירה על עור נקי ויבש ושמירה על היגיינה בסיסית. מומלץ לא לחלוק חפצים אישיים כגון מגבות, ציוד ספורט וביגוד לא מכובס. שימוש בבדים נושמים ששומרים את הגוף יבש יכול גם לסייע במניעה[11].
"ד״ר אפרת בר אילן, היא רופאה מסורה, יסודית ונעימה. הסבירה לנו בסבלנות רבה על התהליך ודרך הטיפול. אנחנו ממליצים עליה בחום וברור לנו שנחזור אליה לכל בעיה שתהיה בתחום העור."
אני סובל מפצעים מוגלתיים כואבים בעור ,קשה לי לשים את הראש על המיטה מטופל בשמפו מיוחד וגם משחה שמייבשת את זה , זה לפעמים מרגיע אבל צץ שוב גם עברתי טיפול כמו באקנה, עם רואקוטן אבל זה חזר אני מיואש רוצה שיעלם לגמרי לתמיד !!!!!!!!!!!!!
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
פצעים בעורף שמתפשטים
כהן תקוה21/09/2024 | 10:02
לפני כשלוש שני יצאו לי פצעים בעורף שמתפשטים לכיוון צידי הפנים. חשבתי שזה יעבור. מורחת ספירט סליציל וזה לא עוזר חלק מהפצעןנים מתיבשים והופכים לבליטה קטנה אדומה. זה מאוד מטריד. יש לציין כשזה התחיל הייתי אצל רופאת עור ולא ידעה לומר לי מה זה אשמח לתשובה
הוסף תגובה
היי אני סובל הידרדניטיס סופורטיבה בנונית כבר 7 שניים ו
עובדיה רופא19/06/2021 | 19:52
מה כדי לא לאכול מה כדי כן לאכול ומה מרגיע תפצעים ועם זה הגיוני שאני בן 21 ואני סובל מי זה כבר 7 שניים ושום תרופאה לא עוזרת
שלום וברכה, לאחר ביופסיה ותוצאותיה אני לקראת הסרת נגע בשיטת מוס. שיחתי עם הכירורג הפלסטי הייתה קצרה בטלפון ולאחר שקיבלתי את סוג הסרטן עשיתי קצת עבודת בית. שאלתי היא כזאת, האם SCC הוא שטחי בלבד? האם ישנה אפשרות שלסוג סרטן זה יש הלשכות באיברים פנימיים בגוף? מודה לך מראש על תשובתך
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
SCC -כיצד לברר אם התפשט ללימפה
אביבה05/06/2024 | 11:37
אובחנתי בביופסיה שיש לי SCC בזרוע יד ימין. לאחר הביופסיה התנפח חלק הזרוע שסמוך לגידול. רופא איבחן זאת כאפשרות שתאי SCC התפשטו למערכת הלימפה. כיצד אפשר לאבחן זאת ולטפל בכך. הגידול עצמו טופל ב TCA. כולל שוליים ותאי אפידרמיס עמוקים יותר.
הוסף תגובה
Scc מחפש רופא לטיפול בscc על השפתיים
גולני 25/11/2021 | 20:19
דוקטור נכבד בעלי אובחן כסובל מ scc על השפתיים התחתונות. רופאת עור נתנה לו למרוח משחת אפודי קס קרם 5% . סובל מאד ומודאג . כרגע מודאג - חג החנוכה כבר בפתח .
הוסף תגובה
תודה רבה על התייחסותך.
אור11/03/2020 | 20:47
תודה על התייחסות מהירה....היום עברתי ניתוח מוס עבר בקלות...ונמשיך בדיקות בלוטות לימפה מקווה לטוב.
שלומות, טיפול הבחירה בגידול מסוג SCC בין אם הוא שטחי או יותר עמוק הוא בהסרה כירורגית במידה וניתן להסירו בשלמותו. ניתוח מוהס מועדף באיזורים של איברים פונקציונליים או בעלי יכולת לפגיעה אסתטית. סרטן מסוג SCC יכול להיות שטחי מאוד בתחילת דרכו ויכול להתקדם ולחדור עמוק יותר בשכבות העור והשריר ואף לשלוח גרורות לבלוטות לימפה קרובות ובשלב מתקדם יותר לאיברים נוספים אך זה במיעוט המיקרים. בכל מקרה, עפ"י תוצאות הפתולוגיה בניתוח מחליטים האם יש צורך בהמשך בירור בריאות שלמה!
שלומות, לאחרונה נכנסה לסל הבריאות תרופה חדשה המיועדת לסרטני עור מסוג SCC מתקדם או גרורתי. כלומר, אינם ניתנים לטיפול בניתוח או קרינה. הטיפול בליבטיו מתבצע פעם בשלושה שבועות המתן תוך-ורידי במסגרת אשפוז יום בבתי חולים וניתן רק לאותם מטופלים שעברו פרוצדורות שונות ל SCC ולא הגיבו או הגיבו חלקית או כאמור מטופלים שאינם מתאימים לניתוח או קרינה. הטיפול ע"פ המחקרים מגיב ב 50% מהמטופלים ולכן כל עוד ניתן לטפל בניתוח (98% הצלחה) או קרינה (92% הצלחה) אלו הטיפולים המועדפים. חשוב להדגיש כי מטופלים שסובלים מנגעים מרובים של סרטני עור צריכים להיות תחת טיפול מניעתי או טיפול לנגעים טרום סרטניים בנוסף לטיפול בנגעים הסרטניים. בריאות שלמה, ד"ר גיל טאובר
שלומות, נגיעות לאחר ניתוח יכולה להיות מכמה גורמים: הוצאה לא שלמה של הנגע בניתוח, נגע נוסף שהיה מלבד הנגע שהוצא בניתוח וגם פריחה עורית רגילה כגון הרפס יובש וכו'. יש לפנות לרופא עור בקהילה על מנת לבצע איבחון ע"י דרמטוסקופ בכדי להחליט על המשך מעקב וטיפול בריאות שלמה, ד"ר גיל טאובר
שלום רב:) בת 36, סובלת מעל שנתיים בערך מקוצר נשימה (זה התחיל הרבה לפני הקורונה, ולא חליתי בקורונה). בתחילה הוא היה קל, ולא כל-כך שמתי לב אליו, ובחודשים האחרונים הוא החמיר, ולעיתים מלווה גם בכאבים בחזה. הכאב מאוד מורגש כשאני רוכנת קדימה, למשל לקשור שרוכים, או בלילה, כשאני מתהפכת מצד לצד, אני מרגישה שזה כרוך במאמץ ממש גדול. רוב חיי התאמנתי הרבה, והכושר הגופני היה טוב מאוד, ועכשיו גם טיפוס בעליה גורם לי לקוצר נשימה. אני לא מעשנת (אבל גרה בעיר בה זיהום האוויר יחסית גבוה). אני לא משתעלת, אבל רגישה יותר בחשיפה לחומרים, כמו חומרי ניקוי, ואז משתעלת. האם אפשר לדעת לפי התיאור הזה אם זה קשור ללב או לריאות? והאם זה אלו סימפטומים אופייניים לסרטן הריאות? תודה רבה!