כיב קיבה (אולקוס) הוא פצע שטחי ברירית הקיבה. בדומה לכיב בתריסריון, גם כיב קיבה הוא אחד מצורות הביטוי של מחלת הכיב הפפטי (אולקוס), וכמוהו הוא תוצאה של הפרת האיזון בין גורמים מזיקים (חיידק הליקובקטר פילורי, חומצה הידרוכלורית [חומצת מלח], אנזים פפסין ותרופות נוגדות דלקת כמו אספירין), לבין מנגנוני ההגנה של רירית הקיבה.
צילום: Shutterstock כ-4% מכלל כיבי הקיבה שאינם תוצאה של נטילת תרופות נוגדות דלקת, שאינן סטרואידים, הם כיבים ממאירים. מסיבה זו כאשר מתגלה כיב קיבה יש ליטול דגימת רקמה (ביופסיה) משולי הכיב על מנת לשלול אפשרות של כיב ממאיר (סרטן קיבה).
כיב קיבה תסמינים
התסמין העיקרי של כיב קיבה הוא כאבי בטן.
כאבי הבטן עשוי להופיע בצורות שונות ואינו ייחודי למחלה זו. הכאב עלול להופיע בעת האכילה, זמן מה לאחריה ואף להעיר את החולה משנתו. בניגוד לכיב תריסריון, אצל רוב החולים בכיב קיבה אין הקלה בכאב לאחר האכילה.
יתכנו גם תסמינים נוספים כגון בחילה, עם או ללא הקאה, צרבת וירידה במשקל.
לעיתים מתגלה הכיב בעקבות הופעת הסיבוכים מבלי שקדמה להם תלונה על כאבי בטן.
הקאה דמית או צואה בגוון שחור (כתוצאה מהימצאות דם בצואה) מחייבות בירור לשלילת כיב עיכולי.
סיבות וגורמי סיכון
זיהום בחיידק בקיבה, הליקובקטר פילורי , קיים ב-70% לערך ממקרי כיב קיבה. מתברר שבניגוד לחולי כיב תריסריון, הפרשת החומצה בקיבה אצל אנשים עם כיב קיבה נמוכה בהשוואה לנבדקים בריאים. נראה כי הפגיעה במנגנון ההגנה של רירית הקיבה היא הסיבה העיקרית להתפתחות כיב קיבה. שכיחות כיב הקיבה בקרב האוכלוסייה המערבית נמוכה מזו של כיב התריסריון. הוא מופיע בדרך כלל בגיל מבוגר יותר ובגיל 60-50 שכיחותו הגבוהה ביותר.
סיבה משמעותית נוספת להתפתחות כיב קיבה היא נטילת אספירין ותרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות. תרופות אלו המיועדות לטיפול בכאב ובדלקות מפרקים מעכבות את פעילות האנזים ציקלואוקסיגנזה-1 ופוגעות ביצירת פרוסטגלנדינים שהם חומרים חיוניים להגנה על רירית הקיבה. הטיפול הנרחב באמצעות תרופות אלו, בשנים האחרונות, בעיקר בקרב אוכלוסייה מבוגרת, גרם לעלייה משמעותית בשיעור החולים שלקו בכיב קיבה ובסיבוכיו כמו דימום חד.
אבחון ובדיקות
הבדיקה המדויקת ביותר לאבחון כיב קיבה היא גסטרוסקופיה (אנדוסקופיה של מערכת העיכול העליונה). לשם בדיקה זו מוחדרת צינורית גמישה עם מצלמת וידיאו זעירה אל תוך חללי הוושט, הקיבה והתריסריון. בבדיקה ניתן לצפות מקרוב על רירית הקיבה, ליטול דגימת רקמה משולי הכיב לצורך בדיקה פתולוגית (ביופסיה) ולאשר או לשלול נוכחות החיידק הליקובקטר פילורי. על מנת למנוע מן הנבדק תחושה בלתי נעימה במהלך ביצוע הבדיקה, נהוג לאלחש מקומית את הלוע, או להחדיר לתוך הווריד תרופות מרגיעות לפני ביצוע הבדיקה.
בדיקה אחרת היא צילום רנטגן של הקיבה והתריסריון, לאחר בליעת חומר ניגוד (בריום). בדיקה זו אינה מדויקת, ולא ניתן במהלכה ליטול דגימת רקמה לצורך בדיקה מיקרוסקופית או לשם גילוי החיידק הליקובקטר פילורי. למרות שקיימים סימנים מאפיינים המבדילים בין כיב שפיר לכיב ממאיר, מומלץ בכל מקרה לבצע בדיקה אנדוסקופית לשם התקנת ביופסיה לשלילת ממאירות.
טיפולים ותרופות
הטיפול בכיב קיבה שפיר דומה לזה הניתן לכיב תריסריון.
אם אובחן זיהום בהליקובקטר פילורי הוא כולל טיפול באנטיביוטיקה בשילוב עם טיפול מונע הפרשת חומצה. יש לבצע לאחר 6-4 שבועות אנדוסקופיה, על מנת לוודא ריפוי של הכיב. אם לא נרפא יש לבדוק חשד לממאירות ולבצע ביופסיות חוזרות ומעקב, עד לריפויו המלא של הכיב.
לגבי חולים שלקו בכיב קיבה ואשר מטופלים באספירין או בתרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות, יש להעריך מחדש אם להמשיך את הטיפול בתרופות אלו. אם הטיפול באמצעות תרופות אלו בכל זאת חיוני, יש להוסיף טיפול מגן בתרופות נוגדות הפרשה של חומצה, מקבוצת מעכבי משאבת מימן (PPI), חוסמי קולטן היסטמין מסוג H2, או כאלו המכילות פרוסטגלנדינים סינתטיים (מיזופרוסטול). לא ברור עדיין אם יש מקום לטיפול מונע לשם חיסול החיידק הליקובקטר פילורי לפני הטיפול באספירין או בתרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים, לטווח ארוך.
ניתוח של כיב קיבה מומלץ אם הוכחה ממאירות או אם קיים חשד לממאירות לאחר שטיפול ראוי וממושך לא הועיל והכיב לא נרפא.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
"זמן ההמתנה היה קצר ואפילו קיבלה אותי לפניי הזמן . המיקום מאוד נוח יש המון חניה. קבעתי תור מהיום למחר, ישר אבחנה את בעייתי, סינוסיטיס ונתנה לי טיפול מתאים ששיפר את הרגשתי כבר באותו היום ."
שאלה: איבופרופן להורדת חום? כשילדי היו צעירים, אני זוכר שהרופא הילל את איבופרופן (בצורות השונות שלו - אדויל, נורופן ) כתרופה מצויינת להורדת חום גבוה ולאורך זמן במהלך שפעת. גם על האריזה עצמה כתוב "להורדת חום" במודגש. בדף התרופה באתר, נושא הורדת
תשובה: איבופרופן הוא תכשיר נוגד דלקת לא סטרואידלי. התכשיר אכן גורם להורדת חום, אך כמו כל התכשירים מקבוצה זו, הוא טומן בחובו סיכון לפתח כיב ודימום במערכת העיכול, במיוחד כשלוקחים אותו על בטן ריקה. לכן, אם ההשפעה הרצויה היא הורדת חום בלבד, עדיף להשתמש באקמול (פאראצטאמול). בברכה, ד"ר שירי אורי - אינפומד
שאלה: זה כחודש אני שותה מדי יום מיץ מלימון אחד, ללא כל תוספת. אימי טוענת כי הלימון חומצי מידי ועלול לעשות נזק לקיבה. אני מעדיפה לחזק את גופי בדרך זו מאשר לקחת תוסף תזונה או ויטמינים. האם יש צדק בדברי אמי, או שלימון בריא ומסייע לחיזוק הגוף? משקל הגוף שלי תק
תשובה: שתיית מיץ לימון אינה גורמת נזק לקיבה. מיצי הקיבה עצמם חומציים מאוד, ורירית הקיבה מגינה עלינו מפני חומציות זו. לאנשים הסובלים מכיב בקיבה מומלץ להימנע ממזונות חמוצים או חריפים. הלימון תורם לגופנו ויטמין C, שהוא נוגד חמצון חזק, התורם לחיזוק המערכת החיסונית. בברכה, נטע מלחי -דיאטנית קלינית דואר אלקטרוני: netta_m@015.net.il
שאלה: לפני שנים היתה לי פגיעה מוחית קלה . מאז אני מקבל אספירין . מה ההבדל בין 325 מ"ג לבין 80 מ"ג ? לאחרונה אני שומע שאין הבדל מבחינת דילול הדם . .האם זה נכון שאין הבדל? במקרה זה אחסוך לעצמי סיבוכים בקיבה. מציינים שיש לקחת אספירין אחרי ארוחה. האם פרוסת ל
תשובה: אכן, מחקרים הראו כי אין הבדל משמעותי ביעילות של אספירין בין המינונים הגבוהים לנמוכים, וכדי לצמצם עד למינימום את תופעות הלוואי של אספירין במערכת העיכול, יהיה הגיוני יותר לקחת את המינון הנמוך היעיל ביותר (75 מ"ג). פרוסת לחם עם גבינה תספיק כדי למנוע את גירוי הקיבה .גם שתיה של שתי כוסות מים או חלב יעשו עבודה טובה. לטבע יש מוצר אספירין אחד שנקרא טבעפירין והוא במינון של 100 מ"ג.
שאלה: אני בן 55. אני מעוניין לדעת אם לקיחת אומפרדקס על בסיס יומי במשך זמן רב פעמיים ביום יכולה להביא להתפתחות של הפטרייה קנדידה בקיבה, או לגרום לסיבוכים אחרים בקיבה או בגוף.
תשובה: יחסית לתרופות אחרות נגד כיב, לאומפרדקס יש רק מעט תופעות לוואי. התפתחות קנדידה או סיבוכים אחרים בקיבה אינם חלק מהן. לגבי שימוש ממושך של התרופה, לא ציינת כמה זמן אתה נוטל אותה, אך בכל מקרה, השפעת שימוש ממושך לא ידועה עדיין, ועל כן נטילה ממושכת של התרופה צריכה להיעשות רק בהמלצה ובמעקב של רופא מומחה. תוכל לקרוא על אומפרדקס באינדקס התרופות של אינפומד: http://www.infomed.co.il/drug1.asp?dID=3