מחלת הפה והגפיים היא מחלת ילדים נפוצה וקלה לרוב, למרות שמה המפחיד. זוהי מחלה ויראלית מדבקת שמאופיינת בפצעים בפה ובפריחה על כפות הידיים והרגליים. המחלה שכיחה יותר בקרב פעוטות וילדים עד גיל חמש שנים, אך יכולה להופיע גם בקרב בני נוער ומבוגרים.
רבים מבלבלים בין מחלת הפה והגפיים לבין מחלת "הפה והטלפיים" (hoof and mouth disease) בגלל השם הדומה, אך אין קשר בין שתי המחלות. האחרונה נגרמת על ידי וירוס שונה ופוגעת בחיות משק. מקרי הדבקה של בני אדם במחלת הפה והטלפיים - נדירים מאד.
מחלת הפה והגפיים תסמינים
תקופת הדגירה של ווירוס הפה והגפיים נמשכת בין שלושה לבין שבעה ימים.
לרוב, הסימפטום הראשון שמופיע הוא חום. לאחר מכן יכולים להתפתח כאבי גרון, כאב בטן, אובדן תיאבון, חוסר שקט (במיוחד אצל תינוקות וילדים קטנים) ותחושת כללית לא טובה.
לאחר יום-יומיים יתחילו להופיע הסימפטומים האופייניים: שלפוחיות וכיבים אדומים וכואבים על הלשון, החניכיים והחלק הפנימי של הלחיים ופריחה אדומה על כפות הידיים והרגליים. הפריחה אינה מגרדת, אך היא עלולה להיות מלווה בשלפוחיות קטנות. לעיתים הפריחה תתפשט גם אל הברכיים והישבן.
סיבות וגורמי סיכון
מחלת הפה והגפיים נגרמת על ידי וירוסים, שאחד העיקריים הוא וירוס קוקסקי (coxsackievirus A16) . הווירוס חודר דרך הפה בעקבות חשיפה להפרשות ממערכת הנשימה, השלפוחיות או הצואה. ההדבקה עלולה להתרחש כתוצאה ממגע קרוב, החלפת חיתול, שימוש בכלי אוכל של מישהו חולה או נגיעה בחפצים או משטחים שזוהמו על ידי הווירוס.
מחלת הפה והגפיים נפוצה במיוחד בגני ילדים, שבהם יש חשיפה להפרשות של ילדים אחרים. לרוב אצל ילדים גדולים יותר מגיל 10 כבר יש נוגדנים למחלה. אך, עדיין, מחלת הפה והגפיים עלולה להופיע גם אצל מתבגרים ומבוגרים.
מחלת הפה והגפיים מדבקת ביותר בשבוע הראשון למחלה. אך אפשר להידבק גם במשך מספר שבועות לאחר ההחלמה, כי הווירוס עדיין נמצא במערכת העיכול. לעיתים, הדבקה בנגיף לא תגרום למחלה, במיוחד אצל מבוגרים, אך הם בכל זאת עלולים להפיץ את הווירוס ולהדביק אחרים.
אבחון ובדיקות
לרוב, האבחנה מתבצעת על פי גיל החולה, הסימפטומים שיש לו ואופי הפריחה והפצעים בפה. ניתן להיעזר במשטח גרון ובדגימת צואה, אם כי לרוב אין צורך בבדיקות מעבדה.
סיבוכים אפשריים
בדרך כלל, מחלת הפה והגפיים היא מחלת חום קלה, שחולפת מעצמה בתוך ימים ספורים. עם זאת במקרים נדירים יתכנו סיבוכים, הנפוץ ביותר הוא התייבשות. בגלל שהפצעים כואבים, החולים נמנעים מלאכול ולשתות ועלולים לאבד נוזלים, במיוחד אם המחלה מלווה בחום גבוה. יש להקפיד על שתייה מספקת. במקרה של התייבשות חמורה, יש להגיע לבית חולים כדי להכניס עירוי תוך ורידי של נוזלים.
הזיהום בווירוס קוקסקי עלול לגרום גם סיבוכים נדירים ומסכני חיים: דלקת קרום המוח נגיפית (חום, כאב ראש, נוקשות בצוואר או כאב גב), שיתוק דמוי פוליו או דלקת המוח.
טיפולים ותרופות
למחלת הפה והגפיים אין טיפול מיוחד ולרוב היא חולפת תוך שבוע עד עשרה ימים. אפשר להשתמש בתרסיסים ושטיפות פה שמאלחשות את הכאב מהפצעים.
אפשר להשתמש בתרופות להורדת חום משככי כאבים, כדי להקל על שאר התסמינים של מחלת הפה והגפיים.
מניעה
אפשר למנוע הדבקה והפצת הווירוס באמצעים הבאים:
שטיפה יסודית של הידיים במים וסבון או שימוש בג'ל אנטי-בקטריאלי לעיתים קרובות, במיוחד לאחר שימוש בשירותים, החלפת חיתולים, לפני הכנת מזון או אכילה.
ניקיון וחיטוי של כלי אוכל, מוצצים, אזורי החתלה ואכילה בבית ובמעונות יום, מאחר שהווירוס עלול לשהות על משטחים במשך מספר ימים.
חשוב להסביר לילדים שלא להכניס חפצים לפה ולשטוף ידיים לאחר כל ביקור בשירותים ולפני הארוחות.
רצוי לבודד את החולים בתקופת מחלה פעילה, כדי למנוע הדבקה של ילדים או מבוגרים נוספים. אין צורך בבידוד ממושך מעבר לתקופה זו.
טיפולים אלטרנטיביים
מאחר והפצעים בפה כואבים מאד מומלץ לאכול ולשתות מאכלים קרים כמו גלידה, קרטיב, מים קרים כקרח וחלב קר, שיסייעו למניעת ההתייבשות.
כדאי להימנע ממזונות מלוחים, חריפים או חומציים כמו פירות או משקאות ממותקים מחשש להחמרת הכאבים בפה.
מומלץ לגרגר או לשטוף את חלל הפה במי מלח פושרים (חצי כפית מלח בכוס מים) כדי להפחית דלקת וכאבים בפה ובגרון כתוצאה ממחלת הפה והגפיים.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
"הגעתי לטיפול לאחר המלצת חברה עם כאבי חזקים בשכמות צוואר תפוס. לילך שאלה אותי שאלות עניניות לגבי סוג העבודה שלי. הטיפול שקיבלתי הכיל טיפול בעיסוי ואח"כ כוסות רוח. כבר בתום הטיפול חשתי הקלה. חזרתי לעוד מספר טיפולים לתחזוקה. ממליצה בחום תודה לך לילך"
שאלה: אחיין שלי בן שנה חלה במחלת הפה והטלפיים. הוא חולה בערך שבוע. יש לי ילדה בת 6 חודשים. אני רוצה לדעת איך נדבקים במחלה? ואם ייפגשו הילדים, ממה יש להימנע כדי שבתי לא תידבק? ואולי עדיף לא להיפגש עד חלוף המחלה?
תשובה: מחלת הפה והטלפיים, או כמו שהיא נקראת באנגלית, Hand foot mouth disease נגרמת ע"י נגיף (וירוס) בשם קוקסקי (Coxsackie). המחלה מתבטאת בפריחה ברגליים ובידיים ובפצעים בפה. ההדבקה היא באמצעות מגע עם רוק או הפרשות של חולה. התקופה המדבקת היא החל ממספר ימים לפני שהסימפטומים באים לידי ביטוי, ועד כחודש אחרי שהמחלה חלפה. בדרך כלל הביטוי של המחלה קל, וכולל חום, חולשה ועייפות והפצעים שהוזכרו. אין טיפול למחלה, והיא חולפת מעצמה תוך כשבוע. אם אינך מעוניינת שבתך תידבק - יש להימנע ממגע עם רוק והפרשות של התינוק החולה. לאור העובדה שמדובר בילדים קטנים, שקשה למנוע מהם מגע כזה - אולי עדיף למנוע מהם להיפגש. עם זאת, כאמור, המחלה בדרך כלל קלה מאוד וחולפת מעצמה.
שאלה: מה לעשות במחלת הטלפיים בילדה בת שנתיים ? לבתי בת השנתיים מצאו את מחלת הטלפיים , הילדה עם חום גבוה ואינה מוכנה לאכול ולשתות מעל 24 שעות , אינה יכולה לתפקד ונראית גרוע מאוד. מה לעשות ?
תשובה: לקחת אותה מיד לרופא המטפל. זו בדיוק הדוגמה מתי האינטרנט אינו יכול לסייע. כאשר הילדה אינה שותה ואינה אוכלת וסובלת מחום גבוה יש לחשוש מהתייבשות. מומלץ לפנות לרופא שיבדוק את הילדה ויראה אם היא מיובשת, ואם כן אולי יורה על מתן נוזלים. כמו כן יוכל הרופא לשלול מצבים אחרים הגורמים לילדה חום גבוה והתסמינים המתוארים. אז אנא, קחי את הילדה לרופא המטפל. [19/02/2001]