[1] גלי חום הם תחושת חום פתאומית המופיעה בפלג הגוף העליון, בדרך כלל בפנים, בצוואר ובחזה. במקרים מסוימים העור יכול לגרום להסמקה, להזעה, ואם מתרחש אובדן חום גדול מדי של הגוף, תיתכן תחושת קור לאחר מכן. הזעות לילה הן בעצם גלי חום המתרחשים בלילה, והן עלולות לגרום להפרעות שינה.
מצבים רפואיים עלולים לגרום לגלי חום אך לרוב הם נובעים מגיל המעבר - הזמן שבו הווסת הופכת ללא סדירה ולבסוף נפסקת. למעשה, גלי חום הם התסמין השכיח ביותר של גיל המעבר. כמה עובדות על גלי חום[2]:
יותר מ-80% מהנשים חוות גלי חום במהלך גיל המעבר.
גלי חום מוגדרים כתחושות חולפות של חום, הזעה, הסמקה, חרדה וצמרמורות.
גל חום נמשך בדרך כלל 1-5 דקות.
גלי חום עלולים לגרום למצוקה גדולה, בעיקר כשהם חמורים ותכופים.
לעיתים קרובות נשים מתעלמות מגלי חום ולא מטפלות בהם.
צילום: shutterstock | Jose Miguel Sanchez
גלי חום תסמינים
גלי חום יכולים להתבטא באופן שונה אצל כל אחת, כמו גם בעוצמות ובתדירות שונה. במקרים מסוימים לנשים לא יהיו תסמינים משמעותיים, בעוד שאצל אחרות יופיעו תסמינים המשפיעים על שגרת היום ואיכות החיים. התסמינים הנפוצים כוללים[3]:
תחושת חום עזה ופנימית.
הזעה מרובה (כשזה קורה בלילה זה נקרא הזעות לילה, וזה עלול להעיר משינה).
סומק (העור הופך לאדמומי), בעיקר באזור הפנים, הצוואר והחזה.
[5] שינויים הורמונליים הם ככל הנראה הגורם המרכזי לגלי חום, שכן קיים קשר בין אסטרוגן לטמפרטורת הגוף. כאשר רמות האסטרוגן יורדות במהלך גיל המעבר, ויסות הטמפרטורה של הגוף עלול להשתבש ולהוביל לתחושות חום פתאומיות (הגוף עלול לאבד את היכולת לשלוט בטמפרטורה שלו). כמו כן, גורמים נוספים כמו מתח, תרופות והסביבה יכולים לתרום לעוצמה ולתדירות של גלי חום.
קיימים טריגרים שיכולים לעודד גלי חום, הנפוצים שבהם כוללים:
מזג אוויר חם או סביבה חמה (סאונה).
התחממות יתר של הגוף, במיוחד במהלך פעילות גופנית או בעת לבישת בגדים מסיביים.
משקאות המכילים קפאין או אלכוהול.
מאכלים חריפים.
סטרס.
משקאות ומזונות חמים כמו קפה או מרק.
מקלחות חמות.
סיגריות.
אבחון ובדיקות
לרוב, גניקולוגית יכולה לאבחן גלי חום על סמך תיאור התסמינים של המטופלת. במקרים אחרים היא עשויה להציע בדיקות דם כדי לבדוק את רמות ההורמונים והאם המטופלת אכן בגיל המעבר.
סיבוכים אפשריים
גלי חום עלולים להשפיע על שגרת היום ועל איכות החיים. גלי חום ליליים (הזעות לילה) עלולים להעיר משינה ועם הזמן לגרום להפרעות שינה ארוכות טווח. בנוסף, מחקרים מראים שנשים הסובלות מגלי חום עלולות להיות בסיכון מוגבר למחלות לב ולאוסטאופורוזיס, בהשוואה לנשים שאין להן גלי חום[4].
טיפולים ותרופות
[6] בשלב ראשון מומלץ לבצע שינויים באורח החיים. אם גלי חום מקשים על הירדמות בלילה, מומלץ לקרר את החדר בעזרת מזגן/מאוורר או פתיחת חלון, כמו גם לקרר את הגוף בעזרת שתייה של מים קרים לפני השינה. עוד דברים שניתן לעשות:
להתלבש בשכבות הניתנות להסרה בקלות בזמן גל חום.
לשאת מניפה או מאוורר נייד לשימוש בעת גל חום.
להימנע מאלכוהול, מזון חריף וקפאין.
להפסיק לעשן.
לשמור על משקל תקין - נשים הסובלות מעודף משקל או מהשמנת יתר עלולות לחוות גלי חום תכופים וחמורים יותר.
לצורך קבלת טיפול רפואי יש לפנות לגניקולוגית או לרופא/ה מומחה/ית בגיל המעבר.
תרופות לא הורמונליות לטיפול בגלי חום
טיפול זה מומלץ למי שהשינויים באורח החיים לא שיפרו את התסמינים, כמו גם לנשים שלא יכולות ליטול הורמונים מכל סיבה בריאותית כלשהי או שקיים חשש מהסיכונים הפוטנציאליים שבשימוש בהורמונים.
ואוזה - במאי 2024 נכנסה לארץ תרופה בשם ואוזה (Veozah) המסייעת בגלי חום בינוניים עד חמורים הנגרמים בגלל גיל המעבר. זוהי תרופה לא הורמונלית והיא סוג של מעכב קולטן נוירוקינין 3 (NK3), שעובדת על החלק של המוח שמווסת את טמפרטורת הגוף.
נוגדי דיכאון - במקרים מסוימים נהוג לטפל בגלי חום באמצעות תרופות נוגדות דיכאון SSRI, אך טיפול זה פחות נפוץ בישראל בהשוואה לארה"ב.
תרופות הורמונליות לטיפול בגלי חום והזעות לילה
הורמון הוא חומר כימי שנוצר על ידי איברים בגוף כגון בלוטת התריס והשחלה. בגיל המעבר השחלות מתחילות לעבוד פחות ביעילות וכמות ייצור ההורמונים כמו אסטרוגן ופרוגסטרון יורדת עם הזמן. שינויים אלה גורמים לגלי חום ולתסמינים אחרים של גיל המעבר.טיפול הורמונלי חליפי כגון תחליף אסטרוגן מאזנים את רמות האסטרוגן והפרוגסטרון בגוף. זהו טיפול יעיל מאוד לגלי חום, יובש בנרתיק, הפרעות שינה ושמירה על צפיפות העצם.
טיפולים הורמונליים יכולים להגיע בצורה של כדורים, מדבקות, ג'לים, קרמים ועוד.
הימנעות מדברים שמטרגרים גלי חום יכולה להיות דרך טובה בניהול התדירות של גלי החום.
טיפולים אלטרנטיביים
מחקרים הראו שדיקור סיני יכול להיות יעיל בהקלה על גלי חום. במחקר שמומן על ידי המכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב נמצא שגלי החום הופחתו בכמעט חצי בקרב 50% מהנשים שטופלו במשך 8 שבועות באמצעות דיקור סיני[7].
היי, אני בת 32 אחרי 3 לידות רגילות. אחרי הלידה האחרונה היתה לי צניחה של שלפוחית השתן אך זה חזר למקומו לבד אחרי כחודש... בבדיקה אצל רופא נשים הוא אמר שהכל נראה תקין ביחס לזה שאני אחרי 3 לידות, כרגע אין גוש שיוצא מהנרתיק או משהו כזה אבל מדי פעם אחרי יום ארוך יש תחושת כבדות מסוימת אבל שום דבר חיצוני, כאמור בבדיקה הכל היה תקין ביחס לזה שאני אחרי 3 לידות. מה שרציתי לשאול, התינוקת שלי בת 1.7 שוקלת 10 ק"ג ולצערי היא נרדמת רק עליי, ואני פוחדת שהיא עליי וזה מפעיל לחץ על האיברים אם זה יכול להחמיר לי את הצניחת שלפוחית השתן? או רחם וכו... כלומר היא עליי עד שהיא נרדמת (לא בעמידה כמובן). האם הלחץ על הבטן שלי יכול להחמיר צניחת שלפוחית השתן ממה שתיארתי? תודה מראש
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
צניחת שלפוחית
שואלת08/03/2025 | 23:22
היי,תודה על תשובתך. לי אין משקל עודף (שוקלת 49 קג) התכוונתי שהתינוקת שלי(ששוקלת 10 קג) ישנה עליי הרבה פעמים - האם זה יכול להחמיר את המצב?
פיזיותרפיה לחיזוק רצפת האגן יכול לעזור לך מאוד! כמובן שלמשקל עודף יש קשר לעליה בלחץ הבטני כגורם סיכון לצניחה. כמובן שהפיזיותרפיה יכולה לחזק את רצפת האגן ולמנוע את הבעיה העתידית .
התחלתי פעם ראשונה היום מולטי ויטמין של חברה מצויינת וכעבור כמה שעות מהנטילה הראשונה היה לי פיפי צהוב זרחני כזה זוהר.. יש במולטי ויטמין : ויטמין A (בצורת רטיניל פלמיטט)1,500 מק"ג 167% ויטמין C (כחומצה אסקורבית 60 מ"ג 67% ויטמין D (בצורת כולקלציפרול D3) 20 מק"ג (800 יחב"ל) 100% ויטמין E (בצורה של D-אלפא טוקופריל אצטט) 10 מ"ג 67% תיאמין (ויטמין B-1) (בצורת תיאמין מונוניטרט) 5 מ"ג 417% ריבופלבין (ויטמין B-2) 5 מ"ג 385% ויטמין B-6 (בצורת פירידוקסין הידרוכלוריד) 5 מ"ג 294% (200 מק"ג חומצה פולית) 83% ויטמין B-12 (בצורת ציאנוקובלמין) 8 מק"ג 333% ביוטין (בצורת d-ביוטין) 5,000 מק"ג 16,667% ברזל (בצורה של ברזל גלוקונט) 3 מ"ג 17% נטילה ראשונה הפיפי נעשה זוהר צהוב זרחני ו רשום על הקופסא "כמוסות רכות עם שחרור מהיר" יכול להיות קשר צירף מקרים? אשמח מאוד לדעתך יש לי חרדות ברקע מאי ספיקה כליות כבד אני סובלת מהתמודדות נפש כבר 4 שנים שקשורה למחלות 🙏😞 בדיקות דם אחרונות מלאות היו לפני חודשיים וחצי ולפני 3 חודשים עשיתי אולטרסאונד כבד כליות לבלב כל מערכת עיכול עליונה יצא תקין. אני בת 43 בריאה בדרך כלל פיסית
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
תשובת מומחה פיפי בצבע צהוב זוהר זרחני עם לקיחת מולטיויטמין
כן, טונוס מוגבר בשריר הפובורקטליס, שהוא חלק משרירי רצפת האגן, יכול לגרום לתסמינים כמו דחיפות ותכיפות במתן שתן. טונוס גבוה ברצפת האגן עשוי להשפיע על תפקוד שלפוחית השתן ולגרום לתחושת דחף למתן שתן, גם ללא מילוי מלא של השלפוחית. כדאי לבדוק ולטפל בסיבה שבגינה שריר זה מכווץ מעבר למצב הנורמאלי.