דלג לתוכן

יתר הומוציסטאין

homocystinuria | Hyperhomocysteinemia
המומחים של Infomed מסבירים:
הומוציסטאין היא חומצת אמין הנוצרת כחלק מחילוף החומרים של חומצת אמין אחרת, מתיונין. ריכוזה התקין בדם נע בין 5 עד 15 מיקרומול לליטר, כאשר רמות מוגברות יותר קשורות לפגם גנטי-אנזימי, או לחסר בוויטמינים מקבוצת B. הלקות הנדירה יותר, ידועה כהומוציסטאינומיה, בה רמת הומוציסטאין בדם עולה על 200 מיקרומול לליטר, כיוון שמדובר בפגם חמור באנזים המוביל מהומוציסטאין לחומצת האמין ציסטאין. לקות זו, מתרחשת אחת ל-200 אלף לידות בקירוב, והילדים הלוקים בה, לוקים בפגיעות בשלד, פיגור שכלי קל, פגמים במבנה העין, ובעיקר במחלות בכלי הדם כמו טרשת עורקים הגורמת לתוחלת חיים קצרה.

העניין הקליני הרב מתמקד בעשור האחרון סביב רמות מוגברות באופן מתון יותר של הומוציסטאין, במה שמוגדר כהיפר-הומוציסטאינמיה. מצב זה, בו רמת הומוציסטאין היא מעל 15 מיקרומולר ועלולה אף להגיע ל-100 מיקרומולר קשור בעיקר להיפוך לקוי של הומוציסטאין למתיונין העלול להיגרם משתי סיבות: מוטציה באנזים MTHFR שהיא שכיחה ביותר (בערך ב-16% מהאוכלוסייה), או חסר של שלושה ויטמינים ‎B12, חומצה פולית ו-B6. שלושה ויטמינים מהווים סייעים של שלושה אנזימים המביאים להתמרה של הומוציסטאין לציסטאין או מתיונין. רמה נמוכה של ויטמינים אלה, קשורה אם כן לרמה מוגברת של הומוציסטאין.

מחקרים אפידמיולוגיים רבים, מצביעים על כך שרמה מוגברת של הומוציסטאין קשורה ללקויות של כלי דם. מולקולה זו, בריכוזים גבוהים עלולה להגביר את תהליך יצירת טרשת עורקים, ועלולה להחיש תהליכי קרישה ליצירת פקקת ורידים עמוקים (DVT), וחסימת עורקים היקפיים כמו העורק התרדמני (קָארוטיד) בצוואר שעלולה לגרום לאירוע מוחי. יש דיווחים על היות הומוציסטאין מוגבר גורם סיכון משמעותי לחסימת כלי דם בעין הקשורים לפגיעה קשה בראייה. לאחרונה מתרבות הראיות על קשר בין הומוציסטאין מוגבר ונזק רעלני לתאי עצב, פגיעה קוגניטיבית כגון זו, הנצפית בשיטיון מסוג אלצהיימר וכן לקויות הקשורות למהלך הריון, ולידת תינוקות עם מומים מלידה בגין פגמים של הצינור העצבי. המיתאם המשמעותי ביותר הוא בין רמות מוגברות של הומוציסטאין ומחלות לב לצורותיהן, ובולט הרקע התורשתי במשפחות עתירות חוֹלי בתחום כלי הדם, בהן מתגלים ערכים מוגברים במיוחד של הומוציסטאין, בבני משפחה צעירים שעדיין לא הופיעו בהם תסמינים קליניים. ערכים גבוהים של הומוציסטאין ניתן להפחית באופן יעיל על ידי צריכת ויטמינים מקבוצת B.

רופאים בתחום

נוירולוגיה
ד"ר אסתר גנלין - כהן
5.0
( 14 חוות דעת )
"הגעתי היום עם בתי לבדיקה אצל ד"ר גנלין- כהן אסתר ונפעמתי מהרגישות, ההתייחסות, הסובלנות והמענה האדיב לכל שאלה שבתי ואני העלינו בפני הד"ר. הרגשתי, כי מולי נצבת רופאה אשר רואה לנגד עיניה את טובת המטופלת ומוכנה לתת מענה מקצועי, מכיל ואיכפתי. כן ירבו רופאים כמוה!"
קראו עליי עוד
רפואת שיניים
ד"ר הדר פנקס
5.0
( 10 חוות דעת )
"רופא מקצועית, דייקנית, לא מתפשרת על איכות , יחס אישי, תוצאה מושלמת של השיניים. מומלצת ביותר❣️"
קראו עליי עוד
עור ומין
ד"ר הלנה מרטינז
4.8
( 99 חוות דעת )
"רופאה מקצועית, יסודית, מקדישה את כל הזמן הנדרש לבחון כל דבר ולענות על כל שאלה, נעימה מאוד. מומלצת בחום"
קראו עליי עוד לקביעת תור

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

שאלות מתוך פורום כירורגית כלי דם

בניהול ד"ר אסף לבנון
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו