כאבי גב תחתון הם תופעה נפוצה מאוד. זה יכול לנבוע מסיבות שונות לרבות מתיחה של השרירים, דלקת פרקים, בעיות מבניות ופציעה בדיסק. הכאב נע בין קל לחמור והוא משתפר לעתים קרובות עם מנוחה, פיזיותרפיה ו/או תרופות[1].
רוב האנשים יחוו צורה כלשהי של כאבי גב תחתון בחייהם. כ-97% מכאבי הגב נגרמים מבעיה מכנית כלשהי. במקרים בהם כאבי גב תחתון אכן קשורים לבעיה מכנית, ניתן להתאמן וללמוד טכניקות להרמה ולתנועה נכונות כדי למנוע אפיזודות עתידיות.אבחנה נכונה ומוקדמת בעזרת אורתופד או אורתופדית עשויה למנוע החמרה ולמקסם את הצלחת הטיפול שנבחר. במרבית המקרים, ניתן להקל על כאבי גב תחתון באמצעי טיפול שמרני כגון הזרקת סטרואידים. לצד זאת, קיימים כמה הליכים כירורגיים לאנשים שהאמצעים השמרניים לא הראו אצלם יעילות[2].
כאבי גב אקוטיים או קצרי טווח - נמשכים מספר ימים עד מספר שבועות. הכאבים הללו נוטים לעבור בתוך מספר ימים לבד או עם טיפול שמרני, ולא נשארות בעיות תפקודיות. במקרים מסוימים עוברים מספר חודשים עד שהסימפטומים ייעלמו.
כאבי גב כרוניים - מקרים בהם הכאב נמשך 12 שבועות או יותר, גם לאחר שטופל הגורם לכאבי גב תחתון אקוטיים. כ-20% מהאנשים שנפגעו מכאבי גב תחתון חריפים מפתחים כאבי גב תחתון כרוניים עם תסמינים מתמשכים לאחר שנה. גם אם הכאב נמשך, זה לא תמיד אומר שיש סיבה בסיסית רצינית מבחינה רפואית או כזו שניתן לזהות ולטפל בקלות. במקרים מסוימים, הטיפול מצליח להקל על כאבי גב תחתון כרוניים, אך במקרים אחרים הכאבים נמשכים למרות הטיפול הרפואי.
כאבים בעקבות מסלול – כאב שעובר מהגב אל הישבן או לאזור הירך החיצוני.
סיאטיקה - כאבי עכוז ורגליים, ואפילו חוסר תחושה, עקצוץ או חולשה הנמשכים עד לכף הרגל (סכיאטיקה מקושרת לרוב לפריצת דיסק).
סוג הכאב תלוי בגורם, אך במרבית המקרים שכיבה עשויה לשפר את הכאבים, ללא קשר לסיבה. עם זאת, הכאב עלול להחמיר במקרים הבאים[4]:
התכופפות והרמת משא.
ישיבה.
עמידה והליכה.
ללא קשר לגיל או לתסמינים, אם כאבי הגב אינם משתפרים תוך מספר שבועות, או שהם מלווים בחום, בצמרמורות, בירידה בלתי מתוכננת במשקל, בחולשה ברגליים, ובאובדן שליטה בשלפוחית השתן ובמעיים, יש להתקשר לרופא/ה[4].
סיבות וגורמי סיכון
הגב התחתון (עמוד השדרה המותני) מורכב מחמשת החוליות L1-L5. כל חוליה בעמוד השדרה מרופדת בדיסק קטן, הממוקם בין כל אחת מהחוליות ומשמש כבולם זעזועים לעצמות עמוד השדרה. דיסקים אלו עגולים ושטוחים, והם בעלי שכבה חיצונית קשיחה המקיפה חומר ג'לי. רצועות עבות המחוברות לחוליות מחזיקות את חומר הדיסק במקומו. שרירים, גידים ועצבים הם חלקים נוספים בעמוד השדרה שעוזרים לייצב את החוליות. פגיעה באזור החוליות המותניות עלול להוביל לכאבי גב תחתון.גורמים נפוצים לכאבי גב תחתון הם[5]:
מאמץ או תנועות לא נכונות - כגון מתיחת שרירים וגידים.
פציעות - כגון שבר או סכיאטיקה (דחיסה של העצב הסכיאטי שמהאגן ועד כפות הרגליים).
האם כאבי גב תחתון יכולים להיות קשורים למזג האוויר?
כאבי גב תחתון יכולים להחמיר בימים שבהם קר או שמזג האוויר משתנה. הם אכן יכולים להיות קשורים ללחץ ברומטרי ולטמפרטורה חיצונית. שינויים בלחץ יכולים לפעמים לגרום לכאב במפרקים, כולל עמוד השדרה. שרירים ומפרקים באופן כללי מגיבים לסביבה, מה שעלול לגרום להם להיות פחות גמישים ולכן בעלי סיכוי גבוה יותר להיפצע[6].
האם כאבי גב תחתון יכולים להיות קשורים לכליות?
הכליות ממוקמות בצד האחורי של הגוף וכאבי כליות יכולים לפעמים להרגיש כמו כאבי גב. הדרך האמיתית היחידה להבחין בהבדל היא לבקר אצל רופא/ה ובמידת הצורך לערוך בדיקה יסודית[6].
גיל - אנשים מעל גיל 30 סובלים יותר מכאבי גב. דיסקים בעמוד השדרה נשחקים עם הגיל, וכאשר הם נחלשים ונשחקים, עלולים להופיע נוקשות וכאבים.
משקל - אנשים הסובלים מעודף משקל/השמנה, נושאים משקל נוסף ונוטים יותר לסבול מכאבי גב. משקל עודף מפעיל לחץ על המפרקים והדיסקים.
אורח חיים – לאנשים לא פעילים יכולים להיות שרירי גב ובטן חלשים, מה שמקשה על התמיכה בעמוד השדרה ומוביל למאמץ בגב. אנשים שמעשנים, שותים אלכוהול בצורה מופרזת או מרבים בישיבה נמצאים גם הם בסיכון גבוה יותר לכאבי גב.
עיסוק - עבודות ופעילויות הדורשות הרמה של משאות כבדים או התכופפות באופן תכוף, עלולות להגביר את הסיכון לפציעות גב.
בעיות מבניות - כאבי גב תחתון חזקים יכולים לנבוע מבעיות מבניות הפוגעות בצורה הישרה של עמוד השדרה, כגון עקמת.
מחלות - אנשים עם היסטוריה משפחתית של דלקת מפרקים ניוונית, סוגים מסוימים של סרטן ומחלות אחרות, הם בעלי סיכון גבוה יותר לכאבי גב תחתון.
בריאות נפשית - כאבי גב יכולים לנבוע מדיכאון וחרדה.
אבחון ובדיקות
בביקור אצל אורתופד/ית יתבצע בירור לגבי התסמינים וכן בדיקה גופנית. כדי לבדוק אם יש נזק או פציעה. ייתכן שיהיה צורך בבדיקות דימות, אשר עוזרות לראות תמונות ברורות של החוליות, הדיסקים, השרירים, הרצועות והגידים. הבדיקות הנפוצות הן[1]:
צילום רנטגן של עמוד השדרה - כדי לקבל תמונה של העצמות באזור.
MRI – כדי לראות את העצמות, השרירים, הגידים ורקמות רכות אחרות.
CT - כדי לקבל תמונה תלת ממדית של העצמות והרקמות הרכות.
אלקטרומיוגרפיה (EMG) - לבדיקת עצבים ושרירים ולבדיקת נוירופתיה (נזק עצבי), שעלולים לגרום לעקצוצים או לחוסר תחושה ברגליים.
בהתאם לגורם לכאב, ייתכן ויהיה צורך גם בבדיקות דם או בבדיקות שתן: בדיקות דם יכולות לזהות סמנים גנטיים למצבים מסוימים הגורמים לכאבי גב (כגון דלקת במפרקי עמוד השדרה); בדיקות שתן יכולות לזהות בעיות בכליות כגון אבנים בכליות, הגורמות לכאבים בצדי הגב התחתון[1].
סיבוכים אפשריים
במרבית המקרים, כאב גב אינו בהכרח קשור לבעיה חמורה או מסוכנת. עם זאת, במקרים מסוימים, כאבי גב תחתון יכולים להיות קשורים למצבים הבאים[7]:
מפרצת באבי העורקים הבטנית.
דלקת פרקים כגון דלקת פרקים ניוונית, דלקת פרקים פסוריאטית ודלקת פרקים שגרונית.
זיהום בעמוד השדרה (אוסטאומיאליטיס, אבצס).
זיהום בכליות או אבנים בכליות.
בעיות הקשורות להיריון.
בעיות בכיס המרה או בלבלב.
מצבים רפואיים המשפיעים על איברי הרבייה הנשיים, כולל אנדומטריוזיס, ציסטות בשחלות, סרטן השחלות או שרירנים ברחם.
כאשר כאבי גב תחתון מלווים בחום, באובדן תחושה או כוח ברגליים או בקושי במתן שתן, יש לפנות לטיפול רפואי מידי[2].
טיפולים ותרופות
כאבי גב תחתון משתפרים בדרך כלל לאחר מנוחה ובעזרת משככי כאבים ללא מרשם. לאחר כמה ימים של מנוחה, לרוב ניתן לחזור לפעילות הרגילה. חשוב לדעת שפעילות מתונה בזמן החלמה מגבירה את זרימת הדם לאזור ומסייעת בהחלמה[1].
טיפולים אחרים לכאבי גב תחתון תלויים בגורם לבעיה והם כוללים[1]:
תרופות – במקרים מסוימים יומלץ על תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) או תרופות מרשם כדי להקל על הכאב. תרופות נוספות אחרות נועדו להרפות את השרירים.
פיזיותרפיה – טיפול זה יכול לחזק את השרירים כך שיוכלו לתמוך טוב יותר בעמוד השדרה. פיזיותרפיה גם משפרת את הגמישות ועוזרת להימנע מפציעה נוספת.
פעולות ממוקדות - ישנם טיפולים שיכולים להרפות שרירים תפוסים, להפחית כאב ולשפר את היציבה והיישור כגון אוסטאופתיה או כירופרקטיקה. טיפול בעיסוי יכול גם הוא לסייע בהקלה על כאבי גב ולשפר את התפקוד.
זריקות סטרואידים – הזרקה של תרופות סטרואידים לאזור הכאב עשויות להפחית את הדלקת באזור ולהקל על הכאב.
ניתוח – בחלק מהמקרים יהיה צורך בתיקון כירורגי. ישנם מספר סוגי ניתוחים לכאבי גב תחתון, כולל טכניקות זעיר פולשניות רבות.
מניעה
ניתן למנוע כאבי גב תחתון חוזרים הנובעים מבעיות מכניות על ידי הימנעות מתנועות לא נכונות או מאמצות, שמירה על יציבה נכונה והרמה נכונה של חפצים. המלצות לשמירה על בריאות הגב כוללות[3]:
פעילות גופנית באופן קבוע כדי לשמור על שרירים חזקים וגמישים. מומלץ להתייעץ עם איש/אשת מקצוע בנוגע לתרגילים המותאמים לגיל ולמצב הגופני, לצורך חיזוק שרירי הגב התחתון והבטן.
שמירה על משקל תקין ועל תזונה מאוזנת עם צריכה יומית מספקת של סידן, זרחן וויטמין D, כדי לשמור על בריאות העצמות.
שימוש ברהיטים ובציוד ארגונומיים לצורכי הבית והעבודה. יש לוודא שמשטחי העבודה נמצאים בגובה נוח.
החלפת תנוחות ישיבה לעתים קרובות ומדי פעם ביצוע סיבוב או מתיחת שרירים במהלך העבודה. כרית או מגבת מגולגלת הממוקמת מאחורי החלק הקטן של הגב יכולה לספק תמיכה מותנית. את הרגליים מומלץ לשים על שרפרף נמוך בעת ישיבה ממושכת.
נעילת נעליים נוחות ועם עקבים נמוכים.
שינה על הצד עם הברכיים מכופפות בתנוחת עובר יכולה לעזור להקל על הלחץ על ידי הפחתת העקמומיות של עמוד השדרה.
לא להרים חפצים כבדים מדי. בעת הרמת חפצים יש לעשות זאת בעזרת הברכיים - להכניס את שרירי הבטן פנימה, ולשמור על הראש בקו ישר עם גב. חשוב לשמור שהחפץ יישאר קרוב לגוף.
להפסיק לעשן - עישון מפחית את זרימת הדם לעמוד השדרה התחתון, מה שיכול לתרום לניוון דיסק. עישון גם מגביר את הסיכון לאוסטאופורוזיס ומעכב ריפוי. שיעול עקב עישון כבד עלול גם הוא לגרום לכאבי גב.
אני עוברת טיפול בדיקור. אחרי 8 טיפולים ללא הטבה משמעותית. היום עברתי טיפול בלקטרו אקופונקטורה. עם החמרה בסימפטומים לאחר הטיפול הראשון.האם זה אומר שהגוף מגיב טוב יותר דווקא לטיפול מסוג זה ? תודה
היי אליסה :) לא ציינת עבור מה את מטופלת ולכן קשה לתת תשובה חד משמעית. אגיד כך - עקרונית, ברוב המצבים, אין ממש החרמה אחרי טיפול שנובעת מהמחטים עצמן.. ז"א, לפעמים יש החמרה אם לאדם קשה לשכב לאורך זמן או שהיה לו כאב מהמחטים אבל הטיפול עצמו הוא לרוב עדין מאוד ולא אמור לייצר החמרה. עם זאת, במקרים מסויימים, בטח כשמדובר בבעיות כאב, לפעמים ניתן לראות שגירוי מסויים יוצר תגובה מסויימת והחמרה זמנית בתסמינים, לעיתים כחלק דווקא מתהליך תיקון טוב יותר. אינני יודע אם זה המצב אצלך כיוון ששוב, זה מאוד תלוי עבור מה הטיפול ומה נעשה בו. מוזמנת ליצור קשר באופן פרטי כדי שתוכלי להרחיב קצת מעבר ונתייעץ כדי להבין בדיוק על מה מדובר.
שלום.אני סובלת מנפילת עפעף בעין אחת.ללא אבחנה רפואית ברורה.עברתי 5 טיפולים ללא הטבה משמעותית הסימפטום.רציתי לשאול,אם אין הטבה אחרי 5 טיפולים זה אומר שלא תהיה הטבה גם אם אמשיך בטיפול? מה כמות הטיפולים שאחריה אפשר להגיד שלא תהיה הטבה(לדוגמה 10 טיפולים או יותר....).תודה
היי אניה :) קשה קצת להגיד. אין אבחנה רפואית אז לא לגמרי ברור ממה נובע המצב. אסביר.. אני משער שאבחנה רפואית למצב שכזה יכולה להיות מאיזשהו נזק עצבי / שרירי. כשמדובר במצב כרוני שקיים הרבה מאוד זמן או בפגיעה קשה יותר, טיפולים בדיקור יכולים אולי לעזור אבל זה משהו שבהחלט יכול לקחת הרבה זמן. כשמדובר במשהו זמני יותר בו צריך לעזור לגוף להשתקם, למשל פגיעה נקודתית עקב וירוס או דלקת אקוטית, יש יותר אפשרות לראות שינוי גם בטווח זמן קצר. 5 טיפולים עקרונית הם זמן שבו אפשר לרוב לראות איזשהו שינוי.. העניין הוא שצריך להבין - מה בוצע בטיפולים האלו, באיזו תדירות בוצעו והאם התדירות מתאימה לצורך הקליני לטיפול בבעיה כזו (במצב כזה אני לפעמים רואה אדם 3 פעמים בשבוע) וגם - האם הוגדרו מדדים לבדיקת הטיפול. לעיתים יש שינויים קטנים שהמטפל יכול להבחין בהם גם אם עדיין הם לא עד הסוף בולטים ומורגשים. לכן, חשוב לדעתי להתייעץ עם מי שמטפל בך ולהבין מהי תוכנית הטיפול מבחינתם. ביצעת 5 טיפולים אבל אולי מבחינת המטפל יש צורך בלפחות 20 כדי לעזור, אני לא יודע להגיד - חשוב להתייעץ איתם ולהבין מהי תוכנית הפעולה, איך הם רואים את העניין ומה הצפי. במידה ותרצי להתייעץ עוד תוכלי ליצור קשר בשמחה. רק בריאות. תום
שלום.אני עברתי 3 טיפולים בדיקור סיני מתוך 10 טיפולים.לאחר טיפול ראשון הרגשתי הטבה ניכרת.בשני טיפולים נוספים מרגישה החמרה הדרגתית בסימפטומים עד להחמרה ניכרת ממש. האם מדובר בתופעה מוכרת?תודה
היי טניה :) התופעה מוכרת אבל לא בהכרח קשורה לטיפול. לא ציינת ממה את סובלת אבל פעמים רבות כשמתחילים תהליך טיפולי, יש הטבה מסויימת אבל הבעיה עדיין קיימת ויש בשלב הראשון מעין "מאבק" בין השיפור שהטיפול מציע לבין הבעיה שעדיין בגוף. אגיד עוד שלפעמים, דווקא אחרי הטבה מופיעה החמרה. הסיבה לכך היא שפעמים רבות, אם למשל אדם מגיע עם כאב ברכיים לטיפול וחווה הטבה אחרי הטיפול, הוא מתחיל ללכת ולהעמיס יותר על הברך אך זו עדיין לא החלימה לגמרי ואז, אחרי ההטבה והשיפור יכולה להיות גם החמרה. לרוב זה חקל מהתהליך אבל כיוון שאיני יודע את כל הפרטים אני ממליץ ליצור קשר עם המטפל/ת שלך ולעדכן אותם כדי להבין על מה מדובר. מוזמנת גם לשלוח הודעה פרטית אלי אם תרצי להתייעץ ולספק עוד פרטים. רק בריאות.
כאבים בכף הרגל ובזרוע לאחר דיקור סיני ראשוני. הגעתי למטפל בעקבות כאבים בגב תחתון. הכאבים כבר למעלה משבועיים ולא חולפים.בזרוע התחיל כבר דימום תת עורי (המטומה). מה ניתן לעשות???
היי חמי, כתבתי לך בעבר אך אני רואה שהוספת עוד תגובה היום ואני מבין שהכאבים לא עברו בנתיים. במצב כזה חשוב לעשות שני דברים: 1) התייעצות עם המטפל/ת שטיפל בך - חשוב להבין בדיוק מה בוצע ומה פשר הכאבים. האם הם קשורים לטיפול, האם התפתחו במקביל לדעתו ו - איך ניתן לעזור בהם. אם יש תופעה שעולה אחרי טיפול, בין אם בעקבותיו ובין אם ללא קשר, המטפל הוא זה שהתווה תהליך כלשהו בשביל לעזור לך וניתן לפנות אליו כדי לטפל גם בתופעה החדשה שעלתה. 2) במידה ואין קשר עם המטפל או שאין לו דרך לעזור - לבדוק עם רופא מה קרה שם ואיך ניתן לעזור.
הוסף תגובה
כאבים 3 שבועות בmalleolus ברגל שמאל לאחר דיקור סיני
חמי23/01/2025 | 16:37
כאבים לאחר דיקור סיני בכף רגל שמאל malleolus כאבים לא חולפים כבר למעלה מ3 שבועות. בעיקר בהליכה. מה ניתן לעשות???
היי חמי. בטיפול סיני, לעיתים אזורי הדיקור שונים מאזור הבעיה. לא ציינת היכן בוצע הדיקור אך יתכן בהחלט שהדיקור בוצע גם בידיים וברגליים לצורך טיפול בגב התחתון. עם זאת, הטיפול עצמו נחשב עדין מאוד ולרוב נטול תופעות לוואי. יש מצבים בהם יש כאב מקומי למשך כמה שעות - ימים לאחר הטיפול אך כאב זה לרוב חלש ודועך. אתה כבר זמן רב אחרי הטיפול והופעה של תופעות כאלו מצריכה ברור נוסף, בטח אם הופיעה המטומה. אני ממליץ לבדוק עם המטפל שטופלת אצלו לגבי התופעות הללו ולהבין מדוע הן קרו ומה ניתן לעשות איתן. במידה ויש צורך ממליץ לפנות גם לבירור אצל רופא. רק בריאות.
היי נורה.. אני לא מכיר את התמצית הזו ולא מצאתי עליה מידע. אם תרצי, העחימקישור או צרי קשר בפרטי ע"מ שאבדוק. באופן עקרוני הרפואה הסינית הצמחית עובדת בד"כ על בסיס רקיחה אישית לכל מטופל ופחות עם פורמולות תמצית מוכנות מראש(אם כי יש היום כמובן הרבה והן כן בשימוש).