דלג לתוכן

הפרעות נירוטיות

Neurotic disorders
המומחים של Infomed מסבירים:

המונח נירוזה הוטבע לראשונה בשנת 1772 על ידי רופא סקוטי בשם ויליאם קולן.

ד"ר קולן הגדיר באמצעות המונח נירוזה הפרעות במערכת העצבים אשר לא נמצא להן גורם על רקע אורגני-גופני. מאוחר יותר הכיל המושג את כל ההפרעות "הפונקציונליות" של מערכת העצבים. כלומר הפרעות שהגורם להן אינו ידוע.

לקראת סוף המאה ה-19 טען אבי הפסיכואנליזה, זיגמונד פרויד, כי להפרעות הנירוטיות יש סיבה פסיכולוגית ברורה. פרויד כינה תחילה את כל ההפרעות הללו בשם "פסיכו-נירוזות". מאוחר יותר הוא תיאר ארבעה סוגים שונים של נירוזות: הנירוזה ההיסטרית, הנירוזה הכפייתית, הנירוזה החרדתית והנירוזה הפובית. מונחים מבחינים אלו היו מקובלים, עד שבשנות ה-80 של המאה ה-20 הוצא כליל המונח "נירוזה" מהספרות כמגדיר/מאבחן הפרעות פסיכיאטריות. בעולם הפסיכולוגיה והפסיכואנליזה מנוצל המושג רק לשם הבחנה בין ההפרעות הנירוטיות לבין ההפרעות הפסיכוטיות והפרברסיות (סטיות).

סיווג מחודש של ההפרעות הנפשיות הפסיכיאטריות מתייחס לקיומם של סממנים נירוטיים בתסמונות ובהפרעות פסיכיאטריות שונות. בעיקר בהפרעות חרדה, בהפרעות סומטיות-קונברסיביות ובמקרים מיוחדים בהפרעות אפקטיביות.

מאפייני ההפרעה הנירוטית:

1. הגורם אינו אורגני;

2. לחולה הנירוטי בוחן מציאות ותובנה לגבי מצבו הנפשי, תקינים (בשונה מחולים פסיכוטיים);

3. למרות ההשפעה הגדולה של הנירוזה על ההתנהגות, אין הפרעה משמעותית באישיותו של האדם הנירוטי.

תסכולים נפשיים פנימיים ומצבים טראומטיים חיצוניים הם מקור של חרדה המאיימת על היציבות של המערכת התוך-נפשית. מצב זה מעורר את הצורך להתגונן ולהפעיל את כלי התמודדות שבמקרה של איום חיצוני, הם כוללים בריחה או הימנעות. האיום הפנימי נובע מקונפליקט נפשי. מהתנגשות של כוחות נפשיים מנוגדים: ב"לא מודע" יש דחפים אסורים (מיניים או תוקפניים) שמחפשים פורקן, ומולם המצפון והמוסר החברתי, והכוחות שמנסים לדחות את הדחפים האסורים, לרסנם, למנוע את העברתם לתחום המודע, ולצמצם בכך את המתח הנגרם בגינם. תסכולים בלתי פתורים, בעיקר מתקופת הילדות, עלולים לגרום להפעלה בלתי יעילה של מנגנוני ההגנה. המנגנונים אינם מצליחים לרסן את רמת החרדה ויוצרים על ידי כך תסמינים נירוטיים.

ד"ר סילביו רוזנצוויג


  • הפרעות נירוטיות תסמינים

    התגובה הנירוטית מתבטאת כמו תגובה "נורמלית" של אדם בריא למצבי לחץ נפשי ומתח רב, כגון חרדה, מועקה, חשיבה טורדנית, ועוררות גופניות. אולם, אצל החולה הנירוטי התגובה חסרת פרופורציות לאיום ובלתי תואמת את חומרת האירוע.

    נירוזה חרדתית: התסמין המרכזי הוא מועקה או חרדה. פחד בלתי מוגדר המעורר חוויה של אי-נוחות, מתח רב ודאגנות-יתר. כאשר רמת החרדה גבוהה במיוחד עלולים להתפתח התקפים המלווים בתסמינים גופניים כמו סחרחורות, יובש בפה, תחושת מחנק, דפיקות לב מואצות, דופק מהיר ו"פרפרים" בבטן.

    נירוזה דיכאונית: תחושה ממושכת של דיכאון או עצבות.

    נירוזה כפייתית: מתאפיינת במחשבות טורדניות הגורמות לחרדה ולהתנהגות טקסית, קומפולסיבית אשר נועדה להרגיע את החרדה.

    נירוזה היסטרית: מכונה כיום "סומטיזציה". מאופיינת בתסמינים גופניים שאין להם הסבר רפואי ברור המופיעים במצב של לחץ נפשי ומתח רב.

    נירוזה טראומטית: בעבר תוארה כנירוזה של מלחמה. מצב של לחץ נפשי קשה מאוד וירידה בתפקוד על רקע חשיפה לאירוע טראומטי שיש בו איום ממשי על החיים.


רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
רפואת שיניים
ד"ר מנחם דויטש
5.0
( 7 חוות דעת )
"מצויינת"
קראו עליי עוד
רפואה אסתטית
ד"ר אנה וסילביצקי
4.9
( 213 חוות דעת )
"ד"ר אנה משרה אוירה נינוחה, נעימה ,מקצועית ומתחשבת לשביעות רצון המטופל."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא הפרעות נירוטיות

גיל המעבר – דיכאון והתמודדויות נוספות
גיל המעבר – דיכאון והתמודדויות נוספות
ד"ר נחמה ויזר מאת: ד"ר נחמה ויזר 01/12/2013

גיל המעבר, פוסט מנופאוזה (השלב לאחר הווסת האחרונה) פרימנופאוזה (התקופה שבין התחלה של מחזורי ווסת בלתי סדירים לווסת ... לכתבה המלאה

חופש גדול - גם לזוגיות שלכם?
חופש גדול - גם לזוגיות שלכם?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 01/07/2012

כולנו רגילים להתלונן על חום יולי-אוגוסט, על מחירי הקייטנות, על עודף האנרגיה של הקטנטנים ובאופן כללי על עצם קיומו של... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו