דלג לתוכן

מחלות בבלוטות הרוק

Non-neoplastic salivary glands diseases
המומחים של Infomed מסבירים:
קיימים שלושה זוגות של בלוטות רוק גדולות: הזוג הגדול ביותר - בלוטות בת האוזן (Parotid glands) הממוקמות משני צידי הפנים קדמית לאפרכסות האוזניים (תמונה 1). הזוג השני בגודלו: הבלוטות התת-ליסתיות (Submandibular glands), ממוקמות מתחת לזווית הלסת התחתונה, והבלוטות התת-לשוניות (Sublingual glands) מתחת לצידי הלשון. מלבד בלוטות הרוק הגדולות קיים מספר גדול של בלוטות רוק קטנות (Minor salivary glands) הממוקמות בשפתיים, על פני הלשון ובריריות חלל הלוע.
בלוטות בת-האוזן מנקזות את הרוק לחלל הלוע על ידי צינורות ניקוז הנפתחים מעל לשיניים הטוחנות (מולאריות) של הלסת התחתונה. הבלוטות התת-ליסתיות והתת-לשוניות מנקזות את הרוק דרך פתחי ניקוז ברצפת הפה משני צידי שורש הלשון.
התחלואה בבלוטת הרוק שאינה גידולית מסווגת לתחלואה זיהומית ולתחלואה על רקע של חסימות מכניות, ומאפיינת בעיקר את בלוטות הרוק הגדולות.
המחלה הזיהומית השכיחה ביותר פוגעת בבלוטות בת-האוזן והיא מחלת החזרת (Mumps). זו מחלה הנגרמת על ידי נגיפים, ותוקפת ילדים בדרך כלל שאינם מחוסנים, ולעיתים גם מבוגרים, ומתאפיינת בנפיחות וברגישות של אזור הבלוטה. הגיל השכיח של ילדים הלוקים בחזרת נע בין 4 ל-6 שנים. למחלה תקופת דגירה של כשבועיים וקיים שיעור סיבוכים גבוה, בעיקר חירשות, ופגיעה בפוריות במיוחד באוכלוסיית החולים המבוגרים יותר.
זיהומים מחיידקים של בלוטות הרוק שכיחים אף הם בבלוטות בת-האוזן ותוקפים בעיקר אוכלוסייה בוגרת יותר בעיקר חולים הלוקים בכשל חיסוני או בהיגיינת פה ירודה. המחלה הזיהומית החיידקית מתאפיינת באודם מקומי, בנפיחות חום מערכתי, ועלולה להתפתח ללא טיפול הולם למורסה בבלוטה המצריכה ניקוז בניתוח.
התחלואה הקשורה בחסימה מאפיינת בעיקר את בלוטות הרוק התת-ליסתיות, והגורם העיקרי לכך הוא היווצרות אבנים בבלוטות הרוק (Sialolithiasis). האבנים אשר נוצרות ממשקעים של מלחי סידן בפתחי צינורות הניקוז, חוסמות את זרימת הרוק וגורמות לנפיחות בבלוטה ולתהליך זיהומי מישני לחסימה.
מחלה נוספת הקשורה בחסימה, אופיינית בעיקר בקרב ילדים בני גיל 10-5, וקרויה סיאלקטזיס (Sialectasis). היא פוגעת רק בבלוטת בת-האוזן ומתאפיינת בנפיחויות נישנות של הבלוטה. התופעה נובעת מהיצרויות בצינורות הניקוז ובדרך כלל חולפת עם הגדילה.
תחלואה מסוג אחר הקשורה בבלוטות הרוק היא מחלת סיוגרן (Sjogren’s syndrome). היא משתייכת לקבוצת המחלות האוטואימוניות שנוצרים בהן נוגדנים כנגד בלוטות הפרשה חיצוניות ומתאפיינת בהפחתה משמעותית בהפרשת הרוק כמו גם בייצור הדמעות. המחלה מאופיינת בנפיחות של יותר מבלוטת רוק אחת, ביובש בריריות, יובש בעיניים ולעיתים במחלת מיפרקים נלווית.

ד"ר דורון הלפרין

    רופאים בתחום

    שיאצו
    עדי בוסקילה
    4.9
    ( 9 חוות דעת )
    "עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
    קראו עליי עוד
    רפואה משלימה
    אלעד יצחקוב
    5.0
    ( 18 חוות דעת )
    "אלעד פשוט קוסם! כל אדם בעולמנו צריך אלעד לצד הרפואה הקונבנציונלית כדי להיות באמת במיטבו ולפתור בעיות שלכאורה הרופאים לא יודעים/מנסים לפתור. וההקלה מיידית. פשוט קוסם!!!!"
    קראו עליי עוד
    אורתופדיה
    ד"ר אריאל אורן
    5.0
    ( 3 חוות דעת )
    "זה היה יותר ייעוץ קצר בתור התחלה, אבל היתה לי חווית טיפול מאוד נעימה"
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו