דלג לתוכן

OCD - הפרעה טורדנית כפייתית

Obsessive-Compulsive Disorder
פרופ' אלן אפטר פרופ' אלן אפטר מנהל מרכז פיינברג לחקר הילד והמחלקה לרפואה פסיכולוגית ב"שניידר" קראו עליי עוד
המומחים של Infomed מסבירים:
הפרעה כפייתית טורדנית (OCD) היא הפרעת חרדה אשר מאופיינת בדפוס מחשבות טורדניות (אובססיות) והתנהגויות כפייתיות (קומפולסיות). היא עלולה לפגוע בתפקוד היומיומי, כתוצאה מההתעסקות המרובה במחשבות הטורדניות ובפעולות הכפייתיות ומהמצוקה הקשה שהן גורמות.

הראשון שתיאר את ההפרעה הכפייתית כטורדנית היה ד"ר זיגמונד פרויד בתחילת המאה, ועד היום תיאוריו הקליניים נחשבים כמפורטים ביותר. בהגדרה מחשבות טורדניות נכללים דחפים, רעיונות או דימויים מטרידים הפולשים למודעות החולה, ואשר מזוהים על ידיו כפרי מחשבתו. החולה חווה מחשבות אלו כבלתי הגיוניות, מגוחכות, לא מציאותיות או נוגדות את מצפונו (מחשבה אגו-דיסטונית). הוא מנסה להתנגד או להתעלם מהמחשבות, ולהקטין את החרדה שהן גורמות באמצעות פעולות כפייתיות (התנהגויות נישנות או פעולות בסדר מסוים אשר עלולות להיראות כמוזרות בעיני הצופה מהצד). ההפרעה בדרך כלל מתמידה ללא שינוי, עם עליות ומורדות בעוצמת התסמינים לאורך החיים. התסמינים קשורים בדרך כלל לאירוע קשה או שהם תוצאה/תגובה ללחץ סביבתי. במקרים פחות שכיחים הם עשויים להתמתן באופן עצמוני ואף להיעלם ללא סיבה נראית לעין, ואז להופיע מחדש לאחר שנים. לעיתים נדירות התופעה נעלמת כלא היתה.

המחשבות הטורדניות השכיחות ביותר הן אלה העולות מתוך דאגה כי דבר מסוים לא בוצע כהלכה, מתוך פחד לאבד חפץ חשוב, בשל פחד מוגזם מזיהום או מלכלוך, מחשש לפעול מתוך דחף בלתי נשלט כמו קפיצה מהחלון, או הורה הפוחד שמא יפגע בילדו.

ההתנהגויות הכפייתיות השכיחות ביותר הן רחצה נישנית של הידיים, בדיקה נישנית של חפצים, נגיעה חוזרת בדרך מסוימת או במקומות מסוימים ודחף להתוודות ולקבל אישור. לעיתים בהפרעה כפייתית טורדנית קשה המחשבות הטורדניות הופכות לאמונה חזקה מאוד, למשל הצורך לרחוץ ידיים עשרות פעמים ביום מחשש לזיהום, אך גם במקרים אלו, לאחר שיחה ממושכת, תוך הצגת עובדות ונימוקים, יסכים החולה להודות שמחשבותיו מוגזמות או שאינן הגיוניות, בניגוד ללוקה בפסיכוזה שאינו בר-שכנוע בכל הקשור למחשבותיו ולאמונותיו.
במשך שנים רבות נחשבה הפרעה זו לנדירה, אך בשנים האחרונות מצביעים ממצאיהם של מחקרים מקיפים שנערכו בנושא על שיעור גבוה למדי, עד 3%-2% מכלל האוכלוסייה, בשכיחות שווה אצל גברים ונשים. הפרעה זו יכולה להופיע באופן הדרגתי או פתאומי, בדרך כלל בגיל ההתבגרות אך גם בילדות. כשישית מהלוקים בהפרעה זו מדווחים על סימנים ראשונים בילדות, אך היא יכולה להופיע גם בעשור השלישי והרביעי לחיים. בחלק מהמקרים היא מופיעה בעקבות אירוע קשה או כתגובה ללחץ סביבתי.

הגורמים למחלה אינם ידועים, אך מכיוון שתוכן המחשבות הטורדניות נותן מקום לפירושים פסיכולוגיים בשל הסמליות והתוכן העשיר של המחשבות הטורדניות, התבסס הטיפול בעיקרו על פסיכותרפיה ללא הצלחה יתרה.

בשנות ה-80 של המאה ה-20, עם גילוי ההשפעה החיובית והמקלה של התרופה הנוגדת דיכאון Clomipramine/Anafranil על המחשבות הטורדניות ועל ההתנהגות הכפייתית, בוצעו מאז מחקרים מרובים אשר הצביעו על חוסר איזון ביוכימי במוח הקשור לחומר אשר נקרא סרוטונין.

תרופות המגבירות את רמות הסרוטונין במוח גורמות להקלה בתסמינים של OCD ב-50% עד 60% מהחולים. תרופות אלו שייכות למשפחת התרופות נוגדות הדיכאון, כשהראשונה שבהן היא קלומיפרמין כפי שצוין, וכן תרופות נוגדות דיכאון מהדור החדש המתאפיינות בפחות השפעות לוואי, ואשר פותחו בסוף שנות ה-80 וה-90 של המאה ה-20. הן כוללות: Fluoxetine/Prozac, Fluvoxamine/Favoxil, Paroxetine/Seroxat, Sertraline/Lustral, Citalopram/Cipramil.

יש לציין שתרופות אלו אינן "מרפאות את החולה" מהפרעת OCD, אלא ממתנות את התסמינים והשפעתם באה לידי ביטוי רק לאחר טיפול רצוף במשך שבועות ספורות ולעיתים רק לאחר עשרה שבועות. יש חולים שאינם מגיבים לטיפול בתרופות, לכן מומלץ במקרים רבים לשלב טיפול קוגניטיבי התנהגותי, בחולים אשר אינם מגיבים לתרופות. לטיפול הקוגניטיבי התנהגותי ניתן להוסיף תרופות נוגדות פסיכוזה, כגון Risperidone/Risperdal ו-Olanzapine/Zyprexa במינון נמוך. במקרים נדירים שבהם שום טיפול אינו מביא להקלה ותפקודו של החולה נפגע בצורה קשה, ניתוח נירוכירורגי באזורים מסוימים במוח יכול להביא להקלה משמעותית בתסמינים.

יש להבדיל בין ההפרעה הכפייתית הטורדנית לבין הפרעות אחרות הכוללות התנהגויות כפייתיות, כגון התמכרות לסמים ואלכוהול, הימור כפייתי, הצתה כפייתית (פירומניה), גניבה כפייתית (קלפטומניה) ותלישת שערות כפייתית (טריכוטלומניה). עם זאת, כאמור, במקרים אלו אין מדובר בהפרעה כפייתית טורדנית משום שהחולים מפיקים הנאה מההימור, מנטילת הסמים וכד' ואינם מבצעים פעולות אלו לשם הפחתת החרדה בלבד.

חשוב להבדיל OCD ממצבים פסיכוטיים לדוגמה מסכיזופרניה שהלוקה בה עלול להיות עסוק וטרוד במחשבות שווא במשך שעות, באנשים הרוצים לפגוע בו לדוגמה. מחשבות השווא של הלוקה בסכיזופרניה הן אגו-סינטוניות, משום שאין האדם מזהה את מחשבותיו ככאלה הנוגדות את אופיו את מצפונו או את ההיגיון, כמו בהפרעה כפייתית טורדנית (מחשבות אגו-דיסטוניות).

לסיכום, הפרעה כפייתית טורדנית היא הפרעת חרדה שכיחה הקשורה לחוסר איזון ביוכימי במוח ומתאפיינת במחשבות טורדניות ובפעולות כפייתיות הגורמות למצוקה קשה. בשנים האחרונות חלה התקדמות רבה בטיפול. חשוב שהאדם הלוקה בהפרעה זו או בני המשפחה יפנו ללא עכבות או בושה לקבלת טיפול פסיכיאטרי אשר בכוחו להביא שיפור ניכר לאיכות החיים של הלוקה בהפרעה כפייתית טורדנית, ולהקל את סבלו.
  • OCD - הפרעה טורדנית כפייתית תסמינים

    הפרעת OCD מתאפיינת בתסמינים אובססיביים וכפייתיים כאחד.

    תסמינים אובססיביים של הפרעה טורדנית כפייתית

    תסמינים אובססיביים של הפרעה טורדנית כפייתית הם מחשבות, רעיונות ודמיונות -חוזרים ונשנים, עיקשים ובלתי רצויים, או דחפים בלתי רצוניים, שנראה כי אין בהם שום היגיון. אובססיות אלו מטרידות בדרך כלל כאשר מנסים לחשוב על דברים אחרים, או לעשות דברים אחרים.

    אובססיות בדרך כלל קשורות בנושא מסוים, כמו:

    •  פחד מזיהום או מלכלוך.
    • צורך בסדר ובסימטריה.
    • דחפים תוקפניים.
    • מחשבות או דמיונות הקשורים במין.
    • תסמינים הקשורים באובססיות כוללים בין היתר:
    • פחד מהידבקות בזיהום, כתוצאה מלחיצת יד, או ממגע בחפצים שאנשים אחרים נגעו בהם.
    • ספקות לגבי נעילת הדלת, או כיבוי התנור.
    • מחשבות על כך שפגעת במישהו בתאונת דרכים.
    • מצוקה קשה במצבים בהם חפצים אינם מסודרים כראוי, או אינם פונים לכיוון הנכון.
    • דמיונות של פגיעה בילדים של המדמיין.
    • דחף לצעוק גסויות במצבים שאינם הולמים זאת.
    • הימנעות ממצבים שעלולים לעורר את האובססיה, כמו לחיצת יד.
    • דמיונות חוזרים ונשנים של תמונות פורנוגרפיות.
    • דלקת בעור, הנובעת מרחיצת ידיים בתדירות גבוהה.
    • פציעות בעור כתוצאה מהתעסקות בו.
    •  נשירת שיער או קרחות מקומיות, כתוצאה מתלישה שערות.

    תסמינים כפייתיים של הפרעה אובססיבית כפייתית

    תסמינים כפייתיים של הפרעה טורדנית כפייתית הם התנהגויות החוזרות ונשנות, כתוצאה מדחף בלתי נשלט. התנהגויות חוזרות ונשנות אלו אמורות להפחית את החרדה, או את המצוקה הקשורות באובססיה. 

    לדוגמא, אנשים שמאמינים שהם דרסו מישהו, יחזרו שוב ושוב אל זירת ההתרחשות (בה לכאורה התרחשה הדריסה), משום שהם אינם מסוגלים להיפטר מהספק. לעתים ממציאים חוקים וטקסים שמסייעים לשלוט בחרדה, שמתעוררת כתוצאה מהמחשבות האובססיביות.

    כמו האובססיות גם ההתנהגות הכפייתית אצל אנשים הלוקים בהפרעה טורדנית כפייתית, קשורה בדרך כלל בנושא מסוים, לדוגמא:

    • רחצה וניקיון.
    • ספירה.
    • בדיקה.
    • הצורך בחיזוקים.
    • חזרה על פעולה מסוימת מספר פעמים.
    • סדר.

    תסמינים הקשורים בהתנהגות כפייתית כוללים בין היתר:

    • רחיצה של הידיים, עד למצב של התקלפות העור.
    • בדיקה חוזרת ונשנית של הדלתות, על מנת לוודא שהן נעולות.
    • בדיקה חוזרת ונשנית של התנור, על מנת לוודא שהוא כבוי.
    •  ספירה ומניה בדפוסים מסוימים.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
עיניים
ד"ר משה מלכין
4.9
( 219 חוות דעת )
"הטיפול והיחס כלפיי היו יוצאי מהכלל משביע רצון."
קראו עליי עוד
פנימית
פרופ' אליזבט הלף און
5.0
( 6 חוות דעת )
"אני מטופל אצל פרו״פ הלף כבר מספר שנים, מעריך מאוד את המקצועיות והאיכפתיות."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא OCD - הפרעה טורדנית כפייתית

טיפולים משלימים לחרדה
טיפולים משלימים לחרדה
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 27/12/2023

המודעות הגוברת להפרעת חרדה בשנים האחרונות העלתה את הביקוש גם לטיפולים משלימים לחרדה שאפשר לשלב לצד הטיפול הקונבנציו... לכתבה המלאה

החיים הסודיים (והקשים) לצד נפגע/ות נפש
החיים הסודיים (והקשים) לצד נפגע/ות נפש
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 02/01/2023

יש לכםן אדם קרוב שסובל מהפרעה נפשית? הורים, בני/ות זוג, ילדים, אחים וחברים - האנשים היקרים שמלווים נפגעי/ות נפש, מת... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו