דלג לתוכן

מיקלעת צווארית

Obstetrical brachial plexus injury
המומחים של Infomed מסבירים:
פגיעה במיקלעת הצווארית ידועה בשם פגיעה ע"ש ארב (Erb`s palsy injury), והיא עלולה להתרחש במהלך הלידה כאשר תהליך הלידה קשה או מורכב.
המיקלעת הצווארית היא קבוצת העצבים היוצאת מחוט השדרה הצווארי, בין חוליות הצוואר, ואחראית לתנועה ולתחושה בגפיים העליונים. עצבים אלו (חמישה) נקראים בשפה הרפואית C5, C6, C7, C8, T1. הם יוצאים מחוט השדרה הצווארי כחבילה (מיקלעת או צמה), עוברים מתחת לעצם הבריח ובגובה אזור בית השחי מתפצלים לאזורים שונים בגף העליון: ומעצבבים את השרירים, המיפרקים והאזורים השטחיים האחראים לתחושת הגף.
עצבים הם מבנים דמויי חוטים המורכבים מאוסף של סיבי עצב דקים בעובי של חוט השערה. בדומה לחוטי חשמל, סיבי העצב נושאים אותות חשמליים מהמוח אל השרירים. חלקם אחראים לתנועות הגף וחלקם מעבירים תחושות כמו כאב, חום וקור, מהגף למוח. כאשר סיבי עצב נפגעים, השרירים אינם יכולים לתפקד למרות שבשריר עצמו אין כל פגיעה.
עצבים היקפיים, שממוקמים מחוץ למוח או לחוט השדרה, יכולים להתאושש לאחר פגיעה, אך יכולת זו עלולה להיות חלקית, בהתאם לעוצמה ולצורת הפגיעה. תהליך התחדשות זה הוא לרוב איטי.
פגיעה במיקלעת הצווארית נגרמת בדרך כלל במהלך לידה קשה וכאשר צפויה סכנה לחיי היילוד. לעיתים תינוק גדול או תעלת לידה צרה גורמים ללכידה של אחת הכתפיים בתעלת הלידה. במצב זה היילוד נמצא במצוקה וקיימת סכנה לשלומו. לכן הלידה חייבת להתבצע במהירות תוך הפעלת כוח סביר. בתנאים מיוחדים אלו עלולה להיגרם פגיעה בעצבי המיקלעת הצווארית. פגיעה במיקלעת הצווארית גורמת לחולשה מיידית בגף.
המעקב הרפואי המסודר וניטור מהלך ההריון והלידה הפחיתו באופן משמעותי את כמות הפגיעות מסוג זה, אך לא ניתן עדיין למנוע אותן לחלוטין. שיעור הפגיעות נע בין 1 ל-3 מקרים חדשים ב-1000 לידות.

קשה לנבא בשבועות ובחודשים הראשונים של חיי התינוק מה יהיה היקף השיפור בתפקוד הגף. קיימים סימנים שמועד הופעתם יכול להעיד על חזרה מהירה, חלקית או מלאה של תפקוד הגף.
ריפוי בעיסוק בעזרת מכשירי עזר מסייע לילדים עם פגיעה בתפקוד של הגף העליון לממש את יכולתם ולתפקד בצורה הטובה ביותר.
חלק חשוב ולעיתים המכריע בטיפול הוא הדרכת ההורים לגבי התרגילים והפעילות שיש לבצעם בבית.

ד"ר פרנקלין לוקיץ
  • אבחון ובדיקות

    הפגיעה מאובחנת בעזרת בדיקה גופנית שנצפית בה חולשה והפחתה בתנועות יד אחת לעומת היד האחרת. לעיתים נדירות קיימת פגיעה בשתי הידיים. יש לדעת כי שבר בעצם הבריח יכול לדמות לפגיעה נירולוגית במיקלעת הצווארית, אך במקרים אלו לאחר איחוי השבר, תפקוד היד חוזר למצב תקין. אין אפשרות להדגים את הפגיעה באמצעים טכניים כמו צילום, על-שמע או CT. ה-EMG (בדיקה אלקטרומיוגרפית) של הגף הוא האמצעי היחיד המסייע באופן מסוים לדעת איזה שרירים פגועים ולעקוב אחר מידת השיפור שחל בתפקודם. בדיקה זו אינה יעילה בשלב המיידי שלאחר הלידה, אלא רק לאחר זמן מה. הבדיקה הקלינית של רופא או פיזיותרפיסט המנוסה בפגיעות מסוג זה היא האמצעי הטוב ביותר לאבחון, לכן חשוב שהיילוד ייבדק על ידי אדם מנוסה שיאבחן את הפגיעה וינהל מעקב רפואי צמוד.

רופאים בתחום

נוירולוגיה
ד"ר מיכאל רוטשטיין
5.0
( 8 חוות דעת )
"הרופא קיבל את פנינו בנועם הקשיב לנו ונתן הסבר מלא ומענה לשאלות רופא אנושי ומקצועי תודה גדולה"
קראו עליי עוד לקביעת תור
עיניים
ד"ר משה מלכין
4.9
( 175 חוות דעת )
"יחס אישי ותוצאה מצוינת אכפתיות"
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר אסתר גנלין - כהן
5.0
( 14 חוות דעת )
"הגעתי היום עם בתי לבדיקה אצל ד"ר גנלין- כהן אסתר ונפעמתי מהרגישות, ההתייחסות, הסובלנות והמענה האדיב לכל שאלה שבתי ואני העלינו בפני הד"ר. הרגשתי, כי מולי נצבת רופאה אשר רואה לנגד עיניה את טובת המטופלת ומוכנה לתת מענה מקצועי, מכיל ואיכפתי. כן ירבו רופאים כמוה!"
קראו עליי עוד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו