מי השפיר הם נוזלים העוטפים את העובר ונחוצים לצמיחתו ולהתפתחותו התקינה. הם גם מרפדים את העובר ומגנים עליו מפני מטראומה פיזית, מאפשרים את צמיחת הריאות שלו, ומספקים לו הגנה מזיהומים. נפח מי שפיר תקין לאורך כל ההיריון שומר על העובר ומגדיל את הסיכוי ללידה תקינה ולעובר בריא. נפח לא תקין של מי שפיר יכול להיות ריבוי מי שפיר (polyhydramnios) או מיעוט שפיר (oligohydramnios), ומצביע על חריגות אפשרית[1].
רוב התינוקות שאימהותיהם סובלות מריבוי מי שפיר יהיו בריאים.
מיעוט מי שפיר ישנם מספר גורמים למיעוט מי שפיר. בדרך כלל, זה נגרם בשל מצבים המפחיתים ייצור מי שפיר. הנה כמה מהם[4]:
קרע ממברנות לפני הלידה (קריעת שק מי השפיר לפני הזמן).
הגבלת גדילה תוך רחמית (צמיחה עוברית לקויה).
הריון מאוחר (לאחר המועד).
מומים מולדים, בעיקר מומים בכליות ובדרכי השתן.
תסמונת מעבר דם בין עוברים.
מיעוט מי שפיר למשך זמן ארוך עלול לגרום להתפתחות חריגה או לא שלמה של ריאות העובר ולסיבוכים בלידה, שכן זה מגביר את הסיכון לדחיסה של חבל הטבור ולמצוקה נשימתית.
אבחון ובדיקות
ריבוי מי שפיר בדיקת אולטרסאונד עוברי יכולה לאמוד את נפח מי השפיר ברחם. במידה וקיים חשש לריבוי מי שפיר, יתבצעו בדיקות נוספות בהתאם לזמן ולמידת החומרה של הבעיה, כדי לנסות לקבוע את הגורם[5]:
בדיקת דם – יכולה לזהות מחלה זיהומית הקשורה לריבוי מי שפיר.
בדיקת מי שפיר - הליך שבו מוציאים דגימה של מי שפיר מהרחם לבדיקה. הנוזל מכיל תאי עובר וכימיקלים שונים המיוצרים על ידי התינוק. התאים בנוזל יכולים לשמש גם לבדיקות גנטיות אם יש חשש להפרעה גנטית.
בדיקת מאמץ - בודקת כיצד קצב הלב של התינוק מגיב כאשר הוא זז.
פרופיל ביופיזיקלי - בדיקת אולטרסאונד המספקת מידע נוסף על העובר ועל נפח מי השפיר ברחם.
מיעוט מי שפיר אם קיימים תסמינים למיעוט מי שפיר, תתבצע מדידה של נפח מי השפיר באמצעות אולטרסאונד. אם כמות הנוזלים קטנה מהכמות המומלצת לגיל ההריון של העובר, ייתכן שיש שמדובר במיעוט מי שפיר ויבוצעו בנוסף הבדיקות הבאות[6]:
בדיקת AFI – סוג של בדיקת אולטרסאונד.
בדיקת MPV – סוג של בדיקת דם.
סיבוכים אפשריים
[7] לעיתים יש לבצע בדיקת מי שפיר. בדיקה זו כרוכה בסיכונים כגון אובדן עובר, היפרדות שליה, צירים מוקדמים, דימום עוברי-אימהי, רגישות ל-Rh של האם ופנאומוטורקס (חזה אוויר) עוברי. גם הסיכון לזיהום עוברי מוגבר מעט.
ריבוי מי שפיר סיכונים וסיבוכים של ריבוי מי שפיר כוללים תסחיף מי שפיר, מצוקה נשימתית של האם, טונוס רחם מוגבר ומצוקת נשימתית חולפת של העובר.
מיעוט מי שפיר הסיבוכים העיקריים של מיעוט מי שפיר הם אלה הקשורים למצוקה עוברית לפני או במהלך הלידה. הסיכון לזיהום עוברי מוגבר כאשר יש קרע ממושך של ממברנות שק מי השפיר.
טיפולים ותרופות
נשים עם מיעוט או ריבוי מי שפיר יכולות להיות מטופלות בדרכים הבאות[8]:
אשפוז והערכה יסודית של האם במקרים שאובחנה לאחר שבוע 26-33.
ביצוע לידה אם הפרופיל הביופיזיקלי אינו תקין.
הזלפת תמיסה מיוחדת בשליש השני של ההיריון, אשר עשויה להועיל לחלק מהחולות ולהגדיל את נפח מי השפיר.
אם ההיריון מתארך מהמועד, תיערך לידה של העובר באמצעות זירוז או ניתוח קיסרית.
אם קיימת מצוקה נשימתית של העובר במהלך הלידה, יינתן עירוי מי שפיר.
"ד"ר אהוד רז היה רגיש בצורה בלתי רגילה. דאג להעביר את החוויה בצורה מקצועית. אנושית. עם יחס אישי וחם מההתחלה ועד הסוף. זו חוויה לא פשוטה והרגשתי בידיים מאוד מאוד בטוחות. תודה!"
"יוסי הר טוב הוא מקצוען ברמות הכי גבוהות שיש הרגשתי בטוחה בטיפול איתו . רק מלראות כמה הוא יודע ואת הבטחון שלו בטיפול הסיר את הדאגות מליבי. ממליצה בחום ואחזור בכל ההריונות הבאים שלי בעזרת השם"
שלום ד"ר אני בשבוע 16 אחרי סקירה ראשונה, בעקרון בבדיקה הכל היה בסדר למעט ממצא היפראקוגני באגן 7*7 מ"מ. מה משמעות הממצא והאם יש מה לעשות מעבר למעקב רופא?
שלום. ממליץ במקרים אלו לבצע סקירה מכוונת לאפיון הממצא, אופיו ? למה הוא מתאים ? בהתאם לכך - אלו בדיקות נוספות יש לעשות ? בדיקות לכיוון של וירוסים ? האם ממצאים נוספים במקומות נוספים ? ז"א : שבתור התחלה הייתי מבצע כאן סקירת מערכות מכוונת , ובהתאם לאופי הממצא מחליט כיצד/איך להתקדם. בהצלחה
שלום ביצעתי סקירת מערכות מאוחרת בשבוע 23, נאמר שיש רושם ל vsd. האם יכול להתגלות שהכל תקין באקו לב? ומה הזמן המינימלי שיכול להיסגר בו ה vsd? ומה אחוז המקרים שזה נסגר בהיריון? וגם נאמר שיש ספק לממצא היפואקוגני 4 מ״מ בחדר שמאל במוח LT CPC , הרופאה בסוף אמרה שלא הצליחה לראות את ה cpc פעם נוספת ואמרה שאולי ארטיפקט אבל עדיין רשמה את זה בתוצאות. מה ההשלכות של vsd ו cpc על בריאות העובר? האם ממצאים אלה יכולים להיעלם בשבועות יותר מתקדמים? והאם יש סיכון מוגבר לתסמונות מסוימות לאור הממצאים האלה? אציין שבדיקת שקיפות וחלבון תקינה וגם בסקירה מוקדמת הכל היה תקין ולא ראו משהו מאלה אני מאוד לחוצה ובחרדה מאז ביצוע הבדיקה אשמח להסבר תודה
שלום. קשה מאד להתייחס לביטוי "רושם ל VSD " - ז"א : או שיש VSD , או שאין !! ....יתרה על כך : גם כאשר אני אראה VSD בזמן ביצוע הסקירה, חשוב לי מאד גם לאפיין אותו : היכן הוא נמצא ( יכול להיות במקומות שונים לאורך המחיצה , כאשר המשמעות שלהם שונה מאד !) , מה גודלו ? האם יש זרימה דו כיוונית ? האם מתקיימת השפעה המודינמית על הלב בכללותו ?! . כאשר מגיעות מטופלות אלינו למרפאה , בעקבות ממצא שכזה אשר הודגם על ידי בודק קודם , מה שאני נוהג לבצע זה באופן מיידי סקירה מכוונת , לבדוק את הלב בצורה מדוקדקת וקפדנית ( וזה לא קשור לשאלה/להבדלים אפשריים בין בדיקת "אקו לב עובר" או אולטרסאונד של סקירת מערכות , שהרי : גם האקו לב עובר לבסוף מבוצע בעזרת אולטרסאונד ! . אין כאן בעצם שוני משמעותי בהקשר הזה) . מעבר לכך : הדגמת ה CPC כביכול המתוארת בחדר הלטרלי השמאלי במוח - גם היא עצמה מחייבת ביצוע סקירה מכוונת וקפדנית לרקמת המוח . בבדיקה זו אנו בודקים בצורה יסודית את כל רקמת המוח גם בחתכים שאינם ה"חתכים הסטנדרטים" שקבע משרד הבריאות בישראל לצורך ביצוע סקירה, אלא ירידה הרבה יותר לעומקם של פרטים. לפיכך חייבים לעשות סקירה מכוונת - באותו המעמד הן לבחון את המוח , הלב, ולדוק האם יש ממצאים נוספים מעבר. אני לפחות, הייתי ממליץ לבצע הכי מוקדם שמתאפשר לך - ואפילו - ממש כעת . ( מנסיוני לפחות, אומר כי כאשר הודגמו ממצאים בסקירה , עולה השאלה - מה עוד עשוי להופיע, כאשר לעיתיםהעיניים של הבודק היו ממוקדות בממצא שראה , ולעיתים זה עשוי להעיב על היכולת לראות דברים נוספים). ממליץ לך לבצע סקירה מכוונת - ובהקדם הניתן , וזאת ע"מ לוודא שהכל בסדר. בהצלחה.
שלום מה שאני לפחות נוהג לבצע במקרים אלו , זה (קודם כל ולפני כל דבר אחר !!) - "סקירת מערכות מכוונת לאורך העצמות הארוכות" , שבה אני מסתכל על העצמות עצמן , אורכן בעקומות מיוחדות (אשר פותחו לצורך כך ע"י רופאה בשם ד"ר צ'יטי ), שבאות לבחון מה מידת הפער מהמצופה והאם זה בטווח התקין או פתולוגי, אבל לא רק האורך כאן קובע : אני מסתכל בצורה מדוקדקת , על המבנה הגרמי , קיומם של שברים, כיפופים בצורה מדוקדקת וקפדנית, ומוסיף עוד בדיקה יסודית וקפדנית ל דברים נוספים שיכולים להופיע ביחד עם מצבים הנקראים "דיספלזיות גרמיות" - שזה הרבה הרבה מעבר רק לעצמות עצמן - קרי : בדיקה מדוקדקת של רקמת המוח , תבנית בית החזה והיחס בינו לבין היקף הבטן, תבנית המצח , ועוד ועוד... בקיצור - הייתי מבצע - ובהקדם המתאפשר לך , סקירה מכוונת יסודית ומדוקדקת של העצמות הארוכות ( זהו שם הבדיקה ) בהצלחה. וחג שמח
שלום. המוח הינו איבר שמשתנה ללא הרף במהלך ההריון, כך שסקירה מכוונת למוח , צריך לבצע כאשר הועלתה שאלה כלשהיא / בקשה או ספקות באשר לתקינותו של המוח . מאחר שהמדובר באיבר שמשתנה מאד מבחינת המבנה שלו בכל שלב של ההריון, מה שאני בודק בסקירת מוח הוא תולדה של הלב בהריון בו הועלתה השאלה / התגלו ממצאים חשודים, או לחילופין , לעיתים מבקשים מאיתנו ( לדוגמא היועץ הגנטי) , לבצע בדיקה בשלב זה או אחר של ההריון. בכפוף לעיניין ולשלב בהריון- שבגינו הועלתה השאלה , כך גם תנתן התשובה - מה עלינו לבדוק באוטתו שלב של הריון. בכל מקרה - המדובר בבדיקה מדוקדקת ומפורטת שבה אנו בודקים את תקינות רקמת המוח ולפרטי פרטים - וזאת בהתייחס לממצאים שבגינם הופנתה אלינו המטופלת. בהצלחה
היי, הייתי בסקירה מוקדמת שבוע 14+6, מציינת שכל שאר הבדיקות עד עכשיו יצאו תקינות כולל שקיפות עורפית וסקר שליש ראשון. בסקירה הודגמו חך ושפה שסועים וright aortic arch נאמר לי ששילוב שני הממצאים האלו יכולים להצביע בסבירות גבוה על תסמונת והומלץ לי על הפסקת הריון. שאלתי כי כזו- האם בממצאים כאלו יש מקום לטעויות ? האם יכול להיות שזה יסתדר בהמשך? אני שואלת כי בהתחשב בממצאים הנוכחיים אנחנו שוקלים בכובד ראש הפסקת הריון כבר בשלב הזה, ולא רוצים להמתין לתוצאת מי שפיר שנקבל רק בעוד כ4 שבועות ואז הפסקת ההריון תיהיה פרוצדורה הרבה יותר מורכבת (בשבוע 20). אך אם יש מקום לטעות אולי כדאי כן ללכת לסקירה מכוונת בשנית על מנת לאמת את הממצאים, מאחר ששמעתי כבר על מצבים שאובחן x באולטרסאונד ולאחר מכן הממצא נעלם, אך לא בטוחה שזה יכול להיות המצב במקרה שלנו …
שלום מבלי חס ושלום להביע ספק / השגות על בדיקה שנערכה במקום אחר, אני סבור שרק מפאת העובדה , שצויינו ממצאים מהותיים בלתי תקינים בסקירה , ומאחר ואנו עוסקים בדיני נפשות, אני ממליץ תמיד שתעשה עוד הסתכלות -קרי : סקירה מכוונת , ובאופן קפדני ומדוקדק, לפני קבלת החלטות רדיקליות. בתור מי שמשוכנע שהדבר הקדוש ביותר הינו חיי אדם, אני חושב שאין מה להפסיד, ולעיתים אף ההורים ירויחו מבחינת המידע - הן להריון הנוכחי, והן לעתיד , מהסתכלות קפדנית מפורטת פעם נוספת על תקינותו המבנית של העובר (סקירה מכוונת. ובהקדם הניתן !). כך אני לפחות נוהג לאורך כל השנים.