דלג לתוכן

פאראסומניה

פרסומניה , פראסומניה | Parasomnia
המומחים של Infomed מסבירים:

המונח פאראסומניה מתאר תופעות לא רגילות המתרחשות בשינה או התנהגויות לא רצויות המתקיימות תוך כדי שינה, או בשלבים שבין שינה להתעוררות. קיים מגוון של תופעות המקובצות תחת המונח פארסומניה:

הליכה בשינה

הליכה בשינה או בשמה הרפואי somnambulism, מתרחשת ברוב המקרים בשליש הראשון של השינה, בשלב השלישי או הרביעי של מחזור השינה (אלו הם השלבים בהם נמצאים במצב של שינה עמוקה, כמפורט על שלבי השינה תחת הערך שינה). האדם שהולך תוך כדי שינה אינו מודע לכך, וברוב המקרים לא יזכור זאת כשיתעורר. לעיתים מבוצעות גם התנהגויות נוספות כגון: התלבשות, הליכה למקלחת או לשירותים, ולעיתים דיבור תוך כדי ביצוע הפעילות. קיימת נטייה משפחתית להליכה בשינה, והיא מתגלה לראשונה לרוב סביב גיל 4 עד 8. התנהגות זו שכיחה ביותר בסביבות גיל 12 והיא מצויה יותר בקרב בנים. ילדים רבים חווים אפיזודות בודדות כאלה.

הפרעת סיוטים

הפרעת סיוטים מתרחשת במשך שלב שנת ה-REM, שלב שינה המתאפיין בתנועות עיניים מהירות ובו מתרחשת החלימה. ישנם אנשים החווים סיוטים לעיתים תכופות, ואחרים רק בתקופות של מתח או מחלה. סיוטים הם חלומות ארוכים שתוכנם מפחיד, והם גורמים לחולם אותם להתעורר בבהלה. כ-50% מהאוכלוסייה הבוגרת מדווחים כי יש להם סיוטי לילה מדי פעם. סיוטים תכופים עלולים לגרום למצוקה קשה, ואף להימנעות ורתיעה משינה. לעיתים ישנו קשר לטראומה שנחוותה בעבר ומשוחזרת בחלומות, אך לרוב הסיוטים אינם קשורים לאירועים ממשיים.

הפרעת ביעותים

הפרעת ביעותים באה לידי ביטוי בדרך כלל בהבעת פנים מפוחדת וצעקות תוך כדי שינה, ומתרחשת לרוב במשך השליש הראשון של הלילה (בשלבים 3-4 של מחזור השינה, שלבים בהם אין חלימה). הסובל מההפרעה עלול להתעורר מהשינה ולחוש חרדה ומצוקה, אך לרוב ימשיך לישון לאחר ההתקף, וכאשר יתעורר לא יזכור דבר. ההפרעה נפוצה במיוחד בקרב ילדים, בייחוד בנים, וקיים קשר בינה ובין הליכה בשינה. הקשר בא לידי ביטוי כשהתקף של ביעותי לילה גורם לצעקות וממשיך במקרים מסוימים להליכה בשינה. ישנם מקרים בהם ההפרעה תלווה גם בהרטבה בשל איבוד שליטה על השתן בזמן השינה.

טיפול

בדרך כלל לא ניתן טיפול להפרעות שינה מסוג פארסומניה. יש לברר מה מצבו של הסובל מההפרעה והאם הוא חווה מצב של מתח מיוחד. במקרים הקשים יותר ניתן להשתמש בטיפול תרופתי, למשל מתן תרופות הרגעה לטיפול במקרים של הפרעת ביעותים, או שימוש בתרופות המקצרות או מדכאות את שנת החלום (שנת ה-REM) בכדי להקל על סיוטי הלילה.

    רופאים בתחום

    שיאצו
    עדי בוסקילה
    4.9
    ( 9 חוות דעת )
    "עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
    קראו עליי עוד
    אורתופדיה
    פרופ' רונן דבי
    4.9
    ( 8 חוות דעת )
    "התשובות אומרות הכל, דליה, הפרופסור, שירה, צוות אדיב נעים ומקצועי, תודה על הכל"
    קראו עליי עוד
    רפואה אסתטית
    ד"ר אנה וסילביצקי
    4.9
    ( 213 חוות דעת )
    "ד"ר אנה משרה אוירה נינוחה, נעימה ,מקצועית ומתחשבת לשביעות רצון המטופל."
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו