דלג לתוכן

דלקת מפרקים פסוריאטית

Psoriatic arthritis
ד"ר זיו פז ד"ר זיו פז מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית קראו עליי עוד
המומחים של Infomed מסבירים:
דלקת מפרקים פסוריאטית היא מחלה כרונית עם התלקחויות והפוגות אשר פוגעת ב-0.1% מהאכלוסייה הבוגרת. למעשה המחלה מופיעה בקרב 5%- 7% מן החולים בפסוריאזיס (ספחת) עורית שקיימת בכ-2% מהאוכלוסייה. יש לציין שפסוריאזיס מתחילה בגילים 15-5, ודלקת מפרקים פסוריאטית מופיעה בדרך כלל בגילים 55-50.

ב-70% מהחולים מחלת העור מופיעה שנים רבות לפני הופעתה של דלקת המפרקים. ב-15% מהחולים הנגעים בעור ובמפרקים מתחילים באותו זמן, בשאר המקרים דלקת המפרקים מופיעה לפני הפסוריאזיס. בדרך כלל דלקת המפרקים מופיעה בהדרגה אך לפעמים התחלת הדלקת היא חדה מאוד.

על פי רוב ההתלקחות בעור ובמפרקים לא מתרחשת באותו הזמן, אך בחולים שבתחילת המחלה הפסוריאזיס ודלקת המפרקים הופיעו בו-זמנית, גם ההתלקחות וההפוגות באות בו-זמנית. הנגעים בעור יכולים להיות מעטים בלבד ובמקומות נסתרים, כמו קרקפת, טבור וסביב פי הטבעת.

דלקת מפרקים פסוריאטית יכולה להופיע במספר צורות. בשני שלישים של החולים, המחלה פוגעת במפרק אחד או במספר מפרקים בלבד. בקבוצה מיוחדת של החולים שיש להם מעורבות של הציפורניים, דלקת המפרקים דווחה במפרקי האצבעות המרוחקים בלבד.

הצורה השנייה של דלקת המפרקים הפסוריאטית היא זו הסימטרית, רב-מפרקית הפוגעת במפרקי כפות ידיים, כפות רגליים ובמפרקים הגדולים. צורה זו מופיעה בכשליש מהחולים עם דלקת מפרקים ובדרך כלל היא קשה יותר מהצורה הראשונה.

הצורה הקשה ביותר של דלקת מפרקים פסוריאטית היא הצורה המכונה ההרסנית (Mutilans) הגורמת לעיוותים קשים שמופיעים בערך ב-5% מהחולים. בצורה זו, של הדלקת נהרסים מפרקים קטנים באצבעות כפות הידיים וכפות הרגליים.

אצל שליש מהחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית קיימת גם מעורבות של עמוד השדרה ומפרקי האגן. במקרה כזה, החולה סובל מכאבי גב שמחמירים במנוחה, משתפרים במאמץ ומלווים בקישיון בוקר ממושך. המעורבות של עמוד השדרה יכולה להיות גם באופן עצמאי, ללא מעורבות של מפרקים בהיקף.

בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית אופיינית מאוד הופעה של דלקת במקומות של הקשר שבין הגידים לעצמות, במיוחד של גיד אכילס.

לפעמים מופיעה בדלקת מפרקים פסוריאטית מעורבות של מערכות אחרות בגוף, כמו דלקת בעיניים, פגיעה באחד ממסתמי הלב, הצטלקות (לייפת) בפסגות של הריאות ועמילואידוזיס.

פרופ' פנינה לנגביץ

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
  • סיבות וגורמי סיכון

    סיבתן של פסוריאזיס ודלקת המפרקים הפסוריאטית לא ידוע, אך לגורמים תורשתיים וסביבתיים חשיבות רבה בהתפתחות המחלה. ידוע שבמשפחות של חולי פסוריאזיס יש מקרים רבים של אותה המחלה. האפשרות לפתח פסוריאזיס היא פי 50 יותר אם קרוב משפחה מדרגה ראשונה חולה בפסוריאזיס. במחקרים על תאומים זהים נמצא שאם אחד מהם חולה, ב-70% מהמקרים גם אצל השני תתפתח פסוריאזיס בשלב כלשהו של החיים.

    הגורמים הסביבתיים למחלה כוללים זיהומים שונים לפני תחילת המחלה, גם טראומה יכולה להיות גורם חשוב המביא לדלקת מפרקים פסוריאטית, אצל חולים עם פסוריאזיס בעור.

רופאים בתחום

עיניים
ד"ר גיא תם
4.9
( 45 חוות דעת )
"מקצוען, פיענח את הבעיה במהירות ומקצועיות, נתן טיפול מתאים וממשיך מעקב."
קראו עליי עוד לקביעת תור
רפואת שיניים
ד"ר ראובן פרידהיים
5.0
( 4 חוות דעת )
"בוא נגיד שאני לא מעוניין ששום רופא יגע לי בשיניים חוץ מדוקטור פרידהיים הטיפולים עצמם נוחים מאוד אכפת לו מהלקוח כאילו זה הבן שלו הוא תמיד עושה את ההכי טוב וגם כל הצוות שלו מסביב משקיעים ונותנים לך להרגיש הכי טוב שיש מבחינתי ציון 10 מ10 ממליץ מאוד 🫶"
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר אסתר גנלין - כהן
5.0
( 14 חוות דעת )
"הגעתי היום עם בתי לבדיקה אצל ד"ר גנלין- כהן אסתר ונפעמתי מהרגישות, ההתייחסות, הסובלנות והמענה האדיב לכל שאלה שבתי ואני העלינו בפני הד"ר. הרגשתי, כי מולי נצבת רופאה אשר רואה לנגד עיניה את טובת המטופלת ומוכנה לתת מענה מקצועי, מכיל ואיכפתי. כן ירבו רופאים כמוה!"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

מאמרים בנושא דלקת מפרקים פסוריאטית

מה שחשוב לדעת על מחלות ראומטיות
מה שחשוב לדעת על מחלות ראומטיות
ד"ר אמיר שרעבי מאת: ד"ר אמיר שרעבי 01/03/2021

איזה גורם מרכזי עלול להוביל להתפתחות של מחלות ראומטיות, מהם סוגי המחלות העיקריים, איך מאבחנים ומטפלים בכל אחת מהמחל... לכתבה המלאה

מחלות מפרקים דלקתיות: סוגים, תסמינים, אבחון וטיפול
מחלות מפרקים דלקתיות: סוגים, תסמינים, אבחון וטיפול
פרופ' הווארד עמיטל מאת: פרופ' הווארד עמיטל 03/06/2021

מהן מחלות מפרק דלקתיות, אילו סוגים שונים קיימים ומה ההבדלים ביניהם, מהם סימני האזהרה שיעלו חשד וכיצד ניתן לאבחן ול... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום ראומטולוגיה

בניהול ד"ר זיו פז
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו