אי ספיקת כליות היא הפרעה בתפקוד הכליות. עקב תפקודן החיוני של הכליות בגוף, אותה הפרעה עלולה לגרום להצטברות של חומרי פסולת ושל נוזלים בגוף, להפרעה בייצור חומרים חיוניים כמו ויטמין D ואריתרופואטין (הורמון המיוצר ע"י הכליות, במצבים של חסר בחמצן, בכדי לגרות יצירת כדוריות דם אדומות) ולהפרעות אלקטרוליטריות (במאזן המינרלים בגוף כמו נתרן, אשלגן, מגנזיום, סידן וזרחן).
אי ספיקת כליות מתבטאת בשתי צורות:
1. מחלת כליה כרונית (Chronic Kidney Disease - CKD)
מצב כרוני בו קיימת ירידה ב GFR (מדד להערכת תפקוד כלייתי, אשר ערכו התקין נע בין 90-120) מתחת ל- 60 למשך 3 חודשים לפחות. מחלת כליה כרונית נוטה להחמיר עם הזמן ועלולה להפוך בסופו של דבר למחלת כליה סופנית (End Stage Renal Disease או בקיצור ESRD). ניתן לעצור את ההידרדרות בתפקוד הכליה, לכן האבחון והטיפול המוקדמים במחלה ובגורמי הסיכון מאוד חשובים.
2. פגיעה כלייתית חדה (Acute Kidney Injury - AKI)
מדובר בתסמונת ששכיחותה הולכת ועולה, הכרוכה בתמותה גבוהה ושכיחות גבוהה של פגיעה כלייתית שאריתית כרונית. פגיעה כלייתית חדה מכילה את כל הטווח מפגיעה קלה ועד פגיעה קשה המחייבת טיפול כלייתי חלופי (כמו דיאליזה).
צילום: Shutterstock
אי ספיקת כליות תסמינים
סיבות וגורמי סיכון
אבחון ובדיקות
סיבוכים אפשריים
טיפולים ותרופות
רופאים בתחום
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
תרופות קשורות
-
פורוסמיד (פוסיד)
בדיקות קשורות
-
אלבומין
-
ביופסיה
-
בדיקת שתן כללית
טיפולים וניתוחים קשורים
-
ביופסיה כליה
-
השתלת כליה
מחלות קשורות
-
רגישות יתר
-
דלקת כבד אוטואימונית
-
עודף שומנים
-
כולסטרול גבוה
-
היפרקלמיה
מאמרים בנושא אי ספיקת כליות


מחלת כליות היא מחלה כרונית חשוכת מרפא. הכליות ניזוקות באופן איטי ומתמשך, תפקודן הולך ונפגע, עד שבשלב מסוים הן מפסיק... לכתבה המלאה


- חסות
חולים רבים מנסים להתקבל למחקרים קליניים. הגישה לטיפולים חדשניים בחינם ומעטפת התמיכה הרחבה הם רק חלק מהסיבות שהופכות... לכתבה המלאה