סארס (SARS) היא דלקת ריאות ויראלית, שבה הזיהום מתמקד בעיקר בחלקה התחתון של מערכת הנשימה.
התסמינים הנפוצים ביותר של מחלת הסארס כוללים חום, קוצר נשימה, שיעול יבש, חולשת שרירים וכאבי גרון. המחלה עלולה להיות קטלנית, ואחוזי התמותה עומדים על 9%.
Shutterstock | Iokanan VFX Studios
ההדבקה בנגיף היא טיפתית, כלומר באמצעות טיפות קטנות הנפלטות ממערכת הנשימה של אדם חולה בעת דיבור, שיעול, עיטוש וכדומה, אשר נשאפות על ידי בן אדם בריא. המחלה ניתנת להעברה גם באמצעות משטחים (טלפונים, ידיות של דלתות ועוד).
מחלת הסארס נגרמת באמצעות וירוס הקורונה - משפחה גדולה של וירוסים שקיבלו את שמם עקב הדמיון המבני של הנגיף לכתר (Crown באנגלית) תחת מיקרוסקופ אלקטרוני. פרט לסארס, וירוסים מוכרים נוספים במשפחה הם וירוס הקורונה SARS-CoV-2, הגורם למחלה COVID-19, ונגיף קורונה הגורם לתסמונת נשימתית חמורה בשם מרס (MERS).
קיים דמיון גנטי של מעל 80% בין סארס ל-COVID-19, אך מדובר בשני וירוסים שונים בעלי מהלך מחלה שונה ואחוזי תמותה שונים. אל מול וירוס הקורונה הגורם ל-COVID-19, הסארס היא מחלה קטלנית באחוזים גבוהים יותר.
מגפת הסארס החלה בסין בנובמבר 2002, והתפשטה בעולם תוך מספר חודשים ספורים. מעל 8000 אנשים נדבקו בסארס, והמחלה התפשטה ב-26 מדינות, אך לא במדינת ישראל.
בזכות מאמץ משותף מצד אומות העולם, נמנעה הדבקה המונית. לא דווח על חולים במחלה מאז 2004.
-
סארס תסמינים
-
סיבות וגורמי סיכון
-
אבחון ובדיקות
-
סיבוכים אפשריים
-
טיפולים ותרופות
-
מניעה
רופאים בתחום
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
תרופות קשורות
-
רמדסיביר
-
בדיקות קשורות
-
צילום חזה
-
צילום רנטגן
-
מחלות קשורות
-
גידולים שפירים של הריאה
-
שפעת
-
לייפת כיסתית
-
שיעול יבש
-
גרגירומת ע"ש וגנר