סכיזופרניה היא הפרעה קשה במוח אשר מעוותת הדרך בה האדם הלוקה בה חושב, פועל, מביע את רגשותיו, את תפיסת המציאות שלו ואת יחסי הגומלין שלו עם הסובבים אותו. בני אדם אשר סובלים מסכיזופרניה – המחלה הקשה והמגבילה ביותר מכל מחלות הנפש הקיימות – סובלים בדרך כלל מבעיות תפקודיות בחברה, במקום העבודה, בבית הספר וביחסיהם עם בני או בנות זוגם.
סכיזופרניה יכולה לגרום ללוקים בה לסבול מפחדים ולהיות מכונסים בתוך עצמם. המחלה היא מחלה הנמשכת לכל אורך החיים של החולה, היא אינה ניתנת לריפוי, אך היא ניתנת לשליטה על ידי מתן טיפול תרופתי מתאים.
בניגוד למה שנהוג לחשוב, סכיזופרניה היא אינה פיצול באישיות. סכיזופרניה היא מצב של הפרעה נפשית (פסיכוזה), אשר בה האדם הסובל ממנה אינו יכול להפריד בין המציאות לבין הדמיון. לעיתים בני אדם אשר סובלים מהפרעות נפשיות מאבדים את הקשר שלהם עם המציאות.
נדמה להם כי העולם הסובב אותם מורכב מערב רב של מחשבות, מראות וצלילים. ההתנהגות האופיינית לבני אדם אשר חולים בשסעת יכולה להיות משונה מאוד ואף מבהילה לעיתים. השינוי הפתאומי אשר מתחולל באישיות או ההתנהגות של האדם, הגורמת לו לאבד כל קשר עם המציאות, מכונה השלב הפסיכוטי.
סוגי סכיזופרניה
ניתן לזהות 5 דפוסים עיקריים של סכיזופרניה:
1. סכיזופרניה פרנואידית - מאופיינת בעיקר בדלוזיות והלוצינציות העוסקות בתכנים של רדיפה, כאשר התפקודים הקוגניטיביים, הרגשיים וההתנהגותיים נותרים שמורים יחסית לדפוסים הסכיזופרניים האחרים.
2. סכיזופרניה בלתי מאורגנת - מאופיינת באופן התנהגות רגרסיבי ובלתי מאורגן ובפגיעה נרחבת בבוחן המציאות, ביחסים הבין אישיים ובתפקוד החברתי.
3. סכיזופרניה קטטונית - דפוס נדיר באופן יחסי המתאפיין בעיקר בפגיעה פסיכומוטורית. חולים מדפוס זה קופאים לזמן ממושך בתנוחה מסוימת או חשים ריגוש המביא לתנועתיות מוגברת.
4. סכיזופרניה רזידואלית - מאופיינת בעיקר בסימפטומים שליליים ובחשיבה ביזארית, כאשר הסימפטומים החיוביים אינם מופיעים רוב הזמן.
5. סכיזופרניה בלתי מובחנת - סימפטומים סכיזופרניים שאינם מתאימים לאחת מהקטגוריות הקודמות.
סכיזופרניה תסמינים
אנשים הלוקים בסכיזופרניה מאופיינים בפגיעה משמעותית בתחומים רבים: פגיעות קוגניטיביות, רגשיות, תפיסתיות והתנהגותיות. המחלה מאופיינת בקיומן של מחשבות מוזרות ולא אפשריות, הזיות ראייה, שמיעה וכד' וחשיבה ודיבור ביזאריים. בנוסף, הסובלים מסכיזופרניה נוטים לירידה במיומנויות החברתיות, היעדר יוזמה, קהות רגשית ועוד. סימפטומים אלו גורמים לפגיעות תפקודיות ומצוקה בדרגות שונות על פי חומרת המחלה. ישנם סכיזופרנים רבים הנזקקים לפיקוח צמוד וחיים במסגרות של דיור מוגן, בעוד שחלק מהסובלים מסכיזופרניה מסוגלים לתפקד ברמה גבוהה ומצליחים לעבוד ולקיים מערכות יחסים זוגיות משמעותיות.
תסמינים אשר מוצגים על ידי בני אדם הלוקים בסכיזופרניה מורכבים ממספר גורמים, החל משינויים המתרחשים באישיותו וביכולותיו של החולה ועד הצגת שינויים בהתנהגות והתאמתה למצבים השונים. כאשר המחלה מתפרצת לראשונה הופעתם של התסמינים היא פתאומית וחמורה.
את התסמינים המשותפים לכל זני המחלה ניתן לחלק לשלוש קבוצות עיקריות: תסמינים חיוביים, תסמינים של בלבול, ותסמינים שלישיים.
התסמינים החיוביים של סכיזופרניה
במקרה זה, המילה "חיובי" אינה מתכוונת בהכרח לתסמינים "טובים", אלא הכוונה היא לתסמינים שהם ברורים ונראים לעין אשר לא יופיעו בבני אדם שאינם לוקים במחלה.
תסמינים אלה, אשר מכונים לעיתים תסמינים נפשיים (פסיכוטיים), כוללים בין השאר:
· אשליות
· הזיות
תסמיני הבלבול של סכיזופרניה
תסמיני הבלבול של המחלה משקפים את חוסר יכולתו של האדם הלוקה בה לחשוב בצלילות הדעת ולפעול בשיקול דעת.
תסמינים אלה כוללים בין השאר:
· הרכבת משפטים אשר אין מאחוריהם כל הגיון או שימוש במילים חסרות משמעות, דבר אשר מקשה לאדם הלוקה בשסעת לתקשר עם הסובבים אותו.
· מעבר מהיר מנושא לנושא או ממחשבה אחת לאחרת.
· איטיות בתנועה.
· חוסר יכולת להחליט החלטות.
· עיסוק מרובה בכתיבה חסרת משמעות.
· נטייה לשכוח דברים או לאבד חפצים.
· חזרה על תנועות או מחוות, כגון הליכה הלוך ושוב או צעידה במעגלים.
· קשיים בחשיבה הגיונית והבנת מראות היום יום, צלילים, רעשים ותחושות.
התסמינים השליליים של סכיזופרניה
במקרה זה, המילה "שלילי" אינה מתכוונת בהכרח לתסמינים "רעים", אלא הכוונה היא להיעדר התסמינים שאותם מקובל לראות אצל הלוקים במחלה.
תסמינים אלה כוללים בין השאר:
· היעדר רגש או הבעת רגשות, מחשבות ומצבי רוח אשר אינם באים בקנה מידה אחד עם המצב הקיים (למשל פריצה בבכי במקום בצחוק למשמע בדיחה)
· פרישה מחיי המשפחה, חיי החברה ופעילויות חברתיות.
· מחסור באנרגיה
· חוסר מוטיבציה
· אבדן ההנאה או העניין בחיים
· הרגלי הגיינה או טיפוח לקויים
· בעיות תפקודיות בבית הספר או במקום העבודה או בפעילויות אחרות
· נטייה למצבי רוח (עצבות עד כדי דיכאון או שמחה, או מצבי רוח משתנים)
· קהות חושים (קטטוניה) מצב אשר בו בן האדם מתקבע בתנוחה אחת למשך פרקי זמן ארוכים מאוד.
סיבות וגורמי סיכון
הגורם המדויק לסכיזופרניה אינו ידוע. ידוע כי המחלה – בדומה לסרטן או סכרת – היא מחלה ממשית ואמיתית על בסיס ביולוגי. היא אינה באה כתוצאה מכשל חינוכי של ההורים או חולשה באישיות.
כבר מהמאה ה-19, ניסו חוקרים מגישות פסיכולוגיות ופסיכיאטריות למצוא את הגורמים לסכיזופרניה. הדעה המקובלת כיום היא שהגורמים הביולוגיים הם המשמעותיים ביותר בהתפרצות המחלה בעוד שגורמים אחרים משפיעים בעיקר על מהלך המחלה, עוצמת הסימפטומים והיכולת התפקודית הנשמרת.
הסבר ביולוגי - גורמים גנטיים, ביוכימיים ונוירולוגיים נמצאו קשורים לסכיזופרניה:
• גורמים גנטיים - תורשה נמצאה כמשמעותית מאד מבחינת הסיכון ללקות בסכיזופרניה. במחקרים נמצא כי במשפחות בהן אחד או יותר מבני המשפחה לוקים בסכיזופרניה, הסיכון ללקות במחלה עולה ככל שהקרבה לבן המשפחה הסובל מסכיזופרניה גדולה יותר (למשל, הסיכון של ילד שאחד מהוריו לוקה בסכיזופרניה ללקות במחלה הוא 12% ו-40% כאשר שני ההורים סובלים ממנה).
• גורמים ביוכימיים - הסבר מרכזי לסיבות להתפרצות סכיזופרניה הוא קיום של עודף דופמין במוח. משערים כי עודף הדופמין קשור להופעתם של דלוזיות והלוצינציות. גורמים ביוכימיים נוספים שנמצאו כבעלי השפעה הם: מחסור בנוראפינפארין, המקושר לחוסר ההנאה והשטחת האפקט ורמות גבוהות מדי של סרוטונין. בנוסף, נמצאו אצל חולים בסכיזופרניה רמות לא תקינות של גלוטמט ואצטילכולין.
• גורמים נוירולוגים - חולים סכיזופרניים מתאפיינים בפעילות יתר של קליפת המוח ושל המערכת הלימבית (הקשורה בלמידה ורגש), חדרי מוח מוגדלים, ירידה במסת המוח וא-סימטריה בין אזורי מוח שונים.
גישות פסיכו סוציאליות - במשך השנים נחקרו דינמיקות משפחתיות שונות (יחסים בין ההורים, דפוסי תקשורת וכד') אשר שיערו כי הן קשורות להתפרצות סכיזופרניה, אך המחקרים לא תמכו בהשערות אלו. נראה כי תפקוד המשפחה והתמיכה שהיא מספקת משפיעה על ההסתגלות של החולה ועל תפקודו לאחר פרוץ המחלה.
גישות פסיכודינמיות - גישות פסיכודינמיות הציעו מספר הסברים להתפרצותה של סכיזופרניה. פרויד טען כי היא מצב של חזרה לשלב של טרום ההיווצרות של האגו המתרחש בעקבות קיבעונות בשלב התפתחותי מוקדם וכן שהות בסביבה קשה ולא תומכת. גישות פסיכואנליטיות מאוחרות יותר תפסו יחסי אם-ילד בעייתיים (למשל אם קרה ושתלטנית ואי יכולת ליצור נפרדות בין האם לילד) כגורם המכריע. אנליטיקאים אחרים כמו סאליבן וליינג פתרון תפסו את הסכיזופרניה כפתרון יעיל, באופן יחסי, לקושי בהתמודדות עם סביבה פוגעת ובעייתית.
אבחון ובדיקות
אבחנה על פי ה- DSM
אבחנה של סכיזופרניה ניתנת במידה ומתקיימים הקריטריונים הבאים:
1. שניים או יותר מהתסמינים הבאים מופיעים לתקופה של לפחות חודש (או פחות, במקרים בהם ניתן טיפול):
•דלוזיות - מחשבות שווא, אמונות או רעיונות שאין להם בסיס מציאותי. הדלוזיות הנפוצות ביותר הן: דלוזיות רדיפה (תחושת נרדפות או איום) ודלוזיית ייחוס (תחושה של החולה שאירועים ניטרליים קשורים אליו), דלוזיית גדלות (תחושת חשיבות ויכולת מופרזות) ודלוזיית שליטה (אמונה שהמחשבות או ההתנהגות שלהם נשלטים על ידי גורם חיצוני).
•הלוצינציות - תפיסה חושית בהיעדר גירוי מציאותי כגון: שמיעת קולות, ראיית חזיונות וכד'.
•דיבור לא קוהרנטי
•התנהגות בלתי מאורגנת או קטטונית (קיפאון בתנוחה קבועה)
•הופעת סימפטומים שליליים - שטיחות רגשית, תכני דיבור דלים או אובדן יוזמה ומוטיבציה.
2. לאחר פרוץ הסימפטומים, מתקיימת פגיעה תפקודית בתחומים התעסוקתי והבין-אישי או בדאגה לעצמם.
3. הסימפטומים קיימים למעלה מחצי שנה, כשבמשך לפחות חודש מתוך התקופה מופיעים תסמינים מסעיף 1.
בנוסף, יש לשלול כי הסימפטומים עשויים להיות מוסברים טוב יותר על ידי קיומה של הפרעה נפשית או התפתחותית אחרת, מצב רפואי או שימוש בחומרים כסמים או תרופות.
כפי שניתן לראות מהקריטריונים המשמשים לאבחון סכיזופרניה, סכיזופרניה אינה "פיצול אישיות", כפי שמקובל לפעמים לחשוב. המונח "פיצול אישיות" מתאר הפרעה אחרת המכונה בשפה מקצועית הפרעת זהות דיסוציאטיבית / אישיות מרובת פנים והיא חלק מקבוצת ההפרעות הדיסוציאטיביות.
במידה ומתגלים תסמינים אשר יכולים להצביע על התפרצותה של סכיזופרניה, הרופא המטפל יבצע בדיקה גופנית מקיפה ויסקור את העבר הרפואי של החולה. בעוד שלא קיימות בדיקות מעבדה אשר יכולות לאשר את האבחנה, הרופא יוכל לבצע מספר בדיקות שונות, כגון צילום רנטגן ובדיקות דם שונות, על מנת לשלול מחלה אחרת אשר יכולה להביא לידי הופעתם של תסמינים דומים לאלה של סכיזופרניה.
במידה והרופא המטפל אינו יכול למצוא מחלה אחרת אשר יכולה להביא לידי הופעתם של תסמיני המחלה, ייתכן והוא יפנה את החולה לטיפול אצל רופא פסיכיאטר, פסיכולוג, או למומחים אחרים לבריאות הנפש, אשר עברו את ההכשרה המתאימה על מנת לקבוע אבחנה ולתת טיפול למגוון מחלות נפשיות.
הפסיכיאטר משתמש בראיון אשר הורכב במיוחד ובכלי הערכה מיוחדים על מנת להעריך את האדם ולקבוע כי הוא אכן סובל מהפרעה נפשית. המטפל מבסס את האבחנה על בסיס הדיווח של החולה לגבי התסמינים שהתגלו אצלו וכן הוא יבצע תצפית על החולה על מנת לבחון את התנהגותו. בן אדם נקבע כלוקה במחלה במידה והוא מציג תסמינים שהם מובהקים וייחודיים למחלה במשך לפחות שישה חודשים.
סיבוכים אפשריים
כ-1% מהאוכלוסייה לוקים בסכיזופרניה ושכיחותה בקרב גברים ונשים זהה, כאשר ברוב המקרים פורצים הסימפטומים לפני גיל 25. ידוע כי סכיזופרניה נפוצה יותר אצל אנשים שנולדו בחורף ובאזורים בהם צפיפות האוכלוסין היא גבוהה. חולים בסכיזופרניה סובלים יותר מבעיות רפואיות כמו: סוכרת, איידס, מחלות לב וריאות, השמנת יתר ושיגרון. חלק מתחלואה מוגברת זו ניתן לייחס לתופעות הלוואי של התרופות האנטי פסיכוטיות. בנוסף, חולים סכיזופרניים מצויים בסיכון גבוה להתאבדות והתמכרות לסמים ואלכוהול.
טיפולים ותרופות
סכיזופרניה היא מחלה כרונית, אך רמת התפקוד של החולים משתנה ומושפעת מגורמים רבים. ללא טיפול מתאים, הסיכויים להחלמה ספונטנית הם נמוכים ביותר. טיפול מתאים מצליח להביא בדרך כלל לשיפור משמעותי בתפקוד ובאיכות החיים. הטיפול המרכזי בסכיזופרניה הוא הטיפול התרופתי וכיום מקובל לשלב לצד הטיפולים התרופתיים גם התערבויות פסיכותרפויטיות ופסיכו-סוציאליות.
• טיפולים תרופתיים - הטיפול העיקרי בסכיזופרניה הוא טיפול בתרופות אנטי פסיכוטיות הפועלות על חסימה של פעולת הדופמין העודפת. רוב התרופות הנמצאות בשימוש יעילות במיוחד בהפחתת הסימפטומים החיוביים (דלוזיות, הלוצינציות, הפרעות חשיבה). כיום מפותחות תרופות היעילות גם בהטבה של הסימפטומים השליליים (למשל דיבור דל, היעדר יוזמה). במקרה הצורך משמשות במקביל לטיפול האנטי פסיכוטי גם תרופות אנטי חרדתיות. במקרים קשים או עמידים לתרופות משתמשים לעיתים ב-ECT (טיפול בנזעי חשמל / שוק חשמלי), המשפיע על הפעולה של מערכת העצבים המרכזית.
• טיפולים פסיכותרפיים - הטיפולים הפסיכותרפיים בחולים סכיזופרניים מכוונים להשגת מספר מטרות. הטיפולים מציעים תמיכה, מסייעים בלמידת מיומנויות חברתיות ובין אישיות. לעיתים מתבצע גם אימון קוגניטיבי כדי לסייע בהתמודדות עם הפרעות חשיבה. בנוסף, במקרים רבים מומלץ גם להשתתף בטיפולים משפחתיים וקבוצתיים על מנת לשפר את יכולתו של החולה לתפקד בסביבתו הקרובה. חשוב לציין כי הטיפולים הללו אינם מחליפים את הטיפול תרופתי.
מניעה
אין כיום תרופה אשר יכולה למנוע את הופעתה של המחלה. אולם, אבחון בשלב מוקדם של המחלה וטיפול הולם יכולים לצמצם את הישנות ההתקפים ולמנוע אשפוזים, יתר על כן הדבר מצמצם את ההפרעה למהלך חייו התקין של החולה בקרב משפחתו וחבריו.
רופאים בתחום
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
תרופות קשורות
-
זוקלופנתיקסול
-
פלופנאזין
-
פנפלורידול
-
לבומפרומאזין
-
זיפראסידון
-
האלופרידול
-
ריספרידון (ריספרדל, ריספרידקס, ריספונד)
-
קלוזאפין
-
אמיסולפריד
-
קלוטיאפין
-
סרטינדול
-
תיורידאזין
-
פלופנתיקסול
-
כלורפרומאזין
-
סולפיריד (מודל)
-
אריפיפרזול
-
פאליפרידון
-
סרוקוול - קוואטיאפין
-
אולנזפין (זיפרקסה, זאפה)
-
טרוויקטה- פאליפרידון
-
קספליון (פליפרידון פלמיטאט)
טיפולים וניתוחים קשורים
-
טיפול בסכיזופרניה
-
אימון משפחתי
-
אימון קבוצתי
-
טיפול קוגניטיבי התנהגותי בסכיזופרניה
-
טיפול תרופתי
מאמרים בנושא סכיזופרניה


- Facebook Messenger
ישנם מחקרים רבים שהצביעו על כך שתזונה עשויה לתרום לניהול, מניעה ואף התפתחות של מחלות נפשיות, כמו סכיזופרניה ודיכאון... לכתבה המלאה


- Facebook Messenger
יש לכםן אדם קרוב שסובל מהפרעה נפשית? הורים, בני/ות זוג, ילדים, אחים וחברים - האנשים היקרים שמלווים נפגעי/ות נפש, מת... לכתבה המלאה
שאלות מתוך פורום פסיכיאטריה
גמילה מויפאקס
סובלת 06/12/2016 | 08:13חצי שנה על ויפאקס 75, עזר 3 חודשים והפסיק, לפנט שבועיים החלטתי לרדת מהכדור, הפסיכיאטר רצה שאעלה את המינון, סירבתי, הייתה לי תחושה שזה לא יעזור ובכלל כל ההרגשה שלי סביב הכדור הזה הייתה מלאת חששות.לפני שבועיים על דעת עצמי, החלטתי על גמילה. ירדתי למינון 37.5. יומיים אחרי התעוררתי עם סחרחורות איומות, הקאות, בחילות, קצרים בראש,כמו זעזועי מוח קטנים.דיכאון שלא חוויתי כמותו גם כשהייתי בשיא המשבר שלי ללא טיפול תרופתי. כבר שבווע מאז שהפסקתי גם מטנון 37.5, והתחושות אותן תחושות. מתה מפחד שזה לא יעבור לי. איזה מן דבר זה. זו גמילה מסמים. כעת אני מבינה כמה נכון היה להקשיב לאינסטינקטים שלי ולאצות לרדת מויפאקס. אני כותבת ובוכה. הכדור הזה איום ונורא. יש להוציא אותו מהחוק, אסור לתת אותו לאנשים. מה אוכל לעשות? מתי אעבור את הגמילה? הצילוהוסף תגובה
פתח בחלון חדשהפסקת ויפקס
אלס 19/04/2025 | 20:37בן 15 בגמילה מהויפקס, כרגע על 75 מושהה לשבועיים ואז אמור להפסיק, האם זו גמילה חדה מדי? ניתן ישר להפסיק או לחצות כדור לכמה ימים? התופעות מחרידותהוסף תגובה
תשובת מומחה ניהול נכון של טיפול לדיכאון אצל פסיכיאטר פרטי או ציבורי
ד"ר אילן וולקוב 23/10/2023 | 19:30צר לי לשמוע שהייתה לך חוויה קשה. כמו בכל טיפול פסיכיאטר, חשוב מאוד הדיאלוג עם הרופא. תרופות נוגדות דיכאון מתחלקות בין היתר לכאלה עם זמן מחצית חיים קצר (כמו viepax) וזמן מחצית חיים ארוך (כמו פרוזאק) - הזמן בו לוקח לגוף להוציא את התרופה החוצה, כשהגוף מסתגל לתרופה עם זמן מחצית חיים ארוך, הפסקה פתאומית שלה איננה גוררת לרוב תופעות לא נעימות, שכן הגוף מקבל פרק זמן של ימים/שבועות להסתגל לחסרונה. מצד שני, זמן מחצית חיים קצר, הגוף מוצא את עצמו ״מופתע״ ולא מצליח להגיב בזמן. כשנמצאים בדיאלוג קרוב עם הפסיכיאטר, הוא עוזר לתאם ציפיות, וכמו במקרה שלך - בהנחה והירידה מתבצעת הדרגתית, לא צפויה שום בעיה או קושי (כמובן, חוץ מהסיכוי שהדיכאון או החרדה ישובו). לגבי המינון, 75 מ״ג זה אכן מעט, וזה לא קושר בהכרח לעוצמת ההפרעה, פשוט מתחת לסף מינון מסויים התרופה איננה עושה את מה שצריך. לסיכום - תאמו ציפיות, ושמרו על דיאלוג עם הפסיכיאטר (פסיכיאטר פרטי או ציבורי), ואם אין כזה - החליפו רופא. בהצלחההוסף תגובה
לא מחלת נפש בירור לגבי תרופות אם אין קונטה אינדיקציה ומרווח שעות שמותר במחלה נדירה smas דרך טיפאן אם יש לך את הידע אשמח אם אתה מכיר רופא עם ניסיון וידע בניהול המחלה ן בטיפול בתסמונת נוראית עוד יותר אשמח. ותודה רבה
תות 23/10/2023 | 03:42ביתי סובלת מתסמונת smas מוזנת טיפאן 12 שעות ונוזלים 500 כשעה לטיפאן. מקבלת פנרגן 25מג בעירוי נוזלים לטיפאן בלילה לפני התחברות לשקית ההזנה לבחילות הקשות. אופטלגין 1גר לסירוגיןגם בנוזלים לטיפאן .וכן משתמשת בקנביס רפואי אינה יכולה לאכול כלל אינה מתפקדת 3שנים לאכול דבר ולא לבלוע כדורים חסומה לגמרי זוית סופריו מזנטריק ארטרי 7ממ ולוחצת לגמרי על התרסריון. שאלתי יכולה לרבל גם את האוםטלגיוו וגם םנרגן אחד אחרי השני בימים קשים? שוקלת 37 קג עם ההזנה משחשלת הרבה ומקיקה הרבה מיצי מרה וקיבה דלא עוברים את התרסריון וגורמים לבחילות קשות חלשה מאוד וסובלת מאוד ואן במקרה אתה מכיר מומחה עם ניסיון לטפל במחלה נדירה זו אשמח. ביתי בת 20. 3שנים סובלת סבל לא אנושי למרות התרופות לא מצליחים להגיע לרמיסה. תודה תות אמא מתפקדת נעזרת בי אמא שלה בכלהוסף תגובה
גמילה מוויפאקס
רפא 19/10/2023 | 15:01כמה זמן לוקח תהליך הגמילה וכל התופעות שציינו אני באותו סיפור הפסקתי לפניי יומייםהוסף תגובה
גמילנ הכדור האיום וייפאקס
אין 17/11/2022 | 04:47הויפאקס נוראי אני התופעות שלו איומות וכן בהדרגה לקחתי אותו תחת פיקוח מלא!! 300מג !! דפק לי תראייה רעידות בידיים גלי חום וקור בילבולים היסטריה מכל דבר אני מגמילה מימנו סובלת מאודדד מאןדד כדור נוראי!!! צריך לפרסם את זה בטלויזיה פשוט לרצוח תמחהוסף תגובה
גמילה מויפאקס xr
קירקין 14/11/2022 | 15:05לאחר שנים על ויפאקס xr 150 . החלטתי שהוא לא תורם לי בכלל. בגלל שבxr אין אופציה להוריד ב 37 רופאת המשפחה נתנה לי ישר 75. קראתי שפרוזק או ציפרלקס יכולים לעזור לגשר. השאלה היא מה מהם פחות ממכר מפני שהייתה לי נטייה להתמכרויות. והאם שילוב של ויפאקס נמוך וכדור אחר יכול למנוע את תופעות הלוואי של הגמילה? ספציפית זאת אני שואלת כי פעם שעברה שעשיתי גמילה מהכדור לא עבדתי וזה מה שנתן לי את האופציה לצאת מהכדור, הפעם אין לי אופציה לא לעבוד ואני חייבת משהו שיעזור לי להיות בפוקוס ולהיות מסוגלת לעבוד בעבודה רגילההוסף תגובה
ויפאקס גמילה
מישל עזריה 13/06/2022 | 00:02היי אני גם בתהליך גמילה מויפאקס כבר 5 ימים ואני מרגישה זוועה.הוסף תגובה
האם הצלחת להגמל? איך עבר?
רועי 15/10/2021 | 22:20האם הצלחת להגמל? איך עבר?הוסף תגובה
איך לרדת בהדרגה מויאפקס
חיים ללא כימי 25/05/2021 | 15:57היי עברו שנים האם הצלחת לרדת מהויאפקסהוסף תגובה
גמילה מויאפקס 150
אופטימית 06/03/2021 | 18:52שלום , איך נגמלים מויפקס 150 על מנת לעובר לסרוקסט? אשמח לתשובההוסף תגובה
גמילה מויפאקס
דני 28/12/2019 | 11:32האם קיבלת תשובה על השאלה ? רוצה להפסיק גםהוסף תגובה
וויפאקס , אדרונקס
ט 22/01/2019 | 09:36האם הם דומים וכך תהיה גם גמילה מהם? לאחרונה הומלץ לי לרדת מוולבוטרין ולעבור לאדרונקס ואני ממש פוחדת מהצעד הזההוסף תגובה
תופעות הגמילה מתרופותך פסיכיאטריות הם קשות יותר מגמילה מקוק.
הפרשן אל תדבר סתם, תפסיק יום עם התרופות וגם אתה תקבל בחילות סחרחורות ומצב פסיכוטי 17/01/2019 | 15:16זה ההרגשה שמרגישים יום אחרי ההפסקה של הכדור לא להקשיב לפרשן אין לו מושג על מה הוא מדבר.הוסף תגובה
תגובה טיפשית
אלמונית 14/01/2019 | 00:47ממש תגובה טיפשית !במקום לעודד אותה לצאת מהרעל הזה שגם אני עכשיו עוברת את אותם התופעות האיומות האלה ומקללת את הרגע הארור שהתחלתי בכדור ובילתי ניתן לגמילה הזה!!אתה מעודד אותה לקחת יותר במינות זאת פשוט חוצפה!!מי אתה בכלל שתדבר שטויות כאלה אדם שמעוניין להיגמל לבוא ולהטיח בו שהוא לא בסדר שלקח פחות מינון טיפש אתה ותגובתך טיפשית !מקווה שיום יבוא ואתה תיצתרך את הכדורים האלה טיפש!!!הוסף תגובה
גמילה מויפאקס
לילי 07/01/2019 | 19:40איך בדיוק עושים את זה? לוקחים ויפקס 75 + חצי כדור פרוסק 20מג . ו? מתי עולים בפרוזק ומתי יורדים מהויפאקס?הוסף תגובה
התמודדות עם הגמילה לאורך זמן
בת 31 29/11/2018 | 12:09הפסקתי לקחת ויפאקס אחרי כמה שנים בהן נטלתי 75 מ"ג \יום כבר שלושה חודשים מאז ההפסקה (שנעשתה כמובן בהדרגה המומלצת) ואני על הפנים זו כבר פעם שלישית רצוי לציין שמפסיקה נטילת תרופה וממש מנסה להיחלץ מהתלות הזו אשמח להמלצה אם ניתן לעזור איכשהו לעבור את זה תודההוסף תגובה
תסמיני הגמילה הם תלוי בנאדם
אזרח גאה 16/06/2018 | 00:55אני לקחתי מינון גבוה של וייפקס- 300 מ"ג ליום במשך 4 שנים, ולאחר הפחתה הדרגתית לא הרגשתי בסימני גמילה יוצאי דופן.. אל תיבהלי, כל מה שציינת יעבור ותחזרי לבריאות מלאה.. זכותך לרדת מהכדור אם את מרגישה שהוא לא עוזר! אבל מפה ועד "להוציאו מהחוק" זה קצת הגזמה, כי תסמיני גמילה הם תלויי בנאדם.. שיהיה בהצלחההוסף תגובה
שאלה
יולי 24/01/2018 | 12:21כמה זמן נמשכו לך תסמיני הגמילה מויפאקס?הוסף תגובה
תשובת מומחה תשובה
ד"ר קרני רובין 11/12/2016 | 21:22לסובלת שלום, גם תשובתו של הפרשן וגם תשובתה של יודעת מניסיון אישי נכונות. 75 מ"ג ויפאקס זה כמו להיות חצי בהריון. לא היה לזה סיכוי לעזור לך. המינון שבדרך כלל עוזר הוא 225-300 מ"ג. סך הכל זה כדור יעיל שעוזר לרבים. בגלל תופעות הלוואי אני אישית מעדיפה לעבוד עם סימבלטה. אשר לתופעות הגמילה אכן עצתה של היודעת מניסיון היא ברובה נכונה. ידוע שכל הכדורים שזמן מחצית החיים שלהם קצר, גורמים לתופעות גמילה קשות. מסיבה זו, מאחר ולפרוזק (פלוטין, פריזמה) זמן מחצית של עשרה ימים לעומת זמן מחצית החיים של הויפאקס הוא 8-12 שעות. לכן, המרת הויפאקס בפרוזק ולאחר מכן הפסקת הפרוזק שיורד מאוד בהדרגה מקל מאוד על הגמילה. זמן מחצית החיים של ציפרלקס הוא 27-32 שעות שזה הרבה יותר מהויפאקס אך עדיין זמן מחצית חיים קצר. ולכן הייתי מחליפה לפרוזק. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
גמילה מויאפקס
יודעת מנסיון אישי 08/12/2016 | 01:00חשוב לי להתייחס לתסמיני הגמילה הקשיים שאת חווה בגלל הפסקת הויאפקס. לצערי הרב מדובר בתופעה ידועה של הויאפקס. יותר מכל תרופה אחרת, הפסקת ויאפקס עושה גיהנום כמו שלא ברא השטן. גם אני הפסקתי, ובצורה הדרגתית ביותר, וסבלתי מכל התופעות שציינת, כולל החמרה קיצונית של הדיכאון... ממש קרוב לאובדנות. זה היה סיוט והצריך המון תמיכה מהסביבה. תקראי באינטרנט על זה (חפשי באנגלית) ותביני שאת לא לבד ויש גם אנשין למודי ניסיון שנותנים עצות בנושא. אחת מהעצות היא לקחת פרוזק לתקופת הגמילה מהויאפקס.זה נועד לעזור את התקופה הקשה ואחרי זמן מה עושים "גמילה" גם מהפרוזק, אבל היא כבר תהיה יותר פשוטה (יחסית). לכי להתייעץ עם פסיכיאטר כדי שיביא לך פרוזק כתרופת גשר (אפשר גם ציפרלקס - זה מה שאני עשיתי אחרי המוות שחוויתי מהגמילה מויאפקס. ועכשיו מנסה לעשות גמילה גם מהציפרלקס. זה לא פשוט אבל לא משתווה למה שהיה עם הויאפקס). תחזיקי מעמד ותאמרי לאנשים בסביבה שלך להיות איתך הרבה ולהיות ערניים למצב שלך. במקביל, תפני להתייעץ כדי לקבל פרוזק (או ציפרלקס) כדי לעבור את תקופת הגמילה. בהצלחה!הוסף תגובה
זו לא גמילה מויאפקס, אלו תסמיני דיכאון
הפרשן 06/12/2016 | 21:47שלום לך, למה הדבר דומה? לאדם עם דלקת חיידקית בגרון, שבניגוד לעצת הרופא בולע כדור רפאפן אחד ליום במקום שלושה. לאחר 10 ימים מצבו מחמיר, כי החיידק עדיין בגרון, אבל הוא מאשים את הרפאפן בהחמרת מכאוביו. כלל ידוע הוא, שטיפול בנוגדי דיכאון הוא טיפול דינמי, כלומר המינון משתנה בטווח מסוים, טווח ידוע מראש. ויאפקס נוטלים במינון שבין 75 ל-300 ולעיתים אף יותר מ 300 (נדיר). היה עלייך להקשיב לרופא ולהתקדם במינון. להטבה מהירה יש ליטול 75 מ"ג ליומיים או שלושה, לעלות אח"כ ל 150, ולאחר כשבוע להגביר ל-225 מ"ג. לאחר כשבועיים לשקול מינון של 300 מ"ג. כל טובהוסף תגובה
כמה וואבן מותר היום
אסתר 11/02/2015 | 14:53שלום אני סובלת מחרדןת קהל כולל חרדות מאירועים פשוט לא עומדת בזה יש לי חתונה שבוע הבא לאחיין שלי ואני מתרגשת מאוד אני לא יודעת למה זה קורא לי אני לא כול כך קשורה אליו אבל מאוד מתרגשת וזה מתסתכל אותי שאני עכשיו בחרדה נוראית הרופא נתן לי 1 מלגרם של וואבן לפני הארוע זה יספיק תודההוסף תגובה
פתח בחלון חדשובאן
היי 17/04/2025 | 22:38האם לקחת 90 מג ובאן ב24 שעות זה המון? ואם כן מה יקרה ליהוסף תגובה
תשובת מומחה תשובה
ד"ר קרני רובין 16/02/2015 | 17:30לאסתר שלום, לאדם שאיננו רגיל לקחת תרופות ממשפחת הבנזודיאזיפינים וואבן יכול לעזור במצב שאת מתארת. במידה ולא יהיה מספיק את יכולה לקחת שני כדורים. לגבי דבריו של חיים, אנשים עם חרדות בדרך כלל אינם מתמכרים לכדורים מסוג זה ובוודאי לא כאשר לקוחים אותם במצבים חריגים. לגבי הדרלין, הוא עוזר במניעת עליית הדופק ולעיתים זה עוזר בחרדת קהל. למרות זאת, אני סבורה שרופא המשפחה צדק. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
לחיים תודה
אסתר 12/02/2015 | 09:04מה אתה אומר זה יעזור לי דרלין מה התרופה הזו עוזרת לחרדה שתיארתי וזו תרופה גם פסיכאטרית תורה מראשהוסף תגובה
ואבן
חיים 11/02/2015 | 16:30ואבן כדור הרגעה די חלש וממכר אם משתמים בקביעות . לא מבין למה לא הציע לך דרלין? אולי הוא יוכל להוריד את הדופק לב המהירהוסף תגובה
בלוטת התריס ופאקסט
אני 29/09/2013 | 11:54רשמתי לך בשיחה שהתכתבנו פה שהשמנתי מפאקסט 20 קילו במהלך שנה של שימוש ממנו עכשיו מספר חודשים אחרי הפסקה הורדתי כמעט את הכל ללא בעיה מיוחדת הבנתי ממך שהכדור מאט את פעילות הבלוטה אומנם לא יצא לי לבדוק אותה בזמן השימוש רק חודש אחרי הפסקת השימוש ויצא 4.09, לאחד 3 וחצי חודשים בערך לאחר הבדיקה הראשונה בדקתי אותה שוב ביחד עם ה t3 t4 והנה התוצאות tsh 2.35 גבולות 0.4-4.2 t4 free 15.3 הגבולות 10-20 t3 free 5.6 הגבולות 3.5-6.5 יש שינוי די גדול בתפקוד הבלוטה יחסית ל 3 וחצי חודש האם לדעתך זה בגלל שהבלוטה השתקמה מהכדור או שאולי יכול להיות סיבה אחרת? כמו כן הסתכלתי על 2 בדיקות משנים קודמות ההבדל ביניהם היה שנה ו 3 חודש ובדיקה אחת ה tsh היה 4.12 ובשנייה היה 1.85 יש סיבות להבדלים כאלה?הוסף תגובה
פתח בחלון חדשפאקסט
רבקה 17/04/2025 | 07:28האם יש קשר בין פארסה להשמנה? והאם אכן פוגע בתפקודי בלוטת התריס??הוסף תגובה
תשובת מומחה תשובה
דר' קרני רובין 10/10/2013 | 20:23לאני שוב שלום, אכן צריך להיזהר אצלך במינונים. יחד עם זאת, במקרים כמו שלך למיקטל עובד מצויין. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
אבל אין לי מאניה דיפרסיה
אני 05/10/2013 | 20:39רק עם הכדורים זה היה וגם זה התחיל במינון יחסית גבוה של 30-40 מיליגרם ב 20 מיליגרם זה היה פחות בולטהוסף תגובה
תשובת מומחה תשובה
דר' קרני רובין 03/10/2013 | 21:19לאני שוב שלום, אני בספק, אך זה אומר שכדאי להיזהר איתך עם כדורים נוגדי דיכאון. יתכן שמתאים יותר אצלך טיפול עם למיקטל. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
יכול להיות
אני 03/10/2013 | 20:12שבגלל זה בזמן שלקחתי פאקסט היה לי מין מאניה דיפרסיה ששבוע הייתי ב"היי" ושבוע בדאון?הוסף תגובה
לא חושב שיש לי תת פעילות או משו
אני 03/10/2013 | 20:07כי הרזיתי 18-19 קילו ב 5 חודשים האחרונים אבל את אומרת שכדאי לבקשהוסף תגובה
תשובת מומחה תשובה
דר' קרני רובין 03/10/2013 | 19:55לאני שלום, כדאי לבדוק את הרמה בדם של הנוגדנים נגד בלוטת התריס. יש הפרעה שקוראים לה השימוטו, אשר בה הגוף מייצר נוגדנים נגד הבלוטה. בהפרעה זו רואים תנודות מהסוג שתיארת. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
טרזודיל
עייף 09/09/2014 | 23:39שלום רב, בגלל בעיות שינה ודיכאון רשם לי הרופא טרזודיל 50 מ"ג. האם התרופה טרזודיל יעילה לדיכאון ? ואם כן באיזה מינון? האם כדאי לשלב אותה עם משהו? תודה!הוסף תגובה
פתח בחלון חדשכן
כן 22/04/2025 | 01:34כןהוסף תגובה
מינון
הולגה 30/03/2025 | 20:56בלעתי הרגע 1500 מילגרם של טרזודיל עם ערבוב של בקבוק יין של 12% אלכוהול: לא מרגישה כלום ( משקל 64) מטר 60 האם אני צריכה להגיע למיון לשטיפת קיבההוסף תגובה
תשובת מומחה טיפול בדיכאון בעזרת טרזודיל
ד"ר אילן וולקוב 06/01/2024 | 11:55היי, טרזודיל הינה תרופה ותיקה וטובה המשמשת למצבים של טיפול בדיכאון, פרט כזה המגיע עם נדודי שינה. במינון נמוך (סביב 50 מ״ג) זה עוזר לישון, במינונים גבוהים יותר (300-400 מ״ג) נהוג לרשום אותו כנוגד דיכאון. חושב להיות בטיפול אצל פסיכיאטר מומחה, על מנת לקבל יותר ביטחון והסברים לגבי התוכנית הטיפולית שלך, הקשר שלך עם הפסיכיאטר ודיאלוג קרוב עמו, לדעתי חיוני בהצלחת הטיפול. לצד זה, חשוב לשלב טיפול שיחתי רגשי טוב, ושינוי אורחות חיים (פעילות גופנית מתונה, תזונה, שינה..). בהצלחה!הוסף תגובה
טרזודיל
גל 03/01/2024 | 13:13האם תופעות הלוואי כמו הסחרחורות העייפות וראיה לא ברורה, חולפות באיזשהו שלב או שזה ממשיך לאורך כל זמן לקיחת התרופה?הוסף תגובה
תשובת מומחה תשובה
ד"ר קרני רובין 21/09/2014 | 17:55לעייף שלום, התרופה איננה יעילה כטיפול נוגד דיכאון במינון זה. המינון היעיל כנגד דיכאון הוא 150-300 מ"ג וייתכן אף עד 600 מ"ג. יש המשתמשים בתרופה זו במינונים נמוכים כתרופת שינה, בנוסף לנוגדי דיכאון מקבוצת ה- SSRI'S. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
תשובת מומחה תשובה
ד"ר קרני רובין 21/09/2014 | 17:53לעייף שלום, טראזודון איננו גורם להשמנה או לתיאבון מוגבר. תופעות הלוואי הנפוצות של טראזודון הינן: סחרחורת, בעיקר במעבר מהיר משכיבה לעמידה, טשטוש, יובש בפה, בחילה וכאב ראש. תופעות לווואי פחות נפוצות הינן: ראייה מטושטשת, כאבי שרירים, התכווצויות שרירים, עצירות ועייפות. באופן נדיר יותר יתכנו תופעות לוואי כגון: פריחה, פריאפיזם, פגיעה בתפקוד המיני והפרעות בקצב לב. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
עצירות
בן 16/09/2014 | 17:32עצירות כן עושה והרבה! לא פוגע בתפקוד המיני כלל אלא ההפך גורם לזקפה חבלז...הוסף תגובה
עצירות
בן 16/09/2014 | 17:32עצירות כן עושה והרבה! לא פוגע בתפקוד המיני כלל אלא ההפך גורם לזקפה חבלז...הוסף תגובה
טרזודיל
בן 16/09/2014 | 17:29במינון50 ממש לא אבל ממש לא!יעילה לא לחרדות ולא לדיכאון. לעיתים נדרש מינון של 400 לצורך בעיה זו. 50 זה בקושי מספיק לשינה(בין 50ל200בדכ)הוסף תגובה
ומשהו נוסף בבקשה, כשתוכלי...
עייף 14/09/2014 | 12:251. האם הטראזודיל מוביל להשמנה או לרעב מוגבר? 2. האם יש תופעות לוואי אופייניות לתרופה (עצירות, השמנה, מיניות, נעילת לסתות ועוד)? ממש תודה!הוסף תגובה
ציפרלקס ולוסטרל?
עינת 09/07/2013 | 16:53היי שמעתי שציפרלקס ולוסטרל הם תרופות מעולות ויעילות ושניהם יעילות לאותם הדברים... אז בכל זאת מה ההבדלים הקליניים ביניהם? אם בא אלייך מטופל מה יגרום לך לרשום לו ציפרלקס ואילו למטופל שיבוא אלייך אחריו דווקא לוסטרל? תודה רבההוסף תגובה
פתח בחלון חדשמה עדיף לו ואל או ביפראלרס כשיש אסמה בעור
יעל 16/04/2025 | 21:00אני נוטלת לוסט אל 30 שנה רצוף האם כדאי לשנות כי יש לי אלרגיה בעור אסטמה בעורהוסף תגובה
תשובת מומחה תשובה
דר' קרני רובין 12/07/2013 | 18:05שלום עינת, לא אמרתי שציפרלקס איננה טובה לחרדות ולאי שקט, אלא שאני מעדיפה לתת במקרים מסוג זה לוסטרל. לגבי שאלתך השנייה - אכן כן. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה
שאלה
עינת 10/07/2013 | 12:03זה אומר שהציפרלקס לא טובה לחרדות ולאי שקט? באיזה מקרים כן היית בוחרת בציפרלקס לפני הלוסטרל אצל מטופל? והאם ניתן להבין מדברייך שציפרלקס יותר מעוררת ויותר "ממריצה" ואולי חלק מהמטופלים זקוקים לזה ולא ללוסטרל? רב תודות !הוסף תגובה
תשובת מומחה תשובה
דר' קרני רובין 09/07/2013 | 21:27שלום עינת, לוסטרל היא תרופה מרגיעה הרבה יותר מהציפרלקס. מסיבה זו למטופלים שהם באי שקט ובחרדה, אני נוטה לתת את הלוסטרל ולא את הציפרלקס. בברכה, דר' קרני רוביןהוסף תגובה