סיאטיקה, המכונה לעיתים גם אישיאה, היא מצב של כאב המקרין לאורך נתיב העצב הסיאטי, המסתעף מהגב התחתון דרך הירכיים והישבן ועד מורדן של כל אחת מהרגליים. למרות שהכאב יכול להיות חריף, במרבית המקרים הוא חולף באמצעות טיפולים שמרניים בתוך מספר שבועות. אנשים שיש להם סיאטיקה חמורה, במלווה בתסמינים של חולשת רגליים משמעותית או שינויים במעי או בשלפוחית השתן, עלולים להזדקק לניתוח[1], אשר במרבית המקרים יבוצע על ידי אורתופדית או אורתופד עמוד שדרה.
בדרך כלל, סיאטיקה משפיעה רק על צד אחד של הגוף והיא מופיעה לרוב בעקבות מצבים אשר גורמים לדחיסה של עצב זה כגון פריצת דיסק והיצרות תעלת עמוד השדרה. מצבים אלו מובילים לדלקת, לכאב ולעיתים אף לחוסר תחושה ברגל הפגועה[1].
סיאטיקה היא בעיה רפואית נפוצה מאוד. כ-40% מהאנשים בארה"ב חווים סיאטיקה מתישהו במהלך חייהם. כאבי גב הם הסיבה השלישית בשכיחותה לכך שאנשים מבקרים אצל הרופא/ה[2].
צילום: shutterstock | Nathan Devery
סיאטיקה תסמינים
פגיעה אמיתית בעצב הסיאטי היא יחסית נדירה, ולכן המונח סיאטיקה משמש בדרך כלל לתיאור כל כאב בגב התחתון שמקרין לרגל. הכאב הזה נובע מגירוי, דלקת או לחץ המופעל על העצב[2].
באופן כללי, תסמינים של סיאטיקה יכולים להתבטא בכאב, בעקצוץ ובחוסר תחושה ברגל. תסמינים אלו יכולים להופיע בכמה אופנים[3][2]:
הכאב יכול להיות קל עד חמור ובכל מקום לאורך נתיב העצב הסיאטי - מהגב התחתון, דרך הירכיים, הישבן ו/או במורד הרגליים.
סיאטיקה גם יכולה לגרום לחולשת שרירים, לחוסר תחושה ועקצוץ לאורך הרגל, בכף הרגל ו/או בבהונות.
יש אנשים שמתארים את הכאב כחד או כדקירות, אחרים מתארים את הכאב כשורף או כזרם חשמלי. הכאב משתנה בין כל אדם ואדם, בהתאם לחומרת המצב ולגורם לכאב.
הכאב יכול להיות קבוע או להיעלם.
לרוב, הכאב יהיה חמור יותר ברגל בהשוואה לגב התחתון.
הכאב מחמיר בזמן ישיבה או עמידה ארוכה, כמו גם בעת סיבוב פלג הגוף העליון בזמן עמידה. תנועות גוף חדות ופתאומיות כגון שיעול או עיטוש, יכולות אף הן להחמיר את הכאב.
סיאטיקה פוגעת בדרך כלל רק ברגל אחת. עם זאת, לעיתים הבעיה יכולה להופיע בשתי הרגליים. הדבר תלוי במקום שבו מופעל לחץ על העצב לאורך עמוד השדרה.
סיאטיקה יכולה להופיע בפתאומיות או בהדרגה. גם זה תלוי בגורם. פריצת דיסק, למשל, עלולה לגרום לכאב פתאומי; דלקת פרקים בעמוד השדרה מתפתחת לאט.
במקרה של בעיות בשליטה בשלפוחית השתן או במעיים, או אם יש חולשה, חוסר תחושה או כאבים עזים, יש לפנות בהקדם לייעוץ רפוא[3].
סיבות וגורמי סיכון
סיאטיקה נגרמת כתוצאה מגירוי של עצב עמוד השדרה המותני והסקראלי. הגורמים לסכיאטיקה כוללים[3][4]:
פציעה או טראומה בעמוד השדרה.
בליטות בעצמות או גידולים אחרים.
היצרות של תעלת עמוד השדרה.
שרירים תפוסים בישבן.
דלקת מפרקים ניוונית – מחלה שיכולה לגרום לנזק לעמוד השדרה ולפצוע עצבים.
ספונדילוליזיס – פגם בחיבור בין שתי חוליות, שעלול לגרום לשבר בחוליה או להחלקה של חוליה אחת מעל אחרת.
הריון - ככל הנראה הורמונים מסוימים של הריון גורמים להתרופפות הרצועות שמחזיקות את החוליות, מגינות על הדיסקים ושומרות על עמוד השדרה יציב. רצועות משוחררות עלולות לגרום לעמוד השדרה להיות פחות יציב ולדיסקים להחליק, מה שמוביל להתפתחות של סיאטיקה. גם משקלו ומיקומו של העובר יכולים להפעיל לחץ על העצב[2].
הזדקנות - עם הגיל, באופן טבעי רקמות העצמות והדיסקים בעמוד השדרה נחלשות. השינויים והתזוזות בעצם, בדיסקים וברצועות עלולים לפגוע או ללחוץ על העצב.
סוכרת – בעקבות בעיות בכלי הדם, קיים סיכון גדול יותר לנזק עצבי.
עודף משקל - עמוד השדרה הוא כמו מנוף אנכי. השרירים מהווים את משקל הנגד. המשקל שנושאים בחלק העליון של הגוף הוא מה שעמוד השדרה צריך להרים. ככל שיש יותר משקל, כך שרירי הגב (משקל הנגד) צריכים לעבוד יותר. זה יכול להוביל למתחים בגב, לכאבים ולבעיות גב אחרות.
תחום עיסוק – עבודה הכוללת הרמת משאות כבדים, או לחילופין ישיבה ממושכת, מעלה את הסיכון לבעיות בגב התחתון.
מחסור בפעילות גופנית - שרירי הליבה הם שרירי הגב והבטן. בניגוד לחזה, שבו כלוב הצלעות מספק תמיכה, התמיכה היחידה לגב התחתון היא שרירים. ככל שהליבה חזקה יותר, כך יש יותר תמיכה בגב התחתון.
אבחון ובדיקות
בפגישה אצל אורתופד/ית תיבדק ההיסטוריה הרפואית של המטופל/ת. לאחר מכן, יישאלו שאלות בנוגע לתסמינים, ולאחר מכן תיערך בדיקה גופנית, שבה ייתכן ויהיה צורך לבצע הליכה על בהונות הרגליים והעקבים, הרמת רגל ישרה בשכיבה, מתיחות ותנועות אחרות שיעזרו לאתר את מקור הכאב ואת גמישות השרירים וחוזקם. בהתאם למה שיתגלה במהלך הבדיקה הגופנית, ייתכן שיהיה צורך בבדיקות הדמיה כגון[2]:
צילומי רנטגן של עמוד השדרה כדי לחפש שברים, בעיות בדיסק, זיהומים, גידולים ובליטות עצם.
MRI או CT - כדי לראות תמונה מפורטת יותר של העצם והרקמות הרכות של הגב.
EMG (אלקטרומיוגרפיה) - בדיקה של מהירות ההולכה העצבית, כדי לבחון את כמה אימפולסים חשמליים עוברים דרך העצב הסיאטי ומה תגובת השרירים.
מיאלוגרפיה - שיקוף רנטגן של חוט השדרה ועמוד השדרה. חומר ניגוד מוזרק דרך תעלת השדרה למרווח שסביב החוטולקצות העצבים, כדי לראות את מצב הדיסקים והחוליות.
סיבוכים אפשריים
למרות שרוב האנשים מתאוששים באופן מלא ללא טיפול, סיאטיקה עלולה לגרום לנזק עצבי קבוע. יש לפנות לטיפול רפואי מידי במידה ויש אובדן תחושה ברגל, חולשה ברגל, בעיות במעי או בשלפוחית השתן[1].
טיפולים ותרופות
סיאטיקה בדרך כלל משתפרת תוך 4 עד 6 שבועות, אך לפעמים היא יכולה להימשך זמן רב יותר.כדי להקל על הכאב ולהאיץ את ההחלמה מומלץ לעשות את הדברים הבאים[5]:
להמשיך בפעילות הרגילה ככל הניתן.
לעשות תרגילים המיועדים לסיאטיקה.
להתחיל בפעילות גופנית מתונה ברגע שאפשר - כל פעילות יכולה לעזור.
להשתמש במשככי כאבים.
לשים כרית קטנה בין הברכיים כשישנים על הצד, או כמה כריות מתחת לברכיים בזמן שכיבה על הגב.
לא מומלץ לשבת או לשכב במשך זמן ארוך מדי - גם אם הזזה של הגוף כואבת, זה לא בהכרח מזיק. תזוזה יכולה להגדיל את הסיכוי לשיפור מהיר יותר.
במידה והבעיה לא עוברת, להלן הטיפולים הקיימים היום[1]:
תרופות - נוגדי דלקות, מרפי שרירים, תרופות נרקוטיות (Narcotics), נוגדי דיכאון טריציקליים, תרופות אנטי אפילפטיות.
פיזיותרפיה - ברגע שהכאב משתפר, ניתן לתכנן תוכנית שיקום למניעת פציעות עתידיות. זה כולל בדרך כלל תרגילים לשיפור היציבה, חיזוק שרירים התומכים בגב ושיפור הגמישות.
זריקות סטרואידים - במקרים מסוימים, יומלץ על הזרקת קורטיקוסטרואידים (סוג של סטרואיד) לאזור שסביב שורש העצב. תרופה זו מפחיתה כאב על ידי דיכוי הדלקת שסביב העצב המגורה. טיפול זה לרוב גורם לבעיה לחלוף בתוך כמה שבועות עד חודשים. עם זאת, מספר הזריקות שניתן לקבל מוגבל, מאוחר שקיים סיכון לתופעות לוואי חמורות ככל שתדירות ההזרקות עולה.
ניתוח - אפשרות זו תתבצע בדרך כלל רק במקרים שבהם העצב הפגוע גורם לחולשה משמעותית בשרירים, לאובדן שליטה במעי או בשלפוחית השתן, או כאשר יש כאב שמחמיר בהדרגה או שאינו משתפר עם טיפולים אחרים. בניתוח ניתן להסיר את בליטת העצם או לטפל בדיסק שלוחץ על העצב.
מניעה
לא תמיד ניתן למנוע סיאטיקה, ומצב זה עלול לחזור. עם זאת, הדברים הבאים יכולים להקטין את הסיכוי להופעת הבעיה[1]:
פעילות גופנית סדירה - כדי לשמור על גב חזק, כדאי להקדיש תשומת לב מיוחדת לשרירי הליבה - השרירים בבטן ובגב התחתון החיוניים ליציבה נכונה וליישור.
ישיבה נכונה – חשוב לשמור על יציבה נכונה בזמן ישיבה. יש לבחור מושב עם תמיכה טובה לגב התחתון, משענות לידיים ובסיס מסתובב. אפשר להניח כרית או מגבת מגולגלת מאחורי הגב התחתון כדי לשמור על צורת העקומה הרגילה שלו, ולשמור על הברכיים והירכיים בצורה אופקית.
מכניקת גוף טובה – במקרים של עמידה ממושכת, מומלץ מדי פעם להניח רגל אחת על מקום מעט מוגבה כגון שרפרף. בעת הרמת משא כבד, יש לאמץ את הגפיים התחתונות ולא את הגב – להתכופף עם הרגליים, לשמור על גב ישר ולהחזיק את המשא קרוב לגוף. מומלץ להימנע מלהרים לבד משאות כבדים מדי.
טיפולים אלטרנטיביים
ישנם טיפולים משלימים לגב התחתון, השניים הנפוצים ביותר הם[1]:
דיקור - החדרת מחטים דקות לתוך העור בנקודות ספציפיות בגוף. כמה מחקרים מצאו שדיקור סיני יכול לעזור לכאבי גב. בד בבד, קיימים מחקרים שלא מצאו תועלת בטיפול זה. אם החלטתם ללכת לדיקור, בדקו שמטפל/ת הוא או היא אנשי מקצוע מוסמכים שעברו הכשרה.
כירופרקטיקה – טיפול שמטרתו היא להשיב תנועת עמוד שדרה מוגבלת, וכך לשפר את התפקוד ולהפחית את הכאב. היעילות והבטיחות של טיפול זה דומים לטיפולים השמרניים בגב התחתון, אך במקרים מסוימים של הקרנת כאב, טיפול זה לא יהיה מומלץ.
אני עוברת טיפול בדיקור. אחרי 8 טיפולים ללא הטבה משמעותית. היום עברתי טיפול בלקטרו אקופונקטורה. עם החמרה בסימפטומים לאחר הטיפול הראשון.האם זה אומר שהגוף מגיב טוב יותר דווקא לטיפול מסוג זה ? תודה
היי אליסה :) לא ציינת עבור מה את מטופלת ולכן קשה לתת תשובה חד משמעית. אגיד כך - עקרונית, ברוב המצבים, אין ממש החרמה אחרי טיפול שנובעת מהמחטים עצמן.. ז"א, לפעמים יש החמרה אם לאדם קשה לשכב לאורך זמן או שהיה לו כאב מהמחטים אבל הטיפול עצמו הוא לרוב עדין מאוד ולא אמור לייצר החמרה. עם זאת, במקרים מסויימים, בטח כשמדובר בבעיות כאב, לפעמים ניתן לראות שגירוי מסויים יוצר תגובה מסויימת והחמרה זמנית בתסמינים, לעיתים כחלק דווקא מתהליך תיקון טוב יותר. אינני יודע אם זה המצב אצלך כיוון ששוב, זה מאוד תלוי עבור מה הטיפול ומה נעשה בו. מוזמנת ליצור קשר באופן פרטי כדי שתוכלי להרחיב קצת מעבר ונתייעץ כדי להבין בדיוק על מה מדובר.
שלום.אני סובלת מנפילת עפעף בעין אחת.ללא אבחנה רפואית ברורה.עברתי 5 טיפולים ללא הטבה משמעותית הסימפטום.רציתי לשאול,אם אין הטבה אחרי 5 טיפולים זה אומר שלא תהיה הטבה גם אם אמשיך בטיפול? מה כמות הטיפולים שאחריה אפשר להגיד שלא תהיה הטבה(לדוגמה 10 טיפולים או יותר....).תודה
היי אניה :) קשה קצת להגיד. אין אבחנה רפואית אז לא לגמרי ברור ממה נובע המצב. אסביר.. אני משער שאבחנה רפואית למצב שכזה יכולה להיות מאיזשהו נזק עצבי / שרירי. כשמדובר במצב כרוני שקיים הרבה מאוד זמן או בפגיעה קשה יותר, טיפולים בדיקור יכולים אולי לעזור אבל זה משהו שבהחלט יכול לקחת הרבה זמן. כשמדובר במשהו זמני יותר בו צריך לעזור לגוף להשתקם, למשל פגיעה נקודתית עקב וירוס או דלקת אקוטית, יש יותר אפשרות לראות שינוי גם בטווח זמן קצר. 5 טיפולים עקרונית הם זמן שבו אפשר לרוב לראות איזשהו שינוי.. העניין הוא שצריך להבין - מה בוצע בטיפולים האלו, באיזו תדירות בוצעו והאם התדירות מתאימה לצורך הקליני לטיפול בבעיה כזו (במצב כזה אני לפעמים רואה אדם 3 פעמים בשבוע) וגם - האם הוגדרו מדדים לבדיקת הטיפול. לעיתים יש שינויים קטנים שהמטפל יכול להבחין בהם גם אם עדיין הם לא עד הסוף בולטים ומורגשים. לכן, חשוב לדעתי להתייעץ עם מי שמטפל בך ולהבין מהי תוכנית הטיפול מבחינתם. ביצעת 5 טיפולים אבל אולי מבחינת המטפל יש צורך בלפחות 20 כדי לעזור, אני לא יודע להגיד - חשוב להתייעץ איתם ולהבין מהי תוכנית הפעולה, איך הם רואים את העניין ומה הצפי. במידה ותרצי להתייעץ עוד תוכלי ליצור קשר בשמחה. רק בריאות. תום
שלום.אני עברתי 3 טיפולים בדיקור סיני מתוך 10 טיפולים.לאחר טיפול ראשון הרגשתי הטבה ניכרת.בשני טיפולים נוספים מרגישה החמרה הדרגתית בסימפטומים עד להחמרה ניכרת ממש. האם מדובר בתופעה מוכרת?תודה
היי טניה :) התופעה מוכרת אבל לא בהכרח קשורה לטיפול. לא ציינת ממה את סובלת אבל פעמים רבות כשמתחילים תהליך טיפולי, יש הטבה מסויימת אבל הבעיה עדיין קיימת ויש בשלב הראשון מעין "מאבק" בין השיפור שהטיפול מציע לבין הבעיה שעדיין בגוף. אגיד עוד שלפעמים, דווקא אחרי הטבה מופיעה החמרה. הסיבה לכך היא שפעמים רבות, אם למשל אדם מגיע עם כאב ברכיים לטיפול וחווה הטבה אחרי הטיפול, הוא מתחיל ללכת ולהעמיס יותר על הברך אך זו עדיין לא החלימה לגמרי ואז, אחרי ההטבה והשיפור יכולה להיות גם החמרה. לרוב זה חקל מהתהליך אבל כיוון שאיני יודע את כל הפרטים אני ממליץ ליצור קשר עם המטפל/ת שלך ולעדכן אותם כדי להבין על מה מדובר. מוזמנת גם לשלוח הודעה פרטית אלי אם תרצי להתייעץ ולספק עוד פרטים. רק בריאות.
כאבים בכף הרגל ובזרוע לאחר דיקור סיני ראשוני. הגעתי למטפל בעקבות כאבים בגב תחתון. הכאבים כבר למעלה משבועיים ולא חולפים.בזרוע התחיל כבר דימום תת עורי (המטומה). מה ניתן לעשות???
היי חמי, כתבתי לך בעבר אך אני רואה שהוספת עוד תגובה היום ואני מבין שהכאבים לא עברו בנתיים. במצב כזה חשוב לעשות שני דברים: 1) התייעצות עם המטפל/ת שטיפל בך - חשוב להבין בדיוק מה בוצע ומה פשר הכאבים. האם הם קשורים לטיפול, האם התפתחו במקביל לדעתו ו - איך ניתן לעזור בהם. אם יש תופעה שעולה אחרי טיפול, בין אם בעקבותיו ובין אם ללא קשר, המטפל הוא זה שהתווה תהליך כלשהו בשביל לעזור לך וניתן לפנות אליו כדי לטפל גם בתופעה החדשה שעלתה. 2) במידה ואין קשר עם המטפל או שאין לו דרך לעזור - לבדוק עם רופא מה קרה שם ואיך ניתן לעזור.
הוסף תגובה
כאבים 3 שבועות בmalleolus ברגל שמאל לאחר דיקור סיני
חמי23/01/2025 | 16:37
כאבים לאחר דיקור סיני בכף רגל שמאל malleolus כאבים לא חולפים כבר למעלה מ3 שבועות. בעיקר בהליכה. מה ניתן לעשות???
היי חמי. בטיפול סיני, לעיתים אזורי הדיקור שונים מאזור הבעיה. לא ציינת היכן בוצע הדיקור אך יתכן בהחלט שהדיקור בוצע גם בידיים וברגליים לצורך טיפול בגב התחתון. עם זאת, הטיפול עצמו נחשב עדין מאוד ולרוב נטול תופעות לוואי. יש מצבים בהם יש כאב מקומי למשך כמה שעות - ימים לאחר הטיפול אך כאב זה לרוב חלש ודועך. אתה כבר זמן רב אחרי הטיפול והופעה של תופעות כאלו מצריכה ברור נוסף, בטח אם הופיעה המטומה. אני ממליץ לבדוק עם המטפל שטופלת אצלו לגבי התופעות הללו ולהבין מדוע הן קרו ומה ניתן לעשות איתן. במידה ויש צורך ממליץ לפנות גם לבירור אצל רופא. רק בריאות.
היי נורה.. אני לא מכיר את התמצית הזו ולא מצאתי עליה מידע. אם תרצי, העחימקישור או צרי קשר בפרטי ע"מ שאבדוק. באופן עקרוני הרפואה הסינית הצמחית עובדת בד"כ על בסיס רקיחה אישית לכל מטופל ופחות עם פורמולות תמצית מוכנות מראש(אם כי יש היום כמובן הרבה והן כן בשימוש).